返回列表 發帖

九 - 李駿傑

單選投票, 共有 117 人參與投票
17.95% (21)
5.98% (7)
2.56% (3)
5.98% (7)
67.52% (79)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 18/07/2022

作曲:張繼聰
填詞:周耀輝
編曲/監製:王雙駿

願暴露就暴露嗎    貪不貪幾多的誘惑
是欲望就欲望嗎    他她牠它   該不該吻下
入洞穴入夜入世間    若命運就命運嗎
統統於光陰之間
偷偷於身心之彎

九層   靈魂逐層被試探
九樣   深呼吸的方法
九條   未來逐條在變卦   wow….
What should I do?

一百年撩動我    三世石衝擊你  
what would you do?
九尾孤還在掙扎
路直路斜    天天掙扎
天天當天一黑變作尾巴

勾起尾巴   勾到什麼需要拋下
勾起尾巴   勾到什麼吞了它
摸摸尾巴   摸到自己一切複雜
勾一切選擇

是造物或是造化    於歡呼哭泣中誕下
是獵食或是獵殺    七色袈裟   於青丘脱下
做壞事做夢做過嗎    在活著就是代價
即將於不測之間
即將於不歸之彎

九層   靈魂逐層被試探
九樣   深呼吸的方法
九條   未來逐條在變卦   wow….

一個人能茁壯    三寸脷可溫軟  
What would you do?
九尾孤還在掙扎
是善是惡    天天掙扎
天天當天一黑變作尾巴

There’s so much to choose
What would you do?
路直路斜    天天掙扎
天天當天一黑變作尾巴

一個人能茁壯    三寸脷可溫軟   
優美地存在做過嗎  
是善是惡    天天掙扎
天天當天一黑變作尾巴

勾起尾巴   勾到什麼需要拋下
勾起尾巴   勾到什麼吞了它
摸摸尾巴   摸到自己一切複雜

勾一個選擇

好以給負分嗎?好難聽

回復 1# CunninG

無論是半還是九, 2首都很一般

評分人數

AYCK 粵語流行榜
第24週冠軍歌
喃嘸師感官漫遊 - 林家謙

冇左人聲會比較好聽,根本首歌似純音樂多過似俾人唱

我覺得ok喎,雖然半好啲
演唱會半係唱得好好,呢首mix落狂人好多人聽完都唔知唱咗

其實兩首個人都好鍾意
佢識搵周耀輝幫自己做基本班底已經嬴左一半
令人期待既係男女 / 善惡之後
下一個流動既主題係咩?
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

算了,等下首

聽聽下其實覺得好過半
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

成日睇CM D人話首歌難聽, 都冇真係聽過,
睇到有人話泳兒新歌有陣九味先黎聽下,
原本係重bass 野同埋冇佢地吹到咁差..
呢首嘈得黎有個 bass lead 住, 咁老派果pat背景又嘈唔嘈?
同埋唱冇XY咁差, 有D唱腔都做到, 好似九尾狐「還」在掙扎,

衰過上首半勁多

呢首OK,曲編唱都比上plug討好好多。

真心問,大把vocal差過呢首都俾cm人捧啦,其實係呢度一直都接受唔到「好張繼聰」嘅嘢咋嘛?
(木紋、生命之 ...
HOTMAN 發表於 2022-7-20 23:14

我都諗起 X 隻碟 編曲好正

其實 Jeremy 兩隻歌我都幾中意
因為把聲特別 行d偏d嘅曲風反而幾啱佢
仲要 live performance 好加分

呢首好好聽! 好岩佢!

演唱會完全翻咗身
希望佢堅持呢條路

幾洗腦

唱就真係唔方好好
但難得佢搵到條路有個性  有記憶點
總好過唱得好好但冇性格 ...
hissorhk 發表於 2022-7-23 18:52

就係記得佢啲歌好難聽囉

男新人應該係CY Dark仲有一個位未定
Cherrychch 發表於 2022-7-23 01:36

我覺得似美骨多過似尸兄
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

唱就真係唔方好好
但難得佢搵到條路有個性  有記憶點
總好過唱得好好但冇性格

下年冇架喇

我聽哂全首,okay 啦!當另類跳舞歌聽都可以一聽,可惜第一段vocal要減分。3-1=2fun

首歌真係唔好,vocal take真係幾差,人聲聽得清楚,演繹唔好,未至於話太難聽,見係新人,1+1=2分。
BTW, ...
ambrose121 發表於 2022-7-22 19:41

男新人應該係CY Dark仲有一個位未定

失望越大
Lobe

唉 期望太大
Lobe

首歌真係唔好,vocal take真係幾差,人聲聽得清楚,演繹唔好,未至於話太難聽,見係新人,1+1=2分。
BTW,交咁樣質素嘅歌出嚟好難爭新人獎,尤其是英皇都好想爭兩個男新人獎,寰亞又爭埋一份,Zeno疑似想爭埋一份。

