返回列表 發帖

DBC 1台旗艦台

DBC 華語歌曲流行指數 @ 19/2/2016
(Week  11/2 - 17/2/2016)

RK   LW   Songs              Singer
01  02  告別之前              陳柏宇
02  06  休眠                    Rubberband
03  01  星期一太空漫遊    Blaster
04  03  嗚哇嗚                 MATZKA ft. A-Lin
05  14  勇敢                    五月天
06  08  二減零加一          蘇運瑩
07  05  炮火                    鄭俊弘
08  18  大吟釀                KOLOR
09  11  山林道                 謝安琪
10  ne  青鳥                    黃浩琳
11  ne  多少年                 JW
12  04  記住忘記我           許廷鏗
13  07  雙雙                    Gin Lee
14  16  比賽歌                 彭永琛
15  09  陪你渡過漫長歲月 黎曉陽
16  10  我們都受傷           吳若希
17  ne  一雙手                  林奕匡  
18  ne  風箏                     Supper Moment
19  ne  讓時間說愛           古巨基
20  15  就是孫悟空           郭富城

本周共5首新上榜歌曲

OUT
12   07  你是你本身的傳奇 方皓玟
13   10  雅俗                    鄧小巧
17   18  emoji                  Twins
19   16  你的J.I                J.I
20   ne  送你一首過年歌   李宗盛 李劍青 白安
============================

我覺得姣喎,吹麼?
kayzzz 發表於 2016-2-19 19:23

岩佢
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

岩佢
matthew1990 發表於 2016-2-19 21:23

依首歌把聲簡直騷到入骨

Jason冠PHIL,SM都上晒榜...
TWINS咁快落榜...
小巧又無冠就落咗...

搜神記 真係好好好好好好好好好好正
Chob 幾時先會再有咁神級嘅歌

搜神記 真係好好好好好好好好好好正
Chob 幾時先會再有咁神級嘅歌

...
jasonng 發表於 2016-2-19 22:04

祖杯茶是我等我在呢

祖杯茶是我等我在呢
bagfgfcde 發表於 2016-2-19 22:08

都好神
不過我覺得 搜神記 要高lv 少少
唔知新碟有冇林夕嘅詞呢
近年得啲咩愛情也有生我的命
再數上去就已經係 深閨 同 不好意思我愛你

DBC 1台旗艦台

DBC 華語歌曲流行指數 @ 19/2/2016
(Week  11/2 - 17/2/2016)

RK   LW   Songs            ...
rubylovessss 發表於 2016-2-19 20:03

恭喜jason成為第一首五台冠軍歌
kkk首國語歌又會而家先上

Jw即plug即上
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

飛出峭壁 頓然望見鐵窗根本我親手建的

其實我幾鍾意聽你們的幸福
chrous密到好似yumk訓斥緊我咁
Happy and Blessed.

jose 發表於 2016-2-20 17:56
其實首歌說教味好濃

其實好佩服cc+林夕可以作出咁密又有意思
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

其中一個需要終生學習嘅課題叫做應變能力…
尤其是係當同你講嘢嘅陌生人會突然開啲你唔識接嘅波畀你…
今日我接唔到嘅波係 喺茶餐廳叫茶走之後…
個伙計問翻我 乜嘢係茶走…
根據我嘅記憶 我飲咗茶走咁耐 未試過畀伙計問咩係茶走
------------
2016.02.20: 鄭融 - 終生學習

其中一個需要終生學習嘅課題叫做應變能力…
尤其是係當同你講嘢嘅陌生人會突然開啲你唔識接嘅波畀你…
今日 ...
seeseetv 發表於 2016-2-20 18:51

其實我未飲過到知乜係茶走,茶餐廳夥計都唔識真係好過份!

其實首歌說教味好濃
nicholashin 發表於 2016-2-20 17:57

嚴格嚟講唔係訓斥說教,係暗寸
唱得好溫柔甜蜜,但聽真啲係句句有骨
聽完之後真係好多人唔知被寸,仲話首歌好幸福

聽完之後真係好多人唔知被寸,仲話首歌好幸福
kayzzz 發表於 2016-2-20 19:13

你做咩寸港台DJ?
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

你做咩寸港台DJ?
matthew1990 發表於 2016-2-20 19:31

醒目
btw到依家仲有好多豬唔知首歌話緊佢地

呢個女人啲live 真係好正

好掛住邦邦....星期六聽晚晚禮拜六

原來呢首好正
@dongbb2332

依排中意聽肥人啲歌

如果你唔知點解今日Post呢首歌
不如一齊Google吓呢兩日發生過咩事
2016.02.21: MastaMic - Google Me

Avicii - For A Better Day
Avicii - Broken Arrows
Happy and Blessed.

