返回列表 發帖

IFPI香港唱片銷量大獎2014頒獎典禮

IFPI香港唱片銷量大獎2014頒獎典禮 將於2015.03.21首播 (TVB)

得獎名單:

十大銷量廣東唱片

C AllStar《 時日如飛C AllCollection》
RubberBand《Frank》
許廷鏗《THE TIMES 時光 新曲+ 精選》
張智霖《DE JA VU》
張敬軒《Morph》
梅艷芳 《追憶似水芳華》
葉振棠《笑傲江湖-葉振棠》

歌莉雅GloriaOur Moments
鄭秀文   《Love is Love》
鄭俊弘《熊貓的故事》

十大銷量國語唱片

FANTAZ    《愛是懂你的》        
S.H.E        《2gether 4ever 演唱會影音館》        
泳兒           《愛 情歌》        
柳妍熙        《Who's Shay?》        
張惠妹        《姊妹SACD》        
梁漢文        《聽后感》        
楊千嬅        《色惑》        
鍾欣潼        《完整愛》        
羅力威        《創造 The Inventions》        
蘇永康        《28》

最暢銷音樂、電影、電視原聲及精選唱片

Various Artists        《天愛 5》        
Various Artists        《伍樂城-幻想集》
久石譲        《天空之城Castle In The Sky HQCD》        
久石譲        《輝耀姫物語 電影原聲大碟》        
群星        《分手100次電影原聲大碟》

最暢銷本地現場錄製音像出品

C AllStar     《我們的胡士托演唱會Live》           
王菀之        《菀之論王菀之2014演唱會》           
呂珊            《呂珊情兩牽演唱會》           
巫啟賢        《Back To Innocence 重回演唱會》           
何韻詩        《Memento 何韻詩演唱會2013》           
容祖兒        《1314容祖兒演唱會》           
郭富城        《郭富城舞臨盛宴世界巡迴演唱會「香港站」2011/13》           
張敬軒        《Hins Live in Passion 2014》           
黃耀明        《太平山下黃耀明演唱會2014》           
甄妮                《非. 甄妮音樂會》   
十大銷量本地歌手

C AllStar               
王菀之               
何韻詩               
泳兒               
容祖兒               
郭富城               
張智霖               
張敬軒               
甄妮               
鍾欣潼

十大數碼暢銷歌曲
JASON MRAZ《I’M YOURS
ADAM LEVINE《LOST STARS
連詩雅《只要和你在一起
鄧紫棋《你把我灌醉
胡夏《那些年
張敬軒《青春常駐
張智霖《歲月如歌
謝霆鋒 featuring 廿四味《愛最大
鄭俊弘《熊貓
容祖兒《續集

最暢銷本地女新人

田蕊妮

何雁詩
柳妍熙

最暢銷本地男新人
鄭俊弘
謝偉倫
陸寶

最暢銷本地新人組合

天堂鳥
FANTAZ  

全年最高銷量廣東唱片
鄭秀文   《Love is Love》
全年最高銷量國語唱片
鍾欣潼《完整愛》

全年最高銷量本地現場錄製音像出品

容祖兒《1314容祖兒演唱會》

全年最高銷量本地女歌手

容祖兒

全年最高銷量本地男歌手

郭富城

全年最高銷量本地組合
C Allstar

竟然有得聽最美好的未來 高清LIVE 真係多謝IFPI T_T 多謝吳雨大哥

係呀……仲要cut左半隻
sophia121 發表於 2015-3-22 14:25

係唔係TVB 播嗰時剪走咗半隻呀?

好似佢哋攞咗幾個獎, 但都係只唱一首歌?
wchan2013 發表於 2015-3-22 11:36

係呀……仲要cut左半隻

時日如飛
sophia121 發表於 2015-3-22 06:07

好似佢哋攞咗幾個獎, 但都係只唱一首歌?

想知燒烤叉唱咗咩歌呢?
wchan2013 發表於 2015-3-22 05:36

時日如飛

想知燒烤叉唱咗咩歌呢?

美祖靚聲續集

嬌唱得都算係咁啦 有進步嘅

楊千嬅 色惑都有十大
美嬅真係要多謝吳雨大哥啦

梁漢文難聽到
我以為佢唱緊新歌

電視Take吳雨個樣,有冇200次?

見到GEM GEM開心

連詩雅fans叫爆電視MON

鏗鏗唱時光嘛
螞蟻都好聽嘅
rubylovessss 發表於 2015-3-21 19:54

係啦,以為唱時光! 話晒係 時光 隻碟 得獎不過都好,螞蟻
musiclife

鏗鏗唱時光嘛
螞蟻都好聽嘅

張敬軒原來係第一個出先

好多997先上榜的歌手

07:30PM
IFPI香港唱片銷量大獎2014頒獎典禮

回復 166# Bluejays

泳兒大陸賣得唔錯,入咗幾個禮拜信諾榜(大陸銷量榜),美嬌20場簽售會,賣的絕對多

那些年仲係度。。。
點解高山低谷無粉!!-_-#
我估錯這個世界得到教訓

其實1000只single入十大都唔出奇,因為好早之前,香港好多新人銷量都唔夠啦,何況依家市道嘅國語碟
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

Sammi有咩可能冇十大銷量歌手
ridiculous

點解叫 綠van 嘅?
Bluejays 發表於 2015-3-14 14:38

我以為佢地淨係買左綠色小巴播 mv... 紅 van / 其他交通工具有冇架?
(唔鐘意聽既話都幾煩,但好過咩 promo 都唔做既
起碼上年 d 人都識流淚行勝利道...)

