返回列表 發帖
AWY 2021 年度至尊歌

Lay On My Shoulder - The Hertz / Yukilovey   [225]
作曲:Yukilovey
填詞:Him Hui@The Hertz / Herman@The Hertz
編曲/監製:The Hertz / Yukilovey

好彩Ray gor部電腦夠生性,一年後都嘔得返個MV出嚟,趕得切拎嚟頒獎
其實分數之高好大程度係因為初時唔識預計上榜時數同相對榜分,合唱又令歌手榜分減半,而且想等埋MV先冠,就放飛自我瘋狂上榜九星期LOL
雖然最後冠軍週都等唔到MV出,而家有就得啦

呢首由2021第一週開始上榜嘅歌,的而且確成為我一整年嘅安慰劑
由前奏中據說如同單車上鏈聲嘅合成音開展一趟海旁單車訴苦之旅
碎碎念著自己有幾不濟,年中有幾不想努力,甚至不停盤算放棄一切嘅後果及代價
每次以為自己即將仆直時,都提醒我身邊一直有人無條件支援及傾聽
就如靴文在歌中哼著自己不擅長嘅音域,但我依然想聽佢喃喃吐苦水
就算暫時無力成為別人嘅shoulder,就算問題根本無從解決
都請放心lay on someone's shoulder,或者選擇lay on LOMS
互相安慰就係當下必要嘅靈藥,亦係我哋集結最大嘅力量

The Hertz係咪開始掃獎mode
weiquan 發表於 2022-2-5 22:10

好強嘅摩擦力

AWY 2021 年度歌曲 第二位

白眉 - Kendy Suen   [217]
作曲:Kendy Suen / SOHO / 朱琳
填詞:朱琳
編曲/監製:Kendy Suen / SOHO

歌曲帶有一種出淤泥而不染嘅脫俗感
瀟灑迷離嘅樂調一洗心中鬱悶
身處劣世,我哋可以活埋浮沙之下,亦可以如白眉堅挺茁壯
溫柔而倔強地活出屬於這顛覆世紀嘅明媚
歌能一解憂愁,詞能點醒眾生,百聽不厭

NEXT: 年度至尊歌

The Hertz係咪開始掃獎mode

AWY 2021 年度歌曲 第三位

千世書 - The Hertz   [213]
作曲:Herman@The Hertz
填詞:Him Hui@The Hertz
編曲/監製:The Hertz

熱血拆聲結他奏出序章,為一本警世千世書揭開新一頁
歌曲及畫面紀錄我城令人憤怒嘅過去,令人沮喪嘅當下
而每一個時代都需要振奮人心嘅音樂
歷史正不斷重演,光明終必擊殺黑暗
你我一筆一畫都會為未來作證

NEXT: 年度歌曲 第二位

AWY 2021 年度歌曲 第四位

狂人日記 - 柳應廷   [191]
作曲:吳林峰
填詞:小克
編曲/監製:王雙駿

完全意想不到嘅作品,盡展為音樂瘋狂一面
摩打開到最行,低音喇叭推到最低
每一下拍子每一粒音符都重擊心臟
個個都話已經玩爛埋聲帶,但見唔到無限潛力漸漸湧現

人同歌一樣,或者一生都要活於既定框架之陰影下
縱然荊棘佈滿血管及前路,但絕對有權活出忠於自己嘅喪

NEXT: 年度歌曲 第三位

AWY 2021 年度歌曲 第五位

天堂100% - The Hertz   [183]
作曲:Ray Sze@The Hertz / Herman@The Hertz
填詞:Him Hui@The Hertz
編曲/監製:The Hertz

辛苦你了
天堂終於聽見人間痛苦,派赫茲天使報佳音
設宴加多利山接待每個受傷嘅靈魂
充滿笑聲嘅派對到尾聲,引來弦外之音嘅迴聲縈繞不散
就如歡樂派對中默默哭泣的一個
唔知係咪想叫醒醉生夢死嘅每一個,凡間依然需要我

NEXT: 年度歌曲 第四位

十大出咗三首已經撞左兩首
Yan 發表於 2022-2-5 21:45

可能陸續有嚟

Hi sakura
chachacharlie 發表於 2022-2-5 21:51

hi
原來咁樣叫有啲creepy

AWY 2021 年度歌曲 第六位

集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   [181]
作曲/編曲:頼映彤
填詞:梁栢堅
監製:簡

