返回列表 發帖
要再加嗎。。

咁千嬅今次開show狀態一定要好fit!!
Nathan 發表於 2014-12-10 22:08

D飛已經賣左唔少, 一定係加場先至會搞咁大龍鳳

有線都有特輯??
electric 發表於 2014-12-10 22:09

有楊千嬅專訪, 連有線財經資訊台都見到專訪的廣告

其實個廣告大大隻字寫住觀瀾湖,好明顯係觀瀾湖畀錢架啦,做乜報紙寫到好似寰亞畀錢咁

其實個廣告大大隻字寫住觀瀾湖,好明顯係觀瀾湖畀錢架啦,做乜報紙寫到好似寰亞畀錢咁 ...
膠膠 發表於 2014-12-10 22:14

係囉!觀瀾湖好似系同丁生公司合作開,我估就系丁生幫千嬅同觀瀾湖傾翻嚟

D飛已經賣左唔少, 一定係加場先至會搞咁大龍鳳
lblemon 發表於 2014-12-10 22:10

唔好再加好嗎....=.=
我已經中左28/1 假尾場呢個伏

原來咁多人覺得wonder miriam過得去
我反而覺得係千嬅咁多年最差既碟 ...
electric 發表於 2014-12-10 22:08

我都覺Wonder Miriam 好差。
12首歌得3-4首可以聽(明日再會,月亮,一葉舟)
成首碟好雜。。啦啦誇啦啦,愛過。。又放入去,

雖然有堆覺meridian 好悶, 但我覺得係甲音樂三碟中唔錯啦,至少聽曬整隻碟係舒服,曲係好聽,至少唱腔無之後兩隻碟咁嘔心,至少封面影得千嬅靚

係囉!觀瀾湖好似系同丁生公司合作開,我估就系丁生幫千嬅同觀瀾湖傾翻嚟 ...
berry_008 發表於 2014-12-10 22:18

原來如此

賣廣告賣到咁強...師奶真係發力

用歌詞做廣告又唔係SOLITON專利...不過, 而家咁樣的确比歌詞更有效, 大大隻字寫....我. 楊千嬅乜乜乜, 仲 ...
lblemon 發表於 2014-12-10 22:04

最緊要夠大陣丈,包圍晒成個隧道口,真係盲既都會睇到

聽日一定要去西隧影下相先得
睇到人地依家lor lor luen好想睇 ...
electric 發表於 2014-12-10 22:05

溫馨提示: 請注意交通安全

肯定呢個周末有線和無記千嬅特輯出左之后, 星期一就會加場....咁大型宣傳下, 相信加2,3場絶無問題. ...
lblemon 發表於 2014-12-10 22:06

有線都係今個星期出街?好密集宣傳喎

Jacz 發表於 2014-12-10 22:42

好似都係星期六播呀

最緊要夠大陣丈,包圍晒成個隧道口,真係盲既都會睇到
Jacz 發表於 2014-12-10 22:38

頂多再加兩場到2.2  345三日咪咪姐要搭臺綵排都men水啊
   城網那裡好像賣得一般般 未算爆

原來咁多人覺得wonder miriam過得去
我反而覺得係千嬅咁多年最差既碟 ...
electric 發表於 2014-12-10 22:08

真心覺得好過Meridian同遊艇架
見到遊艇個封面已經唔多想聽了

見大家講起甲音槳時期既歌
個人覺得每隻碟都有D好聽既
希望下面幾首歌是但唱兩首我都滿足
<Meridian> 首選 最後今天 / 別阻我開心(上次旅行系列竟然唔唱) / 陌路
<WM> 首選 明日再會 / 嬅麗緣 / 擁抱回憶 (哩首好少人記得同喜歡,但偏偏我好喜歡)
<原來> 首選 我在橋上看風景(A-MUSIC時期最重華星味既歌) / 麥芽糖 / 原來過得很快樂 (淨計歌名同詞)...

