返回列表 發帖
52週係一年嘅極限 唔係幸兒上到榜週數嘅極限

男女金:好聽歌手
男女銀:陳姓歌手
男女銅:難聽歌手
liwaynejason 發表於 2024-2-29 01:11

男女金:Dog03銀獎
男女銀:跳唱歌手
男女銅:Dog03白果

最後一個獎項!即將頒發 摯愛十大金曲金獎

<重溫十大名單>

1. 摯愛十大(排名不分先後)
##       季        歌曲 - 歌手
03        1        Dum Dum - Gin Lee
09        1        前排位置 - 佘詩曼
11        1        永遠潘朵拉 - 潘靜文
14        1        懷舊金曲之夜 - Dear Jane
29        2        一下子就不愛 - 蘇麗珊
31        2        洗面 - 洪嘉豪
33        2        DUMMY - 姜濤
36        3        無意識愛人 - 雅荍
44        3        後人類的美麗與哀愁 - Gin Lee
53        4        夜視鏡 - 陳卓賢

Gin Lee請留步!
特別大賞

破百分特別大賞
得獎者:Gin Lee
上榜週數 52 + 三甲週數 44 + 冠軍週數 8 = 10 ...
kel_kelvin 發表於 2024-2-29 01:12

攞到手軟。。

Dum Dum! Dum Dum!

11. 摯愛十大金曲金獎
Dum Dum - Gin Lee
作曲:Boytoy、Oneway、ChaTone
填詞:黃偉文
編曲:Boytoy、Oneway
監製:Derrick Sepnio、Fergus Chow

多謝各位支持 希望出年可以繼續同大家聽Dum Dum開場曲啦 再會

實至名歸!

[只供參考 - 十大歌曲AP]
#歌曲2023 AP
1Dum Dum513十大
2企好179
3單戀這件小事147
4無意識愛人122十大
5後人類的美麗與哀愁116十大
6IDK82
7風眼73
8懷舊金曲之夜69十大
9一下子就不愛59十大
10永遠潘朵拉56十大
11一人傍晚藝術館53
12LOVERSE53
13DUMMY51十大
14大開眼界51
15MONEY51
16奇異小姐50
17烈愛成灰50
18My Secret Park50
19孤獨的戀愛家50
20洗面46十大
21世一45
22愛是… 2.044
23MIZU43
24夜視鏡41十大
25前排位置41十大

太好聽了

實至名歸!
liwaynejason 發表於 2024-2-29 01:25

可能真係得Fans會鍾意 不過我就係喜歡 就係要畀金曲金
太好聽了
GaracyTan 發表於 2024-2-29 01:27

出呢首歌第一日聽咗90次! 因為嗰陣太期待轉會First Plug了 聽蘭兒啲歌都無咁誇...

分紙
總週數(分數) = 冠軍週數 + 三甲週數 + 上榜週數
男歌手上榜數冠軍三甲上榜週數總週數
1張天賦7.53627.536.5
2陳卓賢6362231
3洪嘉豪3361827
4陳柏宇6141924
5盧瀚霆4351624
6馮允謙4151521
7呂爵安4.51312.516.5
8姜濤213913
9胡鴻鈞11359
10Anson Kong30156

女歌手上榜數冠軍三甲上榜週數總週數
1Gin Lee684452104
2陳慧琳5262028
3AGA4251825
4鄭秀文4141621
5蘇麗珊3231318
6陳蕾3.51313.517.5
7陳慧敏2131115
8邱彥筒3131014
9Nancy Kwai314914
10陳泳伽215814

組合上榜數冠軍三甲上榜週數總週數
1Dear Jane3131317
2COLLAR3121215
3Nowhere Boys21168
4Twins11258
5P1X3L11247

104 -> 28

104 -> 28
GaracyTan 發表於 2024-2-29 01:36

喺第36週已經篤定女金
歌手上榜數冠軍三甲上榜週數總週數
1Gin Lee46333675
2陳慧琳4261826
3AGA3251724
4鄭秀文4141621

