返回列表 發帖

天地一沙鷗 - Gin Lee

單選投票, 共有 131 人參與投票
80.15% (105)
4.58% (6)
0.76% (1)
3.82% (5)
10.69% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 天地一沙鷗
主唱: Gin Lee

收錄大碟: Bold & Beautiful
推出日期: 2018-6-21

派台日期: 2018-7-25

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/Xfk6ib7ONcgHBJPU3ga6ag==

作曲:Vincent Chow
填詞:林夕
編曲:Ted Lo
監製:Alvin Leong

你教會我要高飛
這一世 為何勞碌當趣味
你教我理想不死
不應該習慣 已有福氣

沿途隨著你 得到捨得的勇氣
平庸才自困狹窄天地

慣了與你一起 才明白一起
偏偏阻礙我更遠見地
海鷗只跟海鷗一起
怎麼服氣 只好聽你
我怕對你不起 原來極歡喜
完全無拘束的空氣
放棄你也借你勇氣 都怪你

能 鳴謝你吧
讓我相信 誰亦能飛
存在要 未怕死

慣了與你一起 才明白一起
偏偏阻礙我更遠見地
海鷗只跟海鷗一起 怎麼服氣
只好聽你(越過一山有一山美)
我怕對你不起 原來極歡喜
完全無拘束的空氣
放棄你也借你勇氣 都怪你

抱歉我的知己 長期在一起
應該追逐高飛的把戲
這天空不只一沙鷗
不只是你 越過一山有一山美
恕我對你不起 領教你心機
仍然圍繞你等於不爭氣
沙鷗不應戀棧沙丘 應唾棄
你是否也有 這勇氣
你是否對我 不放棄

3rd live
嘩 有大合唱
又忘詞 讚完一次之後就flop成咁 真係失禮 ...
JasOh103 發表於 2018-9-2 23:36

gin唱功好演繹穩定
而且愈來見到佢ge台風
其他不重要

997 #2
boy4dudes 發表於 2018-9-20 21:39

我知呀
講緊得cm 啲人仲聽緊既903
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

最後一個星期都上唔到
而家啲電台真係偏離現實到一個點
唔怪得根本無人聽電台 ...
ricnature 發表於 2018-9-20 21:35

997 #2

最後一個星期都上唔到
而家啲電台真係偏離現實到一個點
唔怪得根本無人聽電台

呢首應該係堅堅最唔喜歡既一首歌

當被問及她最喜歡哪幾首林夕為自己量身定做的歌詞時,Gin 毫不 ...
JasOh103 發表於 2018-9-20 18:34
合理啦
成班人叫佢唱高難度歌 結果辛辛苦苦唱完《信》、《自我感覺還好》都係被人批評
出碟後班所謂fans就迫佢派首佢唔太鍾意、用男人聲hea唱嘅歌 於是呢首歌成為開完紅館後第一首派台歌 Gin Lee只能勉強表示自己有聽fans意見
不幸嘅係Gin Lee睇歌比自己預期準 首歌電子傳媒、串流平台定YouTube成績都差到好似啲三線歌手咁 次次唱Live唔係忘詞就係唱得唔好
我諗佢中完個大伏 唔直接插首歌廢已經好畀面林夕

當被問及她最喜歡哪幾首林夕為自己量身定做的歌詞時,Gin 毫不 ...
JasOh103 發表於 2018-9-20 18:34

我同Gin Lee喜好接近
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

Gin Lee第一首CM過百5分歌曲

903就bam
垃圾
hehehaha 發表於 2018-9-20 15:56

雙雙113
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

當被問及她最喜歡哪幾首林夕為自己量身定做的歌詞時,Gin 毫不猶豫便給出了答案。「《和每天講再見》、《自我感覺還好》及《侘寂》。他的詞總是讓人一再回味,而每次也都會有深一層的領會。」
沙鷗好慘
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

Gin Lee第一首CM過百5分歌曲

903就bam
垃圾

出道以來 是第2首 令我覺得她總算唱對歌了
她就是要唱 這類型的歌 光環/天地一沙鷗
可憐的Gin Lee - . -

3rd live
嘩 有大合唱
又忘詞 讚完一次之後就flop成咁 真係失禮

好聽呀但冇出MV 可惜

Ging!!!
barbarbar

又唱live 4:55開始
今次唱得好左
dongbb2332 發表於 2018-8-28 21:21

觀眾d歡呼聲好勁
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

今次唱得好左
dongbb2332 發表於 2018-8-28 21:21

越過一live有一live美
今次完全無忘詞 好叻女呀
有幾個位唔爆應該都係少練歌造成 期待有日完美演繹

幾正

今次唱得好左
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

成句海鷗只跟海鷗一起都flat
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

咁好聽既歌當然要投5分
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

同自我感覺還好一齊loop係最正 好鐘意今次呢隻bold & beautiful

比 吳雨霏 唱啦

好切合佢暫退樂壇既心情

Btw樓上 真反祖 vs 真容粉 vs 曲線容粉 ...
kayzzz 發表於 2018-8-4 23:21

愛霏力我霏唱天地一沙R要跳埋自總舞先得

1分吧

喺youtube睇咗一次个mv
听完毫无记忆点
亦都唔想再听第二次
Who's afraid of little old me? You should be!
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

首live!

