返回列表 發帖
不如你鼓勵下五月天派七字神曲啦 噴點好明顯係組銅 咩黎
nicholashin 發表於 2018-1-24 23:01

唔好改我既po啦

不如你鼓勵下五月天派七字神曲啦 噴點好明顯係組銅 咩黎
nicholashin 發表於 2018-1-24 23:01

你鍾意yellow好似唔係第一日嘅事
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

NH TOP 20 AWARDS 2017
最佳旋律
可惜你是個人 - 林家謙

最佳歌詞
大城小子 - 林一峰

最佳編曲
郭源潮 - 宋冬野/鄭仕偉/閆津/吳金迪/周冠辰/張超/祖力卡爾

NH TOP 20 AWARDS 2017 完滿結束!
希望大家唔會覺得我頒得太快啦
稍後會補上獎項總結同詳細歌手得分 因為未打

最佳旋律 : Getaway Car
最佳歌詞 : Call It What You Want / New Year's Day
最佳編曲 : 同在

NH TOP 20 AWARDS 2017
最佳旋律
可惜你是個人 - 林家謙
nicholashin 發表於 2018-1-24 23:05

good taste!!!!
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

按此觀看NH TOP 20 AWARDS 2017完整得獎名單

NH TOP 20 AWARDS 2017 獎項總結
04 Mr. /
03 林奕匡 (+1投票獎) /
02 郭頂 / 周國賢 / Serrini / 鐵樹蘭 /
01 AGA (+1投票獎) / 宋冬野 (+1/7幕後) / 閻奕格 / 糯米糰 / 許志安 / 蔡一傑 / Maniac / 周二珂 / 李權哲 / 未能接通 / 陳奕迅 / 小肥 / A-Lin / 盧凱彤 / Yellow! /
00 Robynn & Kendy (+2投票獎) / 林宥嘉 (+1演繹獎) / 楊乃文 (+1演繹獎) / My Little Airport (+1演繹獎) / 陳柏宇 (+1投票獎) / 林家謙 (+1幕後) / 林一峰 (+1幕後) / 馮穎琪 (+1/3演繹獎) / 鄧小巧 (+1/3演繹獎) / 王嘉儀 (+1/3演繹獎) / 鄭仕偉 (+1/7幕後) / 閆津 (+1/7幕後) / 吳金迪 (+1/7幕後) / 周冠辰 (+1/7幕後) / 張超 (+1/7幕後) / 祖力卡爾 (+1/7幕後) /

所有歌手得分
男歌手女歌手組合
林奕匡801盧凱彤390Mr.748
周國賢452A-Lin377鐵樹蘭390
小肥406Serrini376Yellow!348
林宥嘉403閻奕格376五月天346
陳奕迅390AGA363糯米糰345
郭頂377孫盛希230Maniac289
陳柏宇284吳雨霏228Supper Moment261
蔡一傑262劉美君226達明一派214
許志安259楊乃文220RubberBand186
宋冬野250衛蘭137Nowhere Boys182
Siu Yuen217Jude113Revery175
周柏豪204鄧小巧103ToNick155
陳曉東170黃淑蔓102Dear Jane151
恭碩良140葛仲珊94C AllStar127
李榮浩110陳蕾80Fabel109
安俊豪110王嘉儀79未能接通97
布志綸104陳綺貞75KOLOR90
麥浚龍98曲婉婷74Robynn & Kendy65
許廷鏗81鄭欣宜62sp’ACE49
黃瑋中77容祖兒62巴曲47
林一峰77Yukilovey61at1743
李權哲74方皓玟57movin'32
黎曉陽70岑寧兒57Blaster29
MastaMic56周二珂54一群少女27
譚詠麟52秦馨敏53Empty25
符致逸52林欣彤48eli25
阿肥40江若琳44SiS 樂印姊妹22
尹光40王詩安43KillerSoap22
劉德華40Hey Rachel42Wharf Two17
何秉舜39鍾舒祺41Super Girls14
盧廣仲35歌莉雅39三李團11
洪卓立34JW39K.I.S.10
Yan Ting32林二汶35宇宙人6
胡鴻鈞26家家34秋紅5
梁漢文26J.Arie34艾粒4
夏韶聲24林若盈33per se4
陳詠謙23雨僑28My Little Airport4
吳浩康19楊彤27享樂團2
沈震軒17鄭融26Band-Aid2
側田17王菀之26潘朵拉樂團1
吳業坤15Gin Lee24The Bright Lights1
孫耀威14孫燕姿19Cassette1
陶喆13張惠妹17ALBS1
劉浩龍13泳兒16
李克勤12Merry Lamb Lamb15
李拾壹11葉巧琳12
林俊傑6劉若英11
張子丰4HANA11
吳建豪4黃浩琳9
J.Sheon4鍾舒漫9
雷有輝3蔚雨芯9
陳勢安3衛詩8
蘇煒喬3若琪8
黃靖2黃意雅7
王浩信2連詩雅6
潘伯仲2糖妹6
Triple G2陳凱彤5
韋禮安1郁可唯4
陳展鵬1四葉草4
陳奐仁1莫文蔚3
曹震豪1湯寶如3
MouseFX1楊丞琳3
Heyo1關菊英2
徐加晴2
張紋嘉2
馮穎琪1
陳慧敏1
蔡卓妍1
胡定欣1
楊千嬅1
林憶蓮1
戴祖儀1
G.E.M.1