總結
Kelv's 摯愛十大 - 2023總選
日期:29/2/2024 (Diff.派台日!!!)
候選名單:候選歌曲及歌手
得獎名單:
歌曲類別
1. 摯愛十大(排名不分先後)
##       季        歌曲 - 歌手
03        1        Dum Dum - Gin Lee
09        1        前排位置 - 佘詩曼
11        1        永遠潘朵拉 - 潘靜文
14        1        懷舊金曲之夜 - Dear Jane
29        2        一下子就不愛 - 蘇麗珊
31        2        洗面 - 洪嘉豪
33        2        DUMMY - 姜濤
36        3        無意識愛人 - 雅荍
44        3        後人類的美麗與哀愁 - Gin Lee
53        4        夜視鏡 - 陳卓賢

2. 國語金曲獎
#         季       歌曲 - 歌手
        1        小孩 - 胡鴻鈞
        2        慢半拍 - Gordon Flanders
        1        社交恐懼癌 - 陳奕迅

3. 合唱歌曲獎
        4        永久損毀 - 張天賦、陳蕾
        1        我們都是別人口中的壞人 - 陳零九、呂爵安
        3        一律建議分手 - 側田、Kerryta、余宗遙

4. 戲劇歌曲獎
       2        得到快樂的勇氣 - 詹天文

5. 唱片獎
       《This is MC》- 張天賦
冠軍歌曲:世一、小心地滑(2022)、老派約會之必要(2022)       
上榜歌曲:Overkill、乾(2022)      

《FLANDERS》- Gordon Flanders
上榜歌曲:讓我一個人過、慢半拍      

《in Rhythm》- 陳柏宇
冠軍歌曲:一人傍晚藝術館      
上榜歌曲:你瞞我瞞 (THE FIRST TAKE Version)、有天 (THE FIRST TAKE Version)、令人期待的下集預告、日常事故劇場、懷舊是一種品味      

歌手類別 [榜分類]
6. 新人獎
        邱彥筒
冠軍歌曲:fOoL##      
上榜歌曲:// Undecided //、I'm Marf-elous      

Nancy Kwai
冠軍歌曲:You took my breath away
上榜歌曲:Look into my eyes、Never mind

潘靜文
冠軍歌曲:永遠潘朵拉

7. 優秀歌手獎(排名不分先後)
##       歌手 - 歌曲
01        陳柏宇 - 一人傍晚藝術館、你瞞我瞞 (THE FIRST TAKE Version)、有天 (THE FIRST TAKE Version)、令人期待的下集預告、日常事故劇場、懷舊是一種品味
02        盧瀚霆 - 永順街39號MONEYON、浪漫殺死巨蟹座
03        馮允謙 - 給你幸福 所以幸福、Me and the Moon、入場人士注意、收到收到
04        呂爵安 - LOVERSE、ChatMrE、我們都是別人口中的壞人、E先生 愛人執照、Again!
05        Anson Kong - Keep Rollin'、Blue Monkey、月色
06        鄭秀文 - 愛是… 2.0、我這樣活了一天、致我們的夢想、吃掉悲傷
07        蘇麗珊 - 愛情只是藝術品一下子就不愛、逃避雖可恥但有用
08        陳蕾 - 伸縮自如的愛、青年危機、神的不在場證明、永久損毀
09        陳慧敏 - 十年如一日、不只一萬八千個世界
10        陳泳伽 - 奇異小姐、說好的未來

