返回列表 發帖
千嬅 ge part 真係好感動!!!
仲要係live超水準!!!

好感动啊千嬅果part!

千嬅大肚連頒獎禮都無去
依家去Y CONCERT唱成3首歌... 真係算係唔話得...
Lewis 發表於 2012-2-15 09:56

不過果陣未佗得穩..
呢家5個幾月都幾安全

Concert YY 黃偉文作品展
演唱歌曲一覽 (共 102 首)

女歌手 44 首

10 首
容祖兒:隆重登場、桃色冒險、跑步機上、牆紙、痛愛、心淡、破相、十六號愛人、我的驕傲、黃色大門

8 首
何韻詩:艷光四射、你是八十年代、光明會、勞斯萊斯、木紋、癡情司、再見露絲瑪莉、明目張膽

4 首
王菀之:小團圓、末日、最好的……、低科技之歌
薛凱琪:奇洛李維斯回信、男孩像你、給十年後的我、甜蜜蜜

3 首
楊千嬅:可惜我是水瓶座、勇、野孩子

2 首
彭羚:小玩意、給我愛過的男孩們
鄭秀文:親密關係、如何掉眼淚
李蕙敏:(你沒有) 好結果、活得比你好
謝安琪:神奇女俠的退休生活、囍帖街
盧巧音:好心分手、垃圾

1 首
陳慧琳:最佳位置
官恩娜:地平線
李彩樺:你唔愛我啦
Stephy @ Cookies:不要離我太遠
許美靜:傾城

男歌手 37 首

13 首
陳奕迅:時代曲、反高潮、沙龍、浮誇、葡萄成熟時、落花流水、陀飛輪、打回原形、活著多好、不知所謂、超人的主題曲、單車、最佳損友

3 首
黃耀明:小王子、親愛的瑪嘉烈、我這麼容易愛人
林宥嘉:自然醒、唐人街、看見什麼吃什麼

2 首
蘇永康:那誰、有人喜歡藍
李克勤:世界末日的早上、我不會唱歌
鄭伊健:吻感、發現

1 首
梁漢文:PG 家長指引
古巨基:歡樂今宵
許志安:灰飛煙滅
張信哲:到處留情
張敬軒:井
側田:命硬
劉浩龍:髒話阿七
周國賢:目黑
麥浚龍:耿耿於懷
陳曉東:水瓶座
吳浩康:洗剪吹
陳冠希:尼古丁

組合 13 首

5 首
Twins:明愛暗戀補習社、愛情當入樽、二人世界杯、下一站天后、多謝失戀

3 首
Swing:大大公司、帝國大廈、那邊見

2 首
Shine:燕尾蝶、祖與占
草蜢:好戲在後頭、失樂園

1 首
達明一派:達明一派對

合唱 8 首

梅艷芳、張國榮:芳華絕代
黃耀明、張國榮:這麼遠 (那麼近)
許志安、車婉婉:會過去的
許志安、葉德嫻:美中不足
鄭秀文、24 味:罪與罰
周柏豪、鄭融:一事無成
黃偉文、吳君如:初一十五
彭羚、黃耀明:漩渦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

演唱歌曲一覽 (共 101 首)

女歌手 44 首

10 首
容祖兒:隆重登場、桃色冒險、 ...
星勤 發表於 2012-2-15 15:29

如果TWINS爭氣D 去練下歌
一定唔會如此下場

有時 假真係自己丟

如果KELLY能出席就完美~~~

唱给梅姐的   嫁妆
Y的心水   最佳位置
KELLY的HIT歌   星梦情真

千嬅果段真係好感人..... 而家Wyman係微博都關注埋千嬅... 希望真係大團圓.

