返回列表 發帖

《IFPI 香港唱片銷量大獎2015頒獎典禮》(2016.4.16)

TVB  10:00pm

IFPI 香港唱片銷量大獎2015得獎名單:

十大銷量廣東唱片
石詠莉Sukie  聽聽 Sukie's        
吳若希 越難越愛 Love Collection 精選        
容祖兒 me, re-do        
許志安 COME ON, enjoy the best
許廷鏗 Colour By Numbers
麥浚龍 Addendum        
張敬軒 Felix
楊千嬅 如果大家都擁有海        
歌莉雅 歌莉雅Gloria Timeless        
鄭秀文 Miracle Best Collection        

十大銷量國語唱片獲獎名單
G.E.M. 鄧紫棋 -新的心跳        
S.H.E S.H.E 2gether 4ever Encore演唱會影音館
古巨基  我們        
男人幫  男人幫        
泳兒        風 .情歌        
陳偉霆  等等        
蔡琴        你不要那樣看著我的眼睛
糖妹         細細步        
謝霆鋒 鋒味        

最暢銷音樂、電影電視原聲及精選唱片

Various Artists        愛.回憶情歌108        
Various Artists        潘源良是誰最愛作品選        
Various Artists 我的少女時代電影歌曲原聲帶        
西村由紀江         My Stories        
群星        TV Love Songs Forever (TVB無線電視劇情歌集)

最暢銷日、韓語唱片

KYUHYUN        KYUHYUN_The First Mini Album        
Super Junior        Super Show 5 dvd        
Super Junior-D&E        The Beat Goes On        
w-inds.        Blue Blood        
中村雅俊        The Songs        

最暢銷本地現場錄製音像出品
Various Artists        英皇15周年群星演唱會        
林志美        林志美音樂會2015
草蜢        Be Three Grasshopper In Concert        
側田        側田WeTouch Live 2015世界巡迴演唱會        
許志安        Come On 許志安演唱會2015        
張智霖        ChiLam Crazy Hours Live 2014        
楊千嬅        Let's Begin Concert 2015 世界巡迴演唱會        
葉麗儀        葉麗儀45年香港情演唱會        
鄭伊健/陳小春/謝天華/錢嘉樂/林曉峰        歲月友情演唱會        
鄭秀文        touch mi Sammi World Tour        

最暢銷古典、戲曲唱片

朱思馬即        朱思馬即-命運        
梁兆明, 苑芝        淚灑寒窰.落花時節.歌衫舞扇        
張美峯/黎駿聲        峯姿綽約張美峯 情牽四大美人(二) 哀、樂
陳雷激        復古殿        風行唱片有限公司
龍劍笙        任藝笙輝念濃情        

十大銷量本地歌手

G.E.M. 鄧紫棋        
石詠莉 Sukie               
草蜢               
許志安        
許廷鏗               
陳偉霆               
張敬軒               
楊千嬅               
鄭秀文               
龍劍笙               

最暢銷本地女新人
陳凱彤

最暢銷本地男新人
吳業坤               
沈震軒               
張子丰               

全年最高銷量廣東唱片
鄭秀文Miracle Best Collection        

全年最高銷量國語唱片
G.E.M. 鄧紫棋        新的心跳        

全年最高銷量本地現場錄製音像出品
鄭秀文 touch mi Sammi World Tour        

全年最高銷量本地女歌手
鄭秀文               

全年最高銷量本地男歌手
張敬軒               

全年最高銷量本地組合
草蜢               

特別榮譽-IFPI香港流行音樂文化貢獻 樂隊大奬
溫拿        

睇番my tv ,原來Alfred得獎係計埋Watermark. 咁今年年尾再出碟又有機會明年爭獎了。 ...
Ching2015 發表於 2016-4-17 23:24

跨年碟計2年咯,但吳若希只精選就好特别,2014無十大(好多星期冠)
反而2015有十大

TVB播 十大歌手 時,有列出各歌手用幾多隻碟拿獎,Hins 千嬅 都係用3隻。
Bluejays 發表於 2016-4-17 22:00

睇番my tv ,原來Alfred得獎係計埋Watermark. 咁今年年尾再出碟又有機會明年爭獎了。

麥浚龍and張敬軒都出得一隻EP 即係話張敬軒隻ep好賣過Juno同安哥隻精選?
黃家正 發表於 2016-4-17 09:18

TVB播 十大歌手 時,有列出各歌手用幾多隻碟拿獎,Hins 千嬅 都係用3隻。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

麥浚龍and張敬軒都出得一隻EP 即係話張敬軒隻ep好賣過Juno同安哥隻精選?
黃家正 發表於 2016-4-17 09:18

張仲有只live碟

舞來舞去 不日內開始錄音。

Sammi 不要驚動愛情Live 都唱得好
衝過去Live 就有啲怪

五家姐有泥
但白果收場

Juno個look笑死, FB畀佢洗晒版

Sukie 唱得好聽......

