返回列表 發帖
啲haters冇聽以正義之名所以日日抹黑仙女
梨胃言 發表於 2024-3-5 17:45

其實我真係唔係仙子, 不過覺得佢啲歌幾好聽, 又識作曲, 填詞......仲好夠義氣, 咁有才華唔 deserves 比人咁抺黑

唔覺nathan有錯
個女仔可以唔借錢
人叫你借你一定要做?

亦冇人推佢去死
係佢自己決定自殺
再者nathan ...
oreo 發表於 2024-3-5 17:28

Bb 1000 can?
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

其實我真係唔係仙子, 不過覺得佢啲歌幾好聽, 又識作曲, 填詞......仲好夠義氣, 咁有才華唔 deserves 比人 ...
GaracyTan 發表於 2024-3-5 18:18

戴 earphone 聽再好聽10倍......
所以live難聽10倍都正常

啲haters冇聽以正義之名所以日日抹黑仙女
梨胃言 發表於 2024-3-5 17:45

咁難聽梗係唔聽

覺得陳蕾冇網上啲人講到咁唱得,第一次聽佢live, 音準唔太穩定同有時會有啲爆咪

覺得陳蕾冇網上啲人講到咁唱得,第一次聽佢live, 音準唔太穩定同有時會有啲爆咪 ...
Mui 發表於 2024-3-5 20:11

陳蕾: 鍾意聽我唱歌既人,唔穩定同爆咪都會覺得好聽

唔覺nathan有錯
個女仔可以唔借錢
人叫你借你一定要做?

亦冇人推佢去死
係佢自己決定自殺

新聞繼續講到咁大獲
決賽先黎話退賽
呀豹邀請佢做鼓手又唔可以話有問題
話晒係佢造星個仔嘛
只係認為佢有錯嘅係殺人犯

Rover 其實本身係有Nathan,依家轉Jason Loi
再將我相信的如煙火般綻放

覺得陳蕾冇網上啲人講到咁唱得,第一次聽佢live, 音準唔太穩定同有時會有啲爆咪 ...

叱咤又ok架喎,一上紅館有壓力?
再將我相信的如煙火般綻放

頭先去聽咗下,以正義之名,好難聽
撚聲,又撚得un耳
啲詞好無聊,講嚟講去都係的十年前已經講烂咗嘅嘢,
鐘意嗰啲人係因為「道德撚」呢三隻字高潮?
同樣講道德判官,蘇打綠 十年前寫嘅 「他舉起右手點名」都好過佢呢首1億倍啦
唔知呢首歌有咩咁好吹捧

Deeply disgusted by the previous comment, YUCK!

反OT:我蕾世一 走音都好聽過人  ...
WZA111 發表於 2024-3-5 17:32

天生聲底靚(eg馮曦妤,Aga),走音都好聽過某啲完美唱功歌手係事實
Aga,Fiona Fung fan

英皇嘅男金女金都去咗睇
米色蘇 發表於 5/3/2024 11:11
嘩差啲摘漏名 =w=

睇完尾場
演唱水準嚟講比沙門稍為跌咗少少,尤其頭段有幾首都明顯唔夠氣
但rundown鋪排visual以至整體製作都係top tier,大部份時間啲visual都勁靚,真心希望可以出碟
成個show production可以列入近年香港演唱會頭幾
拍得住Kay isn’t me同Summer blues

Btw真係唔好睇片當睇咗聽咗,完全係兩回事嚟,任何show都係
好多人都唔明呢個道理,that’s why差唔多個個歌手開完show都會多咗負評,因為冇入場/入唔到場嘅人永遠佔多數
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

唔覺nathan有錯
個女仔可以唔借錢
人叫你借你一定要做?

亦冇人推佢去死
係佢自己決定自殺

思想咁扭曲
咁你覺得你偶像老公偷食有冇錯?
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

係, STUDIO VERSION OK,  但LIVE D 音好多時都好SHARP 之前比人吹奏佢COVER到底發生過什麼事成個PITCH都好似錯咁

睇完尾場
但rundown鋪排visual以至整體製作 ...
sampras625 發表於 2024-3-6 00:38

睇Youtube 永遠唔會有現場感受
一個演唱會係完整演出 抽一首歌出黎批評好無謂
當然演唱水準係歌手責任 但唔可以咁樣抹殺成個production
何況根本唔係佢講得咁差 有冇諗過d 歌幾難唱
如果要求無瑕疵live 有幾多個歌手可以選擇?
連張學友都走音走到咁

