返回列表 發帖

《2019年度勁歌金曲頒獎典禮》(2020.01.18)

2019年度勁歌金曲頒獎典禮於2020年1月18日晚上8時30分舉行。

Big Big Fun投票日期:
2019年12月28日(星期六)晚上11時30分 至 2020年1月13日(星期一)晚上11時59分

勁歌金曲獎候選名單:
01. 重新 - BOP天堂鳥
02. 逆光飛翔 - HANA菊梓喬
03. 沒有你開始 - HANA菊梓喬
04. 你就是天下 - HANA菊梓喬
05. 鋼鐵有淚 - HANA菊梓喬
06. 心有不甘 - HANA菊梓喬
07. 別再怕 - HANA菊梓喬
08. 逃生門 - JW 王灝兒
09. 輪流轉 - Sukie S 石詠莉
10. 動態回顧 - Sukie S 石詠莉
11. 愛不起 - 王浩信
12. 重複愛一次 - 伍富橋
13. 每段愛還是錯 - 吳若希
14. 愛情無價 - 吳若希
15. 我記得 - 吳若希
16. 暗中愛我 - 吳若希
17. 日月存亡 - 吳若希
18. 船頭尺 - 吳浩康
19. 天下烏鴉 - 吳浩康
20. 和懷念講再見 - 吳業坤
21. 大女人主義 - 吳業坤 ft. 田蕊妮
22. 第三顆恆星 - 李靖筠 Gladys
23. 小蚊赧 - 李靖筠 Gladys
24. 花心 - 泳兒
25. 野木蘭 - 泳兒
26. 明日花 - 泳兒
27. 讓愛高飛 - 周柏豪
28. 最後召集 - 周柏豪
29. 傳說 - 林師傑
30. 你永遠是最好 - 林穎彤
31. 忽然又想起你 - 林穎彤
32. 鬚根 - 洪卓立
33. 數寄屋橋次郎 - 洪卓立
34. 為愛冒險 - 胡鴻鈞
35. 明月 - 容祖兒
36. 悲觀生物學 - 容祖兒
37. Pretty Crazy - 容祖兒
38. 一種永遠 - 容祖兒
39. 說分手 - 連詩雅
40. 過路人 - 連詩雅
41. 孤身走 - 連詩雅
42. 愛的故事(沒有下集) - 孫耀威
43. 感情寄生族 - 張敬軒
44. 空手而來 - 張敬軒
45. You - 張敬軒
46. 逆流成河 - 許靖韻
47. 永恆少年 - 曾樂彤
48. 存在 - 曾樂彤
49. 永生花 - 曾樂彤
50. 嫁給愛情 - 楊千嬅
51. 選擇善良 - 鄭俊弘
52. 鐵石心腸 - 鄭俊弘
53. 生來起舞 - 趙慧珊 Aka
54. 你在聽嗎 - 趙慧珊 Aka
55. 離開有甚麼可怕 - 劉子碩
56. 13樓的大笨象 - 鄭融
57. 氪氣石 - 鄭融
58. 天光前分手 - 戴祖儀
59. Only One - 戴祖儀
60. 你知不知道 - 戴祖儀、古家峯
61. 黑人問號 - 鍾舒漫
62. 星光 - 羅力威
63. 變幻人生 - 羅力威
64. 今宵多珍重 - 譚嘉儀
65. Can You Hear - 譚嘉儀
66. 怎麼你不找我 - 譚嘉儀

最受歡迎男歌星
王浩信
吳業坤
周柏豪
洪卓立
胡鴻鈞
孫耀威
張敬軒
鄭俊弘‎

最受歡迎女歌星
Hana菊梓喬
JW王灝兒
吳若希
泳兒
容祖兒
連詩雅
楊千嬅
譚嘉儀

最受歡迎新人獎
Crz 陶枳樽
Judas羅凱鈴
PsycLover
邱芷微
呂喬恩
李靖筠 Gladys
沈瞳伽
林家謙
林晴恩J.lyn
林穎彤
施匡翹
美琪Vicky
侯慧寧
孫慧雪
康華
鄒旻諾
黃進林
鄒莉盈CC
曾傳君
葉冬賢
廖仲謙
劉子碩
鄺星宇
鍾達茵

後宮佳麗圖:

太皇太后: 汪太皇太后
太后: 鄭太后  楊太后
太妃: 琳太妃  梁太妃  韻太妃

皇后: 莫皇后 ( ...
jaytang 發表於 2021-1-18 22:53

菊姐四台聯頒傳媒大獎,得獎數數量最多,點會唔昇呢?