Suki 企定定唱幾好wo
音準好好

taxi chan also...
香港銷量有幾多-_-
mainlib 發表於 2016-4-16 22:40

好多港版貨可能銷往内地了

糖妹都有十大銷量 真係o晒咀
rubylovessss 發表於 2016-4-16 22:36

taxi chan also...
香港銷量有幾多-_-

糖妹都有十大銷量 真係o晒咀

頂帽仲越唱越低.. 就來鼻都遮埋...

我阿媽問: 佢唔會覺得唔舒服㗎?
cindyee 發表於 2016-4-16 22:30

我阿媽問: 乜佢頂帽咁厚嘅

我阿媽問: 佢唔會覺得唔舒服㗎?

Juno頂帽真係好噴
seeseetv 發表於 2016-4-16 22:27

笑 點解要姐住對眼 佢呢個唔知係咩造型

Juno個look。。
樣都遮埋
利申:唔係鏡粉

Juno頂帽真係好噴

越難越愛 唱得好難聽.....

若雞d live真係世界級地難聽
利申:唔係鏡粉

流淚行勝利道唱得麻麻jar wor...

頒獎禮由林曉峰、李璧琦擔綱司儀,共頒發逾七十個獎項。鄭秀文、張敬軒、草蜢分別奪得「全年最高銷量本地女歌手、男歌手、組合」獎項;殿堂級組合溫拿則獲頒「IFPI香港流行音樂文化貢獻 樂隊大獎」特別榮譽。

講緊 2015 眼淚的秘密
我之前只係質疑 眼淚的秘密 係咪真係咁hit

2015 itunes有無實數 顯示 ...
kayzzz 發表於 2016-3-31 03:53

2014 itunes 有出official ranking, 離奇在2015又冇出
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

Sammi 唱不要驚動愛情...

佢以前人氣好旺,拍劇都好多人睇,唔明點解唔食住個勢。
Ching2015 發表於 2016-3-31 18:52

..........真心佢拍過劇都唔知...利申:c9有睇tvb

Ching2015 發表於 2016-3-31 18:52

好講 運

綜合十大銷量廣東唱片+十大銷量本地歌手

原來me, re-do賣得少過聽聽 Sukie's ...
我等我在 發表於 2016-3-31 19:46

有乜出奇,Hifi碟一向銷量吾會低
加上上年巨家姐又無hit歌

綜合十大銷量廣東唱片+十大銷量本地歌手

原來me, re-do賣得少過聽聽 Sukie's

糖妹 做乜呢幾年dup 哂?
matthew1990 發表於 2016-3-31 16:04

知唔知無記幾時播?
slouisex 發表於 2016-3-31 15:23

IFPI唱片銷量大獎2015頒獎禮會於4月16日晚上10點在TVB播出

有起過咩?
kayzzz 發表於 2016-3-31 16:14

我最愛糖 嗰排都紅紅地
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

matthew1990 發表於 2016-3-31 16:04

有起過咩?

知唔知無記幾時播?
slouisex 發表於 2016-3-31 15:23

4月頭 下個星期六掛 官網無講

糖妹-細細步 香港銷量肯定唔過200
最好的債 發表於 2016-3-31 15:01

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

知唔知無記幾時播?

係,提名左兼合資格,即使零銷量都有銷量獎
最好的債 發表於 2016-3-31 12:10

如果賣100只都有9大唱片,真系笑死人

十大銷量國語唱片獲獎名單 (排名不分名次,以歌手名字為序)
笑點 :只有9張提名經核數後符合參選資格{:1_9: ...
最好的債 發表於 2016-3-31 12:08

其實係咪提名咗就有獎

噴 當狗愛上貓係劇集歌
rubylovessss 發表於 2016-3-31 09:52

呢首唔係劇集歌。但曲風係有的似劇集歌。因為係張家誠作品?

噴 當狗愛上貓係劇集歌

你迫我 post 呢個 list 出嚟,我已經得罪緊好多粉。
Bluejays 發表於 2016-3-31 04:06

Ooops sorry, let us end the discussion on this then hahaha :P