返回列表 發帖
And I'll write your name

NH TOP 20 AWARDS 2017
年度十大 第二位

Maniac用7年時間,做咗第二隻碟。
佢哋揾黎做咗唔少得獎歌曲嘅兩個美國Mastering engineer,又有將歌曲重新編曲。
最出色嘅係呢首同名嘅《浪客行》。

Maniac先用Intro嘅高高低低嘅synth同密集嘅鼓聲引入,營造波濤洶湧嘅氛圍。
我哋自知身處一個好危險嘅場境,旁人又無睇好過,而且講嘅嘢錯唔曬。
不過,我哋係水手,又點會怕水?
有日犧牲,都要以水手嘅身份犧牲。
就算世界已沉沒,就在海底裏共舞。

經過副歌呈現嘅風浪,音樂暫時靜落黎,但隻船已經沉緊。
然後,密集嘅鼓聲再次出現,風浪再起。
沉船上,我哋開始諗點解自己會做水手。
由演唱到Screaming,Maniac描繪咗水手同水之間又愛又恨嘅關係。

我哋又捱過一場風浪。
一段純鋼琴嘅間奏,情緒沉澱落黎。
我哋生理、心理上都準備好迎接最後一場風浪。

漫長嘅暴風雨來臨。
不斷重複嘅段落,就似水手們一齊手牽手面對暴風雨。
接落黎一下一下激烈嘅鼓聲,伴隨好長嘅電結他聲,就好似狂浪一直挑戰水手嘅意志。
最後鼓聲減慢、消失,電結他聲繼續。
恭喜Maniac嘅音樂取得勝利。

Maniac - 浪客行 (249)
走勢:03>03>08>05>04>07>05>07>09>01>18

作曲:Maniac
填詞:Maniac
編曲:Maniac
監製:Maniac

收錄在EP《浪客行》
試聽:http://www.joox.com/single?id=YeMUg7hCS2VYPYdG9NNjzw==

去聽小宇fb live好過

推開世界的門 RIP
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 20:49
可能有獎呢
And I'll write your name
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 21:01
得獎歌曲好聽過呢首

原來開始咗
啲tag好有心機
恭喜浪客行

年度十大 第一位 (至尊歌)

人生

呢個係一個組合嘅故事。

呢個組合2004年正式出道,目標係要做佢哋想呢個世界出現嘅音樂。
佢哋第一隻碟無入錄音室錄製,單靠睡房嘅玩具鍵盤同結他,已經做咗一隻好多好評嘅碟。
佢哋明白故步自封只會係死路一條,所以第二隻碟已經開始加入新元素。
之後佢哋嘅音樂題材愈黎愈廣,由友情、校園、愛情、事業到政治都有。
而家,佢哋嘅歌用full band製作,而水準依然好高。

從佢哋嘅音樂,我哋可以睇到佢哋嘅成長。
一位成員講過,做音樂之後,人對是非對錯會更加敏感。
由寫歌質疑現今戀愛文化,到做歌「放閃」,我哋好似同佢哋經歷人生唔同嘅階段咁。

佢哋希望大家做一個真誠嘅人,唔應該跟隨所謂嘅「潛規則」去追求名利。
佢哋又鼓勵大家做令自己開心嘅事,但亦要承擔佢哋會帶黎嘅後果,而唔係推卸責任。
世界要你努力去考取功名,但真誠才是最大本領。

呢個係My Little Airport嘅故事。
佢哋,都係歌手。

人生

呢個係一個組合嘅故事。

呢個組合2004年正式出 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:06

個個係mud水
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

omg
Happy and Blessed.

