返回列表 發帖

沉溺 - 泳兒

單選投票, 共有 105 人參與投票
84.76% (89)
6.67% (7)
4.76% (5)
0.00% (0)
3.81% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 01/11/2021

作詞:周耀輝
作曲:馮穎琪
編曲:Ricky Wong
監製: CMgroovy/馮穎琪

可以為你不要呼不要吸不要呼不要吸不要呼不要吸
可以為你荒誕的突然無須一呼一吸的責任
極似安息 總會忘形
沒法解釋的一次沉溺
是我的沉溺 向下沉

風雪靜了不要呼不要吸不要呼不要吸不要呼不要吸
一切靜了優雅的突然藏於非虛非真的放任
從未見證 萬有的力
但要珍惜 罕見的症
沒記憶 無善惡 請愛恨

再不靠呼吸 能存在到過分
沒氣息的人 和誰一直接吻
用我的生命 換你的生命
為更多安靜 和輕盈 而拼
大愛多深 抱住我不要呼不要吸
向下沉

跟我墮進一秒鐘一秒鐘一秒鐘一秒鐘竟半死竟半生
跟我墮進氫氣中換來皮膚一呼一吸的血脈
全部勇氣 用脊椎吸入
所有稚氣 用眼 亦會呼啊呼
來為我換過天日

再不靠呼吸 能存在到過分
沒氣息的人 和誰一直接吻
用盡我的生命 用盡你的生命
為尚有的安靜 和輕盈 而拼
為尚有的呼吸 能存在到過分
願沒氣息的人 從來不懼幽禁
伴著勇闖新世界 便靠 便靠 靈魂
若未揭開新現實 仍舊 仍舊 脫身
不必焦急 抱住我可以歌可以泣
別太擔心 抱住渴望徐徐的下沉
大愛多深 抱住我可以死可以生
沉溺
大愛多深 抱住我不要呼不要吸
向下沉

0ap好慘
steph123 發表於 2022-1-8 14:26

唯有等第三部曲

0ap好慘
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

其實點解 CCRTHK 斷左 荊棘海 個五台冠? 孤毒 得第二, 沉溺 得第四? 明明前年幾撐佢 (溝渠 & 遺失 都 #1,  ...
boy4dudes 發表於 2022-1-3 02:49

可能因為1年1冠,冠吾切俾左 圍塞的東西。

其實點解 CCRTHK 斷左 荊棘海 個五台冠? 孤毒 得第二, 沉溺 得第四? 明明前年幾撐佢 (溝渠 & 遺失 都 #1, 溝渠 有 年度十大)

咁快又落哂榜

好聽

如果今晚繼續白果,美泳會吾會淚奔場館呢?
hkbaby 發表於 2022-1-1 17:44

沉溺咁高質都被ban

希望記招企後排側田位嘅美aiiii
首奪歌手獎 + 十大
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

起碼都可以上台拎十大啦 15年啦美泳
kelvinho726 發表於 2021-12-30 02:33

如果今晚繼續白果,美泳會吾會淚奔場館呢?

期待大碟

好慶幸唔係聽緊Juno啲魔音
5分
amok 發表於 2021-11-9 06:00

頂, 即刻幻想到佢把聲唱呢首歌

起碼都可以上台拎十大啦 15年啦美泳

點解商台要ban啊。。。
Trahaearn 發表於 2021-12-21 09:23

吾想俾女銅maybe。 btw 發明星夢台有播下,但段mv cut 過晒,兩女kiss 同 個男仔俾人射死噴血果段都冇左....

點解商台要ban啊。。。
笑笑就美麗

會唔會太正

終於都拍唱片封面

高質嘅 但冇荊棘海咁耐聽
哩首有點兒太暗黑 所以我覺得都係電台其中一個少播嘅原因 ...
Nicholas 發表於 2021-12-10 09:10

英皇問題最大

Mag係903多年黎嘅favourite,唔出奇
angelicdestiny 發表於 2021-12-7 23:49

我估美泳得10大 美彤冇可能有10大但係都要比個獎只可以女歌手獎

高質嘅 但冇荊棘海咁耐聽
哩首有點兒太暗黑 所以我覺得都係電台其中一個少播嘅原因
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

Vincy 快啲出碟啦

果然903 係ban沉溺,要留位俾美彤吧?
hkbaby 發表於 2021-12-7 19:09

Mag係903多年黎嘅favourite,唔出奇
I talk a lot of BS.