Celine Dion - I'm Alive
Celine Dion - Right In Front Of You
Celine Dion - A New Day Has Come(remix)

原來呢首好正
@dongbb2332
nicholashin 發表於 2016-2-20 22:11

一星期命仔 愛<3
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Celine Dion - A New Day Has Come
我等我在 發表於 2016-2-21 20:04

正嘎呢首

依排中意聽肥人啲歌
kayzzz 發表於 2016-2-21 18:42

睇黎你應該係_ _

誰離開誰連h 誰人必須執行李
共你都分享過 這年春季 曲奇的美味
重提起 仍甜美 來年各有各遠足幾百萬里
願記憶成為營養 倦了補充你力氣

睇黎你應該係_ _
matthew1990 發表於 2016-2-21 20:33

__ __ = ?

誰離開誰連h 誰人必須執行李
共你都分享過 這年春季 曲奇的美味
重提起 仍甜美 來年各有各遠足幾百萬 ...
harryharry 發表於 2016-2-21 20:37

你快啲去Homies 做part-time 食欣宜啦

__ __ = ?
kayzzz 發表於 2016-2-21 20:37

_ 仔

靚?你又知我係仔?
kayzzz 發表於 2016-2-21 20:39

月_

月_
matthew1990 發表於 2016-2-21 20:41

我淨係知你係有錢仔

肥仔?你又知我係仔?
kayzzz 發表於 2016-2-21 20:42

你快啲去Homies 做part-time 食欣宜啦
matthew1990 發表於 2016-2-21 20:38

人地今日都收檔喇,homies cookies都變番平日嘅homies cookies,做part-time都見搵到欣宜啦

-------------------------------------
依排中意聽肥人啲歌:
街燈晚餐
my cookie can
一睇歌名都知衛蘭幾咁為食

人地今日都收檔喇,homies cookies都變番平日嘅homies cookies,做part-time都見搵到欣宜啦

...
harryharry 發表於 2016-2-21 20:44

可能遲啲會再開呢

我淨係知你係有錢仔
kayzzz 發表於 2016-2-21 20:42
都話唔係咯

小日子個 MV 原來有好大既政治意味

月_
matthew1990 發表於 2016-2-21 20:41

#我淨係知你係有錢仔
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

#我淨係知你係有錢仔
dongbb2332 發表於 2016-2-21 21:06

我冇錢買跳樓價艷羨嘎

...
harryharry 發表於 2016-2-21 20:44

要聽JANICE 食物歌,一定睇依個,未唱完首歌。JANICE 已經食大包薯片啦

話說呢首歌有段估仔…
想當年兩個仲係同公司好姐妹
但眾所周知范瑋琪呢個人人品真係麻麻架嘛
張韶涵初頭同佢一齊唱live果陣都幾close架
但反左面之後有一次唱live 兩個全場0交流 堪稱史上最尷尬合唱

張韶涵對件事既回應都幾絕下
至於黑人曾表示張韶涵和老婆范瑋琪之間一定有誤會,所以才會有這樣的事情發生,對此張韶涵正式回應「我們之間沒有誤會,清清楚楚,我們是不同個性的人,沒必要對話。本來就沒交集的人,怎會有誤會產生!」范瑋琪所屬的福茂唱片表示:「沒有誤會最好,大家就不要浪費口水了。」
而佢地兩人最後一次同台 應該都係好耐之前既事啦(?)

...

要聽JANICE 食物歌,一定睇依個,未唱完首歌。JANICE 已經食大包薯片啦

我冇錢買跳樓價艷羨嘎
matthew1990 發表於 2016-2-21 21:07

我都無能夠力。。。

[私家新歌] 張敬軒 - 叮噹可否不要老

來到《FILEX_Me & Mr.Cheung》最後一首主打,呢張唱片係詞大過曲。其實好多廣東歌都有呢個問題,但作為有意思既我又覺得接受得到。

音樂部份好簡單,一個琴就足夠感動你,本身個melody已經好感人,再配上一份咁重既歌詞真係殺得死人。對於80-90後黎講「叮噹」唔單單係一套卡通,仲係陪我地成長既一份子。當我地無力失望傷心既時候,叮噹總會係你既想像入面出現,之後就可以幫你捱過一個又一個難關。我地就係咁樣捱過黎。

叮噹可否不要老,唔單單係對叮噹既掛念,仲有保全叔既聲線。多謝你帶左無限既希望幻想比我地呢代人。

呢位新既填詞人好有心思,除左講叮噹講保全叔以外仲有講我地既社會。
「人人期望能如願 撐著傘 盼望見雨後晴天」
撐傘真係有無限解讀,但對於過去一年既香港人, 大家都希望雨過後會有晴天,雖然仲未見到,但堅持就一定會見到。

好喇,張敬軒既歌真係越黎越HEAVY,希望下一張唱片可以HEAVY之外仲有另一面比人睇到。

今日聽左Ginlee嘅新歌香香 佢仲有親自填詞添咖

漂漂泊泊又六年 依依稀稀的臉
偏偏戀愛比世界善變
每每寂寥的今天 跟我飛過多少個春天
舊時路太遠huhu路卻太近共誰落土生根

孔痛燈凳凳鄧被對應了
幾多優美落霞記得多少
匆匆歲月 絲絲幼苗 失戀過太少
幾經波折二人又再見了
幾多牽掛二人說不出口不緊要
不懂說話 只可以對你笑

相親相愛舊時共你說笑
東奔西撲現時太多紛擾
匆匆歲月 絲絲愛情 戀不到破曉
幾經波折諾言又再見了
幾多優美落霞見識分手都多了
花總會謝 一想你卻會笑

bin c 完畢 多謝收睇
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

我冇錢買跳樓價艷羨嘎
matthew1990 發表於 2016-2-21 21:07
知你用原價買啦

知你用原價買啦
nicholashin 發表於 2016-2-22 00:42

冇買

元宵特備
今日同2月14一樣…
都決定要搵啲sweet sweet嘢邪邪佢
2016.02.22: 鄭融  - 親熱

元宵節快樂,祝大家有個甜甜蜜蜜嘅元宵節