04 Mr. /
02 郭頂 / 周國賢 / Serri ...
nicholashin 發表於 2018-1-25 11:23

女歌手竟然咁慘淡
  男金組金都嬴成倍

女歌手竟然咁慘淡
  男金組金都嬴成倍
kevinlai1621 發表於 2018-1-25 11:27
女歌手係去到Week 52先高分過組合

嗰Week形勢係咁:
男歌手 6052 + 45 = 6107
女歌手 4582 + 229 = 4811
組合 4656 + 26 = 4682

今年女人咁發力都咁低分
睇黎個榜主都係鍾意男人。。

新地樂壇流行榜頒獎禮2017

我最喜愛的男歌手
我最喜愛的女歌手
我最喜愛的組合
我最喜愛的歌曲
我最喜愛的唱片

至尊歌手

至尊唱片

----
趁無人頒埋最後呢幾個獎先
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

SUNDAY MUSIC CHART 2017

我最喜愛的組合

佢地今年洗哂陣悶味 算係相當精彩既一年
而我亦都無諗過佢地會有攞到呢個獎既一日
另外好欣賞佢地無捲入同公司個班女人既競爭

------------
五強
at17

C ALLSTAR
Robynn & Kendy
Supper Moment
Twins

我最喜愛的組合

Robynn & Kendy(37.5%)

at17(10%)
C ALLSTAR(30%)
Supper Moment(12.5%)
Twins(10%)

歷屆得獎者
2010 Twins
2011 Twins
2012 C ALLSTAR
2013 Supper Moment
2014 C ALLSTAR
2015 C ALLSTAR
2016 Super Girls

一個小子 發表於 2018-1-26 17:42

yeahhh

我最喜愛的女歌手

今年女歌手既競爭真係好激烈尤其係環球兩位女歌手由年頭嘈到年尾
但可惜既係佢兩位就算入到五強都分唔出勝負
反而不嬲俾人一種與世無爭感覺既佢就「漁人得利」
真正由年頭帶到落年尾

五強
AGA

Gin Lee
方皓玟
王菀之
衛蘭

新地樂壇流行榜頒獎禮2017

我最喜愛的男歌手
我最喜愛的女歌手
我最喜愛的組合
我最喜愛的歌曲
我最喜愛的 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 17:36

原來仲未頒完

我最喜愛的女歌手

衛蘭(35%)

AGA(12.5%)
Gin Lee(15%)
方皓玟(22.5%)
王菀之(15%)

歷屆得獎者
2010 楊千嬅
2011 謝安琪
2012 薛凱琪
2013 容祖兒
2014 謝安琪
2015 連詩雅
2016 謝安琪

原來仲未頒完
kevinlai1621 發表於 2018-1-26 17:55

次次頒到一半都要出街

次次頒到一半都要出街
帥小寶` 發表於 2018-1-26 17:55

忙 呢個藉口真係好

我最喜愛的男歌手

今年男歌手其實競爭唔大邊個人氣最高 其實都幾明顯
恭喜你連續三年攞到呢個獎(根本叱咤都應該冧三年莊)

