返回列表 發帖
一晚時間溫quiz
有12/15都算係咁啦
利申:唔係鏡粉

一晚時間溫quiz
有12/15都算係咁啦
tom 發表於 2017-3-8 17:33

係咪唔上堂個科
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

下星期兩個MID TERM但未溫過點算:DDDD

回復 1268# HOTMAN

我好多科都冇上堂嘎

回復  HOTMAN

我好多科都冇上堂嘎
tom 發表於 2017-3-10 10:04

頹到咁丫
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

頹到咁丫
HOTMAN 發表於 2017-3-10 11:05

我覺得頹到咁唔係咁好嗄:D

第一日第一場考oral
希望唔係評論題

回復 1271# HOTMAN

懶人就係咁

回復 1273# bagfgfcde

祝你抽到好題目

第一日第一場考oral
希望唔係評論題
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 12:22

加油啊

加油啊
stopzi 發表於 2017-3-10 12:46
回復  bagfgfcde

祝你抽到好題目
tom 發表於 2017-3-10 12:44

霏常感激

希望係啲有趣又易講既題目
共識題都唔介意

霏常感激

希望係啲有趣又易講既題目
共識題都唔介意
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 20:48

好似第一日第一場通常都正正常常, 反而第二場有機係新野
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

第一日第一場考oral
希望唔係評論題

加油呀!!! 成個CM支持你^^

加油呀!!! 成個CM支持你^^
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-10 20:51
kevinlai1621 發表於 2017-3-10 20:49

Thx
唔想有中化既野
希望係問青少年乜乜乜

第一日第一場考oral
希望唔係評論題
係時候重溫2015年口試第一題 i.e. 我考既題目
以藝人擔任公益事務的宣傳大使,是利多於弊還是弊多於利?

第一日第一場考oral
希望唔係評論題

祖粉加油!

祖粉加油!
stephybest 發表於 2017-3-10 20:53

Thx cho粉
係時候重溫2015年口試第一題 i.e. 我考既題目  
以藝人擔任公益事務的宣傳大使,是利多於弊還是弊 ...
nicholashin 發表於 2017-3-10 20:53

希望唔係呢啲題目 好傻仔同無聊

Thx
唔想有中化既野
希望係問青少年乜乜乜
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 20:52

想當年我ORAL不_回首

想當年我ORAL不_回首
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-10 21:00

點解

點解
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 21:06

我ORAL能力極差^^

我ORAL能力極差^^
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-10 21:07

IT人

IT人
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 21:20

咁有好多IT人ORAL都好好既

咁有好多IT人ORAL都好好既
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-10 21:22

你想同佢地黎場大戰?

反OT
上年出左生肖 今年會出乜呢

kevinlai1621 發表於 2017-3-10 20:49

就好似第一屆DSE全部卷都好易 之後第二屆就P晒K

你想同佢地黎場大戰?

反OT
上年出左生肖 今年會出乜呢
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 21:29

血型
Happy and Blessed.

血型
jose 發表於 2017-3-10 22:15

星座 節氣

我ORAL能力極差^^
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-10 21:07

真係架?
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

話說我報左中文玩下 希望bag會員oral唔會撞到我

HOTMAN 發表於 2017-3-10 23:09

幾時考呀

幾時考呀
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 23:10

最尾 希望唔會累到考生啦

最尾 希望唔會累到考生啦
HOTMAN 發表於 2017-3-10 23:11

扣題 1+3 論據

扣題 1+3 論據
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 23:12

溫下sin

溫下sin
HOTMAN 發表於 2017-3-10 23:14

有冇例子名言分享
希望大家可以係度分享自己既罐頭例子

HOTMAN 發表於 2017-3-10 23:09

開心
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

有冇例子名言分享
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 23:15

「唔可以」

有冇例子名言分享
bagfgfcde 發表於 2017-3-10 23:15

禍從口出的例子: 曾志偉比人打
女尊男卑的例子: 楊千嬅、容祖兒、謝安琪
自知之明的例子: 李偲嫣出寫真
幸災樂禍的例子: 是不是多倫多沒有乳貼賣

聽講呢位會員聽日就考佢最有信心既中文Oral啦 記得支持呢位Mock成績超班既神童

等我畀D題目、例子、名言支持下佢
公元前34年中文說話公開試題目
以下都是挑逗情人的有效祖合,試就它們的成效排優次 並達成共識。
加大力度+色惑 色惑+壯舉 壯舉+二人浴

