返回列表 發帖
CH細聽.年度歌曲 第六位

二零一六年的香港實在發生太多我們一代人氣餒的事情。
幸好,在二零一五年的最後 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 22:09

估唔到係呢首 不過今年五月天d歌確係好聽, 呢首都唔例外
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

CH細聽.年度歌曲 第六位

二零一六年的香港實在發生太多我們一代人氣餒的事情。
幸好,在二零一五年的最後 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 22:09

祖祖出場了麼?(定係PHIL)

CH細聽.年度歌曲 第八位

比起不愛之恩,這首才算得上Twins式情歌復辟。

不愛之恩太有羅生門的影子,太複 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 21:53
兩週冠嗰首呢

估唔到係勇敢

亂估五月天
Wonders 發表於 2016-12-30 22:10

BINGO

估唔到係呢首 不過今年五月天d歌確係好聽, 呢首都唔例外
kevinlai1621 發表於 2016-12-30 22:10

其實五月天既台語歌都好高質
後青春期的詩入面既出頭天都係另一首我好鍾意既台語歌

祖祖出場了麼?(定係PHIL)
cch 發表於 2016-12-30 22:11

祖祖表示再無十大佢就要離場抗議

兩週冠嗰首呢
nicholashin 發表於 2016-12-30 22:12

跨年歌嘛, 要加埋2015年D分先夠入十大

CH細聽.年度歌曲 第五位

很MK,但MK不等於低質。
由不許你注定一人唱到經過一些秋與冬,
每一首都很MK,雖然性質相近,
但不是每首都耐聽,因為耐聽的前提是高質。

今年他們做到了。上盛的曲詞,加上撇掉刻板印象的編曲,
加上ANGELA參演MV,令他們取得第一首十大。

Dear Jane – 哪裡只得我共你 (149)
收錄於專輯《101》
曲: Howie@Dear Jane|詞: 陳詠謙|編: Dear Jane/關禮琛|
監: Howie@Dear Jane/關禮琛/Tim@Dear Jane
走勢:10 > 8 > 2 > 4 > 1 > 9 > XX > 6 > XX > 3 > 2

--------------------------------------------------------

第四位

美國大選
“I know we have still not shattered that highest and hardest glass ceiling, but some day someone will and hopefully sooner than we might think right now.”   ----- Hillary Clinton
我曾經說過,平權是一件十分離地的事情, 因為一些愚昧的「普世價值」其實根深柢固。但Hillary告訴我們,這些「普世價值」不是牢不可破的。所以在你攻破這些價值前,你可以失望,但請不要絕望,因為我深信我們定能創造我們的烏托邦。

月球下的人有十大
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

BINGO

其實五月天既台語歌都好高質
後青春期的詩入面既出頭天都係另一首我好鍾意既台語歌

祖祖表示 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 22:17

祖祖表示已經搵左好多條海洋之心都未有份
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

加上ANGLEA的參演MV
CunninG 發表於 2016-12-30 22:18
串錯我女神名

很MK,但MK不等於低質。
由不許你注定一人唱到經過一些秋與冬,
每一首都很MK, ...
CunninG 發表於 2016-12-30 22:18

話說琴日係MK 見到MV 男主角喔

串錯我女神名
nicholashin 發表於 2016-12-30 22:19

希望ANGELA唔好怪我

月球下的人有十大
JasOh103 發表於 2016-12-30 22:18

希望唔係唯一一個CM十大啦

祖祖表示已經搵左好多條海洋之心都未有份
616.1314 發表於 2016-12-30 22:19

唔緊, 今晚用唔到可以留係小巨蛋用

話說琴日係MK 見到MV 男主角喔
cch 發表於 2016-12-30 22:23

男主角我都好鍾意

估唔到係勇敢
bagfgfcde 發表於 2016-12-30 22:17

其實如果我們不曾相遇比勇敢更高分

CH細聽.年度歌曲 第四位

其實我都不夠自信,才大放煙花去落空。
無人知道獅子座的陰暗面,其實我的自信都是裝出來的,
辛辛苦苦地建立出來的假象。

「不要低頭 光環會掉下來」好像點醒了我,
其實我沒有需要迎合別人,
我只要做我的我便吸引,因為做自己就自然有自信。

多謝光頭Y和欣宜,告訴我軟弱沒有錯,
因為每一個人都有值得愛的地方。

鄭欣宜 – 女神 (149)
收錄於專輯《Joyce》
曲: 藍奕邦|詞: 黃偉文|編: 何山/孔奕佳|監: 何山/藍奕邦
走勢: 8 > 3 > 4 > 4 > 1 > 10 > 9 > 2 > 4