Fi、安仔、 J aire 都冇
睇黎綠 van 既幫助冇想像中咁大(?)
mix_nzi 發表於 2015-3-13 15:02

點解叫 綠van 嘅?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

呢度師兄話阿嬌返國內做左好多場簽唱會, 當每場500張, 10場已經5000張, 20場就10000張, 計埋呢D 銷量, 第 ...
lblemon 發表於 2015-3-14 12:10

你格硬要將咁嘅得獎名單合理化,我都無野好講
仲有個頒獎禮寫住"香港銷量",但又計埋大陸,你覺得合理?
你口口聲話阿Fi銷量差,你可以去check返商會榜,至少好過入選其中五張
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

個人估計, 今年IFPI 個龍門係, 國語碟可以計內地銷量.

乜ifpi可信咩?香港完全無上榜嘅阿嬌都可以拎最高銷量唱片,又一大班不知名歌手拎獎
銷量全港數一數二嘅 ...
fifty1205 發表於 2015-3-14 01:58

呢度師兄話阿嬌返國內做左好多場簽唱會, 當每場500張, 10場已經5000張, 20場就10000張, 計埋呢D 銷量, 第一真係唔奇.

IFPI 唔可信, 但邊D人有份玩但冇奬, 都係事出有因.

ifpi其實係根據咩野去計??

第三點似乎無咩可能……
IL.T. 發表於 2015-3-13 23:26

吾係無可能如果淨係計廣東省,美潼 靚泳 都可以係賣得最多
她們成日上去表演,台灣歌手會成日去内地D商場仔簽名?
不過如果係甘計,星期榜就好無意思

Sammi 拿最高銷量廣東唱片 但唔入 十大銷量本地歌手,
得一個方法計到出嚟:

(1) C AllStar  王菀之  何韻 ...
Bluejays 發表於 2015-3-13 13:30

唔好再格硬將佢合理化啦...
肥婆馬上收皮

fi 同一年有2隻大碟咩...?

如果真係計到2張大碟, 入唔到十大唱片又入唔到十大歌手既話, 銷量真係几差下 ...
lblemon 發表於 2015-3-13 17:18

乜ifpi可信咩?香港完全無上榜嘅阿嬌都可以拎最高銷量唱片,又一大班不知名歌手拎獎
銷量全港數一數二嘅Sammi都可以十大歌手不入,你仲覺得可以從得獎名單睇到歌手真實銷量?
肥婆馬上收皮

第三點似乎無咩可能……
IL.T. 發表於 2015-3-13 23:26

喺香港出貨,喺香港比錢,唔代表係喺香港賣比香港人架麻。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Sammi 拿最高銷量廣東唱片 但唔入 十大銷量本地歌手,
得一個方法計到出嚟:

(1) C AllStar  王菀之  何韻 ...
Bluejays 發表於 2015-3-13 13:30

第三點似乎無咩可能……

其實有無人發覺,衣家銷量系差左,但d碟絕版斷市得好快,好多過一排就炒到好貴

I'm yours 年復一年。。。。
舞來舞去 不日內開始錄音。

如果真係計到2張大碟, 入唔到十大唱片又入唔到十大歌手既話, 銷量真係几差下 ...
lblemon 發表於 2015-3-13 17:18

Tenacious係同時光同期,應該計埋同一年。Tonight係10月出。

邁亞 就真係唔係 IFPI 會員喇
Bluejays 發表於 2015-3-13 14:27

唔怪得唔去啦 原來唔係會員

竟然 mooooody me 咁正都無
kevinlai1621 發表於 2015-3-13 10:43

得2weeks 上榜無都好正常
不過美潼0 week tim

Fi嘅銷量不容樂觀,兩隻大碟都入唔到~
doughnut 發表於 2015-3-13 14:54

如果真係計到2張大碟, 入唔到十大唱片又入唔到十大歌手既話, 銷量真係几差下喎...

可能係11月尾先賣既關係掛
上次Imagine 12年尾出 都係13年先有得拎
kel_kelvin 發表於 2015-3-13 15:15

軒仔隻演唱會dvd 12月23日先出, 一樣上到榜...

香港歌手去大陸簽唱,唔用香港出貨嘅碟,去嚟做乜?
Bluejays 發表於 2015-3-13 14:29

因為有時簽內地版.不過呢幾年開始變咗簽返港版