五強

周國賢
林奕匡
側田
許廷鏗
陳柏宇

忙 呢個藉口真係好
kevinlai1621 發表於 2018-1-26 17:57

呢排興嘛 忙係大哂的

我最喜愛的男歌手

陳柏宇(42.5%)

周國賢(7.5%)
林奕匡(12.5%)
側田(30%)
許廷鏗(7.5%)

歷屆得獎者
2010 陳奕迅
2011 周柏豪
2012 古巨基
2013 許廷鏗
2014 張敬軒
2015 陳柏宇
2016 陳柏宇

我最喜愛的女歌手

衛蘭(35%)

AGA(12.5%)
Gin Lee(15%)
方皓玟(22.5%)
王菀之( ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 17:55

Gin Lee 高過AGA

我最喜愛的唱片

出唱片好難 出大碟更加難
要離開自己既「安舒圈」去做未做過既音樂 需要好大勇氣
雖然呢隻碟仲有好多進步空間 但相信樂迷係欣賞佢既改變多過隻碟
希望你2018年繼續努力 爭氣!

五強

Gin Lee《Live In The Moment》
衛蘭《Love And Other Things》
側田《The Drug Called Music》
陳柏宇《I》
許廷鏗《神奇之旅》

Gin Lee 高過AGA
kevinlai1621 發表於 2018-1-26 18:08

可能Gin Lee請左人投票

側田

我最喜愛的唱片

許廷鏗《神奇之旅》(37.5%)

Gin Lee《Live In The Moment》(20%)
衛蘭《Love And Other Things》(25%)
側田《The Drug Called Music》(2.5%)
陳柏宇《I》(15%)

歷屆得獎者
2012 古巨基《告別我的戀人們》
2013 薛凱琪《Tenacious》
2014 謝安琪《Kontinue》
2015 陳柏宇《Escape》
2016 鄧小巧《The Strength Of Weakness》

側田
一個小子 發表於 2018-1-26 18:12

側田得一票

側田得一票
帥小寶` 發表於 2018-1-26 18:13

小圈
黑暗

我最喜愛的歌曲

香港好細 但港豬太多好多人醒過 但係之後選擇訓番
即使有幾多人呼叫都好 呢班人都好似當聽唔到咁
係呢個咁壞既時代 老實講如果剩係識當荒謬發生之後自我安慰
話咩唔好放棄啊唔好消失希望 而唔去實踐既話 講幾多野都係廢話
呢位歌手就用行動黎呼叫 希望嗌得醒幾多個得幾個

五強

AGA《3AM》
吳雨霏《Come With Me》
方皓玟《假使世界原來不像你預期》
鄧小巧《可惜你是個人》
岑寧兒《剎那的烏托邦》

方晧民 你是你本身的傳奇

我最喜愛的歌曲

方皓玟《假使世界原來不像你預期》(37.5%)

AGA《3AM》(22.5%)
吳雨霏《Come With Me》(15%)
鄧小巧《可惜你是個人》(17.5%)
岑寧兒《剎那的烏托邦》(7.5%)

歷屆得獎者
2010 何韻詩《鋼鐵是怎樣煉成的》
2011 楊千嬅《火鳥》
2012 謝安琪《臨崖勒馬》
2013 許廷鏗《青春頌》
2014 林欣彤《光源》
2015 陳柏宇《別來無恙》
2016 謝安琪《山林道》

bagfgfcde 發表於 2018-1-26 18:25

cm假霏粉人數眾多

得女人候選歌曲獎係咩玩法。。。。。

我最喜愛的唱片

許廷鏗《神奇之旅》(37.5%)

Gin Lee《Live In The Moment》(2 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 18:12

呢個獎嘅紀錄咁就花哂

新地樂壇至尊唱片大獎

最高分就真係最高分 根本唔應該調位

某台頒獎禮調走左你個獎 呢到俾番你
聽眾就送俾你既 上黎啦!!!