--------------------------------------------------------

第三位

陳柏宇
今年最開心的一件事情,莫過於大家看到陳伯的努力。
由First Experience唱到The Players,中間還經歷過The Next Moment及Tales的人氣低潮(雖然歌曲質素很高),慶幸的是他仍可以唱歌,而且有更多人喜愛他唱歌。
更可喜的事,即使紅了,但他還是始終如一,沒有狂妄自大,仍然相信「做我的我便吸引」,這不是更難能可貴嗎?

希望ANGELA唔好怪我
CunninG 發表於 2016-12-30 22:27
佢已經揀咗我

佢已經揀咗我
nicholashin 發表於 2016-12-30 22:33

因為你呢句我決定ban林奕匡ban到2046

CH細聽.年度歌曲 第三位

容祖兒的歌迷應該落地獄,
因為大多數的祖粉不能無視其他女歌手的好音樂。

即使我討厭她的部份支持者,
但我不代表我討厭這個「問我初衷 鏗鏘的答 不吞吐」的謝安琪,
期待你的復出,唱出更多香港人心聲。

謝安琪 – 山林道 (151)
曲: 周博賢|詞: 黃偉文|編: 周博賢|監: 周博賢
走勢: 10 > X > 10 > 10 > X > 10 > 10 > X > 10 > 1 > 2 > 2 > 10 > XX > 10

第二位、至尊歌

回憶過去,展望將來
還有幾天,2017年便要來臨,誠然這幾年實在有太多不快的回憶,如倒刺一樣,連根拔起卻換來痛不欲生,但卻換到了美麗教訓。我慶幸我的朋友家人沒有被我爪傷之後要遠走高飛,而是在我身邊支持我,成就一個Better Me。

因為你呢句我決定ban林奕匡ban到2046
CunninG 發表於 2016-12-30 22:36
唔!可!以!

連續3首都好正
頭先fake tag9字歌 今次應該係啦?

即使 ...

祖祖至尊麼?

謝安琪 – 山林道 (151)
曲: 周博賢|詞: 黃偉文|編: 周博賢|監: 周博賢
走勢: 10 > X > 10 > 10 > X > 10 > 10 > X > 10 > 1 > 2 > 2 > 10 > XX > 10

第二位、至尊歌

回憶過去,展望將來
還有幾天,2017年便要來臨,誠然這幾年實在有太多不快的回憶,如倒刺一樣,連根拔起卻換來痛不欲生,但卻換到了美麗教訓。我慶幸我的朋友家人沒有被我爪傷之後要遠走高飛,而是在我身邊支持我,成就一個Better Me

Fiona

CH細聽.年度歌曲 第二位

「做我的我便吸引」
或者就是因為不愛Social,陳柏宇一直被underrated。
慶幸的是他沒有放棄,而你的實力亦最終被大家看到。

人紅了,亦沒有忘記一群一直支持他的人,
即使曲子不是最好、歌詞不是最好,
但這份心意已經大大加分。

陳柏宇 – 沒有你, 我什麼都不是(180)
收錄於專輯《The Players》
曲: Cousin Fung|詞: 林若寧|
編: Edward Chan/Cousin Fung @ emp|監: Edward Chan
走勢: 3 > 4 > 4 > 4 > 5 > 6 > 1 > 2 > 5 > 3

ps. 典解個mv求其cap張圖都咁靚仔

至尊歌是一首超過300萬click rate的歌曲

山林道走勢咁美都有高位

CH細聽.年度歌曲 第二位

「做我的我便吸引」
或者就是因為不愛Social,陳柏宇一直被underrated。
慶幸的 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 22:43

風箏?