醒神嘅回歸作,集結四子各自磨練得出嘅個人特色
雄心壯志嘅戰隊踏出機艙,昔日戰友再次同行
結構清晰但不落俗套嘅流行曲式,以輕快結他主軸貫穿全曲
過去種種離開嘅原因娓娓道来
如今就要一齊鬥長命救長命火

NEXT: 年度歌曲 第五位

Hi sakura

AWY 2021 年度歌曲 第七位

告別式 - iii   [168]
作曲/監製:iii
填詞:關栩溢
編曲:iii / Hanz

空靈嘅氛圍配上空靈嘅歌聲,戴上耳機就如置身那白茫茫仙境
面前有條奈何橋,濃霧散開後只得眼前去路
結他殘響,一下鼓聲轉折,人生走馬燈高速掠過
所有喜怒哀樂、生離死別、高山低谷頓時變得不再重要
所有愛過嘅人都面帶笑容,呼喚對岸向前走
經歷完一場生死之旅,或者會返回現實,或者已經被iii吸入佢眼中嘅繽紛世界

NEXT: 年度歌曲 第六位

十大出咗三首已經撞左兩首

AWY 2021 年度歌曲 第八位

思念即地獄 - 馮允謙   [167]
作曲:馮允謙 / T-Ma 馬敬恆
填詞:黃偉文
英文詞:馮允謙
編曲/監製:T-Ma 馬敬恆

始終帶點不知名嘅老土,但歌曲仍然痛入心扉
時間、空間、生死分隔無數相愛嘅戀人同家人
連飆幾多個高音拼死呼叫對方,遠方都無法聽到,無法回應
中段拍子以一點一滴血液回憶過去嘅美好,拼湊最後相見嘅畫面
絕望得寧願醉心地獄
如果可以回到當初那一剎,相信一定會專心抱住這最渺小一刻

NEXT: 年度歌曲 第七位

AWY 2021 年度歌曲 第九位

林中鳥 - 林欣彤   [162]
作曲/監製:林家謙
填詞:馮松興
編曲:Vigilant Nation / 林家謙

由十多年前著迷嘅一個電視台歌唱比賽,到第一隻唱片,再浮浮沉沉又沉沉浮浮
斷斷續續見證一隻無名小鳥嘅成長
終於,對的時間對的地方有對的人送出一份猶如寫照嘅曲詞
身處歌曲建構嘅深山密林中翩翩起舞,於無人知曉嘅地方衝破荊棘殘枝

迎來突破後,正如歌中嘅願景
我都希望mag mag可以更加耀眼像星塵,飛到更遠更堅韌嘅未來

NEXT: 年度歌曲 第八位

AWY 2021 年度歌曲 第十位

每當幻變時 - Luna Is A Bep   [159]
作曲/填詞:Luna Is A Bep
編曲:Yip Yiu Kwan
監製:Norman Chow

無論世界點變,自己唔變咪得囉。一直努力相信如此
但其實慢慢就會發現根本連自己係點樣、想點樣都未搞清楚,遑論多變嘅世界
有別於以往無厘頭嘅形象,今次Luna用一首連綿嘅旋律以及有格調嘅節奏編曲寫低當下嘅無力
比同樣moody又melodic嘅望月更加耐聽

NEXT: 年度歌曲 第九位

兩位得獎者有啲似樣…
WZA111 發表於 2022-2-5 21:20

i agree with you

AWY 2021 年度歌曲 第十二位

I'd Like a Drink - Serrini   [155]
作曲:Serrini / Him Hui / Nicky Tong   填詞:Serrini   編曲:Him Hui   監製:Yeung Tung

黑暗樹妮妮係我喜愛嘅一面,編曲及混音營造一個頹廢糜爛嘅泥地,加上歌聲爆發力逐步捲入泥足深陷之處,又回到虛空寂靜乾一杯烈酒

AWY 2021 年度歌曲 第十一位

無名故事 - Kendy Suen   [156]
作曲:Kendy Suen / Brian Yip / Eye Fung   填詞:小克   編曲:Kendy Suen / Jeffero Chan / Tomy Ho   監製:Kendy Suen / Adrian Chan

