返回列表 發帖
我都想佢地進步,老姜我都有講出個問題⋯
Jer係一個好有潛力既歌手,經驗上未必好夠,但佢既底真係 ...
rfv123 發表於 2021-9-28 23:35

容小姐出道咁多年口裨建立咗
YY show走一粒音先被包容
Jer仲要觀察耐啲先知究竟係一時失手定本來就係咁
佢聲底幾好,但技巧明顯未得

10:15 in my dream let's go
kenneth 發表於 2021-9-29 03:38

睇番條片,個個都唱得好差下
唔怪得大家反應咁大,係現場睇Jer唱砂之器同狂人真係兩回事,TY現場都無咁差。

蒙著嘴出兩次 乜牙姜冇其他歌咩
btw 牙姜唱DMY好返d
小伙子. 發表於 2021-9-27 21:37

DMF佢係可以唱得好實,哭腔比起其他歌少,發聲位又無咁多鼻音,其實live會好好多⋯
其他歌都好虛,氣聲又多又控制得唔好,尾音又震⋯搞到咩都飄下飄下咁⋯已經控制得唔好仲要跳舞行黎行去,衰多兩錢重。

全晚最good
而家有Youtube 有 full ver.
lemontea1069 發表於 2021-9-29 03:24

10:15 in my dream let's go

感電幾好聽, 不過都係戴返眼鏡啦
unknown 發表於 2021-9-29 00:44

全晚最good
而家有Youtube 有 full ver.

感電幾好聽, 不過都係戴返眼鏡啦

無動氣
想Mirror 進步,多過對佢地包容
lemontea1069 發表於 2021-9-28 23:08

我都想佢地進步,老姜我都有講出個問題⋯
Jer係一個好有潛力既歌手,經驗上未必好夠,但佢既底真係有⋯
唔係包容佢,而係你知佢可以做到。
唔夠休息?可能係⋯ 練唔夠?都可能係⋯
但破音呢下為例,「破相」YY演唱會,有一場「愈笑愈見『疤』痕」呢句,容小姐大走音,咁係唔係要怪佢?
可以笑佢,但怪唔到佢,原因就係你知佢得,但只係當晚狀態唔好。

走音走到咁都唔怪佢
其實唔係針對Jer
但咁樣既包容
對一個歌手真係好事咩? ...
lemontea1069 發表於 2021-9-28 22:49

但事實上,佢咁樣既處理手法,明顯佢係可以上到,佢先咁樣安排。
破音呢下,好多因素影響,如果因為自己病,所有高音位都假音上,全部安全達陣,係唔係你想要既畫面先?
同樣情況下,TY係明顯唱唔到都隔硬上,先係問題。

感冒季節 唔好動氣
過咗會好啲
kenneth 發表於 2021-9-28 22:51

無動氣
想Mirror 進步,多過對佢地包容

現場睇又未去到大家講到咁差,因為echo都幾重手。
老姜,其實好神經刀,masterclass唱到好差,但之後DMF又 ...
rfv123 發表於 2021-9-28 22:20

梁文禮連做節目播歌都搞不懂
點會識搞show

走音走到咁都唔怪佢
其實唔係針對Jer
但咁樣既包容
對一個歌手真係好事咩? ...
lemontea1069 發表於 2021-9-28 22:49

感冒季節 唔好動氣
過咗會好啲

咁有無張影ty個身靚啲㗎?
kenneth 發表於 2021-9-28 22:48

我都想睇

老姜,其實好神經刀,masterclass唱到好差,但之後DMF又 ...
rfv123 發表於 2021-9-28 22:20

走音走到咁都唔怪佢
其實唔係針對Jer
但咁樣既包容
對一個歌手真係好事咩?

最新爆笑comment
手機錄音唔好
lemontea1069 發表於 2021-9-28 17:16

咁有無張影ty個身靚啲㗎?

姜又邊次唔係災難級
fifty1205 發表於 2021-9-28 11:12

可能得叱吒同佢自己啲演唱會唔係之外,其餘次次都好飄好唔穩⋯
而且同時佢既聲底真係未必個個接受到,佢再唔練下,好快就會跌落黎⋯
陳奕迅都講過,聲帶似一條龍,唔夠休息都係會唔得,收息多啲同時練下歌
難得香港咁耐無出過一粒星,唔好自己玩死自己。

老姜,其實好神經刀,masterclass唱到好差,但之後DMF又唱得好番,其實係咩玩法⋯
同埋佢要搵人搞搞啲尾音,一拉長就唔好聽。
家謙例牌第一粒永遠好危,但跳舞全場high咗又係咩一回事⋯
其實我第二次睇阿Jer live ,佢台上真係有光環,但佢病咗就無計⋯
TY一開頭好正,最尾叫佢唱pop係唔係cls,見佢最尾都半放棄咁 ….
留下來的人,Jer走個下都唔怪佢,king個段真心難搞,但成首歌佢地唱到無靈魂咁,明明家謙和音叫老手都唔和下,如果真係唔夠時間練,文禮好心就刪走佢啦⋯⋯
個場係grand咗既比起以前,以前拉闊邊有咁大個mon,但拉闊始終係音樂行先既音樂會,禮爺真心要搞清楚,硬件好咗但軟件直線下降都係搞唔掂。

