返回列表 發帖

我看叱吒 2015

我看叱吒 2015

每年的一月一日都是香港樂壇較矚目的一天,因為有商業電台的叱吒樂壇流行榜頒獎典禮,至少在電子傳媒界別直至現在,還是最有公信力、代表性或話題性的一個頒獎禮。商台本來就以大膽作風聞名,敢於提拔後起之秀,古巨基、陳奕迅、楊千嬅等都是由這個電台力捧至天王天后的地位,近年也有方大同、謝安琪與 RubberBand 等,只是愈來愈有向大公司靠攏之勢,開始分豬肉,即根據唱片公司配額分獎,又隨著舊人淡出,新人未有能力或流行度接捧,舊樂迷對於頒獎禮的熱情漸減 (往年每一年我都參與投票我最喜愛歌手獎項,今年竟然忘記了),適逢俞琤退位,2016 續牌在即,一切一切都在造就一個新時代的開始,以下歸納了幾點觀察與所感:

一. 全晚最驚喜,亦是最驚嚇的,當然是坤哥成為大贏家,除大熱的生力軍金獎,還橫掃了歌手們夢寐以求的「我最喜愛」系列,在網上投票壓過陳奕迅、張敬軒與周柏豪得到男歌手獎,又在現場投票力壓全年傳唱度最高的《羅生門》,憑《原來他不夠愛我》奪最後歌曲大獎。對上一次有新人能奪投票獎項,應已是1990年的《相逢何必曾相識》,所以傳奇並非沒有發生過,只是為時已久,大家樂於再締造一個奇蹟而已。

坤哥奪大獎其實是有跡可尋,坊間看到的「TVB奪獎而眼鏡霧化」並非起因,而是將本來已入屋受歡迎的他再推上一層樓。我最喜愛的男歌手投票其實早在TVB頒獎前已完結,若903真的跟從「你敢投,我敢頒」的原則,那坤哥一早在網上已是最高票數。健吾、瓊姐等網上紅人幫忙拉票是一大關鍵,坤哥要多謝他們是必然,但更重要是坤哥懂得怎樣在網上推銷自己的形象,而這就是新時代的趨勢 – 不靠傳統唱片公司與傳媒宣傳,網上平台可打出另一片天。當然,坤哥還有電視台優勢,自參賽《超級巨聲2》後一直保持高度但不過份的曝光,甚至因為他不是TVB最力捧的對象,而令觀眾增加了同情。種種因素造就他突圍而上,第一年有自己的歌就可以備受最高的肯定。

坤哥本身亦有頗佳的人緣,且看歌手與幕後對他都不抗拒,甚至不介意為他推廣可知一二,他固然幸運地代表了一眾默默耕耘未得賞識的音樂人們,上台接受光環,但他自身不怕出醜,予人真誠的印象亦是致勝之道 ╴這一點,他其實有點像從前的楊千嬅,大情大性又笑又哭。楊千嬅在00年首奪叱吒女歌手金獎的哭相,是叱吒一直為人津津樂道的時刻,然而她撃敗一眾當時得令的天后 (王菲、鄭秀文、陳慧琳皆在席上) 絕對惹來大量非議,這些批評亦一直緊隨楊千嬅,如她樣貌不漂亮、唱功不濟、扮喊等,跟今時今日的坤哥一模一樣。不過00年的楊千嬅其實不只得一首金曲《少女的祈禱》,還有優秀的專輯,及之前幾張叫好叫座的概念大碟; 坤哥《原來他不夠愛我》與《陽光點的歌》都算為人熟悉,但只有一張EP,與之前在youtube頻道累積下來的口水歌,在製作好音樂的路上還很遙遠。

楊千嬅現已走過去並成為天后,很可能不再參與叱吒這些樂壇競賽,既有坤哥傳承,就看他有何造化就看他能否維持其謙遜率真的態度,不因幾個獎項就自滿,反面例子就是容祖兒,拎左獎唔知做咩好,一臉囂張,一直至今都未能重返叱吒的我最喜愛。這個獎其實一直都有鋤強扶弱的意味,大台俾我就唔俾,大台唔俾我偏要俾,《年少無知》、《撐起雨傘》都是好例子。