神奇女俠好正呀:dizzy:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

回復 552# 星勤

What is 連片上面都有,仲要講埋 d 挑釁性說話 ? I really wanna know whether they fought before. I didn't follow HK music for past few years. Only last year I started following. I also wanna know what is 4-step rubbish song. can't you just answer properly ? Need to be so rude ?
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

回復  星勤

What is 連片上面都有,仲要講埋 d 挑釁性說話 ? I really wanna know whether they fou ...
JasOh103 發表於 2012-2-15 18:00

你講的話有歧意,我都理解錯了。

fafa果段絕對係超級感動位
我剛睇視頻都想喊了
我說呀, 其他神馬嘉賓都是浮雲
千嬅才是真正的壓軸王
你看現場觀眾的氣氛就知道了

野孩子歌詞記得非常好!抵贊!

我剛睇視頻都想喊了
千嬅才是真正的壓軸王
你看現 ...
kenvincy.cn 發表於 2012-2-15 19:20

千嬅個段係感動 佢出現絕對係一個驚喜位
但我覺得其他嘉賓都好好 唔太認同你話其他都係浮雲
芳華絕代 心淡等等現場反應亦唔錯

老實講 我幾喜歡千嬅既性格 但睇到佢某D FANS講既野
真係極度令我討厭兼且影響埋我對千嬅既感覺 (我知唔關千嬅事但實在控制唔到)

芳華絕代 心 ...
kaman` 發表於 2012-2-15 19:30

千FA的NOISE係因為佢地D NEWS|
事實明顯CASS先係大家最驚喜,睇第一場的反應就知

芳華絕代 心 ...
kaman` 發表於 2012-2-15 19:30

唔好意思~
我本意并非否定其他歌手的不是啊!
我只係誇張手法咗小小咁突出千嬅出現的驚喜咋!
如果令你誤會 我say sorry!

唔好意思~
我本意并非否定其他歌手的不是啊!
我只係誇張手法咗小小咁突出千嬅出現的驚喜咋!
如果令你 ...
kenvincy.cn 發表於 2012-2-15 19:41

小小事唔使SAY SORRY呀 我諗大家都覺得成個SHOW都好正:P
其實我只係借你個POST講一講我岩岩見到YOUTUBE某D留言同埋平時某D FANS講既野既感覺
並非講緊你 亦希望你都唔好誤會:)

唔好意思 李彩樺咩事 = =

女歌手 44 首

10 首

Eason有大開眼戒吧

Eason有大開眼戒吧
風見志郎 發表於 2012-2-15 20:15

打回原形咪係大開眼戒

心急人上最后都冇唱到...少失望

Fiona玩飛鞋真係笑死我

penghao0716 發表於 2012-2-15 22:12

集合四塊已經無咩可能
仲要集合九塊真係完全奇蹟 XD

女歌手 44 首

10 首

漏左漩渦呀...

我剛睇視頻都想喊了
千嬅才是真正的壓軸王
你看現 ...
kenvincy.cn 發表於 2012-2-15 19:20

喂喂喂
小心講野,其他人同樣好有份量
唔好一件開心事又變罵戰

回復 578# victor1991415

人地say左sorry

吳君如+黃偉文 真係好難聽...他們成功了 ..哈哈 :lol

回復  星勤

What is 連片上面都有,仲要講埋 d 挑釁性說話 ? I really wanna know whether they fou ...
JasOh103 發表於 2012-2-15 18:00

I think I'm the only one who didn't misinterpret your word when I saw it...That was back in 2005 where rumour stated that Wyman and Miriam had a heated argument about how Wyman's lyrics are not being treated fairly compared with Lin Xi's lyrics (The rumour said that she called his lyrics 'SUCKS'...AGAIN THAT'S ONLY RUMOUR)....neither Wyman nor Miriam commented on that rumour but since then Wyman didn't write a single lyrics for her...If the rumour is true that two of them had a 'fight', I'm happy to see a happy ending last night...