首歌真係唔易唱
煎煎要繼續努力
dongbb2332 發表於 2018-8-1 23:23

好多粒音都格硬扯出嚟
第一次覺佢唱得咁差
Happy and Blessed.

喺m記聽到天地一沙鷗既midnight 一定係good midnight!

又要比容祖兒唱呀?
dongbb2332 發表於 2018-8-4 22:23

比 吳雨霏 唱啦

好切合佢暫退樂壇既心情

Btw樓上 真反祖 vs 真容粉 vs 曲線容粉

蔡健雅
bagfgfcde 發表於 2018-8-4 22:29

乜蔡健雅把聲夠硬朗咩

又要比容祖兒唱呀?
dongbb2332 發表於 2018-8-4 22:23

蔡健雅

呢樣我就要幫自己平反下啦  

宣傳時間

入面全部都係我寫既文  
可能寫得唔太好 咁 ...
bagfgfcde 發表於 2018-8-3 20:05

又要比容祖兒唱呀?

有啲人以為自己mean 得黎好風趣
結果淪為容海恩式幽默
拉低討論質素
令人訕笑

阿 ...
ricnature 發表於 2018-8-2 00:20

條友不嬲都講廢野 除左佢偶像都係negative comment

收到風m記已經熱播中
cathay1996 發表於 2018-7-31 20:46

早幾日一話派台即刻聽到

唱歌機器點會忘記歌詞?!

首live!

首歌真係唔易唱
煎煎要繼續努力

點解唱live唱得咁輕鬆,搞到首歌好似好易唱咁 可以肉緊少少

忘記歌詞

結果淪為容海恩式幽默
拉低討論質素
令人訕笑

阿 ...
ricnature 發表於 2018-8-2 00:20

Aren’t you back in 香討 already?
不過論討論質素 其實你出少啲po已經可以拉翻高
樂觀啲啦 輕鬆啲啦 再係咁真係令人訕笑

講翻果類所謂「討論質素冇咁低」既留言先
幸倪好紅呀
首歌好好聽呀
點解環球咁廢架
黎緊一定好多機會唱

首live!

首歌真係唔易唱
煎煎要繼續努力

笑死 忘詞忘到呢
佢究竟對首歌幾冇feel 又唱歌機器上身
份詞應該要唱到喊先係

後段不停以笑遮醜咁樣好咩

結果淪為容海恩式幽默
拉低討論質素
令人訕笑

阿堅要練熟啲wor
黎緊應該唔少機會唱

勞工處做乜叫個菲傭上台唱歌
仲要著住套清潔工制服
bagfgfcde 發表於 2018-8-1 23:46

李勁霆好慘,成日比你地cyber bully

首live!

首歌真係唔易唱
煎煎要繼續努力

勞工處做乜叫個菲傭上台唱歌
仲要著住套清潔工制服

首live!

首歌真係唔易唱
煎煎要繼續努力

收到風m記已經熱播中

呢首全碟第二最愛 都有5分

開頭啲低音vocal感覺麻麻地

李堅霆越大越靚女
hlyung 發表於 2018-7-30 18:40

唔知雜誌幾時唱佢整容

好感人既video 見證天后成長路

希望谷到呢首十大
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

lmml4 發表於 2018-7-30 18:28

都可以格硬吹話首歌係講 gin lee 離開馬來西亞/家庭嘅,咁家庭相都算有關
但個 slideshow 好核突,啲 transition 好似 powerpoint 咁,明明啲相質素唔差,係都要低成本搞到咁肉酸
final cut 撳兩撳都唔止呢個質素啦

又係你哋叫環球plug啲垃圾屎做頭幾plug
之後先plug啲香味垃圾去搶ap
依家又掉轉槍頭話返我哋
真係吹你唔脹 ...
jose 發表於 2018-7-30 21:11

你又啱喎 當初有人真係話留番正plug係後面儲ap

不過有一部分gin fans係鐘意賴三賴四 將偶像唔紅既原因推哂俾環球

又係你哋叫環球plug啲垃圾屎做頭幾plug
之後先plug啲香味垃圾去搶ap
依家又掉轉槍頭話返我哋
真係吹你唔脹
Happy and Blessed.

試討論環球班A&R 廢既程度
究竟點廢先可以第四plug 先plug 到呢首

老實講 第一二plug係呢首嘅話即刻十大
5分
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天