入場支持

8>7>6>5>4>3>2>1 嗰首疑似慘被霏出十大

連續3首都好正
頭先fake tag9字歌 今次應該係啦?
JasOh103 發表於 2016-12-30 22:38

YES

祖祖至尊麼?
cch 發表於 2016-12-30 22:38

希望祖祖未離場啦
Fiona
cch 發表於 2016-12-30 22:39

比你發現到

山林道走勢咁美都有高位
bagfgfcde 發表於 2016-12-30 22:46

話說我個計分方法係鬥上榜週數長
所以比低位純粹係唔想比咁多共和貢獻
入場支持

8>7>6>5>4>3>2>1 嗰首疑似慘被霏出十大
ed8671ed 發表於 2016-12-30 22:48

同Here we are 留不低 我敢愛一樣已經成為第11/12位

CH細聽.年度歌曲 至尊歌

Supper Moment的歌曲一向都是慢熱的。

2013年的無盡我在2014年才後悔沒有給予十大;
2015年的幸福之歌我在2016年才後悔沒有給予十大;

幸運的是,2015年的風箏讓我有足足一整年的時間去決定、
決定是否讓他登上這個位置。

我知道今年是你們成軍的十周年,
我今年無法用組合金去祝賀你們,
唯有用這首唱出都市人脆弱的至尊歌去祝賀你們吧。

Supper Moment – 風箏 (180)
收錄於EP《The Moment》
曲: Supper Moment|詞: Supper Moment|
編: Supper Moment /阿Bert/Adrian Chan|監: Adrian Chan
走勢: 9 > XX > 8 > 1 > 5 > 2 > 3 > 7 > 5 > 5 > XX > 6 > 5

一陣直接公佈有唱作人

兩年都係陳生第二

YES

希望祖祖未離場啦  

比你發現到

話說我個計分方法係鬥上榜週數長
所以 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 22:50

祖祖MARK 實女金嘎

冇冠到風箏有啲覺得可惜, 前排有一期係咁loop :(
Anyway 恭喜 supper~
我們的總和

CH細聽.年度唱作歌手 銅獎

慶幸還能分到一個獎給你們。

獨立歌手的路不好行,但麥花臣那幾晚的表現,
都替你們自己和歌迷打下一樣枝強心針。

期待你們的H大碟。

RubberBand (244)
上榜歌: 休眠 81, 我是未來 36, 終於好天氣 34, 飛天 93

美祖表示我翻屋企玩吓枝唱K神器算
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

祖祖MARK 實女金嘎

cch 發表於 2016-12-30 22:52

唔知女金同自私選女歌手, 祖祖想要邊個呢

冇冠到風箏有啲覺得可惜, 前排有一期係咁loop :(
Anyway 恭喜 supper~
Wonders 發表於 2016-12-30 22:54

其實我覺得supper d 歌真係好慢熱,
好似風箏明明係15年12月plug, 但我loop得最勁係16年既3月,
中間個time tag真係長左少少

美祖表示我翻屋企玩吓枝唱K神器算
616.1314 發表於 2016-12-30 22:59

祖祖可以練定第一百個我係小巨蛋唱

唔知女金同自私選女歌手, 祖祖想要邊個呢  

其實我覺得supper d 歌真係好慢熱,
好似風箏明 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 23:00

租租說 why not both

CH細聽.年度唱作歌手 銀獎

周國賢 (270)
冠軍歌: Children Song 94, 今生不回家 108
上榜歌: 消化不良 55, 大人的科學 13

沒有你走勢靚咁多竟然同風箏同分

CH細聽.年度唱作歌手 金獎

Supper Moment (342)
冠軍歌: 風箏 180, 同一 108
上榜歌: 一樣不一樣 5

之後唱片獎

CH細聽.年度唱片是全年榜分最高的三張唱片,主要是表揚我最喜愛的唱片派台策略。

金 – 用音樂唱出自己的人生。
銀 – 用音樂唱出別人的人生。
銅 – 用音樂唱出自己的風格。

而CH細聽.自私選大碟則是用我的喜好選出三張我最喜愛的華語唱片。

首先公佈年度唱片銅獎及第一張自私選大碟。

租租說 why not both
cch 發表於 2016-12-30 23:01

大家要對祖祖有信心

沒有你走勢靚咁多竟然同風箏同分
nicholashin 發表於 2016-12-30 23:06

沒有你得10weeks
風箏11weeks

更何況我個榜第10位同第2位之間, 每個位置本來個位置分差距唔大

大家要對祖祖有信心  

沒有你得10weeks
風箏11weeks

更何況我個榜第10位同第2位之間, 每個位 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 23:11

