返回列表 發帖
Twins

年度組合 銅獎

雖然佢哋今年嘅歌唔係好中到我 不過今年嘅組合實左太冇競爭

如果係虛火呢
Yan 發表於 2022-12-27 21:45

不配!

cy有十大都輸咁多
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

年度歌曲
圍牆倒下前  藍奕邦 (167)

為重逢請自持
在圍牆倒下前

深信圍牆總有一日會倒下 不能放棄希望
...
Yan 發表於 2022-12-27 21:37

支持1 3 4 5 6 7 8 9 10!

年度新人

金獎:雲浩影 (304)
上榜歌: 願望之翼 (77) 到了那裏就對吧 (77) 密切接觸者 (47) 氣流 (103)

銀獎:張蔓莎 (258)
上榜歌: 剎那的 (90) 到時見 (92) 未算壞 (7) 自生自滅 (69)

銅獎:陳宗澤 (243)
冠軍歌: 滴滴金 (144)
上榜歌: 神經刀 (17) 罐頭湯 (82)

年度唱作人
金獎:馮允謙
冠軍歌: 給缺席的人唱首歌 Take A Breath
上榜歌: 報復式浪漫 Freakin' Nightmare Me and the Moon

銀獎:張蔓姿
冠軍歌: 一樣 不言自明
上榜歌: PANDA  關於纏綿 自救日常

銅獎:Serrini
冠軍歌: 樹木真美
上榜歌: Sweet Sweet Christmas 樹  靜靜  樹仔

至尊歌都值!
WZA111 發表於 2022-12-27 21:40

如果係虛火呢

我不是Hellosss, 但都好欣賞Ian, 佢有才華有修養,都是善良純品的好人,不要氣餒! 有才華一定會有人賞識 ...
on07111 發表於 2022-12-27 21:40

相信去到下個月BAG’S A-SIDE AWARDS 2022 Hellosss榜主會賞識到佢嘅才華

fake bitch
JasOh103 發表於 2022-12-27 21:44

認識久了會令人失望...

年度歌曲

為重逢請自持
在圍牆倒下前

...
Yan 發表於 2022-12-27 21:37

fake bitch
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

跟著落嚟快手頒啲冇tag嘅獎~

年度EP

deca - per se

冠軍歌: 竊竊詩 閃念
上榜歌: 在生 通心術

佢個分就嚟高過啲十大
Yan 發表於 2022-12-27 21:38

我不是Hellosss, 但都好欣賞Ian, 佢有才華有修養,都是善良純品的好人,不要氣餒! 有才華一定會有人賞識和看到的,上天一定會眷顧會安排的!加油呀!!計埋喘息空間男同在望
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

至尊歌都值!

地球上的最後一朵花  無冠至尊
on07111 發表於 2022-12-27 21:37

佢個分就嚟高過啲十大

年度歌曲

為重逢請自持
在圍牆倒下前

只有不息自強 維持漂亮方可在圍牆倒下之時重逢
要生存 方可一再合唱

曲 / 詞:藍奕邦 編:孔奕佳 監:何山 / 藍奕邦

地球上的最後一朵花  無冠至尊
幸福多於我預期

咁快調位
顯得jay fung好慘
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 21:27

聽講JF唔止一個獎俾人調位

諗唔到係咩歌添。。
WZA111 發表於 2022-12-27 21:29

呢首都幾冷門

信直覺 亂碰亂行 主角都有份傻
最新一卷 能力值升一波
on07111 發表於 2022-12-27 21:21

Where's team AK

太好聽了
JasOh103 發表於 2022-12-27 21:23

loop左成個月

Tomorrow
GaracyTan 發表於 2022-12-27 21:29

年度歌曲:Tomorrow

年度歌曲第二位
笑著說謊  壞碑唇 (164)

我笑著說謊 這裡極晴朗
懷疑留底都只因嚮往
你說別怯慌 放棄回頭看
無謂看 更沮喪

有時都分唔到自己生活真係一切安好 定係笑著說謊
如果主唱啲字發音準啲應該會係年度歌曲

主唱:D.M. Charmaine 曲:D.M. Charmaine/何兆基 Chris Ho 詞:徐繼宗 編:何兆基 Chris Ho

--------------------------------------------------------------
年度歌曲
就在華麗世代
世界已不再
誰偏偏一再
等待

Tomorrow

諗唔到係咩歌添。。

咁快調位
顯得jay fung好慘

年度歌曲第三位
樹木真美  Serrini (161)

Inner peace is all about what’s inside of you
This real you now is coming through

遇上荊棘遇上險阻就要高呼咆哮
只要信 啊真美真美 就能經過!!!!

曲 Serrini, Frankie Yip 詞 Serrini 編 Frankie Yip 監 Frankie Yip

--------------------------------------------------------------
年度歌曲第二位
看晏晝無陽光 竟偷偷的記起
偷偷的去找 在我身外
懷疑被什麼偷偷的掩蓋 懷疑叫未來

迪迪>幸兒
支持AGA stan
梨胃言 發表於 2022-12-27 21:12

gaga好似上年903咁以上年女金身分出席食白果

Pride in your eyes
WZA111 發表於 2022-12-27 21:15

為我閃lick像最初...