果然903 係ban沉溺,要留位俾美彤吧?

可以唔俾泳兒女歌手,使唔使連個榜都上唔到呀?
Little Fires Everywhere

今個禮拜3台上榜

希望佢快啲出碟 想買

上年 EEG 有 Vincy (溝渠) + Angela (別為), maybe 今年有 Vincy (荊棘) + Hins (俏郎)  ...
boy4dudes 發表於 2021-11-23 20:44

照QUOTA 分係可以。美馬今年冇HIT 歌+美容無心戀戰吾使爭

如果hins有金曲,唉應該無份…
l00540 發表於 2021-11-23 20:21
上年 EEG 有 Vincy (溝渠) + Angela (別為), maybe 今年有 Vincy (荊棘) + Hins (俏郎)

荊棘海 上過第三位其實可以成為十大中文金曲 (如果今年 RTHK 仍然有頒獎禮的話)  ...
boy4dudes 發表於 2021-11-23 19:03

如果hins有金曲,唉應該無份…
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

簡直浪費,冠美荊好過上 沉溺,又K又吾好聽。
hkbaby 發表於 2021-11-23 18:11
荊棘海 上過第三位其實可以成為十大中文金曲 (如果今年 RTHK 仍然有頒獎禮的話)

今個禮拜 rthk 精選,睇尼 rthk 會 buy,希望補返荊棘海個冠軍,為十大中文金曲頒獎禮造勢 ...
Kft 發表於 2021-11-23 16:51

簡直浪費,冠美荊好過上 沉溺,又K又吾好聽。

今個禮拜 rthk 精選,睇尼 rthk 會 buy,希望補返荊棘海個冠軍,為十大中文金曲頒獎禮造勢

903 ban 了,rthk 和viutv 都似沒咩希望。
看來只有新城和發明星夢台有top10 了事。 ...
hkbaby 發表於 2021-11-23 13:55
903 連續3個禮拜播3次

903 ban 了,rthk 和viutv 都似沒咩希望。
看來只有新城和發明星夢台有top10 了事。

唔知有冇人會話Vicky作曲甩皮甩骨半成品唔完整結構有問題流行曲唔可以咁作呢

BTW, 5 fun ...
ifeinano 發表於 2021-11-8 09:09
呢首歌詞咁長又咁多段落點會係甩皮甩骨結構唔完整既半成品呢
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

呢首同張敬軒首井一齊播簡直係絕配
一樣咁令人窒息
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

感覺已經被BAN 了,始終係K 歌
hkbaby 發表於 2021-11-19 00:38

所有遺失的東西仲 K 吧. 衣首反而係太偏門

泳兒個vocal好勁

感覺已經被BAN 了,始終係K 歌

高質,荊棘海會啱街客多啲,綜合歌曲質素與接受程度來說,我會俾4分。

呢首歌應該俾浦銘心
rubin01 發表於 2021-11-16 16:59

浦銘心走佐九世啦!都未覺得噢,哩首佢未必唱得

高質 未失望過

呢首歌應該俾浦銘心

騎膊馬 入左愛回憶 所以吾計。但呢PLUG 可能3台聯BAN,應該只有 發星夢台同997 會上。     ...
hkbaby 發表於 2021-11-16 11:35

997一定上仲一定冠
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

明日花一定最後,最難聽係騎膊馬
sexykaren 發表於 2021-11-16 09:23

騎膊馬 入左愛回憶 所以吾計。
但呢PLUG 可能3台聯BAN,應該只有 發星夢台同997 會上。   

成個project得明日花唔係耀輝填即刻唔同曬
如果統一埋你話幾好
sampras625 發表於 2021-11-15 11:29

明日花不入碟就得

我反而覺得 所有遺失的東西 幾慢熱, 越聽越好聽。孤毒 係好型,但吾好聽。
以美AIIII 呢3年計: ...
hkbaby 發表於 2021-11-9 22:42

明日花一定最後,最難聽係騎膊馬

不要呼不要吸不要呼不要吸不要呼不要吸

希望903快點播,爭女銀

今年vincy出唔出到碟 我一定買!!!
哥本哈根的另一個我 81+3

好高質, 難以相信 暫時仲未有一個台上到榜