二. 《羅生門》全城大熱,但在主要樂壇頒獎禮暫時都一無所獲,還可說是因為細公司分不到豬肉; 來到叱吒本是吐氣揚眉的時機,卻在專業推介僅得第六位,投票亦輸給《原來他不夠愛我》,就令不少樂迷大跌眼鏡。歸根究底,《羅生門》在年中推出,年尾已滑落不少,還有麥浚龍看似對獎項不稀罕的態度,將游離票轉送給渴望得到認同的坤哥,因為他能明確地傳達給大家一個訊息,他很需要這份肯定,這就是TVB得獎所推的最後一把。

說句實話,無論麥浚龍怎樣以高品味自居,《羅生門》與《原來他不夠愛我》都是典型港式情歌,質素不能說相差很遠,所以《Addendum》奪至尊碟對他應該更有意義,這是專輯企劃概念的勝利,《羅生門》的走紅並不止歌曲本身,實是背後十年的故事,要連同《耿耿於懷》《念念不忘》來聽才有一加一大於二的效果。《羅生門》所販賣的是一種情意結,對舊日廣東K歌的懷念,跟《原來他不夠愛我》代表年輕人,就是另一個世代之爭。畢竟麥浚龍都已是舊人,《雌雄同體》首奪十大的激動已是十年前,他再沒有這種激昂的喜悅,就決定了《羅生門》的命運。不過專輯內沒有《耿耿於懷》,卻在台上唱這首歌是有點突兀,較理想的處理應是《耿耿於懷》與《念念不忘》合成一曲演繹,不過聽麥浚龍吃力的現場表演,還不如不聽 – 這又是另一致命傷,麥浚龍從不是實力派,在外界眼中,麥浚龍不懂唱歌,吳業坤也不太懂,為何不選一個年輕的,有潛力進步的人呢? 至少吳業坤還更有誠意在樂迷面前表演呢。這一點其實也是2015年區議會的啟示。

三. 變天的不只得坤哥,Supper Moment 也在這個晚上正式上位。首奪十大、組合金獎與我最喜愛的組合,三個大獎成為大贏家。這個肯定其實遲來了,13年的《無盡》本就應該帶領他們登頂,然而兩年過後,樂隊沒有新突破,沒有推出任何專輯,《幸福之歌》流行度甚至不復《無盡》《小伙子》的高度,對手 C Allstar 推出了一張精彩的本土大碟,加一張有創意與不同單位合作的細碟,一個演唱會,為何形勢會忽然逆轉? 在非官方的播放率統計中,C Allstar 還是第一位,與 Supper Moment 有三十多次的距離,換言之商台是刻意調位讓 Supper Moment 封金,在沒有公司與外界壓力下何以有這樣的調動?

這大概是商台銳意換血的決心使然。陳奕迅與楊千嬅的缺席,代表他們的時代已經結束,既然是晚主題是送舊迎新,就順水推舟為Supper Moment 正名。Supper Moment 亦無愧於其寵愛,《幸福之歌》現場版是全晚的亮點,是 Supper Moment 最精彩的演出之一。可惜的是 C Allstar 沒有唱歌的機會,連十大都被換走了,他們在商台的待遇其實跟 Twins 有點相像,不是樂隊所以總不是最喜歡的愛將,從前的獎項多是因為流行度高,不能不給。C Allstar 永遠是一個後補,如果 RubberBand 那年活躍,C Allstar 就要退位讓賢; 然而 C Allstar 的現場表演或專輯水平都比 Twins 出色得多,他們亦敢於嘗試不同曲風並能駕馭有如,《生於斯》無容置疑是2015年香港樂壇一張重要的廣東專輯。《逾越生死》這樣接近十大都不得要領,不知這隊組合要等到何年何月了。

四. 風光的新世代還有林欣彤的第一首十大,是除橫掃的坤哥之外,另一位巨聲幫。亦有林奕匡,繼去年《高山低谷》勇奪十大,今年再有上台演唱的機會,亦不負眾望地有出色的演出。唱作人金獎是一個好的踏腳石,讓他向樂壇更高位置進發,也可是一個滯留點,就以後在唱作區內徘徊。林奕匡有創作力,有親和力,也有好歌聲,難得 DJ 與樂迷都賞識,希望 Sony 好好栽培,好好推廣他的音樂。Dear Jane 出道十年亦首奪組合銅獎,也是得來不易。加盟華納後的 Dear Jane 情歌比例多了,亦吸引了新粉絲去聽他們唱失戀心聲,要討好群眾無可厚非,不過不能忘卻初衷,2015年連續三首《咖啡因眼淚》《遠征》《七百萬種樂與怒》都有點他們昔日的影子,有熱血回歸之感,想繼續上台就要繼續像這一年般取個巧妙的平衡了。

