返回列表 發帖

凌晨「泰」........寂寞

前排上YouTube聽歌,係推薦影片欄度彈咗首泰文歌出黎
係未聽過泰文歌前題下,本來有些少抗拒
但撇除泰文,曲同編曲做得比香港出色
尤其R&B方面,香港真係要加把勁

MEYOU - พอจะรู้

MEYOU - ภาวนา

WONDERFRAME - อยากอยู่คนเดียว?

SOYBAD - แค่ได้มอง

評分人數

女聲Ja Nongpanee 今年30歲 ,但把聲妝容唔係果回事
https://www.instagram.com/jaja_nongpanee/

新人 有少似林xx(除左眼鏡)
但跳到舞
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

好衝擊
HOTMAN 發表於 2022-2-10 21:24

屋企人唔係度,而家先有得睇
上首歌已經有啲明顯
但呢次估唔到0得咁前

*男主角好似余德成,唔怪得熟口熟面咁

麗英嚟既
HOTMAN 發表於 2022-2-10 21:26

咁luss高汁好多

由一男一女組成嘅樂隊 - LUSS
初出道以Hip hop為主,直至出完EP後一改以前風格

改玩輕快少女風嘅佢地
係y ...
lmml4 發表於 2022-2-6 15:25

麗英嚟既
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

佢地不停對望啊
lmml4 發表於 2021-6-20 16:26

好衝擊

由一男一女組成嘅樂隊 - LUSS
初出道以Hip hop為主,直至出完EP後一改以前風格

改玩輕快少女風嘅佢地
係youtube觀看次數比Hip hop時期高唔少
有好有唔好咁啦

好聽呀 呢加晚晚都聽

謝謝分享啊~

佢地不停對望啊
lmml4 發表於 2021-6-20 16:26

充滿愛 Billkin最後嗰下膊頭

同一首歌, Billkin唱好聽好多  對唔住PP
Pure. 發表於 2021-6-18 18:31

佢地不停對望啊

同一首歌, Billkin唱好聽好多 對唔住PP

現年25歲嘅泰國Rapper - NICECNX
係2018年為歌曲หลอก 作詞,歌詞寫出男人被綠嘅心情
再配上當時流行嘅復古風而獲得大量樂迷留意
至今YouTube平台有9600萬觀看次數

雖然有keep住半年一首復古風,不過首首都差唔多
已經不及當年勇

開丫!

仲有好多劇未睇
釘釘 發表於 2021-5-3 09:54
禾都係,save咗好多套都未睇,泰國一套接一套咁拍睇極都睇唔完
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

支持,好想喺度討論泰劇
SugarFree 發表於 2021-4-3 21:51

開丫!

仲有好多劇未睇

ITSAY Part 2 I Promise You The Moon 主題曲出咗之後有啲失望
冇前作嗰3首OSTs咁好聽,
同埋我唔 ...
Pure. 發表於 2021-4-30 21:20