後宮佳麗圖:

太皇太后:
汪太皇太后
太后: 鄭太后  楊太后
太妃:
琳太妃  梁太妃  韻太妃

皇后:
莫皇后 (強勢復辟)
皇貴妃:
謝皇貴妃 (失勢,降一級)
貴妃:
貴妃(失勢,降一級)  汶貴妃(宮中紅人)  海貴妃(一時當紅)  倪貴妃(一時當紅)

妃: 容妃
(復辟於東京)  蘭妃(失勢,降一級)  關妃  薛妃  泳妃(無對手下升一級)  宜妃  灝妃
嬪: 融嬪  
蕾嬪(稍有起息升一級)  巧嬪  彤嬪  淑嬪  雨嬪  若嬪

貴人: 靖貴人
菊貴人 譚貴人
筠貴人 桐貴人 華貴人 陳貴人

冷宮: /
太平公主

2021年 泳兒應該會搶了Hana 不少奬

年初四重播2019年勁歌金曲頒獎典禮
kfc 發表於 2020-1-23 17:50

好似年年新年都會重播㗎喎
唔洗大驚小怪
HANA 二封最女嘅皇者氣勢 當然要播多幾次
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

年初四重播2019年勁歌金曲頒獎典禮
kfc 發表於 2020-1-23 17:50

一個月內播兩次

如果蛋記連 美泳 都吾派出去, 吾知, 美馬,美LLM 同 美蚊, 美立 D 獎會吾會再降級呢? ...
hkbaby 發表於 2020-1-22 13:04

其實呢幾個係其他台(新城除外)都唔會有獎,幾奀獎都會拎掛,不過條氣肯定唔順

泳兒=許靖韻=曾樂彤>李靖筠>>>>>>>>>>鄭融(2003出道)
阿mark 發表於 2020-1-21 21:13

如果蛋記連 美泳 都吾派出去, 吾知, 美馬,美LLM 同 美蚊, 美立 D 獎會吾會再降級呢?

感覺星夢台真係五怕你五理,蛋記泳 連 眾妹妹衰極都叫仲有金曲拎下。但美傭果首真係今年ge top 10 hit, 竟 ...
hkbaby 發表於 2020-1-21 19:28

泳兒=許靖韻=曾樂彤>李靖筠>>>>>>>>>>鄭融(2003出道)

唉,錯過咗當日呃分嘅機會...
垃圾頒獎禮得啖笑,泳兒鄭融仲要去陪坐
數彩虹 發表於 2020-1-20 15:32

感覺星夢台真係五怕你五理,蛋記泳 連 眾妹妹衰極都叫仲有金曲拎下。但美傭果首真係今年ge top 10 hit, 竟然只係俾個進步獎佢,真係細公司五使俾面?

咁嘅得獎名單收視過10點已經執到
sunnyay1231 發表於 2020-1-20 16:14

幾點都多過叱咤啦

咁嘅得獎名單收視過10點已經執到

數彩虹 發表於 2020-1-20 15:32

真係好慘 美泳 仲要係拎泥做宣傳片大星,又坐埋第一行第一位。明明果個係大姐位,以前俾美容/美軒等一線坐開的。依家佢坐就得一粒豬肉丸。 真係好侮辱,就算冇大獎都應該俾多粒豬肉丸佢。另外,美傭仲慘, 今年首歌"大象"真係hit 過美菊ge 海量廣告歌。 美菊真係冇理由連 演女都拎埋,分得個進步獎。

點止呀?
佢紅過梅艷芳喎
liebe 發表於 2020-1-18 19:43

真係笑爆咀
    Hana 呢個雙料 真係得啖笑

六位都係金獎
kfc 發表於 2020-1-19 22:22

你以為自己係靴民呀?

