返回列表 發帖
希望林奕匡攞完好返屋企
ed8671ed 發表於 2017-1-8 20:12

點解唔可以學軒仔咁唱完換件衫最後再出場
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

WYTV Music Award 2016

十大金曲  第九位  --   停止繁殖

曲:林奕匡 林家謙

詞:陳詠謙

編:Edward Chan

監:Edward Chan

十大金曲  第八位  

Phil就同大家係生仔前停一停, 諗一諗.

愛情路上都係一樣, 有時都需要停一停, 諗一諗.

特別係分手嘅時候, 係咪一定要呼天搶地地淒慘? 定係可以換個角度變成祝福?

本身諗住比失戀的意義
stopzi 發表於 2017-1-8 20:13

我有個janice忠粉都頂唔順呢隻
雖然其實唔差

S Music Awards 2016 年度歌曲第七位

銀髮白(林二汶&岑寧兒)

作曲:馮穎琪

埴詞:周耀輝

編曲:蘇道哲

監製:蘇道哲&謝國維&馮穎琪

林二汶表示多謝大家聽佢把靚聲呀

年度歌曲第六位

「初春中的你 撩動我幻想 就像嫩綠草使春雨香」

過去的一年有苦有甜。每一日都看似平淡,但當回憶起來,每一天也隨著時地人和在轉變。每一段的歷史,使我們隨著大自然一起慢慢成長。

作曲:馮穎琪埴詞:周耀輝編曲:蘇道哲 ...
stopzi 發表於 2017-1-8 20:18

撞第7位
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

十大金曲  第八位  --   懸崖花

曲:林家謙

詞:林若寧

編 :JOHNNY YIM

監:舒文@ZOO MUSIC

十大金曲  第七位

Mag就從好處著眼即使陰天都變作好天, 跟住呢一位歌手就好似調番轉, 跌左入無底深潭, 成為今年慘情歌代表

作曲:馮穎琪埴詞:周耀輝編曲:蘇道哲 ...
stopzi 發表於 2017-1-8 20:18

新貴

十大金曲  第八位  --   懸崖花曲:林家謙詞:林若寧編 :JOHNNY YIM監:舒文@ZOO M ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 20:20

無人知道雙子座啦應該係

撞第7位
JasOh103 發表於 2017-1-8 20:19

Good Taste 呀

無人知道雙子座啦應該係
bagfgfcde 發表於 2017-1-8 20:21

上都無上
   不過joey係後台warm up stand by 緊

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

十大金曲  第七位  --   四不像

曲:Vincent Chow

詞:林夕

編:Gary Tong

監 : Alvin Leong

十大金曲  第六位

Vincy 就同大家經歷一個四不像嘅感情, 呢位歌手就不單止同大家有呢個情感, 仲同一家一齊行動, 陪伴大家一齊走過

S Music Awards 2016 年度歌曲第六位

四季(陳奕迅)

作曲:周國賢

作詞:小克

編曲:C.Y. Kong

監製:C.Y. Kong

好多人話呢首歌好悶,但陳生唱個Feel已經贏晒,再加上個曲其實都好正。

年度歌曲第五位

「做個全年最佳配角 一天可跟你 會共舞」

主角沒有配角,演得再好也只是自己做戲。相反,有了配角的互動,主角才能完美地演繹。把自己當主角的同時,別忘記你身後還有配角呢。

十大金曲  第六位  --  舊街角

曲:徐浩 / 齊樂平

詞:朱琳

編:徐浩

監:徐浩

跟住會同大家轉轉channel, 睇睇今年嘅其他歌曲獎

S Music Awards 2016 年度歌曲第五位

羅賓(張敬軒)

作曲:Cleanup Hitter1/Cleanup Hitter2/Cleanup Hitter3

埴詞:黃偉文

編曲:Cleanup Hitter

監製:張敬軒

呢首應該無同人撞?呢首個編曲係正,張生既歌法亦唔差。真係由年頭聽到年尾

年度新人銅奬

之前既四台頒獎禮,佢都有拎過獎,但竟然有人話唔識佢。睇返先知原來佢都上過某電視台節目做Show,希望佢黎梗繼續加油。

十大金曲  第六位  --  舊街角曲:徐浩 / 齊樂平詞:朱琳編:徐浩監:徐浩
跟住會同 ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 20:30

OMG SHIGA

遺憾歌曲獎

最後5

大吟釀  – Kolor / 第一次擁抱  狄易達 / 上天關了扇門  草蜢 / 森山大道  湯駿業 / 記住忘記我  許廷鏗 /

今年呢個獎都幾激烈, 5首都係派台之後好後期先鍾意, 但係已經有第二plug 又或者個時無咩位, 所以直接唔上放落黎用一個獎幫佢加冕

十大金曲  第六位  --  舊街角曲:徐浩 / 齊樂平詞:朱琳編:徐浩監:徐浩
跟住會同 ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 20:30

