返回列表 發帖
發現覆唔切大家嘅message

年度歌曲第八位
一樣 張蔓姿 (136)

Forget about it never mind
This is my paradise
Forget about the boring life
This is my paradise

依然記得第一次聽到這首歌的時候正面對一個很大的挑戰
要獨自完成一個自己完全不認識、不喜歡的研習
與教授開會討論計劃過後,一邊聽叱咤樂壇 一邊從大學圖書館步行至車站
其間聽到這歌的首播 一句究竟世界怎樣 到底想我點樣
深深打動到我 陪我渡過了今年一個又一個挑戰

曲:張蔓姿 詞:張蔓姿 編:李一丁 / Nic Tsui 監:李一丁

--------------------------------------------------------------
年度歌曲第七位
高貴的 精緻的
猜你虛耗半生的積極而疲累

年度歌曲第九位
意外現場 – 周殷廷 (134)

別要講 今天你尚愛我
情人早不是我 誰可講看錯

聽歌一直也偏 ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:57

非常高質!!
A咩0 情侶金獎都贏埋
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

遲來但到!
環球第一獎
GaracyTan 發表於 2022-12-27 20:59

唯一一獎

見到tag以為係
TrackList:
CD
01. 剛好
02. 虛榮
03. 靈魂之窗
04. 明就明   
05. 日出時讓街燈 ...
liwaynejason 發表於 2022-12-27 20:48

6係加分7係減分

你想對失戀情歌有共鳴。。
WZA111 發表於 2022-12-27 20:58

你唔好令我對失戀情歌有共鳴wor

真係好意外
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

年度歌曲第九位
意外現場 – 周殷廷 (134)

別要講 今天你尚愛我

聽歌一直也偏 ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:57

恭喜Team Gin!
覺得咁樣好過就咁計分 ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:54

同意 我自己頒碟獎都唔睇榜分

遲來但到!
環球第一獎

你想對失戀情歌有共鳴。。

年度歌曲第九位
意外現場  周殷廷 (134)

別要講 今天你尚愛我

聽歌一直也偏愛歌詞能引起共鳴、思考的歌曲
而A0的我對廣東歌最常見的題材:情歌尤其是失戀情歌則難以有共鳴
不過只有首歌夠k 我都會好鐘意

曲:潘鵬展 詞:林寶 編:徐浩/ 黃兆銘 監:徐浩

--------------------------------------------------------------
年度歌曲第八位
其實我很想改變 但無辦法

沒氣息的人係咪要去喘息空間

好彩唔係Time & Faith
梨胃言 發表於 2022-12-27 20:46

唔係好想頒俾有有九分之二係街燈嘅碟

快歌慢想好明顯係加分
WZA111 發表於 2022-12-27 20:47

Eric Kwok加左好多分

3年大碟屈人機
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 20:47

覺得咁樣好過就咁計分 而家隻隻碟啲歌都橫跨幾年

WOOOW Talent 真係 always wins
沒氣息 = AGA
可能係Team AK嘅信之卷?

好感動好高質 原來tag左美吓N年前大作心中有數
liwaynejason 發表於 2022-12-27 20:50

好聽

年度歌曲第十位
不要把冬天衫放回衣櫃 – My Little Airport (126)

不要覺得旁人成功是你的關係
每次你的失敗歸咎旁人問題
你要是不敢看見他人的光輝
四季都只會被冬天包圍

一句句歌詞提醒着做人的態度和原則 不要把冬天衫太早放回衣櫃
春天已經到了北風還會再嚟 極盛大的婚禮轉眼已變前妻

作詞:林阿p
作曲:林阿p
編曲:林阿p (electric guitars, acoustic guitars & keyboards)、阿賢 (bass)、阿科 (drums)

年度歌曲第九位

沒氣息的人 和誰一直接吻

期待!
WZA111 發表於 2022-12-27 20:32
wow 原來係今晚!
支持 希望美Gin會滿載而歸
JasOh103 發表於 2022-12-27 20:36
Gin Lee女金最驚嚇
梨胃言 發表於 2022-12-27 20:39
已經入場坐定定啦
liwaynejason 發表於 2022-12-27 20:40
好期待!
kel_kelvin 發表於 2022-12-27 20:41
入場支持
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 20:44
Hellosss
bagfgfcde 發表於 2022-12-27 20:45

