返回列表 發帖
容祖兒!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

2015 CBM 年度總選

年度我最欣賞歌手 : 謝安琪

第二階段 : 16 - 26.67% [1]
第一階段 : 37 - 54.41% [1]

容祖兒!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
616.1314 發表於 10/1/2016 17:09

我諗計投票應該得 JF 有得贏

第一階段 : 37 - 51.39% [1]
...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:09

竟然係kay媽, jason呢? 仲有cm d愛嬅力呢
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

最男呢
我們的總和

kay粉勢力強大

年度班霸 : 環球唱片有限公司

論牌面論質素, 環球都係今年最好嘅

環球唱片 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 16:25

恭喜公司!!
Happy and Blessed.

年度我最欣賞歌曲
第二階段排名 | 第一階段排名 | 集合所有歌曲在 CBM 季選排名
1 | 1 | 5
2 | 4 | 1
3 | 2 | 2
4 | 5 | 10
5 | 3 | 9

年度我最欣賞歌曲
謝安琪 - 家明
楊千嬅 - 最好的債
陳柏宇 - 別來無恙
林欣彤 - 本身的用處
麥浚龍 / 謝安琪 - 羅生門

竟然係kay媽, jason呢? 仲有cm d愛嬅力呢
kevinlai1621 發表於 2016-1-10 17:11
楊千嬅喺 ROUND 1 得單位數字票數

年度我最欣賞歌曲 : 麥浚龍 / 謝安琪 - 羅生門

第二階段 : 18 - 30.00% [1]
第一階段 : 36 - 52.94% [1]

第一階段  ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:17

希望amag唔係no.5><

第一階段  ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:17

啲kay粉真係
阻住哂祖兒上台講感言爆金句

大家好嗎 ? 我係 LISA 呀 ! 大家今日轉左未呀 !
唔講咁多, 因為最後呢部分嘅奬項競爭都好激烈 ! 先頒發年度細碟 ! 睇睇提名名單 !

年度細碟 提名名單
Seriously - 唐藝
大了一歲 - 連詩雅
Addendum - 麥浚龍
Nowhere Boys - Nowhere Boys
N - 曾詠欣

得獎者係 ...

第一階段 : 37 - 54.41% [1]
...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:09

去完迪迪尼再聽呢首歌好有 feel
二〇二三年度全女班投票

唔講咁多, 因為最後呢部分嘅奬項競爭 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:18

祖兒慘遭霏走??

chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:18

一碟六冠!!
我們的總和

Addendum
二〇二三年度全女班投票

希望amag唔係no.5>
jose 發表於 2016-1-10 17:18
mag 排第 4 , 家明第 5
啲kay粉真係
阻住哂祖兒上台講感言爆金句
bagfgfcde 發表於 2016-1-10 17:18
一間 chob 拎到女歌手可以有排講

年度細碟 : Addendum - 麥浚龍

呢隻碟每一隻歌都愛, 再加上有主題有回憶有畫面, 呢幾樣真係加左好多分 !

專輯監製 : 麥浚龍, 伍樂城, 王雙駿, Jerald, Adrian

曲目
1. 耿耿
2. 念念不忘
3. 睡前服
4. 瑕疵
5. 羅生門
6. 單魚座
7. 雷克雅未克

祖兒慘遭霏走??
bagfgfcde 發表於 2016-1-10 17:19
yes 仲要比 2 個新人霏走

跟住係頒發年度男歌手, 有請上年年度男歌手得主許志安 !

Hello, 你好 ! 我係許志安 !
黎啦, 我都好緊張今年係邊個拎 !
睇睇提名名單 !

年度男歌手 提名名單
林俊傑  [專輯: 新地球 | 和自己對話] [候選歌曲: 黑鍵 | 可惜沒如果 | 只要有你的地方]
陳柏宇  [專輯: Escape]       [候選歌曲: 別來無恙 | 航拍 | Jeep]
林一峰  [專輯: Crossroads]    [候選歌曲: 理性與感性 | 潘彼德后傳 | 錯到底]
陳奕迅  [專輯: 準備中]       [候選歌曲: 喜歡一個人 | 起點.終站 | 一個靈魂的獨白]
麥浚龍  [專輯: Addendum]    [候選歌曲: 瑕疵 | 羅生門 | 睡前服]

得獎者係 ... 大獎啦 大家估啦喂

矮仔!!!!!

Juno 請留步 最尾仲要請埋karen上台合唱瑕疵

林一峰

Juno 請留步  最尾仲要請埋karen上台合唱瑕疵
nicholashin 發表於 2016-1-10 17:27
唔想聽 juno d live

年度男歌手 : 陳柏宇

陳柏宇喺演繹方面一直都係屬於高水平嘅, 無論喺情歌或者非情歌, 佢嘅演繹都係到位嘅 ! 隨住年紀增長, 人生閱歷多左, 題材同演繹開始變得成熟 ! 係時候上黎拎你第一個年度男歌手 !

接住落黎有上年年度女歌手得主王菀之頒發本年度嘅女歌手 !

大家好, 我係王菀之 !
今年女歌手嘅五強呢好遺憾我無入圍
所以我 2016 年一定會比心機 !
跟住落黎就係公布今年年度女歌手
先睇睇今年最有心機嘅 5 位女歌手呀 !