連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅連詩雅

OMG SHIGA
stopzi 發表於 2017-1-8 20:34

shiga有進步嗄舊年第九, 今年第六

遺憾歌曲獎  --  大吟釀

曲:羅灝斌

詞:林若寧 

編:KOLOR

監製:Alvin Leong

之後呢4個獎, 你地都有份投就睇係結果係咪你心水

S Music Awards 2016 年度歌曲第五位

羅賓(張敬軒)
作曲:Cleanup Hitter1/Cleanup Hitter2/Cleanup H ...
stopzi 發表於 2017-1-8 20:33
暫時 6 首我都有冠
遺憾歌曲獎最後5強
大吟釀  – Kolor / 第一次擁抱  – 狄易達 / 上天關了扇門  –  ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 20:35
希望係 Kolor

S Music Awards 2016 年度新人銅獎

張美儀

美儀仲唔快啲上黎攞獎?
美儀:希望大家仲會繼續支持我,好多謝Mark Lui,好多謝我既Fans

年度新人銀獎

呢位新人一出歌無Show樣,利用佢既歌聲去吸引人聽,去到後期先比大家見到真面目。目的就係為左唔好比觀眾先入後主。然而佢一出聲已經可以認得佢把聲,非常獨突既聲線同咬字。雖然作為新人,佢產量唔多,宣傳亦唔多,但佢既聲線已經贏晒。

暫時 6 首我都有冠
希望係 Kolor
chanchan0909 發表於 2017-1-8 20:40

之後果4首好似有3首你都有冠 無記錯既話

希望係 Kolor
chanchan0909 發表於 2017-1-8 20:40

yes

遺憾歌曲獎  --  大吟釀
曲:羅灝斌詞:林若寧 編:KOLOR監製:Alvin Leong

之後 ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 20:40

好愛呢首同公路之星

改編歌

最後5

笛子姑娘  林憶蓮 / 很想要吧  – Gin Lee / 四季  陳奕迅 / 風起了  張敬軒 / 我錯  – J.Arie /

今年翻唱歌好似俾前幾年少左, 連帶改編歌都少埋, 變相今年呢個獎其實都幾正路

S Music Awards 2016 年度新人銀獎

JC

第二十萬個J字頭既歌手請你上台攞獎
JC:希望黎明比我出歌啦唔想做下一個衛蘭

年度新人金獎

呢位歌手其實幾年前已經有歌唱架喇,而且應該比佢今年派台歌紅添。但可以睇得出佢呢幾年既堅持同進步,今年每首派台作品都好高質素。希望佢可以係未來繼續堅持對音樂既執著,賺多啲錢可以比下家用啦。

跟住會同 ...

首首十大都咁正

首首十大都咁正
JasOh103 發表於 2017-1-8 20:49

但明明同你唔係撞咁多

改編歌

金獎: 四季  - 陳奕迅

銀獎:  我錯 -  J.Arie

銅獎:  很想要吧  -  Gin Lee

主題曲

最後5

其實怕選擇 趙學而 / 諸神混亂 謝安琪 / 天地不容 胡鴻鈞 / 沙燕之歌 – Supper moment / 尋找消失的過去 黃劍文

舊年有HKTVTVB劇歌鬥過, 今年換上viutv上場, 雖然viutv就無咩自家劇, 不過唯一hit個套兩首歌都入到五強, 又睇下雞蛋撼唔撼動到高牆

S Music Awards 2016 年度新人金獎

係邊個?係邊個?大聲啲
係你喇 鄧小巧

小巧:嘩 痴線架咩 其實我都出左道七年 不過今年先做新人咋 多謝七年前中意半杯水既朋友

年度歌曲第四位

「不要埋藏 才能釋放 雖然痛會很長」

上年遇到了不少的挫敗,感覺自己做甚麼都做不好。有很多的不開心,但卻要在別人前強顏歡笑。原來,大哭一場、抱著自己最愛的人的感覺是多麼好,讓他感受到我的軟弱,讓他知道我想得到援助。

S Music Awards 2016 年度新人銅獎

張美儀

美儀仲唔快啲上黎攞獎?
美儀:希望大家仲會繼續支持我, ...
stopzi 發表於 2017-1-8 20:41

美儀係咪坐到瞓著~~

巧多人頒 仲想頒埋個華語榜
大家加油 :)

主題曲

金獎: 其實怕選擇  -  趙學而

銀獎:  沙燕之歌 - Supper moment

銅獎:   諸神混亂 -  謝安琪

合唱歌

先講聲唔好意思, 原來個投票無include到獨一無二 (但係又無人發覺, 所以最後俾左張外卡佢)