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
本週冠軍歌: 無答案 - 林家謙

sony唔玩係因為陳柏宇拎傑出表現獎金獎,今年到鄭融
kfc 發表於 2020-1-19 20:07

佢果年係排名不分先後 共有六位

最高銷量女歌手係hana唔係kay媽
kfc 發表於 2020-1-19 21:35

Hana 直頭賣碟天后啦
     The album and the rest of it 兩星期冠軍唔夠Hana 勁

希望啦,kay地位永遠都係高唔過彭羚
kfc 發表於 2020-1-19 21:30

有咩所謂 Kay 係當今女一咪得
    不過 你又會話hana 地位高過Kay
     無相干 你活係平行時空 唔怪你

唔抵得周柏豪拎哂903男金同tvb最男?kay做唔到架
kfc 發表於 2020-1-19 21:25

點會唔抵得呢? Kay 拎唔到TVB 最女 先還得神落!望都望佢唔好攞

唯一恭喜係周柏豪做到男版彭羚,齊哂四台天王天后大獎,周柏豪地位同古巨基、許志安看齊,仲 ...
kfc 發表於 2020-1-19 20:13

周柏豪 唱功咁好 尤其唱 櫻花樹下 有tvb 加持 係亞洲天王
    巴閉過Eason  咁樣岩聽嗎?

正確! 903 也是自己頒俾自己喜歡的歌手,有某幾位DJ 可以每日在節目播死果一兩位歌手的歌,完全唔比機會 ...
Hellokitty 發表於 2020-1-19 19:22

其實呢度大部份人都會覺得903好合理,903一樣係罷播星夢的歌,tvb咪十倍奉還咯

傑出表現獎
金:戴祖儀
銀:曾樂彤
銅:趙慧珊 Aka

其實唔要咩進步獎,咁頒傑出表現獎咪幾好,戴祖儀同曾 ...
KITSTON 發表於 2020-1-19 19:27

其實點都應該俾反1~2個演繹獎 去非明星夢歌手。
依家仲衰過新城改革之前,起碼人地公道d , 會睇反人地資歷泥分。

傑出表現獎
金:戴祖儀
銀:曾樂彤
銅:趙慧珊 Aka

其實唔要咩進步獎,咁頒傑出表現獎咪幾好,戴祖儀同曾樂彤讓返首十大出黎俾埋鄭融同過路人會合理DD
Hana咁多獎,分返個演繹俾泳兒都唔過份呀,宜家做得好肉酸,好明顯係自己塞獎俾自己人,難怪Sony同寰亞都唔玩,下年就到英皇

正確! 903 也是自己頒俾自己喜歡的歌手,有某幾位DJ 可以每日在節目播死果一兩位歌手的歌,完全唔比機會 ...
Hellokitty 發表於 2020-1-19 19:22

其實星夢台米一樣。 每次播勁歌推介都只有明星夢歌手,加上劇廣告都播接近30秒。上五到3甲ge 歌更加從來未見過有播tim, 完全五俾機會d 非自己歌手。一日loop 十幾次,loop 足2個月,仲恐怖過903

903摺都未到佢摺
kfc 發表於 2020-1-19 19:14

正確! 903 也是自己頒俾自己喜歡的歌手,有某幾位DJ 可以每日在節目播死果一兩位歌手的歌,完全唔比機會其它歌手,也可以見到某幾位DJ,完全唔播某D歌手派台歌

垃圾頒奬禮 快啲摺埋佢
洗衣王國130 發表於 2020-1-19 17:35

903摺都未到佢摺
傻傻的我~傻傻的你~

佢辭職都唔會有咩改變架啦
kaman921 發表於 2020-1-19 18:46

叫鄧智偉返黎取代月巴亻老何啦

之前有個會員又話余詠珊辭職?
但睇個勢唔多似喎
Our_Souvenir 發表於 2020-1-19 18:35

佢辭職都唔會有咩改變架啦
再將我相信的如煙火般綻放

成個台都要摺啦 變晒質
kaman921 發表於 2020-1-19 17:49

之前有個會員又話余詠珊辭職?
但睇個勢唔多似喎

垃圾頒奬禮 快啲摺埋佢
洗衣王國130 發表於 2020-1-19 17:35

成個台都要摺啦 變晒質
再將我相信的如煙火般綻放

垃圾頒奬禮 快啲摺埋佢

一眾星夢歌手周柏豪、菊梓喬、吳若希、胡鴻鈞、譚嘉儀等,於《2019年度勁歌金曲頒獎典禮》狂掃26個獎項, ...
lu12 發表於 2020-1-19 16:32

將d 獎放晒上枱,佢地係米做緊team building?
希望以後改成Annual Music Cafe 算數

一眾星夢歌手周柏豪、菊梓喬、吳若希、胡鴻鈞、譚嘉儀等,於《2019年度勁歌金曲頒獎典禮》狂掃26個獎項, ...
lu12 發表於 2020-1-19 16:32