情況令我諗起Netflix齣咒
kenneth 發表於 2022-7-21 23:16

其實首歌叫咒會襯好多

希望代表team AK拎今年新人

牛郎唔係主打畀男仔睇咩?
kenneth 發表於 2022-7-21 20:16

延伸閱讀
姜濤能否進軍亞洲?日本兩高中生對AK最有好感
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

kenneth 發表於 2022-7-21 23:16

大家如果可以一起跟我唸火佛心一擊退九尾狐

睇嚟你未來呢幾個禮拜要買好多暈浪丸
leroyjaime 發表於 2022-7-21 20:59

聽到一半心諗點解隻歌咁長,唔該搵人COVER 隻歌, 現在比唔到分,
我連粒音都聽唔到, 睇住歌詞都唔知唱緊乜, SIGH 晒份詞
唱呢D 咁急咁HUR GE 歌, 佢應該搵幾把聲幾個TONE, 佢現在一個TONE HUR 晒成首 , D 尾音作狀咁必上去

一開始已經頭痛頭暈 未熟個前奏  無得即掟耳機
MCmatt 發表於 2022-7-20 18:46

睇嚟你未來呢幾個禮拜要買好多暈浪丸

頂到42秒算唔算勁
Nicholas 發表於 2022-7-20 23:05

勁過我

如果佢都R到個獎係對AK極大嘅侮辱
jpadvd 發表於 2022-7-21 20:27

當年得3個獎情況又有啲唔同

出d咁嘅歌係咪放棄新人獎?
henry999 發表於 2022-7-20 22:47

如果佢都R到個獎係對AK極大嘅侮辱

好想聽張繼聰cover番呢首歌

By the way, 香港人係咪接受唔到好嘈的編曲?

同埋牛郎style應該 ...
米色蘇 發表於 2022-7-21 20:12

牛郎唔係主打畀男仔睇咩?

5 fun,聽完九特登搵返雌雄同體聽,結論係Jeremy vocal好過Juno
ifeinano 發表於 2022-7-21 00:29

有啲人覺得Juno vocal好聽過林家謙,咁係咪即係Jeremy嘅vocal好過林家謙?

幾好呀個編曲,亦十分"張繼聰",vocal差少少但都ok丫
上面風評太一面倒,對呢首produce得咁足料嘅歌都幾唔f ...
HOTMAN 發表於 2022-7-20 23:02

好想聽張繼聰cover番呢首歌

By the way, 香港人係咪接受唔到好嘈的編曲?

同埋牛郎style應該會受日本女仔歡迎多啲

5 fun,聽完九特登搵返雌雄同體聽,結論係Jeremy vocal好過Juno
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

要聽住隻歌練舞 拍mv
呢班dancers真係賺緊辛苦錢

睇番造星1 Jeremy 其實都係好普通
關張繼聰咩事? 半同九比較 半無咁難聽
呢首就作狀咗啲
再將我相信的如煙火般綻放

vocal係太刻意太作狀,曲都係有少少唔知走緊去邊
但我覺得網絡上對佢嘅負評滲透咗唔多唔少homophobia喺入面,佢呢條路係難行,慘

AK只係受兩日本女高中生歡迎
on07111 發表於 2022-7-20 22:13

印象中日本都幾多人鐘意AKB48
在這畢生不滅 無極的狀態

真心問,大把vocal差過呢首都俾cm人捧啦,其實係呢度一直都接受唔到「好張繼聰」嘅嘢咋嘛?
(木紋、生命之花唔係「好張繼聰」嘅嘢,呢首係同X個隻碟嘅嘢接近)
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

頂到42秒算唔算勁
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

幾好呀個編曲,亦十分"張繼聰",vocal差少少但都ok丫
上面風評太一面倒,對呢首produce得咁足料嘅歌都幾唔fair,所以俾5分
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

出d咁嘅歌係咪放棄新人獎?

搞咩啊第一plug已經唔係好聽第二plug仲整啲咁嘅嘢

支持AK去日韓
losyes 發表於 2022-7-20 19:51

AK只係受兩日本女高中生歡迎
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

本來我以為佢出完會有新聞tag下一位團員
但依家可能得903夠膽播歌去tag
記者都係賣多啲baby mirror好過.. ...
LushKillYourMus 發表於 2022-7-20 18:54

今次形勢完全一面倒
一於吹風等佢連新男銅都無!

所以咪話佢會去日韓發展
雖然人哋好似buy ak多
kenneth 發表於 2022-7-20 00:44

支持AK去日韓
在這畢生不滅 無極的狀態