姜 & PP 我都係今日發現

ITSAY Part 2 I Promise You The Moon 主題曲出咗之後有啲失望
冇前作嗰3首OSTs咁好聽,
同埋我唔係幾接受到PP豔紅頭髮

Btw, 我啱啱先發現, 近期我最鍾意嗰兩個都係4月30日生日, 而且都係22歲

純單曲分享

夏天到,聽輕快啲
加多首泰式k歌

是咪應該開個泰劇post
HOTMAN 發表於 2021-4-3 12:59

支持,好想喺度討論泰劇
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

一套爆hit嘅BL劇竟然冇一隻ost搶耳係幾難嘅事 唔知the movie會點拍落去
SugarFree 發表於 2021-3-31 20:39

是咪應該開個泰劇post

其實覺得2Gether音樂部分好一般
HOTMAN 發表於 2021-3-30 23:32

一套爆hit嘅BL劇竟然冇一隻ost搶耳係幾難嘅事 唔知the movie會點拍落去

2gether The Movie OST
SugarFree 發表於 2021-3-30 20:28

其實覺得2Gether音樂部分好一般

噢,我搵緊渠道邊樣入CD
無信用卡唔係咁方便

*希望黃viu越做越大
lmml4 發表於 2021-3-30 13:02

有friend會同GMMTV買紀念品

可惜佢唔出碟

無啊,不過望望啲歌都好新吓
lmml4 發表於 2021-3-30 13:42

其實係模仿kpop音樂節目而黎 做得幾好

2gether The Movie OST

最近有個節目叫tpop stage 你有冇睇
HOTMAN 發表於 2021-3-30 02:35

無啊,不過望望啲歌都好新吓

無呀 廣東碟都唔買得多
但如果bkpp出實體ost會買,唔知有冇
HOTMAN 發表於 2021-3-30 02:19

噢,我搵緊渠道邊樣入CD
無信用卡唔係咁方便

*希望黃viu越做越大

愈聽愈有味道
lmml4 發表於 2021-3-19 01:15

最近有個節目叫tpop stage 你有冇睇

原來已經發展到東南亞呢個真係唔知

*師兄有無買泰文CD ?
lmml4 發表於 2021-3-30 01:44

/viu香港及東南亞市場活躍用戶僅次netflix/

//有調查顯示,電訊盈科(0008)旗下OTT視象平台Viu,其視象串流應用程式在東南亞市場的總使用時間、每月活躍用戶等只僅次於Netflix,排行第二。

截至去年底,Viu每月活躍用戶按年增長35%,至4,140萬名。視象觀賞總次數大增60%,至57億次。用戶人數上升及活躍度增加,帶動視象OTT服務收入去年增長32%。

據全球知名的手機數據及分析平台App Annie的資料顯示,Viu去年12月在大東南亞市場(包括香港、印尼、馬來西亞、菲律賓、新加坡及泰國)的「應用程式內購買」、「每月活躍用戶」、「總使用時間」及「平均每戶使用時間」中均位列第二,僅次於Netflix。

超過40%的Viu用戶去年曾收看Viu Original作品,Viu指,在開發Viu Original時會聚焦三大範疇,包括透過分析自家平台消費數據而製作原創作品;創新的製作概念,如結合以年輕人為主題的故事及網上粉絲小說的《My Bubble Tea》(泰國),及將世界知名的作品改編為本地作品如《Black》(馬來西亞)。//

lmml4 發表於 2021-3-30 01:44

無呀 廣東碟都唔買得多
但如果bkpp出實體ost會買,唔知有冇

黃viu東南亞影響力好大架
HOTMAN 發表於 2021-3-29 22:11

viu連泰國音樂都撈埋 ?
lmml4 發表於 2021-3-29 19:14

黃viu東南亞影響力好大架

viu連泰國音樂都撈埋 ?

愈聽愈有味道

THE TOYS - หน้าหนาวที่แล้ว
哩首聽左都唔錯,製作嘅成品都唔差

...
chachacharlie 發表於 2021-3-8 19:18

呢隊野喺當地都幾紅架
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

THE TOYS - หน้าหนาวที่แล้ว
哩首聽左都唔錯,製作嘅成品都唔差

同樣減咗人頭嘅樂隊有佢地 - YENTED
無錯#3曾經介紹過呢樂隊
由3人到5人到全盛時期7人到疫情,由7人到5人到依家得返4人

ANATOMY RABBIT - แอบหวัง

On仔唱2gether OST!
HOTMAN 發表於 2021-2-14 19:03

呢條友仔真係好有心希望佢會睇到呢個post

洗你地腦先
lmml4 發表於 2021-2-14 15:53

On仔唱2gether OST!

呢幾首OST聽咗幾個月都未厭

我愛Billkin, 更愛PP
Pure. 發表於 2021-2-13 22:18
Billkin唱歌真係好勁
HOTMAN 發表於 2021-2-11 02:00

洗你地腦先

推Billkin
lmml4 發表於 2021-2-10 02:11

呢幾首OST聽咗幾個月都未厭

我愛Billkin, 更愛PP

PARIS, PEARWAH - รักติดไซเรน (My Ambulance)
2019大熱泰劇My Ambulance(愛的警報器)造就呢首大熱神曲,
由之前介紹過嘅Paris 同 另一位Nadao Music 女歌手PEARWAH主唱,
呢首神曲實在太洗腦,隻舞都好fun
好岩新年播,所以今日就貼呢首啦,再加個Billkin cover live

疫情之下,觀察到唔少樂隊都減咗人頭
以下呢隊由4人減到3人 - TELEx TELEXs

琴日推出「WHEN YOU HAVE NOTHING TO DO JUST GO TO SLEEP」專輯

上面已經按次序排好,歡迎順序服用

มันคงเป็นความรัก (It Could Be Love)- STAMP
新年快樂! 今日聽Love by Chance 嘅插曲 มันคงเป็นความรัก It Could Be Love,
泰國嘅影視&音樂作品俾到我最大嘅滿足,係佢地對愛個份好單純既信心,
亦即係呢首歌入面個種力量,係其他地方係好難搵到,
新一年祝大家追尋到「愛」,substitute 愛 with 個樣你十分十分相信嘅野

推Billkin
lmml4 發表於 2021-2-10 02:11

Billkin唱歌真係好勁

คิด(แต่ไม่)ถึง [Same Page?] - Tilly Birds
頂我為左Tilly Birds打左一大段幾百字,因為CM force logout無左,好嬲