睇Youtube 永遠唔會有現場感受
一個演唱會係完整演出 抽一首歌出黎批評好無謂
當然演唱水準係歌手責任  ...
lemontea1069 發表於 2024-3-6 02:07

啲人會話,好心就作得易唱啲在自己嘅可控制範圍先至合理
但咁做啲聽眾又會嫌悶冇突破㗎啦
Even係零瑕疵嘅李克勤都會走音啦
咁不如以後聽AI唱歌好冇?一定唔會走音

回復 163# Solomon

唔好意思 我偶像係千千
我換唔到圖炸
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

真係好笑
twins走音有幾百個理由恥笑
陳蕾走音就有幾百個理由辯護
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

唔覺nathan有錯
個女仔可以唔借錢
人叫你借你一定要做?

亦冇人推佢去死
係佢自己決定自殺

咁傅穎都係自己攞嚟啦,夠無人叫佢鍾意羅仲謙,係佢自己唔分手,攞嚟賤
但係你咪又係講傅穎要返大陸,羅仲謙有劇拍係無天理
同你撐nathan d理據完全打晒交,定係你覺得賤男仲可以喺娛樂圈生存係好正常,所以nathan都應該出得返嚟

陳蕾依家某程度上係行緊楊千嬅條路
出身平平無奇 但靠自己音樂觸覺同團隊走到高峰
咁當然佢唱作同演唱能力都強好多啦
都係個類人歌合一既歌手 音樂本身結合埋佢成個人 樂迷明顯相當受落

思想咁扭曲
咁你覺得你偶像老公偷食有冇錯?
Solomon 發表於 2024-3-6 01:20

Sammi fan邊會咁低智
係得啲千粉先會咁

睇完尾場
但rundown鋪排visual以至整體製作 ...
sampras625 發表於 2024-3-6 00:38

雖然覺得佢呢一兩年係overrated同vocal差咗, 但話佢"成晚走音"真係R爆頭, 頂多咪唱得唔穩同過份撚聲

睇完尾場,唔覺有邊度真係走音,最多有時少少唔穩定
成個show有flow message完整 氣氛好 visual都靚
真係要挑剔的話,我最唔鐘意係上下兩個screen對唔齊,同埋我覺得Kit Wan啲衫唔靚
佢其實已經算係好versatile嘅歌手

近呢兩年睇完真係覺得好好睇嘅演唱會除咗Summer Blues, Fear and Dreams同Idol,喺我心目中都到呢個了

成個show有flow message完整 氣氛好 visual都靚
真係要 ...
hkaddoil 發表於 2024-3-6 10:27

Summer Blues用本身個台可以直接同Pretty Crazy比

雖然覺得佢呢一兩年係overrated同vocal差咗, 但話佢"成晚走音"真係R爆頭, 頂多咪唱得唔穩同過份撚聲 {:4 ...
chkalu 發表於 2024-3-6 10:13

always her weakness

唱得唔穩 = 仙女世一

真係要 ...
hkaddoil 發表於 6/3/2024 10:27
件綠色衫真係搞不能掂

真係要 ...

有入場都知咩事啦 d人為黑而黑
連一條嚴重失誤嘅片都見唔到
"成晚走音"女歌手都搵唔到幾件

我睇第三場 整體的確還好 但佢好容易成段sharp咗
最明顯係神的、下流社會呢啲
同埋唱以正義之名嗰類型歌把聲又有啲食唔住 太薄
唱腔嘅話 最頂唔順係《慌》 直頭等於係亂唱咁款

叱咤又ok架喎,一上紅館有壓力?
kaman921 發表於 2024-3-5 21:18

唱一首同一次過唱廿九幾首一定有分別
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

Summer Blues用本身個台可以直接同Pretty Crazy比
梨胃言 發表於 2024-3-6 10:30

咁勁?? d budget邊到黎ga?演唱會淨係前期都要比好多deposit

我睇第三場 整體的確還好 但佢好容易成段sharp咗
最明顯係神的、下流社會呢啲
同埋唱 ...
liwaynejason 發表於 2024-3-6 13:56

sor 慌我係studio version 都聽唔到全首

咁當然佢唱作同演唱能力 ...
victor1991415 發表於 2024-3-6 08:58

其實無論係CM,定係普遍香港聽眾都係聽feel聽感動多
如果唔係楊千嬅同Serrini就唔會攞最多次女歌手金獎
謝安琪就唔會係掃最多獎嘅女歌手
以上三個成日俾人插冇音準成日走音

...
米色蘇 發表於 2024-3-7 01:49

Serrini 無拎過女金喎

...