Jacz 發表於 2014-12-10 22:42

好耐冇試過跟唔切千嬅D 消息

我都覺Wonder Miriam 好差。
12首歌得3-4首可以聽(明日再會,月亮,一葉舟)
成首碟好雜。。啦啦誇啦啦,愛過。。又放入去,

雖然有堆覺meridian 好悶, 但我覺得係甲音樂三碟中唔錯啦,至少聽曬整隻碟係舒服,曲係好聽,至少唱腔無之後兩隻碟咁嘔心,至少封面影得千嬅靚
Nathan 發表於 2014-12-10 22:19

Wonder Miriam 我覺得 撈月亮的人,開心果,一葉舟,塗鴉,大慈善家 同 當女飛俠愛上萬能俠 同 嬅麗緣都ok架當係只能係甲音樂三碟裡比較

好似都係星期六播呀
lblemon 發表於 2014-12-10 22:44

咁咪撞晒期?

真心覺得好過WM同遊艇架
見到遊艇個封面已經唔多想聽了
Jacz 發表於 2014-12-10 22:45

遊艇我都係次次見到個cover我都skip左佢

肯定呢個周末有線和無記千嬅特輯出左之后, 星期一就會加場....咁大型宣傳下, 相信加2,3場絶無問題. ...
lblemon 發表於 2014-12-10 22:06

2場好喇,加到2/2已經好perfect
30號個場仲有好多飛
不過呢兩日出咗廣告之後,$680賣咗好多了

同埋其他場次又放咗啲連位出嚟了

首選  ...
Kyle_ 發表於 2014-12-10 22:45

別阻我開心堅正野
尤其是如果揸車聽真係一流

唔好再加好嗎....=.=
我已經中左28/1 假尾場呢個伏
wchild 發表於 2014-12-10 22:19

師奶依家成日都係失驚無神嚇你一跳
eg. 色惑 同 今次演唱會

要再加嗎。。

咁千嬅今次開show狀態一定要好fit!!
Nathan 發表於 2014-12-10 22:08

搵得管弦樂隊,肯定係對自己好有信心

頂多再加兩場到2.2  345三日咪咪姐要搭臺綵排都men水啊
   城網那裡好像賣得一般般 未算爆 ...
小布丁 發表於 2014-12-10 22:44

加到2/2就夠
咪咪姐都加場嚕

首選  ...

別阻我開心 可以 同 私奔 擺埋一part, 好rock

首選  ...

我:
<Meridian> 首選 只談風月不談戀愛... (集體回憶係寫得好不過... 化依家聽番冇個陣咁唔舒服)
<WM> 首選 一葉舟,開心果,明日再會(我都唔知點解)(女飛俠其實我係 okay 架,撈月亮都幾好 :)) (以上既歌 moov 版真係好太多)
<原來> 首選 AAL (Li 首我真係鐘意,不過我覺得擺係 09 年既碟好離譜), 原來過得很快樂, 麥芽糖 (其實遊艇碟我連名都唔係成日記得 = =")

我有時都唔明點解千嬅曝光率可以咁高...成年除番開平均一個星期好似總會係地鐵 cable 見到佢一次

我估佢會加場,但希望佢唔好加得多,唔想千嬅把聲用得太過

咁咪撞晒期?
Jacz 發表於 2014-12-10 22:52

毛記10點播, 有線冇留意几點, 估計應該8-9點咁上下

好耐冇試過跟唔切千嬅D 消息
Kyle_ 發表於 2014-12-10 22:46

呢排啲消息真係排山倒海,又電視專輯,又電台專訪,又雜誌訪問,又花邊新聞
好似返咗去當年佢既全盛時期咁,日日都見報

遊艇我都係次次見到個cover我都skip左佢
electric 發表於 2014-12-10 22:54

我直頭唔想將佢擺落itunes list度  

我:
首選 只談風月不談戀愛... (集體回憶係寫得好不過... 化依家聽番冇個陣咁唔舒服)
首選 一葉舟,開 ...
mix_nzi 發表於 2014-12-10 23:05