歡迎大家

見到tag以為係
TrackList:
CD
01. 剛好
02. 虛榮
03. 靈魂之窗
04. 明就明   
05. 日出時讓街燈 ...
liwaynejason 發表於 2022-12-27 20:48

09可以Italic

年度大碟

Dark Light Of The Soul – 泳兒

-------------------------------------------------------- ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:45
好感動好高質 原來tag左美吓N年前大作心中有數

見到大家估嘅獎 希望今晚嘅結果唔好嚇親大家
Yan 發表於 2022-12-27 20:37

林家謙
Gin Lee
COLLAR

梨胃言 發表於 2022-12-27 20:46
見到tag以為係
Yan's music choice 2022 總結
年度大碟除了今年的派台歌 亦會考慮碟中的非本年度派台歌非派台歌
到底邊啲歌係加分 邊啲歌係減分 相信大家都心中有數
Yan 發表於 2022-12-27 20:42

TrackList:
CD
01. 剛好
02. 虛榮

03. 靈魂之窗
04. 明就明

05. 日出時讓街燈安睡 (feat. Jacky Cheung)
06. 快歌慢想
07. IDK
08. 第二身
09. 日出時讓街燈安睡 (solo version)

3年大碟屈人機

快歌慢想好明顯係加分

年度大碟

-------------------------------------------------------- ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:45

年度大碟

年度歌曲第十位

我起身 站於北極
我呼吸 學習活於安靜

Hellosss

入場支持

花鼠咁快有獎

Yan's music choice 2022 總結
歡迎大家
同之前一樣 其實呢個頒獎禮係冇咩tag嘅
希望唔好悶親大家
首先頒發嘅係呢個獎

年度大碟

年度大碟除了今年的派台歌 亦會考慮碟中的非本年度派台歌和非派台歌
到底邊啲歌係加分 邊啲歌係減分 相信大家都心中有數

Gin Lee女金最驚
梨胃言 發表於 2022-12-27 20:39

好期待!

已經入場坐定定啦

Gin Lee女金最驚嚇

wow 原來係今晚!
支持 希望美Gin會滿載而歸

期待!

聽講係趕返嚟做頒獎嘉賓
Yan 發表於 2022-12-27 15:10

準備頒獎俾泳兒同佢講
你 已經差不多了

支持gin lee 頒比 李幸運 李幸兒
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

Gin Lee 喺馬來西亞飛緊翻嚟趕住出席…
WZA111 發表於 2022-12-26 15:33

聽講係趕返嚟做頒獎嘉賓

馮允謙
陳蕾
my little airport
AYCK 粵語流行榜
第24週冠軍歌
喃嘸師感官漫遊 - 林家謙

張天賦
張蔓姿
per se

支持 !

馮允謙
衛蘭
My Little Airport

MC
Janice
The Hertz

馮允謙
衛蘭
The Hertz

Gin Lee 喺馬來西亞飛緊翻嚟趕住出席…

支持!
見到好多祖兒
JayantL 發表於 2022-12-24 00:18

共和唔係剩返好多祖粉

美男子與香煙           Gin Lee    05>09>06>16>18>20
好慘 Gin Lee is robbed!
kel_kelvin 發表於 2022-12-24 00:38

嗰陣應該聾左

~有獎競猜~

喺頒獎之前
大家可以化身核數c 亂估男女歌手、組合銀獎得主
最早又估中最多嘅會員會有獎品{: ...
Yan 發表於 2022-12-25 22:08

陳奕迅
楊千嬅
Supper Moment
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

藍奕邦
泳兒
My Little Airport

MC
AK
MLA
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

藍奕邦
Gin Lee
my little airport

張天賦
Gin Lee
COLLAR
Reason: 謙卑的人 只要做亞軍

馮允謙
衛蘭
per se