個分別係你講嗰幾個無 _ 衛兵死撐話自己偶像好有實力無走音
正如我睇Twins 我都唔會夠膽死講佢哋無走音
偏偏世一粉蕾衛兵就
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

咁當然佢唱作同演唱能力 ...
victor1991415 發表於 2024-3-6 08:58

仲有張敬軒條路   外省人於香港奮鬥史! 可能幾年後就唔寫歌

支持蕾語錄!

...

其實流行曲唔係俾人舒發情感咩?聽feel不是罪吧。如果淨係要標準,點解唔聽學院派musical?
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

仲有張敬軒條路   外省人於香港奮鬥史! 可能幾年後就唔寫歌
快劍俠 發表於 2024-3-7 11:44

其實仙女都應該試吓學佢啲friendsss收demo嚟唱先啱
唔駛下下咁執着要做唱作人

真係要 ...

同意
原來豹哥尾場真係好攰,要針灸同食蘋果開聲,完SHOW後仲要做物理治療!!佢真係頂硬上完成尾場SHOW,佩服!!
就算咁GE狀態,我啱啱才上YOUTUBE睇返佢尾場唱最難唱的窮人的薔薇都好穩!!

其實流行曲唔係俾人舒發情感咩?聽feel不是罪吧。如果淨係要標準,點解唔聽學院派musical? ...
gcgoobi 發表於 2024-3-7 14:28

真心嗰句
聽Twins 都好有feel
點解啲人雙重標準鬧咗咁多年
佢哋都係盡力真唱

真心嗰句
聽Twins 都好有feel
點解啲人雙重標準鬧咗咁多年
佢哋都係盡力真唱 ...
ricnature 發表於 2024-3-7 21:56

因為Twins係偶像派,仙女真係做音樂
ALL SONGS WRITTEN BY PANTHER CHAN!!!

咁我聽姜濤夠好有feel啦,有時候都有盡力真唱tim,咪又係成日俾人鬧

因為Twins係偶像派,仙女真係做音樂
ALL SONGS WRITTEN BY PANTHER CHAN!!!

咁我聽姜濤夠好有 ...
米色蘇 發表於 2024-3-8 02:48

你都識講啦,偶像派咁即係賣樣/賣情懷/賣feel啦,都唔會期望佢地唱得好
但世一應該要賣實力wor,點知唱到一pat屎咁,「啲歌好難唱」其實都係佢自己寫㗎,自己個range去唔到點解要為難自己為難聽眾lol

流行曲只是聽feel???難怪現在的香港樂迷的要求越嚟越低
流行曲大把又有feel又有技術的
近嘅有林憶蓮、徐佳瑩、林俊傑呢啲,就算內地都有周深呢啲
遠嘅有adele、sam smith,
只是聽feel,難怪聽陳蕾(道德L feel),聽mirror(掃掃掃feel)

話人唱到一pat 屎果d
其實有冇入場聽過?

你都識講啦,偶像派咁即係賣樣/賣情懷/賣feel啦,都唔會期望佢地唱得好
但世一應該要賣實力wor,點知唱到 ...
JasOh103 發表於 2024-3-8 08:37

我諗佢其實都唔知自己講緊乜
某部分仙粉啲分析能力好似都係咁上下
人哋logical 過佢哋就會hang 機

但世一應該要賣實力wor,點知唱到 ...
JasOh103 發表於 2024-3-8 08:37

蕾老師啲歌真係得佢唱到

蕾老師啲歌真係得佢唱到
梨胃言 發表於 2024-3-8 12:18

佢部份嘅歌真係寫完佢自己都唱唔到

佢部份嘅歌真係寫完佢自己都唱唔到
966 發表於 2024-3-8 16:04

唱唔到都可以好聽
仙女世一

話人唱到一pat 屎果d
其實有冇入場聽過?
lemontea1069 發表於 2024-3-8 10:43

其實入過場就知事實 都唔使理其他人點講
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

蕾老師啲歌真係得佢唱到
梨胃言 發表於 2024-3-8 12:18

same to Agatha,有feel有技巧
亦想像到某啲歌手好有技(安)術咁cover佢嘅歌