五. 縱使舊人在逐步退位,歌曲三甲其實仍是天王天后包辦。陳奕迅缺席都有至尊歌,就請李克勤與容祖兒放棄奪至尊的念頭吧。來年叱吒是年輕人的天下,還看到這兩位在爭獎,不知他們有何感想,或是希望代表團隊得個肯定吧。楊千嬅從未得過至尊歌,《小城大事》被換走的一次是最接近,現在似乎沒有機會了,不過她也早早放開,在家享天倫樂還更好,去年的金獎可能是最後在樂壇頒獎看到她的身影吧,也算是完美落幕。繼2004年的金牌,2015年的英皇誕生了男女金獎的得主 – 張敬軒與容祖兒。剛好陳奕迅淡出,周柏豪去年封王要衛冕又未夠認受性,坤哥奪我最喜愛而沒有雙料問題,張敬軒今年的金獎其實來得相當僥倖,他的歌沒有去年《青春常駐》的矚目,派台出碟沒有2009年的勤力,幸好有人氣又有實力,沒有人會懷疑他不實至名歸的。容祖兒已有第十個女金獎座了,無需多說,含金量有多少,大家都心中有數。

六. 幕後人大獎宣佈時,圍繞的話題是網絡23條。再多的質疑都不及創作人台上一句話,黃偉文說出「政府可以告我自己改我自己既歌」,現場與聽電台的人都收到了,意思清晰明確,比不知所云、繁複難解的懶人包更有力,更一針見血。我們要保護自己的創作自由,就要多發聲,多關心,不能不了了之任由惡法通過,不能一句事不關己就置身事外。政治離我們的生活很近,當法律不能保障自身權利或人命財產時,當人身安全都開始受威脅時,一切就已太遲。

2016年1月1日見證港樂的改朝換代,且看新的一年,香港的樂壇及社會會否有新的衝撃與希望。

全文:
我看叱吒 2015

評分人數

羅生門 失最歌可惜
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

2000年明哥都拎左至尊碟但三甲不入,不過我覺得拎專輯唔一定要拎三甲既,係而家呢個時勢既歌手一年得一碟 ...
powerful 發表於 2016-1-9 14:19

Thanks for correction, sorry I missed 明哥

It's very ironic that Juno received 叱咤樂壇至尊唱片大獎 for  but 男歌手三甲不入

This hap ...
boy4dudes 發表於 2016-1-9 12:57

2000年明哥都拎左至尊碟但三甲不入,不過我覺得拎專輯唔一定要拎三甲既,係而家呢個時勢既歌手一年得一碟,顯得兩者更密不可分。

講真
我比較關心商台續唔續到牌同埋黎緊會唔會cut人手
前者關係住成個台既意識,即係商台會唔會為左個牌而 ...
mosesming 發表於 2016-1-6 11:26

商台比以前都已經冇咁自由,播歌靠唱片公司分quota都運行左好耐,而家冇左環球勢力,希望唔好痴返去英皇度。

It's very ironic that Juno received 叱咤樂壇至尊唱片大獎 for <Addendum> but 男歌手三甲不入

This happened twice in 叱咤 history. The first time was 1998 陳奕迅 for 《我的快樂時代》 and he was 男歌手三甲不入. But it's okay, Eason has since received 男歌手金 10 times and 至尊唱片大獎 9 times. 903真係一個肯勇於改朝換代的機構.絕對抵贊

903真係一個肯勇於改朝換代的機構.絕對抵贊
Kenny 發表於 2016-1-8 01:20

女歌手换左了???有人10次女金了

903真係一個肯勇於改朝換代的機構.絕對抵贊
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

某毒打手可否不再硬性推銷其偶像。

往年叱咤過後 都會有歌 Youtube Click Rate 暴升
今年好似唔多覺有?

