返回列表 發帖
聽日考試既加油呀 原來我都過左咁耐

大家加油ar定係其實得一個

加油加油
無論發生咩事我都支持你^^
Happy and Blessed.

支持我既會員可以得到 BAG音樂流行榜頒獎典禮 2017 入場券乙張

支持我既會員可以得到 BAG音樂流行榜頒獎典禮 2017 入場券乙張
bagfgfcde 發表於 2017-3-14 08:57

支持祖粉ok?
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

支持祖粉ok?
HOTMAN 發表於 2017-3-14 10:53

支持祖粉=支持我

支持祖粉=支持我
bagfgfcde 發表於 2017-3-14 11:18
所以大家都要支持祖粉男神林奕匡最新派台歌《查無此字》 為Bag會員打氣

14/3 1700
以下哪一項最適合形容青少年時期?談談你的看法。
迷惘 反叛 寂寞

14/3 1700
迷惘 反叛 寂寞 ...
bagfgfcde 發表於 2017-3-14 18:07

幾正路
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

14/3 1700

Yukilovey贊助?
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

14/3 1700

迷惘 最簡單。。

誰的青春不迷惘
寂寞不是不是誰的錯 誰人不是不是這樣過

14/3 1700
留名睇聽日第一場出伏嘢

話說閱讀材料係三首歌
有寂寞的感覺 青春頌 仲有一首冇印象

14/3 1700

我真係恭喜你過左第一關呀

話說閱讀材料係三首歌
有寂寞的感覺 青春頌 仲有一首冇印象
bagfgfcde 發表於 2017-3-14 19:00

考試見到歌會充滿力量

14/3 1700
有無狂tag祖兒

有無狂tag祖兒
nicholashin 發表於 2017-3-14 19:19

告訴我寂寞 做甚麽?!
Happy and Blessed.

好彩唔係六點半條題目

兩題都好難
希望會出多D中化喇
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

14/3 題二 6:30PM
以下均為獎勵的原則,請依重要性排列優次。

公平 及時 適度

難到痛哭 好在幫Bag會員燈走咗

以下均為獎勵的原則,請依重要性排列優次

公平 及時 適度

難到痛哭 好在幫Bag會員燈 ...
nicholashin 發表於 2017-3-14 20:28

好心就咪再出呢d

公平 及時 適度

nicholashin 發表於 2017-3-14 20:28

及時係乜料

及時係乜料
bagfgfcde 發表於 2017-3-14 20:37

accumulate 定係實報實銷

公平 及時 適度

點先算及時獎勵
例子係咪903 out左人歌手獎,第二年補番個十大就唔及時

BTW 應該好多人會誤解公平呢個原則
我見有人話要論功行賞 所以唔應該公平
其實就正正係咁先係公平

其實就正正係咁先係公平 ...
bagfgfcde 發表於 2017-3-14 21:24

HOTMAN 發表於 2017-3-14 21:59

但我覺得好多人會中伏

好心就咪再出呢d
kevinlai1621 發表於 2017-3-14 20:30

舊年我個條係排優次,最後拎5*
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

攝石除左吸 仲會斥 #負攝石
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

舊年我個條係排優次,最後拎5*
fifty1205 發表於 2017-3-14 22:47

邊條?中化定係普通題目

其實就正正係咁先係公平 ...
bagfgfcde 發表於 2017-3-14 21:24

做又36
唔做又36
咁就唔公平
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

做又36
唔做又36
咁就唔公平
matthew1990 發表於 2017-3-15 10:19

慘

聽講通識打頭陣
nicholashin 發表於 2017-3-15 10:18

正wor呢個網

HOTMAN 發表於 2017-3-15 12:24

髮力又白果
Hea出歌又女金
咁先唔公平
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

聽講通識打頭陣
nicholashin 發表於 2017-3-15 10:18

bagfgfcde 發表於 2017-3-15 14:15
通識5**請我食飯OK?

通識5**請我食飯OK?
nicholashin 發表於 2017-3-15 14:22

bagfgfcde 發表於 2017-3-15 14:25
好mean
Delete咗個link先

今年的文憑試中文科口試剛在細雨濛濛中開考,昨日4時未夠路經其中一個考場,已見一臉憂愁的考生撐傘等待,誰說「少年不識愁滋味」?
但他們又怎料到,等待他們的是以下這個題目:
以下哪一個詞語最適合形容青少年時期?
迷惘 反叛 寂寞
我讀到這樣的題目,不禁默然,接下來是滿腦問號:為甚麼都是負面形容詞?「最適合」,即是全都適合,考量的不過從當中選一個「最」的而已,沒反駁這些負面的餘地。我是局外人,當然能盡情默然,但考生不能,還要仔細思考也是青少年時期的自己有多迷惘、多反叛、多寂寞,配合適當的例子,數算同齡人如何迷惘、反叛、寂寞。究竟擬題、審題的考評局高層,是有多討厭青少年,才會擬出這種題目,要青少年在考試中批判自己的同齡人?
擬題審題的都是教育界資深教師,真的不能「幼吾幼以及人之幼」?真的不明白自己要「傳道、授業、解惑」?古代尚有倫理觀念的中國,學生是老師的「弟子」,老師待學生,是如友輩的「弟」,也是親如「子」,亦友亦父,有尊重有慈愛。現在的師生關係呢?
現今的考評局高層,想必曾為師,也曾是學生,必定曾是青少年,為甚麼就是不肯給青少年一條生路,讓他們能自重自愛看得起自己,連在考試也不肯饒過他們,在題目中用負面形容詞教訓他們呢?
那些上了位的一代,不用掩飾了,一個題目就露饀了,你們就是沒理由地看不起青少年。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170315/56428785

留名睇聽日第一場出伏嘢
nicholashin 發表於 2017-3-14 18:54

係第二場

15/3,第二題,6:30PM
以下哪一個提倡孝道的故事更值得為人子女者學習?
戲彩娛親 滌親溺器

戲彩娛親 滌親溺器 ...
HOTMAN 發表於 2017-3-15 19:34

兩個都唔識點算

今年的文憑試中文科口試剛在細雨濛濛中開考,昨日4時未夠路經其中一個考場,已見一臉憂愁的考生撐傘等待, ...
bagfgfcde 發表於 2017-3-15 14:30

呢個寫得好

出現了

兩個故事都未聽過

兩個故事都未聽過
stopzi 發表於 2017-3-15 21:50

戲彩娛親想當年reading有出過
魯迅批評呢個故事同郭巨埋兒

戲彩娛親想當年reading有出過
魯迅批評呢個故事同郭巨埋兒
bagfgfcde 發表於 2017-3-15 21:54
所以你而家要做多啲past paper 為黎緊嘅考試努力

兩個都唔識點算