新地樂壇至尊歌手

全年榜分最高分既單位先可以攞到呢個獎
論歌曲質素既話 呢位歌手由出道開始 所有歌都好高質
佢有好好既唱片公司同製作團隊
希望你來年繼續爭氣 繼續做樂壇清泉

得女人候選歌曲獎係咩玩法。。。。。
nicholashin 發表於 2018-1-26 18:30

男歌手今年真係無眼睇

呢個獎嘅紀錄咁就花哂
kevinlai1621 發表於 2018-1-26 18:32

美0隻碟其實ok啦 自己今年都幾鍾意聽

新地樂壇至尊唱片大獎

側田《The Drug Called Music》(812)

冠軍歌:幸福止痛(277) 不經不覺(173)
上榜歌:Heads Up Phones Down(50) UPSIDEDOWN(267) 咖啡因萬歲(45)

新地樂壇至尊歌手

鄧小巧(1164)

冠軍歌:不藥而癒(265) 心靈作家(266) 可惜你是個人(313)
上榜歌:荒唐(75) 莉亞的C3PO(18) 兩溝(227)

新地樂壇流行榜頒獎禮2017完滿結束 出年再見 謝謝大家

4.0 鄧小巧
3.0 衛蘭 / 側田 / 王菀之 / Robynn & Kendy
2.0 陳柏宇 / 許廷鏗 / 方皓玟 / 林奕匡 / 秦馨敏
1.0 吳雨霏 / 洪卓立 / AGA / Gin Lee / Supper Moment / C ALLSTAR / 鍾舒漫 / 王嘉儀 / per se

新地樂壇至尊唱片大獎

側田《The Drugs Called Music》(812)

冠軍歌:幸福 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 18:40
竟然係一隻唔存在嘅碟拎獎 傷心

nicholashin 發表於 2018-1-26 18:44

你到底係有幾唔鍾意美側

nicholashin 發表於 2018-1-26 18:44

你憎閃光多啲定TDCM多啲

新地十大小紀錄
至尊歌曲:《可惜你是個人》鄧小巧(313)

第二位:《Come With Me》吳雨霏(307)
第三位:《帶著骨灰去旅行》洪卓立(304)

4)《靈感床》Supper Moment(289)
第四位:《幸福止痛》側田(277)
第五位:《3AM》AGA(283)
第六位:《我的燦爛》秦馨敏(281)
第七位:《愛不曾遺忘任何人》王菀之(273)
第八位:《天敵》衛蘭(271)
第九位:《和每天講再見》Gin Lee(275)
第十位:《有淚多好》林奕匡(271)

----------------------
11. 《根》許廷鏗(268)
12. 《心靈作家》鄧小巧(266)
13. 《不藥而癒》鄧小巧(265)
14. 《刺青》衛詩(258)
15. 《奇怪》林欣彤(258)
16. 《無神論》J'Arie(256)
17. 《安全感》JW(256)
18. 《小碎步》鍾舒漫(253)
19. 《吃定我》AGA(248)
20. 《山河故人》RubberBand(246)

男歌手小紀錄
01. 側田(812)
10. 陳奕迅(259)
16. 許志安(187)
23. 陳詠謙(64)
27. 李克勤(42)

女歌手小紀錄
01. 鄧小巧(1162)
11. 吳雨霏(452)
15. 泳兒(325.5)
17. 容祖兒(296)
35. 薛凱琪(48)

組合小紀錄
01. Supper Moment(667)
10. Nowhere Boys(117)
14. ToNick(67)

你憎閃光多啲定TDCM多啲
bagfgfcde 發表於 2018-1-26 19:04
得到H0TM_N加持嘅歌手、歌曲同專輯通常係垃圾
#生果歌手 #和每天講再見 #活在當下
#林姓歌手除外

04 Mr. /
02 郭頂 / 周國賢 / Serri ...
nicholashin 發表於 2018-1-25 11:27
睇完啦
好有心機呀 ! 可惜無人估你 D tag
十大都頒得好 , 包括 第八 + 第七 + 第六 + 第五 + 第二 + 第一
郭源潮好似得 3 個榜有上 , 但 3 個頒獎禮都有獎拎
而且同你一樣都係拎到編曲獎   如果灰色呢首歌唔係上年出現 , 年度歌曲就會一樣了
新人三甲加分 !
專輯除左第二位其他都好 , 但係點解無 Don't Text Him !!!
整體黎講 , 真係非常好 , 一得閒就會選擇再重溫嘅頒獎禮 , 繼續努力 !!!