「少年,你太年輕了。」
老人以為自己坦蕩,其實唔坦然。
佢老無所依,所以日日飲酒作樂。

「老人,你唔會明我。」
少年以為自己坦然,其實唔坦蕩。
佢好想自由,所以遊遍天地山海。

「少年,你話要自由,但你為自由付出過?」
老人覺得自由就好似大麻,令人上癮但唔會畀人有得著。

「老人,你唔求自由,但你真係甘心放棄?」
少年覺得自由係一種境界,無論有無達到都係值得追求。

少年同老人似乎係兩個好唔同嘅人。
佢哋唔明白對方,但佢哋都係對方。
老人以前係少年,少年將會係老人。

[I]少年不識愁滋味,愛上層樓,愛上層樓。為賦新詞強說愁。
而今識盡愁滋味,欲說還休,欲說還休。卻道天涼好個秋。[/I]
~辛棄疾《醜奴兒》

少年知道層樓終究誤少年,但愛上層樓。
老人知道自由早晚亂餘生,但欲說還休。
少年同老人都以為睇穿對方,但唔自知。
佢哋以為自己了解一切,其實只係自大。
佢哋殊途同歸,只係用唔同方法逃避緊。

其實你我都一樣,終將被遺忘,郭源潮。
你的病也和我一樣,風月難扯,離合不騷。

所謂「萬物法則」唔係金錢,而係生老病死。
每個人都知道呢回事,但每個人都唔想知道。
老人聲稱「懶得懂」,少年就話「不如不知」。
佢哋面對唔到自己,所以山前沒相見,山後別相逢。

生命就係一個「生老病死」嘅循環。
所以旋律跳黎跳去都返去同一個音。
而歌曲最初比較Light嘅鋼琴引入。
Offbeat嘅鼓一直推動歌曲嘅發展。
到後期電結他取代鋼琴嘅主導位置。
宋冬野演繹亦由平實變到好澎湃。

《郭源潮》其實就係用一首歌時間,展示人生中必經嘅成長。
呢首係宋冬野因吸毒被捕後第一首發佈嘅Demo,後來再編成呢首史詩式作品。
音樂上由最初嘅民謠風格,發展到加入post-rock元素。

有人覺得歌曲太商業,但其實大製作唔代表歌曲質素低。
呢首編曲嘅豐富的確係令歌曲昇華,絕對唔係過份鋪張。

上年至尊歌係Blaster《瀰漫》,而Blaster翻唱過宋冬野《莉莉安》。
今年由宋冬野拎到開榜以黎第一首自plug至尊歌,都有承接嘅意義。

BTW 希望下年會有女歌手拎到我個榜嘅至尊歌!

宋冬野 - 郭源潮 (250)
走勢:04>04>04>03>05>01>08>01 (兩週冠軍歌)

作曲:宋冬野
填詞:宋冬野
編曲:宋冬野 / 鄭仕偉 / 閆津 / 吳金迪 / 周冠辰 / 張超 / 祖力卡爾
監製:宋冬野

並未收錄在任何專輯

去聽小宇fb live好過
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 21:04
小柏宇?
原來開始咗
啲tag好有心機
恭喜浪客行
ed8671ed 發表於 2018-1-24 21:06
希望你都會冠
個個係mud水
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 21:08
https://www.youtube.com/watch?v=gmmifg47NCA
omg
jose 發表於 2018-1-24 21:08
邊個位令你omg

NH TOP 20 2017 頭二十位歌曲分數

停止繁殖 林奕匡 (跨年分數 330)
01 250 郭源潮 宋冬野
02 249 浪客行 Maniac
03 248 流淚的怪獸 蔡一傑
04 246 人間遊戲 Mr.
05 245 冥想練習 許志安
06 244 日没前 Serrini
我寫了很多字,卻得不到一個人 Siu Yuen (跨年分數 242)
07 242 淒美地 郭頂 [1 1]
08 242 3AM AGA feat. Ghost Style [1 0]
09 239 喬治克隆人 糯米糰
10 236 我有我自己 閻奕格
11 235 難得一遇 林奕匡
12 234 還原成長 Mr.
13 228 Come With Me 吳雨霏 feat. AF [1 4]
14 228 只好再見 Mr. [1 2]
15 228 飛 林宥嘉 [1 1]
16 227 查無此字 林奕匡
17 226 千色 劉美君
18 222 少年他的奇幻漂流 五月天
19 220 推開世界的門 楊乃文
20 219 說再見了吧 Supper Moment