8. 組合獎
        Dear Jane
冠軍歌曲:懷舊金曲之夜      
上榜歌曲:浮床、為何嚴重到這樣      

COLLAR
冠軍歌曲:Speak Love      
上榜歌曲:idc、Atypical      

Nowhere Boys
冠軍歌曲:我們的移動城堡      
上榜歌曲:票房毒藥  

9. 男歌手獎
       張天賦
冠軍歌曲:世一、抽、救命稻草      
上榜歌曲:Overkill、花海、第二人格、與我無關、永久損毀      

陳卓賢
冠軍歌曲:抱抱無尾熊、仍在、夜視鏡      
上榜歌曲:再見 寧靜海、擁抱後的歌、生若冰火      

洪嘉豪
冠軍歌曲:My Secret Park、洗面、只要你不尷尬      

10. 女歌手獎
        Gin Lee
冠軍歌曲:快歌慢想、Dum Dum、單戀這件小事、企好、後人類的美麗與哀愁      
上榜歌曲:哭泣健康指南      

陳慧琳
冠軍歌曲:風眼、烈愛成灰      
上榜歌曲:我的親人、談情的價值、SEASON 2      

AGA
冠軍歌曲:MIZU、Miss u Goodbye      
上榜歌曲:Count to Ten、Special One      

特別大賞
破百分特別大賞
上榜週數 52 + 三甲週數 44 + 冠軍週數 8 = 104分

全年上榜特別大賞
全年上榜走勢:
01>02>02>02>02>02>02>02>01>01>02>02>01>03>02>02>02>02>02>03>02>02>03>02>03>04>01>02>02>03>06>02>02>01>05>02>05>04>02>02>02>02>02>02>02>01>01>05>02>02>07>04
第一位:8次
第二位:31次
第三位:5次
第四位:3次
第五位:3次
第六位:1次
第七位:1次

編曲:Boytoy、Oneway
監製:Derrick Sepnio、Fergus Chow

獎項分布
4      Gin Lee (+2特別大賞)                                                                                                      
2.5   張天賦
2      Gordon Flanders 潘靜文 陳柏宇 蘇麗珊 Dear Jane 陳卓賢 洪嘉豪
1.5   呂爵安 陳蕾
1      佘詩曼 姜濤 雅荍 胡鴻鈞 陳奕迅 詹天文 邱彥筒 Nancy Kwai 盧瀚霆 馮允謙 Anson Kong 鄭秀文 陳慧敏 陳泳伽 COLLAR Nowhere Boys 陳慧琳 AGA
0.5   陳零九
0.33 側田 Kerryta 余宗遙
總數:43

最最最後一個item
獎項分布 - 以唱片公司作單位
Total唱片公司歌手得獎數
11華納張天賦 2.5蘇麗珊 2Dear Jane 2洪嘉豪 2陳蕾 1.5Nancy Kwai 1
9.5大國陳卓賢 2呂爵安 1.5姜濤 1邱彥筒 1盧瀚霆 1Anson Kong 1陳泳伽 1COLLAR 1
4.5其他/獨立Gordon Flanders 2佘詩曼 1陳慧敏 1陳零九 0.5
4英皇Gin Lee 4  (+2特別大賞)
4環球陳奕迅 1陳慧琳 1AGA 1側田 0.33Kerryta 0.33余宗遙 0.33
3Sony陳柏宇 2胡鴻鈞 1
3寰亞馮允謙 1鄭秀文 1Nowhere Boys 1
3星夢潘靜文 2詹天文 1
1A Music雅荍 1

52週係一年嘅極限 唔係幸兒上到榜週數嘅極限
liwaynejason 發表於 2024-2-29 01:15

想知你講緊咩 係咪講緊由快歌慢想22wk49上榜到哭泣健康指南24wk03出榜嘅總週數 答案係58週

SNK NEWS PRESENTS:
2023 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮

◣全女班十大
第一位:AGA - MIZU ( ...
616.1314 發表於 2024-2-28 10:37 PM

Gin Lee好勁

2023 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮

根深蒂固的「老土」形象
並非朝夕可 ...
616.1314 發表於 2024-2-28 10:55 PM

Kelly今次復出真係好勤力
歌好聽MV好睇!見到佢再攞女歌手三甲好感動

最後最後一個獎
祖兒終於都要出場喇 ...
616.1314 發表於 2024-2-28 11:38 PM

竟然一個咁差嘅show都有人投
我同stephybest一樣都係支持Therefore I Am多啲

終於頒完 ~~
今年好 hea 搞,多謝大 ...
616.1314 發表於 2024-2-28 11:44 PM

啲獎整體頒得好靚!永遠支持全女班!