年尾可能會係工作量唔多嘅生生唱得最好
losyes 發表於 2021-9-28 21:02

要生生上下chill club唱live先知係咪
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

冇練歌真係爭好多  牙姜真係俾多d心機練下歌啦 年尾仲有個同其他鏡仔嘅show ...
小伙子. 發表於 2021-9-28 17:56

年尾可能會係工作量唔多嘅生生唱得最好

鏡粉都咁話
人氣幾強都好 唱功唔夠真係玩唔得耐

電音謙b同ty 首特倫c好正

我謙又贏
利申:唔係鏡粉

冇練歌真係爭好多  牙姜真係俾多d心機練下歌啦 年尾仲有個同其他鏡仔嘅show

最新爆笑comment
手機錄音唔好

呢個show 家謙贏晒
個個賺佢唱得最好

佢哋四個輪X首歌
CALLSTAR sweetie.....
nicknicknick 發表於 2021-9-28 15:53

Ty好慘

其實佢應該無去cm 明明全部都討論緊音樂
kenneth 發表於 2021-9-28 14:24

而家俾連登仔笑佢有乜資格話自己做緊音樂

睇片果陣真係呆哂同打咗好多個突

點解可以咁q 難聽
Kyle_ 發表於 2021-9-28 14:17

其實佢應該無去cm 明明全部都討論緊音樂

留下來的人難聽到痴線
d 盲粉仲話好好聽
lemontea1069 發表於 2021-9-28 11:49

睇片果陣真係呆哂同打咗好多個突

點解可以咁q 難聽

睇完DLive..不得不感慨正職是歌手的謙B和班廣告型歌手一對比真的有天淵之別啊,

有D天生識唱點唱都好聽.有D ...
AndyChoi 發表於 2021-9-28 11:49

謙謙第一粒音已經咁好聽
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

留下來的人真好聽
可以打入2020s 頭5災難live
WZA111 表於 201-9-28 11:24

都唔算好差啫
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

同傅穎齊名喇?
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

留下來的人真好聽
WZA111 發表於 2021-9-28 11:24

唔準你咁講
人地Jer live好有水準的
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

Li Karen 11 小時前
林家謙唱得好入咪 啲音準無可挑剔!!!!!!
--> KT 10 小時前
第一粒假音就甩左….. ...
bagfgfcde 發表於 2021-9-28 12:48

KT係咪Keung To本人

4個歌路個人風格咁強,拉埋一齊做演唱會好格硬
尤其要TY唱流行pop好尷尬吓,最後仲要放棄狀態
鏡果兩個,唔該花姐清楚返佢定位係歌手

第一粒假音就甩左….. ...
bagfgfcde 發表於 2021-9-28 12:48

我可以接受佢哋唱唔好首歌 首歌本身難加佢哋唔夠時間練
但我真係接受唔到唱到我燒烤叉首歌咁樣啲盲粉仲要話無問題(分分鐘有人會話好過原唱)
就好似糟蹋完首歌仲話係我偶像俾面你咁

所以唔敢㩒入去睇

第一粒假音就甩左…..

希望姜B可以同我荃學下唱歌
DM多仔多到覆唔哂

留下來的人難聽到痴線
d 盲粉仲話好好聽

睇完DLive..不得不感慨正職是歌手的謙B和班廣告型歌手一對比真的有天淵之別啊,

有D天生識唱點唱都好聽.有D無論再練到識飛都無用

留下來的人真好聽

姜又邊次唔係災難級
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

完全冇flow 中間啲字出完又同啲歌冇關係
Jer in generally係mirror演唱會好啲 但音響係asia expo好啲
我謙得兩首solo 不過跳舞好驚喜 自彈自唱好正

留下來的人 嗰下世紀破/走音都幾經典

好慘 每次live前都病

15. 等等... (柳, 送俾Supper Moment, 希望佢地搵到路返屋企)

?????????? 柳已經大粒到可以叫前輩搵路返屋企?

姜真係要練下唱功……

想睇美謙個人show
睇到佢d ig片好正 估唔到會跳舞

可能LEUNG MAN LAI 只係CONTRIBUTE 左TYSON 除衫果一個SCENE..
WHERE IS 風火雷電??   第22至24 完全唔知想點..
Stressed Out 同 蒙著嘴說愛你 又唱2次

rundown差 (Leung man X 真心唔掂)
唱又差
姜真係麻煩好好練下歌
完全炒哂車

成晚表現最好竟然係謙B
同埋留下來的人係發生咩事?難聽到我直頭想飛

成個show正式綵排5次都唔知有冇
家謙第一個拉闊係同呢3個單位有啲可惜
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

~實力家謙係實力派*
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)