年度女歌手 提名名單
岑寧兒  [專輯: Here]    [候選歌曲: 光之翼 | 含羞草 | 水彩]
莫文蔚  [專輯: 不散,不見] [候選歌曲: 看看 | 一切安好 | 瑕疵]
容祖兒  [專輯: me, re-do] [候選歌曲: 飄紅 | 這麼近那麼遠 | 黃昏點唱機]
張惠妹  [專輯: AMIT2]   [候選歌曲: 母系社會 | 血腥愛情故事 | 你想幹什麼]
蔡健雅  [專輯: 失語者]   [候選歌曲: 異類的同類 | 活著是最好的死亡 | 失語者]

得獎者係 ... 邊個呢

接住落黎有上年年度女歌手得主王菀之頒發本年度嘅女歌手 !

大家好, 我係王菀之 !
今年 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:30

Hello Tanya / AMIT
我們的總和

Hello Tanya / AMIT
Wonders 發表於 2016-1-10 17:31
唔估 chob

唔估 chob
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:32

Tanya年尾大髮力 好大機會
我們的總和

Tanya年尾大髮力 好大機會
Wonders 發表於 2016-1-10 17:33
比你捉曬路

年度女歌手 : 蔡健雅

一把好吸引人嘅聲線
加上今次嘗試用電子曲風去突破
專輯帶有新鮮感
係有驚喜嘅

最後 3 個獎啦
仲有好多時間頒 年度歌曲 年度專輯 年度歌手
接住落黎有上年年度歌曲得主 - 高山低谷 ! 有請 林奕匡 !

大家好, 我係林奕匡
好開心 CBM 請我做頒獎嘉賓
今年年度歌呢 大家都話係 瑕疵
咁到底係咪呢 ?
公布之前先睇提名名單 !

年度歌曲 提名名單
劉美君 - 兩杯茶
麥浚龍 / 莫文蔚 - 瑕疵
RubberBand - 挾持
蘇打綠 - 痛快的哀艷
蔡健雅 - 異類的同類

得獎者係 ...

祖兒已經走左去搵海洋之心啦

年度歌曲 無人估
失聲痛哭 ing

年度歌曲 無人估
失聲痛哭 ing
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:41

亂估tanya

年度歌曲 無人估
失聲痛哭 ing
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:41

肯肯定係瑕疵
駛乜估

差些 想放棄吧
定爆冷呢
我們的總和

祖兒無獎全場痛哭

年度歌曲 : 麥浚龍 / 莫文蔚 - 瑕疵

初初知道 Juno + Karen 有首合唱歌, 係期待嘅
因為好難想像到出黎嘅效果係點
派左之後, 果然無失望
同埋好大嘅驚喜, 兩把聲真係好夾
曲詞編監唱都完美
最後 Karen 嘅清唱更加喺我心目中加左唔少分 !

亂估tanya
bagfgfcde 發表於 2016-1-10 17:42
tanya 表示 2 奬已夠
肯肯定係瑕疵
駛乜估
ed8671ed 發表於 2016-1-10 17:42
差些 想放棄吧
定爆冷呢
Wonders 發表於 2016-1-10 17:42
太可惡
祖兒無獎全場痛哭
jose 發表於 2016-1-10 17:42
仲有年度歌手

接住係頒發年度專輯 ! 有請上年年度專輯得主方大同 !

大家好, 我係方大同 !
今年年度專輯嘅五強都好有水準
而家五強入面有 4 個單位都得獎
黎曉陽有無機會呢 ?
不如先睇提名名單 !

年度專輯 提名名單
AMIT2 - 張惠妹
上上下下左右左右BAStart‬ - 黎曉陽
冬 未了 - 蘇打綠
失語者 - 蔡健雅
生於斯 - C AllStar

得獎者係 ...

tanya 表示 2 奬已夠

太可惡
仲有年度歌手
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:45

年度歌手 美矮
我們的總和

接住係頒發年度專輯 ! 有請上年年度專輯得主方大同 !

大家好, 我係方大同 !
今年年度 ...
chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:46
小道消息話Sodagreen>Tanya>AMIT>CAS>>>Michael

年度專輯 : AMIT2 - 張惠妹

今年有 3 張專輯都喺我心目中嘅位置都幾高, 好難揀 !

全碟監製:張惠妹, 阿弟仔

曲目
1. 戰之祭
2. 怪胎秀
3. 母系社會
4. 衝突得很
5. 放了那個作品
6. 不睡
7. 牙買加的檳榔
8. 難搞
9. 血腥愛情故事
10. 你想幹什麼

小道消息話Sodagreen>Tanya>AMIT>CAS>>>Michael
nicholashin 發表於 2016-1-10 17:49
amit2>tanya>soda>>cas>michael
個 > 無咁多嘅

最後一個奬項 ! 年度歌手 ! 有請上年呢個奬項嘅得主 ! RUBBERBAND !!!

6 號 : 大家好, 我地係 RubberBand !
因為我地唔識講野嘅關係
所以 MC 陳就叫我講下呢個奬
泥鯭 : 咁呀 … 呢個獎係計榜分嘅
最高分就係得奬者
好似就係咁
6 號 : 好啦, 唔知呀 !!! 頒啦頒啦 ! 提名名單 !

年度歌手 提名名單
容祖兒
C AllStar
麥浚龍
Supper Moment
陳柏宇

壓軸奬項得獎者係 ... !!!

原來李榮浩今年白果 下年到佢掃獎啦

原來李榮浩今年白果 下年到佢掃獎啦
nicholashin 發表於 2016-1-10 17:54
唔努力 plug 歌 抵死

chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:55

Plug得兩首 你自plug咗笑忘書
仲有不將就
我們的總和

chanchan0909 發表於 2016-1-10 17:55
佢係台灣派左好多首 只係唔派過黎香港