[冠 亞]

小柏宇?希望你都會冠 https://www.youtube.com/watch?v=gmmifg47NCA
邊個位令你omg  ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:10

無諗過人間遊戲走勢咁平凡都第4

NH TOP 20 2017 頭二十位歌曲分數

停止繁殖 林奕匡 (跨年分數 330)
01 250  ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:12

原來你開始反匡

2017 非派台歌推介 及 最吸引非派台歌

NH TOP 20 2017上咗以下18首非派台歌,當中一半有冠,更有3首十大。

黃瑋中 - 最後一杯 [1]
KOLOR - 角力場
巴曲 feat. 董小璐 - 牢中花
Yellow! - 朝如青絲
宋冬野 - 郭源潮 [2]
林宥嘉 - 船 [1] (subsequently plugged)
Empty - 虛構喝采
盧凱彤 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 [1]
郭頂 - 每個眼神都隻身荒野 [1]
Mr. - 還原成長 [1]
Mr. - 只好再見 [1]
小肥 - R.E.M.
Mr. - 人間遊戲 [1]
周二珂 feat. Def Tech - 第二次表白
Serrini - 日没前 [1]
陳奕迅 - 右上角
周二珂 - 櫻花粉的浪漫
小肥 - 無定向喪心病狂

除咗上榜嘅非派台歌外,其實香港仲有唔少好聽嘅非派台歌。
而家推介20首無上榜嘅非派台歌,每個歌手一首,唔分語言,排名有分先後。
大家有時間不妨聽下。

1. Serrini - Let Us Go Then You And I
歌名源自粉絲嘅建議,全碟最pop最易上口嘅一首,亦可能係今年最勵志嘅歌曲。

2. My Little Airport - 彌敦道的一晚 good trip
巧妙引用貝多芬第九交響曲,將唔關事嘅野串連一齊,無咁上下功力都好難做到。

3. 林奕匡 - 第一個早晨
Phil出道以黎其中一個最出色嘅旋律,甚至比《難得一遇》更感動。

4. PsychoSkull - Escape
歌詞、編曲、演繹都係霸氣嘅呈現,最鍾意係副歌,無懶音仲好。

5. Nowhere Boys - 光の序曲
Van柔中帶剛嘅演繹,強過原曲嘅編曲,成就咗一個出色嘅改編。

6. stereo is the answer - Sleepers
鍾意跑步聽呢首歌,聽得好爽。Stephen都係乖乖地唱英文啦。

7. 馮穎琪 feat. 鄧小巧 + 王嘉儀 - Poor U
一個好厲害嘅合作,三把聲互相配合,成功將原作昇華。

8. Chochukmo - 8
用超過8分鐘嘅音樂講「Circle of Life」,音樂亦好豐富。

9. Mr. - 時間遊戲
《We R Mr.》唔少歌拯救到Mr.嘅事業,呢首係其中一首。

10. Kiri T - Rearview Mirror
雖然唔明佢對cigarettes嘅熱情,但聲線同旋律都好搶耳。

11. 陳奕迅 - 傅科擺
12. 陳柏宇 - 所多瑪城
13. FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz - 火炭麗琪
14. 雞蛋蒸肉餅 - Whatever
15. 林一峰 - 星光大道
16. Fabel - Earth
17. 黃瑋中 - 愚
18. 廿四味 - Go Hard
19. The Low Mays - 马克思
20. 李克勤 - 給歌迷梁小姐的公開信

大家又覺得咩非派台歌吸引呢?