有D歌以前岩岩出果陣我係好鐘意,甚至會LOOP (例: 化/AAL/一葉舟...)但過左幾年,而家聽返, 發現自己都唔係好喜歡,最喜歡既甲音樂既歌, 真係唔夠十首

其實個廣告大大隻字寫住觀瀾湖,好明顯係觀瀾湖畀錢架啦,做乜報紙寫到好似寰亞畀錢咁 ...
膠膠 發表於 2014-12-10 22:14

雞乸咁大隻「觀瀾湖」擺係張poster左下角

有D歌以前岩岩出果陣我係好鐘意,甚至會LOOP (例: 化/AAL/一葉舟...)但過左幾年,而家聽返, 發現自己都唔係 ...
Kyle_ 發表於 2014-12-10 23:10

x2
唱 K 個陣 d fd 都會叫我點千嬅 d 歌
但係我唔識點
大歌係大家都識唱... 但 d side tracks 反而係最襟聽最鐘意聽
過左咁多年,唔會成日聽小城大事(雖然個陣都覺得好正)

反而有 d "怪" d 既 side track  依家聽番會覺得幾好笑幾輕鬆 e.g. 滿漢全席,唔係話成日聽,又唔係唱得特別好,但好天然好少女

p.s.  對我最怪既經歷係慢熱北海道夏,頭廿次聽都覺得好難聽,而家又發現首歌幾特別幾好 haha

首選  ...

好鍾意擁抱回憶, 捉伊人, 2隻都令我非常感動架.

上網睇左紅館檔期...美千要加可以加到 4/2, (1/2 休息), 5/2 用黎 拆+搭台....

不過呢2010年五月天完演唱會之後, 巨聲幫 + 朱咪咪演唱會都係用番五月天個台 & 主題細包核XD

所以美千可以唱到5/2, 反正朱咪咪演唱會可能用番千FA個舞台XDDDD

我:
<Meridian> 首選 只談風月不談戀愛... (集體回憶係寫得好不過... 化依家聽番冇個陣咁唔舒服)
<WM> 首選 一葉舟,開心果,明日再會(我都唔知點解)(女飛俠其實我係 okay 架,撈月亮都幾好 :)) (以上既歌 moov 版真係好太多)
<原來> 首選 AAL (Li 首我真係鐘意,不過我覺得擺係 09 年既碟好離譜), 原來過得很快樂, 麥芽糖 (其實遊艇碟我連名都唔係成日記得 = =")

我有時都唔明點解千嬅曝光率可以咁高...成年除番開平均一個星期好似總會係地鐵 cable 見到佢一次

我估佢會加場,但希望佢唔好加得多,唔想千嬅把聲用得太過
mix_nzi 發表於 2014-12-10 23:05

《Meridian》最鍾意係個兩首Interlude,其次係集體回憶,我本身唔太鍾意小調,但呢首真係好打動到我,把聲soft得嚟好收放自如,唔似其他歌咁明明本身中底音好鬼靚聲好好聽,忽然間飆咗個高八度出嚟嚇死人

《Wonder Miriam》Moov Live迷幻版一葉舟,撈月,女飛俠

《遊艇》一定係《AAL》,明明《AAL》係07年尾既作品,amusic夾硬要塞落《遊艇》度湊夠數出大碟,《原來》份詞寫中自己的一些經歷所以幾鍾意,最後就係《麥芽糖》,記得當年遲遲唔派第一plug,fans係咁吹出派歌,於是千嬅就係tvb一個慈善show第一次唱麥芽糖,測試樂迷反應,但係fans話太高音,之後又等咗一排先plug咗真命天子。不過當隻《遊艇》出咗街,fans聽完全碟之後,知道遊艇冇乜好歌,到咗第四plug個陣,fans都提議plug返《麥芽糖》,最後amusic都有照做

《Meridian》最鍾意係個兩首Interlude,其次係集體回憶,我本身唔太鍾意小調,但呢首真係好打動到我,把 ...
Jacz 發表於 2014-12-10 23:32

笑左,我都好鐘意個兩首 interlude
講句公道些少既說話,其實 meridian d 歌如果去到岩岩出道個 d 歌手手中,可能係人地既第一隻大歌 = ="

上網睇左紅館檔期...美千要加可以加到 4/2, (1/2 休息), 5/2 用黎 拆+搭台....