Back to Topic,雖然千嬅只係唱左三首,不過上面星勤post的那張照片角度完全perfect...真係,那一刻唔駛講野...其實如果仲可以俾我揀多一首,我想聽《自由行》...(最好配埋《到處留情》一齊出就好喇)

P.S 其實大家為免溝通上有誤會,用中文啦 lol

penghao0716 發表於 2012-2-15 22:12

真相是,我們還練了一首歌還沒唱。甫下台,容祖兒說寧願自己拿錢出來作罰款也得上台再唱,眾歌星拍手和議,但主辦商怕場面混亂,基於安全理由「勸止」了我們。這首羣星合唱版的「心急人上」便無緣為大家演出。留待10年後再唱耆英版吧。

from wyman weibo

讓小弟也來個整理後的表,以年份排列(年份依據維基百科作參考):

(已修正)

1993年 0首

1994年 0首

1995年 7首 -
活得比你好*/(你沒有)好結果*/好戲在後頭/小玩意*/吻感/有人喜歡藍/初一十五

1996年 3首 - 時代曲/小王子*/發現

1997年 5首 - 歡樂今宵/失樂園*/灰飛煙滅/傾城*/親密關係

1998年 5首 - 到處留情/反高潮/超人的主題曲*/水瓶座/垃圾*

1999年 2首 - 絕/給我愛過的男孩們

2000年 5首 - PG家長指引/會過去的/漩渦/我這麼容易愛人/如何掉眼淚

2001年 12首 - 大大公司/帝國大廈/明愛暗戀補習社/愛情當入樽/痛愛*/隆重登場/芳華絕代/單車/大開眼戒(打回原形)/活著多好*/不知所謂/野孩子*

2002年 11首 - 不要離我太遠/祖與占/燕尾蝶*/二人世界盃/再見…露絲瑪莉/你唔愛我啦/最佳位置*/這麼遠那麼近/勇/可惜我是水瓶座/好心分手

2003年 5首 - 多謝失戀/下一站天后*/我不會唱歌/心淡/我的驕傲

2004年 13首 - 艷光四射/如無意外/你是八十年代/明目張膽/洗剪吹*/世界末日的早上/目黑*/地平線/16號愛人/美中不足/尼古丁/耿耿於懷/奇洛李維斯回信*

2005年 6首 - 勞斯.萊斯*/命硬/浮誇*/葡萄成熟時*/達明一派對/男孩像你*

2006年 6首 - 俗/光明會/黃色大門/最佳損友/落花流水/給十年後的我

2007年 2首 - 木紋/神奇女俠的退休生活

2008年 5首 - 一事無成/跑步機上/親愛的瑪嘉烈/甜蜜蜜/囍帖街

2009年 7首 - 低科技之歌/小團圓/看見什麼吃什麼/唐人街/桃色冒險/沙龍/罪與罰

2010年 4首 - 最好的/破相/井/陀飛輪

2011年 6首 - 那邊見/末日/癡情司/自然醒/牆紙/那誰

2012年 1首 - 髒話阿七

* = 05年《A Men And A Pen》音樂會有出現過

評分人數

讓小弟也來個整理後的表,以年份排列(年份依據維基百科作參考):
1993年 0首
1994年 0首
1995年 6首 - 活 ...
Riverfish 發表於 2012-2-16 08:12

如無意外有唱

但林夕未必 sell 到好似阿 Y 咁多關於「愛」既野
除左歌,仲有填詞人同歌手,朋友之間既愛 ...
星勤 發表於 2012-2-14 13:07

都係GE~如果以FD底做主打~
ERIC KWOK都可以開一次作品展~
仲有呀MARK~雖然之前903都幫佢搞過~

如無意外有唱
賴爽 發表於 2012-2-16 10:11

呢首一定無唱
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

呢首一定無唱
星勤 發表於 2012-2-16 13:26

Sorry 比騰訊 fake 左.