無留意佢 以為本身係呢個數
patrick1029 發表於 2016-1-6 23:44

陽光點的歌就勁升, 由勁歌得奬到現在已升了超過120萬點擊率, 原來她不夠愛我亦接近升120萬.另外itunes 和kkbox日日下載榜 亦是回升或俳佪在第一至第三位,今次是頒獎禮後最大得益者.最新itunes 點擊率是陽光xxx接近300萬(今日應該會過). 原來xxxxx就兩個版本就已經超過620萬. 單計offical Mv都超過464萬.

坤哥唔算咩
Kyle_ 發表於 2016-1-6 22:59

無留意佢 以為本身係呢個數

往年叱咤過後 都會有歌 Youtube Click Rate 暴升
今年好似唔多覺有?
patrick1029 發表於 2016-1-6 22:50

坤哥唔算咩

今年好似唔多覺有?

講真
前者關係住成個台既意識,即係商台會唔會為左個牌而 ...
mosesming 發表於 2016-1-6 11:26

yt 離職, 相信應該續到牌, 不過個台既自我審查可能會多左架啦.

講真
前者關係住成個台既意識,即係商台會唔會為左個牌而放棄以往比較反建制既立場
=>謝安琪/何韻詩/大部分band會唔會因為啲歌比較社會化而被ban
後者關係到個台會唔會為左錢而更加順從大唱片公司/當紅歌手既指示
=>美祖繼續稱霸,坤哥人氣持續強勁拎多幾年最男, 細公司歌手更加唔洗撈
2016年應該會有明顯改變
DM多仔多到覆唔哂

夠了,
唔好再OT
呢度唔係比你地因為LOCK左903帖而瘋狂吹水~ Thanks!

呢個都理解,但問題佢11 13 14 15(無記錯的話)連續幾多年遲到早退,真系極度唔尊重個頒獎禮咯 ...
阿mark 發表於 2016-1-5 21:05

呢樣野係因為佢唔鐘意做大哥  令大家忘記左佢輩份去到邊 佢事實係學友個輩 出道30年啦 神台級黎老人家肯黎 已經好比面 好尊重啦XD

隨便打幾點睇法:
1.雖然唔鐘意吳業坤,亦唔多接受到距拎最男,不過最男最歌系投翻嚟,無咩好嘈。(其實我 ...
CBY0710 發表於 2016-1-5 21:31

Callstar 十大被OUT 就真係慘慘豬

但你話組金呢 我就認為如果因年頭碟 的 Feat 扣AP呢
我覺得好合理, 因為基本上係一個人唱在加上有某些歌 係合唱式友情演出
我明白有質素係真  但都要尊重番規則 唔可以唱片公司話係咩就係咩
所以我好希望 呢D位 各謀體 執得嚴謹D 架

現年25歲(虛齡26歲)嘅坤坤,入行五年一直發展平平,曾經只係隻「棋」嘅佢今年終於冒出頭來,唔止喺樂壇創 ...
kayzzz 發表於 2016-1-5 21:52

係嘅 我地比機會新人嘛
黎黎去去都張敬軒,陳奕迅又會悶嘅

現年25歲(虛齡26歲)嘅坤坤,入行五年一直發展平平,曾經只係隻「棋」嘅佢今年終於冒出頭來,唔止喺樂壇創下佳績,仲因劇集《愛.回家》吸納咗唔少粉絲!成功喺演藝事業創出高峰嘅佢,原來早喺2011年前已被蘇師傅預測佢將於26至31歲期間會行個「短期個人高峰運」,睇嚟坤坤喺嚟緊呢一年會愈撈愈掂噃!

睇嚟大家要睇多佢起碼5年,攞多5年最喜愛男歌手

隨便打幾點睇法:
1.雖然唔鐘意吳業坤,亦唔多接受到距拎最男,不過最男最歌系投翻嚟,無咩好嘈。(其實我見好多CM人都投左,無論出於咩目的,呢個結果都定左 無咩必要日日洗版鬧坤哥
2.叱咤十大林欣彤有獎系件好事,雖然唔鐘意首歌,不過可以比到鼓勵距已經足夠。最好的債同無條件咁高位其實有d無必要,調到找對的人拎十大似乎系因為最歌投票問題(雖然我覺得過客別墅相對好聽好多)
3.所有下雨天雖然唔算薛凱琪比較好既作品,不過隔9年再拎十大真系好感動,一開始以為live出事,後尾正常翻又覺得首歌好聽左好多。
4.周柏豪拎唱作銅真系無癮(fans都咁話),寧願aga同周國賢拎好過。
5.今年最唔滿意既賽果系callstar出左高質大碟+組合播放率第一,但得個組銀。覺得903刻意換血製造話題好無謂好不公,sm拎最組幾意外,但覺得距地表現唔值三個獎。當然最尾咁既結果可能同寰亞太多獎要balance翻有關係。