最吸引非派台歌 兩強
Gin Lee - 好風如水 / 林奕匡 - 第一個早晨

究竟邪可唔可以勝正呢?

hurrrrrr
Siu Yuen個十大你都霏走咗。。。

最吸引非派台歌
林奕匡 - 第一個早晨 (7票)

恭喜代表正義嘅Phil!
希望某位唔投Gin Lee嘅偽Gin粉 ________ 反省下 雖然都係贏唔到

**
2. Gin Lee - 好風如水 (6票)

又話自己唔會造馬嘅...
今年點解...
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

無諗過人間遊戲走勢咁平凡都第4
jose 發表於 2018-1-24 21:12
上榜10星期就唔平凡啦
原來你開始反匡
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 21:14
讓下未拎過十大嘅歌手啦
hurrrrrr
Siu Yuen個十大你都霏走咗。。。
ed8671ed 發表於 2018-1-24 21:15
再re個走勢好似噴得濟

年度新人

本榜依照首支華語歌曲派台年份推出第一張任何語言的個人專輯的年份較早的一個,界定各單位屬於何年新人

以下為本年度17個候選新人:
ALBS一群少女林若盈
Cassette未能接通秦馨敏
Empty何秉舜黃意雅
J.Sheon李權哲楊彤
MouseFX周二珂戴祖儀
三李團徐加晴

2017 非派台歌推介 及 最吸引非派台歌

NH TOP 20 2017上咗以下18首非派台歌,當中 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:15

喜歡

omg who?
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

由寫歌質疑現今戀愛文化,到做歌「放閃」,我哋好似同佢哋經歷人生唔同嘅階段咁。

寫到好似自己拍緊拖咁。。
唔知對象係HOTMAN定係kevinlai1621呢~

年度新人

小道消息話榜主收到某人一大筆錢,要求榜主必須畀佢做新人獎頒獎嘉賓!
既然係咁,等我請佢出黎,講下三位得獎新人啦!

銅獎
「呢位新人唔似我有黃偉文大師填詞,不過首歌歌名又幾形容到你嘅!你唔似我可以handle到咁多曲風,就唔好話人盲反你啦!」

銀獎
「呢個新人自己做曬曲詞編監唱,真係廢到一個點!好心大家唔好成日畀唱作人free pass啦!學我唱美國人造嘅歌,先有質素保證!」

金獎
「呢位歌手嘅歌又中又英,但夾埋都唔知唱乜!聽我首新歌好過啦!唔洗咁多花巧,一句簡單嘅英文已經好搶!未聽過我唱歌嘅人好心Stop la!」

「唔該曬您!我自己宣佈年度新人得啦!」

六強:未能接通 / 何秉舜 / 李權哲 / 周二珂 / 林若盈 / 秦馨敏 /

寫到好似自己拍緊拖咁。 ...
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 21:22

我都唔記得投左咩
年度新人

本榜依照首支華語歌曲派台年份或推出第一張任何語言的個人專輯的年份中較 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:21

咁都有17個

祝福佢哋行到最後

喜歡
jose 發表於 2018-1-24 21:21
唔少歌你都有份推介

留意返係「好似」 所以我無拍拖

年度新人

銅獎
周二珂首張大碟《帶著音樂去旅行》做得唔太差嘅,以偶像派黎講算係咁。
假如又同林邁可合作,希望無咁多filler同錄得更好啦。

周二珂 (54)
上榜歌曲:櫻花粉的浪漫 (39)、第二次表白 (15)

銀獎
李權哲係一個早熟嘅小子,由外表到音樂都好難想像佢係1997年出世。
佢鍾情60至70年代嘅funk、blues、soul、rock嘅音樂,推出嘅大碟《醒著不醉》亦有從中取材。
主打歌《Hide & Seek》同熊仔合作得相當好,其他歌曲質素都唔低。
可惜宣傳少到我要用半個鐘搵相。我諗靠金曲獎提名先會有更多人認識啦。

李權哲 (74)
上榜歌曲:Hide & Seek (74)