淡淡哀愁籠罩全曲,掏盡心肺嘅詞句同演繹,每個無名主角共同燃點嘅微光,每個名字我都不敢宣之以口

NEXT: 年度歌曲 第十位

兩位得獎者有啲似樣…

AWY 2021 年度歌曲 第十四位

人類群星閃耀時 - 柳應廷   [153]
作曲:Supper Moment   填詞:小克   編曲:王雙駿 / Supper Moment   監製:王雙駿

玩大咗嘅表表者,闖入元宇宙向地球發射無限大愛,兜轉千世回歸擁抱自身

AWY 2021 年度歌曲 第十三位

旁觀有罪 - 陳蕾   [154]
作曲/填詞:陳蕾   編曲/監製:Mike Orange

尤其喜歡開首緊湊嘅小鼓拍子及電流聲效,由低沉碎念昇華到絕望吶喊,盡情揭開瘡痍滿目嘅人性

支持榜主
SugarFree 發表於 2022-2-5 21:15

OH感謝感謝
Congrats Sophy!
bagfgfcde 發表於 2022-2-5 21:16

welcome

I. 榜分類

AWY HKMUSIC AWARDS 2021 年度歌曲

AWY 2021 年度歌曲 第二十位

孤獨之塔 - per se   [138]
...
ka_sakura 發表於 2022-2-5 21:00

Congrats Sophy!

AWY 2021 年度歌曲 第十六位

#CELEBRATION - Yusobeit   [141]
作曲:Yusobeit   填詞:YU / MC   編曲/監製:Yusobeit / CK

由編曲開始狂歡,滲入前作密碼,為慶祝破舊立新歇斯底里

AWY 2021 年度歌曲 第十五位

沙門 - 陳蕾   [153]
作曲/填詞:陳蕾   編曲:Mike Orange   監製:Mike Orange / 陳蕾

民族元素揉合佛學概念,妖媚與搖滾激烈碰撞,靜心一一拔除劣根

AWY HKMUSIC AWARDS 2021

AGENDA

1. 年度歌曲(20)
2. 年度音樂單位(10)
3. 年度新晉單位(5)
4. 年度專 ...
ka_sakura 發表於 2022-2-5 20:59
支持榜主
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

AWY 2021 年度歌曲 第十八位

Sorrowful - WHIZZ   [139]
作曲/填詞:YuShanWong@WHIZZ⁣   編曲:WHIZZ   監製:Soni@GDJYB / WHIZZ

前奏有精彩嘅樂器層層疊,由低落而空虛嘅勾指推進至極度悲傷嘅漩渦,電影感十足

AWY 2021 年度歌曲 第十七位

風的形狀 - 岑寧兒   [140]
作曲/編曲/監製:林家謙   填詞:陳詠謙

由風一樣嘅女子演繹風一樣嘅旋律,隨風飄往天高地廣,又隨風迎來無定向之明日

I. 榜分類

AWY HKMUSIC AWARDS 2021 年度歌曲

AWY 2021 年度歌曲 第二十位

孤獨之塔 - per se   [138]
作曲/編曲:per se   填詞:Oscar   監製:謝國維 / Stephen Mok@per se

兩位仙子以清脆琴音及木結他譜出一封家書,即使分天隔地,牆內牆外嘅心一早相連

AWY 2021 年度歌曲 第十九位

無覓 - 王嘉儀   [138]
作曲:王嘉儀   填詞:周耀輝   編曲:hirsk / 王嘉儀

《留念》第一擊,神秘吟唱電子聲響徹密閉空間,尋尋覓覓卻在無覓處遇見你我它

>>候選準則及名單<<

AGENDA

1. 年度歌曲(20)
2. 年度音樂單位(10)
3. 年度新晉單位(5)
4. 年度專輯(1)   年度課金專輯(5)
5. 年度演唱(1)   年度作曲(1)   年度填詞(1)   年度編曲(1)
6. 循環播放單位(1)   循環播放單曲(1)   循環播放專輯(1)
7. 騷(5)
8. 年度推薦大獎(1)

新年伊始,厭世不休

當一呼一吸都可宰殺靈魂
當現實抹殺了未來
當城內祝福無多

Run Run Run

停低都恐怖,離開都恐怖
突然醒覺那夜以後再沒有退路
就只好斬開荊棘,往新天與地探究
隨心拯救未來,使驚無人愛喎

世界就此失分寸仁義卸下
除咗躺於梳化糜爛到落霞
你又會否默許所有記憶變薄?