最後5

終於好天氣 – Rubberband 方皓玟 / 不該 周杰倫 張惠妹 / 麥浚龍 薛凱琪 / 獨一無二 – Gin Lee AGA / 銀髮白 林二汶 岑寧兒

合唱歌今年競爭非常激烈, 其實舊年都係, 最後舊年有兩首入埋十大添, 今年又點呢, 暫時十大個面就未出現, 係呢到攞住個獎先啦

尋找消失的諸神

S Music Awards 2016 年度歌曲第四位

小巧,你要留一留步

強弱(鄧小巧)

作曲:王菀之

作詞:藍奕邦

編曲:謝國維

監製:謝國維

小巧(喊住講):完全估唔到有呢個獎 好開心 嗯 無準備到篇Speech 添

年度歌曲第三位

「打開天空可以唱歌了 打開心窗心可以放鬆了 為了歚樂正呼召」

終於明白大人常說的「大個之後你就知道細個幾好」,至少沒有很多煩惱,沒有像現在段的責任感。小時候快樂會自己來,現在我們要㝷找快樂。

合唱歌

金獎: 終於好天氣  - Rubberband 方皓玟

銀獎:  銀髮白 - 林二汶  岑寧兒

銅獎:   獨一無二 - AGA Gin Lee

國語歌

最後5

有理想 李榮浩 / 流行歌曲 李榮浩 / 如果我們不曾相遇 五月天 / 後來的我們 五月天 / 不該 周杰倫 張惠妹 /

開場都講左, 今年有好多新單位同國語歌上榜, 單係候選國語歌就有41.

計曬分後李榮浩同五月天都各有兩首入五強, 不過獎就只可以俾一個單位, 咁睇下呢首係咪你心水

合唱歌金獎: 終於好天氣  - Rubberband 方皓玟銀獎:  銀髮白 - 林二汶  岑寧兒銅獎: ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 21:00

嘩 我個第十位呀

美儀係咪坐到瞓著~~
kenny1102 發表於 2017-1-8 20:54

美儀以為自己無獎 開場已經訓左

合唱歌金獎: 終於好天氣  - Rubberband 方皓玟銀獎:  銀髮白 - 林二汶  岑寧兒銅獎: ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 21:00

李榮浩

嘩 我個第十位呀
stopzi 發表於 2017-1-8 21:01

實至名歸啦

李榮浩
harry 發表於 2017-1-8 21:03

咁各位美浩fans買邊首呢

國語歌

金獎: 流行歌曲  - 李榮浩

銀獎:  如果我們不曾相遇 - 五月天

銅獎:   不該 -  周杰倫  張惠妹

跟住繼續頒十大, 剩番呢5個位, 全部都係同有關

十大金曲  第五位

先黎一位配角

但明明同你唔係撞咁多
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 20:49

除左mag無冠 其他都有

S Music Awards 2016 年度歌曲第三位

該死的快樂(王菀之)

作曲:王菀之

填詞:黃偉文

編曲:馮翰銘

監製:馮翰銘

之之:我諗住今晚陪跑架喎 估唔到要上黎唱歌喎 點都好 多謝支持呢首歌既朋友 多謝我老公

年度歌曲第二位

「㝷㝷找找為何找不到 為何有無盡孤苦的單數」

單身時渴望找到伴侶,有伴侶時卻不知能走到多遠,恐怕花會隨時間而謝。你想要寂莫的單數還是充滿挑戰的雙數?

除左mag無冠 其他都有
JasOh103 發表於 2017-1-8 21:06

i mean 十大

十大金曲  第五位  --  羅賓

作曲: Cleanup Hitter 1/ Cleanup Hitter 2/ Cleanup Hitter 3

作詞: 黃偉文

編曲: Cleanup Hitter

監製: 張敬軒

羅賓除左曲風之外, 其實成個message我都好鍾意

可能自己都係配角, 甚至係我甘於做一位配角. 唔需要張揚, 係背後幫你做好件事就已經足夠

十大金曲  第四位

再黎一類人

十大金曲  第五位作曲: Cleanup Hitter 1/ Cleanup Hitter 2/ Cleanup Hitter 3作詞 ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 21:10

stopzi 發表於 2017-1-8 21:11

撞到應一應

S Music Awards 年度歌曲第二位

雙雙(Gin Lee

作曲:Eric Kwok

作詞:林若寧

編曲:張子堅

監製:Eric Kwok

係你喇 Gin Lee!

Gin:多謝你地 一個人隻身走黎香港發展 實在好難行 但有你地支持 我會繼續努力架

年度專輯銅獎

呢隻碟個名真係一個字講晒 長

曲唔算好特出 但編曲一如以往地強 很用心製作既一張專輯

十大金曲  第四位  --  乜青

曲:陳子龍 / Cousin Fung

詞 : 周耀輝

編:李一丁 @emp

監:Edward Chan

繼續係輕快嘅曲風, 真心鍾意份詞, 簡直就將廣東話發揮得淋漓

十大金曲  第三位

跟住係所有人