金獎
未能接通係一隊90後樂隊,音樂同樣係比較funky。
佢哋嘅歌最吸引嘅係編曲,主打歌《暫時未能接通》就係好例子。
跨語言創作嘅諗法唔錯,但部份歌似為轉語言而轉,聽落太刻意。
《找藉口是失敗者的習慣》旋律搶耳,但hookline用普通話係幾奇怪嘅。
希望之後仲有機會聽到未能接通嘅新歌啦。

未能接通 (97)
上榜歌曲:找藉口是失敗者的習慣 (75)、暫時未能接通 (22)

**
4. 秦馨敏 (53)
5. 何秉舜 (39)
6. 林若盈 (33)

祝福佢哋行到最後
jose 發表於 2018-1-24 21:24

聽返首櫻花粉的浪漫先

年度新人

銅獎:
周二珂首張大碟《帶著音樂去旅行》做得唔太差嘅,以偶像派黎講算 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:27

係咪有人贊助銅獎..

往年非榜分類獎項都係大冷場,所以而家先頒其中四個

最佳男歌手演繹 五強
冥想練習 - 許志安 / 飛 - 林宥嘉 / 人在野 - 布志綸 / 之外 - 陳奕迅 / 魚仔 - 盧廣仲 /

最佳女歌手演繹 五強
推開世界的門 - 楊乃文 / 我喜歡上你時的內心活動 - 陳綺貞 / 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 - 盧凱彤 / 未單身 - A-Lin / 若葉之年 - Serrini /

最佳合唱演繹 五強
我要你好好的 - 劉若英/周迅/桂綸鎂/湯唯 / 簡單是福 - 譚詠麟/劉德華 / Come With Me - 吳雨霏/Alex Fung / 明天 - 王詩安/王蕾/方大同 / Poor U - 馮穎琪/鄧小巧/王嘉儀 /

最佳樂隊演繹 五強
1+4=14 - 達明一派 / 說再見了吧 - Supper Moment / 還原成長 - Mr. / 浪客行 - Maniac / 彌敦道的一晚 good trip - My Little Airport /

不如大家講下自己嘅心水

往年非榜分類獎項都係大冷場,所以而家先頒其中四個

最佳男歌手演繹 五 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:30

alan
ginlee/ms chan
my gf & passenger A
maniac

霏 推 霏 霏機場

最佳男歌手演繹
飛 - 林宥嘉

最佳女歌手演繹
推開世界的門 - 楊乃文

最佳合唱演繹
Poor U - 馮穎琪/鄧小巧/王嘉儀

試聽:http://www.joox.com/single?id=BLnceQuchXbWoZHnxbvypQ==

最佳樂隊演繹
彌敦道的一晚 good trip - My Little Airport

某網紅有獎
emily 無
即刻扣翻堆 Tags 加既分
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

某網紅有獎
emily 無
616.1314 發表於 2018-1-24 21:35

Talent always wins bye

年度唱作歌手

銅獎
呢個歌手已經唱咗好耐,但今年推出嘅新歌唔多。
每次聽到佢創作嘅動人旋律,歌曲匠心獨運嘅編曲,我都會被深深感動。
佢以真誠嘅心做歌,令佢嘅名字成為歌曲質素嘅保證。

銀獎
呢個歌手付出好多努力,由低谷慢慢走到高山。
期間亦遇上唔少挑戰,例如被批評抄歌同維穩。
之後推出嘅國語歌唔受歡迎,甚至同其他歌手傳出不和。
今年,呢個歌手以質量俱備嘅專輯,全面呈現佢嘅成長。

金獎
呢個歌手今年推出兩隻碟,一時講愛情,一時講生命。
佢會帶領大家逃離現實,又會語重心長咁表達情感。
世事可能極度殘酷,但最少有佢嘅歌聲鼓舞人心。

六強:Mr. / 周國賢 / 林奕匡 / 郭頂 / 盧凱彤 / 鐵樹蘭 /

alan
ginlee/ms chan
my gf & passenger A
maniac
jose 發表於 2018-1-24 21:32
慘 一個都唔中
霏 推 霏 霏機場
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 21:32
你偷睇賽果?
某網紅有獎
emily 無
616.1314 發表於 2018-1-24 21:35
傷心 希望Sophy有獎會加返分