阿 Y續說:「我同千嬅係識於微時,我哋曾經講過無論發生乜嘢事,我都會去佢婚禮,佢亦會嚟我嘅演唱會,
唔知佢仲記唔記得呢個承諾,但我都有去佢婚禮。」:o

拜託DVD!彭羚同楊千嬅一定要有!!
victor1991415 發表於 2012-2-15 00:36

yes~~~~
好想彭羚復出開個唱

真相是,我們還練了一首歌還沒唱。甫下台,容祖兒說寧願自己拿錢出來作罰款也得上台再唱,眾歌星拍手和 ...
timmy 發表於 2012-2-16 02:41

原本想請9餅番黎唱,不過太趕請唔到= =
shine因為個show而再次有唱片公司接洽

shine因為個show而再次有唱片公司接洽
joshua 發表於 2012-2-19 20:57

就睇下出碟到時又有無人理

原本想請9餅番黎唱,不過太趕請唔到= =
shine因為個show而再次有唱片公司接洽 ...
joshua 發表於 2012-2-19 20:57

如果請到就應該可以唱埋不要離我太遠...

就睇下出碟到時又有無人理
-Prince- 發表於 2012-2-19 23:40

:dizzy:
後悔冇買隻shine on,依家搵唔到

如果請到就應該可以唱埋不要離我太遠...
timmy 發表於 2012-2-20 01:47

今次因為開show前幾日先揾cookies,所以告吹,太可惜- -

黃偉文作品展dvd幾時出?

黃偉文作品展dvd幾時出?
discovered 發表於 2012-2-22 14:16

無咁快啦...
論盡樂迷,敢愛敢恨

終於把這個演唱會的感想寫完, 希望在這裡也跟大家分享一下.

http://herbertlui.blogspot.com/2012/03/concert-yy.html

【on.cc 東方互動 專訊】 黃偉文與服裝品牌合作推出全新服飾,他表示意念用了五分鐘就想出來,反而草稿改了三次,因為之前的設計太過誇張。談及早前的演唱會,他正忙於傾談推出DVD事宜,但碰上阻滯:「因為有好多唔同唱片公司,所以好難傾得掂,但九成以上都傾到,係Eason(陳奕迅)間唱片公司未傾掂,如果Eason收錄唔到就真係失色,因為佢在樂壇好有地位。」
【on.cc 東方互動 專訊】 黃偉文的演唱會DVD有可能不會收錄陳奕迅(Eason)的演出部分,與Eason在演唱會中有激咀表演的何韻詩即叫好:「現場睇就夠,唔使收錄DVD,我都冇重溫,唔需要回味,(怕尷尬?)唔係,呢個係當日舞台表演,我都好少翻睇自己演出,(下次唔好咁投入?)當時一刻大家決定用呢個方式演繹,我同Eason都覺得冇問題,只係傳媒不停咁問。」

:'(BAD news

【on.cc 東方互動 專訊】 黃偉文與服裝品牌合作推出全新服飾,他表示意念用了五分鐘就想出來,反而草稿改了 ...
discovered 發表於 2012-3-14 14:47

咁驚就唔好咀啦;P

【on.cc 東方互動 專訊】 黃偉文與服裝品牌合作推出全新服飾,他表示意念用了五分鐘就想出來,反而草稿改了 ...
discovered 發表於 2012-3-14 14:47

點解環球咁麻煩,無陳奕迅等於concert YY無咗個膽,失望:curse:

回復 600# remus

經紀人陳家瑛 in charge

回復 601# discovered

唉﹗咁更加無望了:'(

【on.cc 東方互動 專訊】 黃偉文出席內地時裝活動時,透露他的演唱會DVD在推出時間,仍處於膠著狀態,因其中一位嘉賓彭羚想盡善盡美,所以他要先剪幾個版本給對方過目,讓她挑選最好的一幕,畢竟這可能是彭羚最後一次公開演出。而DVD會否保留陳奕迅和何韻詩激嘴的一幕,他亦坦言仍在膠著狀態。

bad news again

回復  remus

是經紀人陳家瑛 in charge
discovered 發表於 2012-3-14 17:16

eason有無得出現在DVD入面的問題以eason同Y的交情 陳家瑛果邊就應該唔會托手爭
但是eason的表演的幾首歌的版權 連埋芳華絕代的版權都在環球
英皇系呢場show的主辦單位之一
而英皇同環球的關係不嬲都唔系幾好
所以最大阻力應該都系環球

.唔知會唔會仍然有DVD出呢??