新地十大小紀錄
至尊歌曲:《可惜你是個人》鄧小巧(313)
第二位:《Come With Me》吳雨霏(307)
第三位 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-26 19:04
小肥白果 , 唔開心

Flash樂壇流行榜頒獎禮 2017

舉行日期:今日下午5時30分
獎項數目:37個

頒發獎項:
Flash樂壇歌曲推介 - 全年最高榜分的十首歌曲
Flash樂壇新人王 - 全年最高榜分的三位歌手
Flash樂壇卓越表現獎 - 出道四年 (2014-2017年) 且未曾得到歌手獎項之最高榜分的三位歌手
Flash樂壇唱作人獎 - 全年最高榜分的三位唱作歌手
Flash樂壇至尊唱片 - 全年最高榜分的唱片
Flash樂壇男歌手 - 全年最高榜分的三位男歌手
Flash樂壇女歌手 - 全年最高榜分的三位女歌手
Flash樂壇組合 - 全年最高榜分的三隊組合
Flash樂壇幕後人大獎 -
全年最高榜分的作曲人、填詞人、編曲人及監製

由網民投票選出:
Flash樂壇我最喜愛歌曲 - 曾登上本榜的三甲歌曲
Flash樂壇我最喜愛男歌手 - 曾上榜的男歌手
Flash樂壇我最喜愛女歌手 - 曾上榜的女歌手
Flash樂壇我最喜愛組合 - 曾上榜的組合

Flash樂壇我最喜愛歌曲最後十強:
C AllStar – 再不再見 / Gin Lee – 和每天講再見 / Supper Moment – 說再見了吧 / ToNick – 長相廝守 / 陳柏宇 – 霸氣情歌 /
衛蘭 – 驗傷 / 林奕匡 – 難得一遇 / 林奕匡 – 有淚多好 / 吳業坤 – 孝順 / 余春嬌 – 余春嬌

Flash樂壇我最喜愛男歌手最後五強:
陳柏宇 / 許廷鏗 / 林奕匡 / 吳業坤 / 胡鴻鈞

Flash樂壇我最喜愛女歌手最後五強:
AGA / Gin Lee / 衛蘭 / 鄧小巧 / 王菀之

Flash樂壇我最喜愛組合最後五強:
at17 / C AllStar / Robynn & Kendy / Supper Moment / ToNick

Flash樂壇流行榜頒獎禮 2017

Flash樂壇流行榜頒獎禮 2017現在正式開始。今年將會頒發37個獎項,包括歌曲獎、新人獎、卓越表現獎、至尊唱片、歌手獎及我最喜愛系列既獎項。另外,今年新增設幕後人大獎,以表揚全年表現最佳既音樂人。
首先,我地先頒發幕後人大獎。

Flash樂壇作曲人大獎

得獎者:林家謙
總分:698
冠軍歌曲:
余春嬌、安全感、心靈作家
上榜歌曲:

情人自擾、原來只因深愛著、以前、可惜你是個人、世界對我們

Flash樂壇填詞人大獎

得獎者:陳詠謙
總分:2291
冠軍歌曲:
幸福止痛、Lovesick、痛醒、難得一遇、小燈塔、安全感、Be Water, My Friend、你帶著我的青春離去
上榜歌曲:
終於我們 、不趕時間、死亡之吻、查無此字、不意外的意外、3AM、刺青、一格格、原來只因深愛著、傷心到變形、藍血人、有淚多好、以前、不甘示弱、人間失格、妒忌心、是日休息絕不工作、不一定、一晃眼、缺氧

Flash樂壇編曲人大獎

得獎者:馮翰銘
總分:938.5
冠軍歌曲:
C3PO、My Way、失魂記、和每天講再見、愛不曾遺忘任何人
上榜歌曲:
突然一生人、五十路、忘記有時、龍鬚糖

Flash樂壇監製大獎

得獎者:舒文
總分:1831.5
冠軍歌曲:
靈魂道、痛醒、近在千里、帶著骨灰去旅行、天敵、根、朋友身份、吃定我、孝順、Night Without You
上榜歌曲:
3AM、一格格、原來只因深愛著、陽光小姐、寡人、I Don't Know, I Don't Care、女僕、愛與罪、細細個、不一定、一晃眼

跟著會頒發新人獎
銅獎:又一位因參加電視台舉辦既歌唱比賽而入行,可惜暫時未有太多人認識佢,相信唱片公司會安排佢唱多d劇集歌曲,以增加人氣