Endy + Mr. + Xiaoyu

二珂真係幾靚

年度唱作歌手

銅獎

爸爸創作旋律同執行概念嘅能力喺香港唱作歌手中絕對係數一數二。
所以單靠極出色嘅《風起》同《在天之靈》 已經足夠令佢黎到呢個位置。

周國賢 (452)
冠軍歌曲:愛比死更冷 (217)、大人的科學 (92)、在天之靈 (75)、Dreamcatcher (67)
上榜歌曲:推銷員之死 (Live Version) (1)

銀獎

2017年,Phil第一次一年出兩隻碟,相當勤力。
不過佢撞到一個好強勁嘅對手,令佢喺呢度第一次拎唱作銀。

林奕匡 (646.5)
冠軍歌曲:難得一遇 (235)、是日休息絕不工作 (122)、查無此字 (113.5)、有淚多好 (84)、停止繁殖 (41)
上榜歌曲:草原 (51)

金獎

Phil成日話有啲壓力係好嘅。不過Mr.面對嘅就唔止少少壓力。
喺壓力下仍然造到兩隻咁優秀嘅碟,當然要以唱作金鼓勵下。

Mr. (748)

十大歌曲:人間遊戲 (246)
冠軍歌曲:還原成長 (234)、只好再見 (226)
上榜歌曲:不屈 (20)、愛你 (12)、邊城 (8)

**
4. 盧凱彤 (390)
5. 鐵樹蘭 (390)
6. 郭頂 (377)

最喜愛短命歌 兩強
Robynn & Kendy - 世界對我們 / 王菀之 - 愛不曾遺忘任何人

大家估邊個贏?

愛不曾遺忘任何人

年度唱作歌手

銅獎:

爸爸創作旋律同執行概念嘅能力喺香港唱作歌手中絕對係數一數 ...
nicholashin 發表於 2018-1-24 21:40

周國賢張相好恐怖

最喜愛短命歌
Robynn & Kendy - 世界對我們 (10票)

恭喜R&K唔洗白果!

**
2. 王菀之 - 愛不曾遺忘任何人 (6票)

啲圖好pun

ivana 咁都要食白果......

啲圖好pun
ed8671ed 發表於 2018-1-24 21:44

除左框框

Endy + Mr. + Xiaoyu
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 21:39
呵呵 fake到人估Mr.銀獎
二珂真係幾靚
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 21:40
唔見樣會好好多
周國賢張相好恐怖
kevinlai1621 發表於 2018-1-24 21:44
爸爸一年一度噴圖

年度專輯

C AllStar用碟名貫穿佢哋嘅演唱會唔同部份。
今次我就想用以下5隻大碟嘅碟名,各自tag一隻得獎專輯。
值得留意嘅係,呢5隻碟同專輯12強都有最少一首side track,而唔係single collection。

** 留意!呢啲係tag,唔係得獎專輯!

第五位

Live in the Moment

好似無人發現可以讀做「Livin’ the Moment」
即係現在進行式 表現活在當下!

第四位

神奇之旅

第三位

I

第二位

Love and Other Things

第一位 (至尊碟)

The Drug Called Music

專輯十二強:A-Lin / C'Mon in~ / Don't Text Him / Songs of Love / We R Mr. / 自白 / 自傳 / 別急著說愛我到天長地久 / 我有我自己 / 飛行器的執行週期 /

年度專輯

第五位

《C’Mon in~》用上香港嘅班底,相信係想推介佢哋畀其他地方嘅人。
諷刺嘅係,歌曲質素竟然比《準備中》同之後推出嘅廣東歌好得多。
Eason以無咁熟悉嘅語言唱歌,反而唱得更好,無唱廣東歌嗰種hea。
最厲害嘅係,隻碟描述嘅心態同Eason一樣比較成熟,但完全唔老土。