笑死
自編自導自演都可自high
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

王浩信於《2019年度勁歌金曲頒獎典禮》連奪「最佳原創歌曲金奬」及「人氣王大獎(男歌星)」兩個獎,錄影進 ...
hinz 發表於 2020-1-19 04:25 PM

咁究竟LI個頒獎禮係for歌手, 定係視帝視后?
真.歌手竟然會輸比個唔識唱歌既人~~
我諗下年好大機會胡定欣上黎拎人氣女+廿大
真真正正做皇后。
太平公主

出席既星夢歌手只得古家峯一個白果
真係陰公豬
表妹保莉 發表於 2020-1-19 10:39 AM

佢係唔係下年新人呀?
可能下年先比番個新人金佢.

p.s. 宜家勁歌愈黎愈似新城了~~
今年就住唔同的歌手創左好多新獎出黎...

2019新人王只係拎到個創作新人獎.....咩料~上年又唔見有.
太平公主

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0118_00862_001.html
一眾星夢歌手周柏豪、菊梓喬、吳若希、胡鴻鈞、譚嘉儀等,於《2019年度勁歌金曲頒獎典禮》狂掃26個獎項,佔全晚頒發的48個獎超過一半,成為唱片公司的大贏家!隨後唱片公司老闆何哲圖(Herman)拉大隊,齊齊去到九龍城一間餐廳慶功,將全部獎項放上枱大晒冷,相當有霸氣!
想講連自己公司拎咗幾多獎都無計清楚,可想而知幾唔當一回事。除去視帝兩個獎,係27個

王浩信於《2019年度勁歌金曲頒獎典禮》連奪「最佳原創歌曲金奬」及「人氣王大獎(男歌星)」兩個獎,錄影進行了兩個半小時才到場的王浩信,入場時獲工作人員帶領坐在歌手席第一排,坐在第一排的歌手們見狀即起身移位,讓王浩信坐在正中央第三個位,盡顯視帝氣勢。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

你醒下啦,事實勝於雄辯

2019年本地年度單曲累積榜 100大

HANA菊梓喬 - 6首
容祖兒 - 4首
衛蘭 - 3首
A ...
Hanson 發表於 2020-1-19 04:13

你漏咗
謝安琪 7首
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

真係陰公豬
表妹保莉 發表於 2020-1-19 10:39

星夢 N-了-顛

被用完即棄的蛋公司
下年要會唔會boycott???
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

仲有伍富橋
阿mark 發表於 2020-1-19 11:14

出席?
呢張相唔見佢
可能佢無出席

e 家覺得以前祖祖掃獎一D都唔過份

王浩信原來上年有出歌??
我以為佢對上一首係乜鬼愛與被愛
放空 發表於 2020-1-19 12:31

拖字闕都好正嘎

你醒下啦,事實勝於雄辯

容祖兒 - 4首
衛蘭 - 3首
A ...

人地美傭今年只係出左1首歌,就話 美菊 6比1 完勝

王浩信原來上年有出歌??
我以為佢對上一首係乜鬼愛與被愛

你醒下啦,事實勝於雄辯

容祖兒 - 4首
衛蘭 - 3首
A ...

謝安琪?

其實好嘔心
邊有人打完飛機影相
hinz 發表於 2020-1-19 11:49

佢真係佈景板ge 佈景板

真係陰公豬
表妹保莉 發表於 2020-1-19 10:39

其實好嘔心
邊有人打完飛機影相
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

新聞,美泳 都呻話 自己好滿意自己今年ge 表現,自己ge 表現重要過個頒獎禮。 好明顯係五開心,但原來真係話唱果時有人著左火,五怪得佢唱得甘五stable
https://youtu.be/myNmaD9YAq0

你醒下啦,事實勝於雄辯

容祖兒 - 4首
衛蘭 - 3首
A ...

你冷靜d 先,五好成日以為人地針對你偶像。
其實都五代表d 咩ga wor,  你見識過明星夢台點樣播歌法,你就明點解d 人話佢五值。 1日同一首歌播10幾20 次播足2個月,加上仲要係劇集歌,一定會多人識。 所以有3首金曲可以叫勉強過關。
但依家講緊佢雙料,五值拎埋演女wor, 演女五係投票制。  而且Youtube 點擊都事實勝於雄辯,佢個勢的確flop 左好多,冇一首好似 忘記 同 但願 甘hit ge 歌。又五係開左紅館,click rate 佢冇之前甘多,另外佢演繹的確五覺佢有咩變化。所以五覺得獎項上要upgrade