BTW,楊千嬅同陳奕迅唔再出席頒獎禮系件好事,不過真心唔想見到以後容祖兒張敬軒長期萬年金。希望叱咤如果續牌成功,下年女歌手賽果可以好似捧sm咁,比kay/fiona/ivana呢屆女歌手首奪女金(睇翻賽果,祖兒13-15已經連續三年十大,16年好大機會無十大,所以16年女金好大機會又系距...

評分人數

• powerful

年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

宋生係講歌迷會已經直接表達左根本就唔想出席任何頒獎禮
Tonlo 發表於 2016-1-3 14:06

呢個都理解,但問題佢11 13 14 15(無記錯的話)連續幾多年遲到早退,真系極度唔尊重個頒獎禮咯

反面例子就是容祖兒,拎左獎唔知做咩好,一臉囂張,一直至今都未能重返叱吒的我最喜愛。至Like呢句
2016年 ...
最好的債 發表於 2016-1-2 18:40

聽到佢話守守守守守,真系好討厭

對於kay今年2015攞最女, 再度蟬聯, 大家有咩睇法?
JasonYuen 發表於 2016-1-2 16:29

我可以講其實佢今年好hea嗎?不過最女學千嬅話系儲翻黎的

CAS得組銀 真係十副眼鏡都唔夠跌
明明2015年比起往年都更值組金+最組
tom 發表於 2016-1-2 15:59

其實我都幾驚訝cas全失(十大,最組,組金)
但當twins2005都可以輸比at17,就覺得好正常了

講真,毒坤真係城府幾深下。佢唔一定冇自信,但係佢好清楚佢係公眾面前需要表現得冇自信,因為好多人 ...
Gary 發表於 2016-1-5 15:05

肯定係城府深啦

佢唔一定冇自信,但係佢好清楚佢係公眾面前需要表現得冇自信-------> 同意, 不過佢戴左個面具后對我黎講係一d 都唔吸引咯.  不過, 對一d入世未深或者同情心豐富既人黎講可能有吸引力卦

我唔介意佢"偽", 只係好憎佢偽出黎果種"毒", 一聽到佢滿口懶音以及mk表達方法, 加埋冇自信既整體表現, 已 ...
lblemon 發表於 2016-1-5 14:45

講真,毒坤真係城府幾深下。佢唔一定冇自信,但係佢好清楚佢係公眾面前需要表現得冇自信,因為好多人受呢套。

最慘係大家都buy佢咁偽
mosesming 發表於 2016-1-5 14:24

我唔介意佢"偽", 只係好憎佢偽出黎果種"毒", 一聽到佢滿口懶音以及mk表達方法, 加埋冇自信既整體表現, 已經好唔想睇.  齋聽唔睇就ok

留意返林海峰我是廣東歌手段片, jan, 來自宇宙的嗎?
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

而家這個年代娛樂圈只要賣傻, 賣慘, 賣努力 (講晒出來個種, 唔係默默耕耘個種), 再周圍埋堆 就玩晒啦~
HK 樂壇RIP..