horse 祖祖 大碟金

祖祖個女金好危險

CH細聽.年度專輯 銅獎

誠然我不是太喜愛這張專輯,或者個人不是太喜愛無人知道雙子座、新貴及玩家,因為這三首歌令原本輕快的氣氛直插地獄然後再折返人間。

不過即使計算這三首歌曲,還是容氏風格最統一的專輯,
至少在曲風選擇上都是偏向Urban Funky這類較易令人感到輕鬆愉快,
加上八首歌派了七首,用歌海戰略看來是成功的…

容祖兒 – J-POP (357)
冠軍歌: 我好得閒 118, 鴛鴦襪 99
上榜歌: Gotta Get High 46, 無人知道雙子座 24, 新貴 24, 玩家 46

CH細聽.自私選大碟

艾怡良 – 說艾怡良

近兩年創作力大爆發的她,更為張惠妹寫歌,
所以更得到我重新審視她的機會。

的確,比起之前兩張專輯的創作,
少了一份硬朗,多了一份女性溫柔,
部份曲風與莫文蔚有點相似,但配上獨特磁性的聲音,又有另一番風味。
部份保留本身爽朗個性,態度十足。

首選:我們的總和、空頭支票、Then You Come Along

horse 祖祖 大碟金
cch 發表於 2016-12-30 23:12

造馬榜分類
CH細聽.年度歌曲   (第一至第十位)

我係開post時已經講到造馬

祖祖個女金好危險
bagfgfcde 發表於 2016-12-30 23:13

唔知邊個係祖祖既對手呢

造馬榜分類

唔知邊個係祖祖 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 23:18

草草冇大碟金提早急屎離場

造馬榜分類

唔知邊個係祖祖 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 23:18

Hebe?
我們的總和

CH細聽.年度專輯 銀獎

我們常常說EP會降低歌手做好音樂的意欲,因為EP往往難令歌手完完整整地唱出一個完整的故事。
然而,在這個市況下,做唱片的成本愈來愈高,愈來愈多EP的面世,但不代表歌手做好音樂的意欲會因而降低。
這張EP只是用短短五首歌便說出一個完整的小故事,
由不被世人了解自己到完全釋懷,概念思路相當清晰,
當然我們都知道藍奕邦的故事,佔了很大的功勞。
同時監制謝國維在發掘這顆樂壇新星時的處理亦應記一功。

有時候,做不做到好的音樂,其實只是心態的問題。

鄧小巧 - The Strength Of Weakness (378)
冠軍歌: 煩可寧 109, 強弱 139
上榜歌: 雅俗 108, 荒唐 26

CH細聽.自私選大碟

田馥甄 – 日常

應該是近年平衡商業和風格做得最好的專輯。
日常唱的就是日常的事情。
你不會感到情緒有大起伏,
但同時你又會感到有微細的波動,同時帶著新鮮感。
這不就是我們面對日常生活的各種新事物應有的情緒嗎?

首選:無用、念念有詞、獨善其身

祖祖畀肥人強搶女金

祖祖畀肥人強搶女金
nicholashin 發表於 2016-12-30 23:25

in Gin I trust

Hebe?
Wonders 發表於 2016-12-30 23:22

都叫拎左自私選大碟

祖祖畀肥人強搶女金
nicholashin 發表於 2016-12-30 23:25

斤欠宜嗎? 

in Gin I trust
cch 發表於 2016-12-30 23:26

Gin Lee仲有獎, 環球未比佢走

CH細聽.年度專輯 銀獎

我們常常說EP會降低歌手做好音樂的意欲,因為EP往往難令歌手完完整整地唱出一個完 ...
CunninG 發表於 2016-12-30 23:23

Joey要輸俾新人唔知有咩感覺
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

鄧小巧 - The Strength Of Weakness (378)
冠軍歌: 煩可寧 109, 強弱 139
上榜歌: 雅俗 108, 荒唐 26

CunninG 發表於 2016-12-30 23:23

Horse

祖祖畀肥人強搶女金

祖祖 : 一變四 四變十二

希望小巧女金