公元前35年中文綜合公開試題目
試以樂迷薛凱琪身份, 撰寫一封投訴信給環球唱片公司, 從音樂 性格以及唱功三方面投訴其旗下歌手吳雨霏, 並對其三方面作出各一項建議以改善。
聆聽材料: cm會員fifty1205以及其朋友討論吳雨霏入最女五強之對話
閱讀材料: fifty1205 金句 / BAG 頒獎典禮得獎名單 / 吳雨霏live youtube comments / 吳雨霏撘港鐵趕會fans / 吳雨霏使用八達通記錄
bagfgfcde 發表於 2015-3-8 22:23

慢到而家先到終點噶
就好似chob咁講 我只得堅持
努力啲幾難既野都做到噶
coz I Wanna Believe
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:20
包容異見可以用少數 勢不兩立 我們他們 tag ^333333^
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:21
附送幾個有用例子/句子/詞語
不改標準改變心態
舒拉寶娃在泥地場上一直表現糟糕。經過多年努力, 途中遭遇肩傷亦堅毅不屈, 終於在泥地上得到巨大的進步, 並獲得泥地場上份量最重的冠軍 - 法國大滿貫冠軍
岩隙窄路 盡處能見樂土
人就如蜉蝣, 生命雖短, 但若能超越生命的界限, 把握現在, 生命雖短而精彩 而非長而苦悶
密雲外還有清空 眼淚哪可遮掩眼睛
密雲曾蒙閉給沾濕的眼睛 認定雨天找不到星
一千個假想結局 賴床 歌詞

https://pwco.wordpress.com/2011/03/02/2-9/
bagfgfcde 發表於 2015-3-29 19:35

其實今年威廉絲姊妹重演美網決賽
就可見人瑞一樣可以老得精采

聽講呢位會員聽日就考佢既中文Oral啦 記得支持呢位Mock成績超班既神童

等我畀D題目、例子、名言 ...
nicholashin 發表於 2017-3-13 13:56

呢位會員好幽默

其實今年威廉絲姊妹重演美網決賽
就可見人瑞一樣可以老得精采
John 發表於 2017-3-13 15:33

你想暗串邊個人瑞唔精彩

呢位會員好幽默
bagfgfcde 發表於 2017-3-13 15:58

祖粉加油
我們的總和

你想暗串邊個人瑞唔精彩
bagfgfcde 發表於 2017-3-13 15:59

古妮歌娃?

聽講呢位會員聽日就考佢既中文Oral啦 記得支持呢位Mock成績超班既神童

nicholashin 發表於 2017-3-13 13:56

吳雨霏會有人投訴? 完全唔真實

祖粉加油
Wonders 發表於 2017-3-13 15:59

祖粉萬歲

而家綜合嘅整合同見解各寫兩段咋

聽日中文口試第一場一定係「排優次」,而且唔洗達成共識!
除非唔係

bag會員如果見到呢個post 就快D去溫書啦
其實而家有乜題型
排優次再達成共識
有人話乜乜乜 所以乜乜乜, 試評論呢種看法
有人點點點 試評論呢種做法/現象
有人覺得點點點 有另一班人覺得乜乜乜 叫你表達意見
點樣可以做到乜乜乜 試解釋你既看法
比較題
bagfgfcde 發表於 2015-3-9 18:23

聽日中文口試第一場一定係「排優次」,而且唔洗達成共識!
除非唔係

bag會員如果見到呢個post 就快D去溫書 ...
nicholashin 發表於 2017-3-13 17:33

唔想排優次
希望係共識題

Yes no question最易
仲可以攻擊其他考生

聽日就係 2017 HKDSE 既第一日喇:)
希望各位考生能夠學以致用 將自己過去所學既知識適當甘應用喺試卷上面
一分耕耘 一分收穫 有努力就一定會有回報既
祝大家考試順利 好好享受每一個 Moment
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

呢度改左叫學業區
2017 DSEr 加油呀