不過呢2010年五月天完演唱 ...
wchild 發表於 2014-12-10 23:21

上次 AAL 之後緊接個個 show 都係用番 AAL 個台 :)

唔知係咪真係有新歌?又唔知係咪同個演唱會有關?唔知幾時派?...

x2
唱 K 個陣 d fd 都會叫我點千嬅 d 歌
但係我唔識點
大歌係大家都識唱... 但 d side tracks 反而係最襟聽最鐘意聽
過左咁多年,唔會成日聽小城大事(雖然個陣都覺得好正)

反而有 d "怪" d 既 side track  依家聽番會覺得幾好笑幾輕鬆 e.g. 滿漢全席,唔係話成日聽,又唔係唱得特別好,但好天然好少女

p.s.  對我最怪既經歷係慢熱北海道夏,頭廿次聽都覺得好難聽,而家又發現首歌幾特別幾好 haha
mix_nzi 發表於 2014-12-10 23:20

我唱K唔會唱楊千嬅,好難唱,又唔識較key,但就真係十次去唱K十次都會有frd點千嬅啲歌

好笑輕鬆搞野歌點少得 內有惡女,適量運動與均衡飲食,娃娃夫人 同 忌廉溝鮮奶 先 (好似有啲冇得唱)

X2 出 下半場個陣,覺得慢熱北海道夏超難聽,但睇咗萬紫千紅演唱會之後原來係咁正架喎,好band sound

不過呢2010年五月天完演唱會之後, 巨聲幫 + 朱咪咪演唱會都係用番五月天個台 & 主題細包核XD

所以美千可以唱到5/2, 反正朱咪咪演唱會可能用番千FA個舞台XDDDD

唔會嘥咗星期日個日掛?同埋break一日又要嘥錢租場喎
我覺得加應該都係1/2 -2/2 了

如果係拆+搭台+rehearsal 一日絕對唔夠喎

除非咪咪姐用返千fa個台(今次咪咪姐都係開四面台)

《Meridian》最鍾意係個兩首Interlude,其次係集體回憶,我本身唔太鍾意小調,但呢首真係好打動到我,把 ...
Jacz 發表於 2014-12-10 23:32

moov live一葉舟真係正一萬倍
撈月亮的人就始終唔係我杯茶 太悶

即刻拎隻dvd出黎聽下迷幻版一葉舟先

笑左,我都好鐘意個兩首 interlude
講句公道些少既說話,其實 meridian d 歌如果去到岩岩出道個 d 歌手手中,可能係人地既第一隻大歌 = ="

不過呢2010年五月天完演唱 ...

上次 AAL 之後緊接個個 show 都係用番 AAL 個台 :)

唔知係咪真係有新歌?又唔知係咪同個演唱會有關?唔知幾時派?...
mix_nzi 發表於 2014-12-10 23:42

陌路可能大歌

係歌手演唱會嗎?
我覺得會有新歌

其實有d 歌真係要fa 唱live 先有個種感動
E.g. 有發生過同數你
呢d 佢真係每次con 都唱 但又唔會厭 ...
victor1991415 發表於 2014-12-10 14:49

Yes, 洋蔥 live version made me cry!

還未夠快,都唔錯

不過我又怕千嬅唱人地3~4首歌。但到現在我還勁鍾意翻唱給我愛過的男孩們

首選  ...