所以話佢偽毒真係冇錯
lblemon 發表於 2016-1-5 14:14

最慘係大家都buy佢咁偽
DM多仔多到覆唔哂

睇得出坤哥真係世界仔
娛樂圈佢有排玩
屮SiU霖屮 發表於 2016-1-5 14:10

所以話佢偽毒真係冇錯

fb d評論想點
話佢又鬧 合照完又鬧
海淇無講錯喎
rubylovessss 發表於 2016-1-4 23:46

睇得出坤哥真係世界仔
娛樂圈佢有排玩

你諗下果班會投佢最歌既fan屎情商有幾高
Gary 發表於 2016-1-5 09:20

香港威廉情商好高

fb d評論想點
話佢又鬧 合照完又鬧
海淇無講錯喎
rubylovessss 發表於 2016-1-4 23:46

你諗下果班會投佢最歌既fan屎情商有幾高

Hocc好似都係等左4-5年先新人出道,坤哥好幸運啦,有新人金有最歌
Nathan 發表於 2016-1-4 20:42

其實基本上以前華星新秀果D好多都係等架啦
師兄、鄧健泓、何韻詩全部都等過
只不過以前港樂盛世
一線一年三隻大碟, 佢地都唔會話冇歌冇job
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我都睇到,chi L sin,點解可以差咁遠?
明明係同一個live,依個video好聽好多
係咪收音問題?話雖如此, ...
kayzzz 發表於 2016-1-4 18:54

kay太近咪
轉播收音放大哂D瑕疵

fb d評論想點
話佢又鬧 合照完又鬧
海淇無講錯喎

是的。我都非常贊同海琪的説話。我教小朋友男兒有淚不輕流,男子要當家的,流淚祇可給人弱者的感覺。幸好吳業坤深明此道理,亦在facebook多謝海琪激勵。今次他處理得不錯,抵讚。

好開心, 在facebook見到陳海琪和吳業坤一起拍照. 而且他應承了陳海琪以後不會流淚.
以下是facebook 陳海琪 ...
hkwilliamsiu 發表於 2016-1-4 18:39

fb d評論想點
話佢又鬧 合照完又鬧
海淇無講錯喎

Tommy接受電話訪問坦承:「係有廣告商主動搵佢,護膚品、食品乜都有,有啲已經傾得七七八八。(話佢騷價暴 ...
simpleme 發表於 2016-1-4 21:22
其實人紅調多啲資源捧佢好合理 不過要keep到人氣開紅館唔容易

Hocc好似都係等左4-5年先新人出道,坤哥好幸運啦,有新人金有最歌
Nathan 發表於 2016-1-4 20:42

美祖 SIS 鄧小巧 JUDE 呢 d 都等左幾年啦
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

(話佢騷價暴升12倍?)都係嘅。(收入都暴升?)應該話以前每月5位數左右,依家接到一個廣告都唔止啦。
simpleme 發表於 2016-1-4 21:22

坤坤:多謝香港人!

Tommy接受電話訪問坦承:「係有廣告商主動搵佢,護膚品、食品乜都有,有啲已經傾得七七八八。(話佢騷價暴升12倍?)都係嘅。(收入都暴升?)應該話以前每月5位數左右,依家接到一個廣告都唔止啦。(全面力捧?)公司每年喺資源分配方面都會因應環境作出調整,佢今期咁hit嘛。」Tommy不諱言今年會為坤坤舉行個唱,為2018年進軍紅館舖路!有指,坤坤2016年亦會推出個人大碟。

人地紅,可以點
香港樂壇。。祝你好運

係我心目中. 吳業坤永遠只係小丑一名..
其實你睇番超級巨聲都仲係正正常常, 係入左大台就開始做諧星, 如果 ...
快劍俠 發表於 2016-1-4 16:05

唱出好多毒男嘅心聲 應該係

回復 113# kayzzz

音響既野我唔係好識
但一定唔係好
其實大部分歌手都係唱慢歌
但係好多位都令人好失望
未見過sunny唱得咁辛苦(除左早排佢黑夜見黎明個show失聲)
一定係有問題出現
有人講話broadcast sm唱煩擾中起舞好爆咪
但係亦都有人係現場話佢地唱得好好
我聽過兩個錄音版本其實都算係當晚唱得好既單位
Rb同phil都唱得好穩定
值得一讚!
我都唔知邊度出左問題
不過當晚好明顯睇到歌手既功架
有d真係睇得出用左唔少心機去彌補音響既不足
不幸地有唔少次聽到我想熄機

現場聽同官方收音真係差好遠
美淫真係慘
Lewis 發表於 2016-1-4 18:49

我都睇到,chi L sin,點解可以差咁遠?
明明係同一個live,依個video好聽好多
係咪收音問題?話雖如此,個live其實可以再做好啲。

同埋點解有4個單位唔受影響呢?
rb/supper/joey/hacken
功力問題?純討論

http://youtu.be/nfMJOCBFuGQ

現場聽同官方收音真係差好遠
美淫真係慘

我想問林狗唱我是廣東歌手改編邊首歌?