陳奕迅 - C'Mon in~ (377)
上榜歌曲:之外 (190)、放 (83)、右上角 (52)、披風 (36)、誰來剪月光 (16)

第四位

郭頂事隔七年再出碟,唱腔完全唔同,歌曲質素亦高咗唔少。
雖然成為金曲獎最大遺珠,但呢隻絕對係一隻非常出色嘅碟。

大碟部份靈感係黎自郭頂睇嘅科幻片《觸不到的她》同《星際啟示錄》。
太空概念大碟唔係新鮮,但全碟每首歌由歌詞到曲風配合概念就好難得。
希望大家會抽時間聽下

郭頂 - 飛行器的執行週期 (377)
十大歌曲:淒美地 (242)
冠軍歌曲:每個眼神都隻身荒野 (135)

第三位

呢隻碟編曲非常豐富,歌曲感覺好連貫。
全部歌都係廣東歌咁去做一隻Metal碟亦係唔常見。
部份歌嘗試做得比較貼近大眾口味,但並無影響歌曲質素。
之前睇過訪問話鐵樹蘭會改做出EP,希望《自白》唔係鐵樹蘭最後一隻大碟啦。

鐵樹蘭 - 自白 (390)
冠軍歌曲:告別完再聚 (209)、凡人對抗命運 (181)

第二位

情歌碟呢個concept係好老土,但做得好就無所謂啦。
隻碟由相識、拍拖、質疑講到結婚,其實都幾全面。
就算用黎塞夠歌做大碟嘅歌都好符合主題。
Phil呢隻碟嘅旋律亦係作得好唔錯,而且同其他人合寫都有火花。
雖然佢呢隻碟反應唔算好好,但都希望佢可以繼續為大家做高質素情歌。

林奕匡 - Songs of Love (544)
冠軍歌曲:難得一遇 (235)、查無此字 (227)、停止繁殖 (82)

第一位 (至尊碟)

幾年前,Mr.人氣低迷,攻國語市場失敗,《現實遊戲》下集推出無期。成員之間不和,甚至想散band,只係為咗滿足唱片合約要求焗住要做一堆歌。《We R Mr.》本質係清「倉底貨」,所以部份歌曲風同題材相似,亦無走出「安全地帶」。

但《We R Mr.》並唔係一隻普通嘅新曲加精選。雖然Mr.只係做擅長嘅曲風,但做得好唔錯,唔少歌嘅編曲更相當有趣,尤其係Jerald監製嘅歌曲。(《人間遊戲》、《本能》) Mr.以大眾認識嘅Mr.,從友情 (《相見好》)、成長 (《不屈》)、社會 (《對錯論》) 等層面,全面描繪歌曲主角——Mr.。Mr.願意除下「口罩」,赤裸面對自身情感,令佢哋同樂迷走得更近,並以音樂說明「We R Mr.」。於是,呢隻徹頭徹尾「無心」嘅新曲加精選竟然異常討好,更比今年好多有企圖心嘅大碟優勝。

現時唔少香港歌手同監製鍾意滯後地跟隨世界樂壇趨勢,淪為東施效顰。有啲歌手鍾意呈現自己「試新」,但無視自己係咪啱身,最終喪失自我。Mr.由自身經歷出發,以自己擅長嘅曲風,反而無心插柳柳成蔭,做出一首又一首感動而音樂性高嘅歌,毫無花巧咁呈現最真實嘅Mr.,成就咗一張好高質嘅專輯。

祝福Mr.可以喺長路走更遠,鏗鏘地高唱「旋律一再轉變 怎變 我都不再變」。

Mr. - We R Mr. (728)
十大歌曲:人間遊戲 (246)
冠軍歌曲:還原成長 (234)、只好再見 (226)
上榜歌曲:不屈 (20)