先得第五
GaracyTan 發表於 2022-12-27 21:16
得第五
梨胃言 發表於 2022-12-27 21:19

計分其實係第一 造馬可恥

加油
69h 發表於 2022-12-27 21:18

Thanks

真係好多K歌
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 21:18

本身剩係想二首入一首

年度歌曲第六位
滴滴金  陳宗澤 (144)
就當這故事
命運本給我兩秒鐘幸福
寧逆了蒼天 狠狠繼續
一起再苦  ...
Yan 發表於 2022-12-27 21:11

太好聽了

信直覺 亂碰亂行 主角都有份傻
最新一卷 能力值升一波
幸福多於我預期

得第五

年度歌曲第四位
HW1  方皓玟 (170)

就說聲we are Hong Kongers yea yea yea
世界太好始終不夠香港這味道

其中一個今年十分苦惱的就是去或留的選擇
原先希望年尾前能作出決定 但現在依然是猶豫不決
曾多次與不同朋友討論 可以找到很多理由離去
但對這個城市的愛仍然能勝過一切
離要真正下決定的最終期限剩下數個月
希望能作出一個無悔的決定
我永遠愛你但我未能 投降 讓步 答允

作詞:方皓玟 作曲:方皓玟 編曲:Ariel Lai 監製:許創基

年度歌曲第三位
開一個荊棘海 來荊棘海
能越刺越痛越有未來

年度歌曲第六位
就當這故事
命運本給我兩秒鐘幸福
寧逆了蒼天 狠狠繼續
一起再苦  ...
Yan 發表於 2022-12-27 21:11

真係好多K歌

淨係可以歡呼一下已經暗示咗...
WZA111 發表於 2022-12-27 21:10

Gin Lee! Gin Lee!

突然有歡呼位 係咪唯一出場機會……
kel_kelvin 發表於 2022-12-27 21:09

Gin粉可以離場拎返個飯盒

Thank u next
bagfgfcde 發表於 2022-12-27 21:11

以為會係BARF

先得第五

Pride in your eyes

年度歌曲第五位
給缺席的人唱首歌  馮允謙 (174)

然而在這瞬間 我已無望
尋回舊日熟悉的眼光
人生上到高處
你卻在星空遠方

雖然自己不太願意浪費一天假期出席無聊的畢業典禮 但亦明白家人希望出席見證
當各家人親戚在現場和直播觀看時 我卻想起數年前去世的祖母
她從小對我寵愛有加 一直見證我人生不同的時刻
亦一直希望能看到我大學畢業
可惜事與願違 惟望她能以另一方式見證 我依然能成為她的驕傲

作曲:馮允謙 填詞:黃偉文 編曲:周錫漢 監製:周錫漢

年度歌曲第四位
留不低 叫病毒
離不開 叫孤獨

迪迪>幸兒
支持AGA stan

千fa

Thank u next

年度歌曲第六位
就當這故事
命運本給我兩秒鐘幸福
寧逆了蒼天 狠狠繼續
一起再苦 都撐了十歲
煙火熄了 仍該心足

徐浩交出大路但不罐頭的旋律
第一次聽已經識得跟住唱
成為了年尾其中一首不停單曲循環的洗腦歌曲

作曲:徐 浩 填詞:黃偉文 編曲:黃兆銘 / 徐浩 監製:徐 浩

年度歌曲第五位
鮮花 煙花 風花 問我什麼最動人

俾大家歡呼一下先!!!
Yan 發表於 2022-12-27 21:07

無限大 wow 無窮大 yeah
幸福多於我預期

kel_kelvin 發表於 2022-12-27 21:09

淨係可以歡呼一下已經暗示咗...

虛火

俾大家歡呼一下先!!!
Yan 發表於 2022-12-27 21:07

真係好意外
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 21:01

好歌有好報

奇怪 = 鬼歌
老套 = 剛好MV

俾大家歡呼一下先!!!

個音符寫成七組七字密碼 仍懸浮在空中 奇妙何止七秒
幸福多於我預期

(Fan Made MV)

年度歌曲第七位
虛榮  Gin Lee (141)
走到鬧市中 仍然連忙填洞
方發現至少 年華裡我不虛耗
優雅與虛榮 填充於虛空

曲詞編監都極高質的一首歌
曾經擔心GinLee 會被唱片公司影響
一直唱奇怪、老套的歌曲
Time&Faith中今年推出的歌曲卻證明擔心是多餘的
祝福她未來越過一山有一山美

曲:T-Ma / 馮允謙 詞:王樂儀 編:T-Ma 監:T-Ma

年度歌曲第六位
留不低你才是美
明白曇花早死 無用空歡喜

7 = 7月24

估唔到tomorrow無冠軍都有第7...
幸福多於我預期

Gin Lee要出場了嗎?舉定牌先

深深打動都係得第八
第七位應該係 Gin Lee 喇掛

年度歌曲第七位
高貴的 精緻的
猜你虛耗半生的積極而疲累
Yan 發表於 2022-12-27 21:02
虛榮!