逃走又恐怖,回帶又恐怖
等到塵世上通通哭笑已清算之日來臨
人望鏡,轉個圈
或者到時,世界將歸還給我們。

祝大家
解開毒咒 敞開白晝
不需獨奏 找到伴奏 :o)

crd: SAKURA HKMUSIC PICKS 2020 年度最喜愛歌曲 Top 10

support support!
Yan 發表於 2022-2-5 20:44

多謝多謝 準備開始自high

support support!

再唔頒呢世都頒唔到隨時開波 寫多陣先

編曲人 + 監製大獎
b01091018 發表於 2022-2-4 12:58

作曲人二獎 + 編曲人二獎
因為蕾b 有 90% 榜分係自己度 所以決定馬左個獎俾佢地
---------------------
Zarahn
上榜歌曲 :
黃曉暉@Zarahn : ImFineThx - 梁嘉茵 / 罰你 - 鄭欣宜 /
周國賢@Zarahn : 猛鬼街 - Zarahn / 塵世美 - 周國賢@Zarahn /
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

多謝支持him b
ka_sakura 發表於 2022-2-5 15:55

him b 戰隊
week25

: 要 him hui
b01091018 發表於 2022-2-1 11:42

多謝支持him b

填詞人大獎
b01091018 發表於 2022-2-3 12:08

編曲人 + 監製大獎
徐浩
上榜歌曲 :
a . 監製作品 :
所有遺失的東西NothingIsLostMix - 泳兒 PerSe / 黑之呼吸 - 江0生@Mirror / 孤毒 - 泳兒 / 三個字 - 江0生@Mirror /

b . 編曲 + 監製作品 :
所有遺失的東西 - 泳兒 / 遲了悔改 - 周殷廷 / 躲不開的一課 - 曾樂彤 / 鐵樹 - 林欣彤 / 記憶棉 - 張天賦 /
week25

interlude - unplug top 10 - category3 電影歌曲
b01091018 發表於 2022-2-2 13:03

填詞人大獎
李文曦
上榜歌曲 :
惡夢經 - 陳健安@CAllstar / Oneday - 張惠雅 / 冰原 - 應智越 / 約定的夢幻島 - 陳健安@CAllstar / 時間的囚犯 - 林奕匡 / EGO - 盧瀚霆@Mirror /
面對後悔的各種方法 - 衛詩 / 黑之呼吸 - 江0生@Mirror / 沉思者 - 林奕匡 / 年少輕狂 - Zpecial / 我們都沒有錯 - 章尾而 / 孤獨之塔 - PerSe /
怪物心獸Version - 葉巧琳 / 無處遊人 - NowhereBoys / 搞不懂 - 陳卓賢@Mirror / 浮沙 - 方皓玟 / 關於愛的碎念 - 林奕匡 / Ophiuchus - 應智越 /
一步一悔過 - 馮允謙 / 一人搖擺派對 - 高暉 / 我在 - NowhereBoys / 三個字 - 江0生@Mirror / 冬日寂寞考 - 馮允謙 / 杜松樹之鳥 - PerSe /
北極熊的遺言 - CAllStar / 解答 - 林奕匡 / JustLeanOnMe - P1X3L /

week25

組合 - 計埋單飛 隱藏大獎
b01091018 發表於 2022-2-1 12:40

interlude - unplug top 10 - category3 電影歌曲
黃衍仁        濁水漂流

鍾舒祺        DreamAllDreams

李麗霞        青春之歌

陳慧敏 周國賢@Zarahn        天高海深
week25

咁如果mirror計埋單飛呢
Yan 發表於 2022-2-2 12:45

低過赫茲
week25

CAllstar
上榜歌曲 : 集合吧地球保衛隊 /  ...
b01091018 發表於 2022-2-1 12:40

咁如果mirror計埋單飛呢

2021年度 Pete's 金曲流行榜 得獎名單

年度十大歌曲
第一位 Ciao - RubberBand
第二位 It's OK To Be Sa ...
peter722 發表於 2021-12-17 00:29