藍風箏同你幸福嗎絕對系好歌 不過唱法好有問題 用中低音唱會系幾好聽
後者再改改詞  旋律都超好的

唔會嘥咗星期日個日掛?同埋break一日又要嘥錢租場喎
我覺得加應該都係1/2 -2/2 了

如果係拆+搭台+ ...
Jacz 發表於 2014-12-10 23:53

加都要賣得先得
   加兩場我覺得真系極限

係囉!觀瀾湖好似系同丁生公司合作開,我估就系丁生幫千嬅同觀瀾湖傾翻嚟 ...
berry_008 發表於 2014-12-10 22:18

觀瀾湖上次L&G紅隧口香港入口果邊都整過超大幅廣告,不過果次廣告都好遲出

加都要賣得先得
   加兩場我覺得真系極限
小布丁 發表於 2014-12-11 00:23

以宜家嗰勢加兩場唔會唔得啦千千 <3

疑似rundown(部份):
我‧楊千嬅
愛一月紅館過得很快樂
愛爸媽讓我吻下去
愛阿Y的馴悍記
愛千嬅群英會的斗零踭
愛楊千嬅
愛丁生的祈禱
愛抬起我的Torres來

btw, 希望同yy破冰嘅fa唱多啲yy嘅作品啦

上面係咁講黎生時期, d回憶返哂黎
猶記得化一出, 真係_出聲, 再黎每當變幻時, 加埋剪個娘頭, 個下出隻感覺好舊既集體回憶, 直情聽都唔想聽
然後不認不認, 想嘔
咁既情況下出Meridian, 自然一沉百踩, 但過左咁多年睇返, 算係A記三碟中最正常
起碼flow正正常常, 舒服, (我記得有人話好適合廁所播, 我認同)
然後歌其實係好聽(moov live高下立見), 由公認唔錯既別阻我開心, 到老土既化/最後今天, 再到惡頂不認, 全部都可以比moov翻案成功
而林夕仍然寫足大半隻碟, 林若寧既堆砌劣貨未大舉入侵, 只談都比之後既明日再會, 撈月乜乜乜寫得好

Wonder Miriam亂標高音, 歌flow唔順, 詞未到爛詞級但好多行貨, 唱腔開始亂黎,
同埋都係個樣, 出完隻啦啦誇啦啦仲要上冠軍, 好難令人有信心

反而坐艇碟期望好大, 因為好後期"原來過得很快樂"隻歌先出街, 個歌名太吸引, 加埋條橋又幾好聽, 係真命普通d姐
加上以為臨走前會出返隻好野, 點知見到坐艇同竟然有AAL都唔想聽落去,
但其實個flow係好過wonder miriam, 可惜唱腔怪, 孖公仔個咩多恐怖仲真係唱得好恐怖, 藍風箏你幸福嗎更加唔好提, 變左出碟前唔鍾意既真命天子都已經算中上

另外三碟都好多衛蘭style既歌
捉伊人好衛蘭, 擁抱回憶好衛蘭, 同病相愛好衛蘭, 知情識趣好衛蘭, 你幸福嗎好衛蘭, 藍風箏連個唱腔都衛蘭埋, 將楊千嬅當janice咁做都可算A記三年死穴

隻A Music新曲+精選其實我唔係期望有咩好聽既新曲
係好想附送AAL concert片咋
點知2010講到2014都冇出, 可能黎明太憎楊小姐, 或者楊小姐太憎A Music既歌唔比佢抽水
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

有D歌以前岩岩出果陣我係好鐘意,甚至會LOOP (例: 化/AAL/一葉舟...)但過左幾年,而家聽返, 發現自己都唔係 ...
Kyle_ 發表於 2014-12-10 23:10

化份詞寫得好, 如果轉返band version即刻好好聽
本身隻歌又大路, 其實好適合演唱會唱, 不過應該AAL唱過一次之後唔會再唱了

同碟集體回憶份詞又係好好

之後林夕可能寫比Janice既寒命同主角愛我仲好過真命天子
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

上面係咁講黎生時期, d回憶返哂黎
猶記得化一出, 真係_出聲, 再黎每當變幻時, 加埋剪個娘頭, 個下出 ...
John 發表於 2014-12-11 10:14

好似系開頭準備要出時俾寰亞定東亞 ban左