泳兒女金好叻
不過點解無十大
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

組合 - 金獎
b01091018 發表於 2022-1-31 20:53

CAllstar
上榜歌曲 : 集合吧地球保衛隊 / 留下來的人 / 沒明日的恐懼 / 還有48小時 / 北極熊的遺言 /
陳健安@CAllstar : 惡夢經 / 約定的夢幻島 /
梁釗鋒@CAllstar : 偉人 /

week25

實至名歸,恭喜 Hertz !
bagfgfcde 發表於 2022-2-1 10:24

: 要 him hui
week25

臭貨竟然有獎佢上台演繹新歌:

難道八婆未夠煩 係咁block人已是極煩
不要再次block我 冇氣度仍 ...
stephybest 發表於 2022-1-31 02:45 PM

笑死我又啱音喎
太后啲詞分分鐘可以超越yy

組合 - 金獎
TheHertz
上榜歌曲 : 獸之路 / LayOnMyShoulder (Yukilovey合唱) ...
b01091018 發表於 2022-1-31 20:53

實至名歸,恭喜 Hertz !

Flash樂壇流行榜頒獎禮2021 得獎名單

2021年冠軍歌一覽:
Week 1-6:遠在眼前 / 時光倒流一句話 / 是但求 ...
manu 發表於 2021-12-16 02:07

原來祖祖十大+女金咁叻女
二〇二三年度全女班投票

◣全女班傑出表現大獎
葉巧琳
冠軍歌:浸浴
上榜歌:難道我還未夠難

在黃妍與葉巧琳之間糾纏了好一會兒
最 ...
616.1314 發表於 2022-1-31 14:24

一姐妍is robbed
Week 24
冠軍歌:JACE - 百妖夜行的修行

組合 - 銀獎
b01091018 發表於 2022-1-30 13:46

組合 - 金獎
TheHertz
上榜歌曲 : 獸之路 / LayOnMyShoulder (Yukilovey合唱) / 千世書 / 千世爬行 (黃力臻合唱) / 漂流號 / 天堂100% /
week25

2021年度全女班音樂流行榜頒獎典禮經已完滿結束
禮成~~多謝所有有投票同入場支持嘅朋友
亦都喺度預祝大 ...
616.1314 發表於 2022-1-31 16:05
Congrats to Mi, Kay & Gin
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

◣全女班歌手
金獎 · 泳兒
冠軍歌:所有遺失的東西、荊棘海
上榜歌:孤毒、沉溺 (2022 冠軍歌)

17年的 ...
616.1314 發表於 2022-1-31 15:57

好似我睇Will Or MV得到慰藉咁

得銀 好傷心
ed8671ed 發表於 2022-1-31 15:42

其實有少少擔心美吓完咗呢個 Proj 之後突破唔到自己
所以有得俾就宜家俾咗金佢先
SOPHY 我好有信心之後仲有機會
祖兒唔會咁都金掛
Yan 發表於 2022-1-31 15:44

其實貓啱啱出嗰陣有諗過
但條八婆 cheap 到去帶貨我真係俾唔落手

希望蛋記將女金quota轉俾冰兒!
kel_kelvin 發表於 2022-1-31 15:48

轉ed!
入場!
支持美泳女金  吐氣揚眉了
WZA111 發表於 2022-1-31 15:59

Welcome 美男子!!
好姊妹咁樣1:1平手
人彘完全唔入流
kel_kelvin 發表於 2022-1-31 16:10

好姊妹今年大家都唔掂, 出年再鬥過啦
人彘唔會有獎啦
叫e字既歌手都掃獎!
stephybest 發表於 2022-1-31 16:07

兒宜儀!
可以揾到音樂陪伴都係小確幸
Yan 發表於 2022-1-31 16:07

Thank you Yan
二〇二三年度全女班投票

Gin le e 呢
Yan 發表於 2022-1-31 16:09

改名轉運 李幸兒
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!