希望今年啲女歌手勤力啲唔好咁懶
下年我唔會遲到㗎啦

想知你講緊咩 係咪講緊由快歌慢想22wk49上榜到哭泣健康指南24wk03出榜嘅總週數 答案係58 ...
kel_kelvin 發表於 2024-2-29 01:58
好勁 ...今日言詞表達好有問題

係 好勁 ...今日言詞表達好有問題
liwaynejason 發表於 2024-2-29 02:37

咁始終係喺24年度先斷 所以可以留返24年度頒獎禮先提及返 個頒獎禮當咗Cut-off係23年52週 (不過as of 23wk52 幸兒連續上咗56個禮拜已經打破咗蘭兒17wk01 到18wk03 55個禮拜嘅記錄)

起碼我都明明地你講咩 唔算語癌

可能真係得Fans會鍾意 不過我就係喜歡 就係要畀金曲金

出呢首歌第一日聽咗90次! 因為嗰陣太期待 ...
kel_kelvin 發表於 2024-2-29 01:31

聽90次dum dum加埋有720次肯定就是你
我都想聽100次Dum Dum 賀小李奪金卻沒有發生
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

10. 女歌手獎
陳慧琳
冠軍歌曲:風眼、烈愛成灰      
上榜歌曲:我的親人、談情的價值、SEASON 2      

AGA
冠軍歌曲:MIZU、Miss u Goodbye      
上榜歌曲:Count to Ten、Special One
kel_kelvin 發表於 2024-2-29 01:10

Team AK的勝利
9. 男歌手獎
金        張天賦
冠軍歌曲:世一、抽、救命稻草      
上榜歌曲:Overkill、花海、第二人格、 ...
kel_kelvin 發表於 2024-2-29 01:04

MC終於金
lanB
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

10. 女歌手獎
金        Gin Lee
冠軍歌曲:快歌慢想、Dum Dum、單戀這件小事、企好、後人類的美麗與哀愁   ...
kel_kelvin 發表於 2024-2-29 01:10

Same 三甲 OMG
只係次序唔同
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

編曲:Boytoy、Onew ...
kel_kelvin 發表於 2024-2-29 01:24

QUEEN
二〇二三年度全女班投票

10. 女歌手獎
金        Gin Lee
冠軍歌曲:快歌慢想、Dum Dum、單戀這件小事、企好、後人類的美麗與哀愁   ...

榜豬愛煎也愛迪

Humeny's Music Awards 2023

年度歌曲
第一位 後人類的美麗與哀愁 - Gin Lee
第二位 萬一你是個好人 - 林 ...
Humeny 發表於 2024-2-28 17:48

原來堅兒掃曬啲大獎咁勁
二〇二三年度全女班投票

最最最後一個item
獎項分布 - 以唱片公司作單位
kel_kelvin 發表於 2024-2-29 01:50

仲以為你都會支持雙雙樓
最後 Twins 都係白果…
二〇二三年度全女班投票

原來堅兒掃曬啲大獎咁勁
616.1314 發表於 2024-2-29 09:36

She deserves

支持愛煎又愛迪會員年度最愛十大撞左1,4,5,6,8係唔識第二首 ...
on07111 發表於 2024-2-28 18:30

我不是迪粉…都覺得迪迪上年啲歌幾好 可惜佢走數 re 特別一都谷唔上女銀

Dum Dum & Janice are robbed!
kel_kelvin 發表於 2024-2-28 18:04

Dum Dum拎到你個金曲金已經足夠
希望蘭兒快啲出歌 補返個女金畀佢

聽90次dum dum加埋有720次肯定就是你
我都想聽100次Dum Dum 賀小李奪金卻沒有發生 ...
on07111 發表於 2024-2-29 03:46

明明香港捉迦賊李同大媽李奪金都有得呃歌聽 可惜…
Team AK的勝利

MC終於金
lanB
on07111 發表於 2024-2-29 03:48

And also 7. 優秀歌手獎
##       歌手 - 歌曲
05        Anson Kong - Keep Rollin'、Blue Monkey、月色
呢個獎係同姜濤二揀一贏返嚟 主要靠月色同分獎

好開心班仔全部都一人贏一年 無人喺度霸住金獎
lanb憑夜視鏡+生若冰火後來居上 未派之前差啲以為主主真係會三甲

Same 三甲 OMG
只係次序唔同
616.1314 發表於 2024-2-29 07:11

Great minds think alike 琳兒拎過銅但係好姊妹未拎過三甲 所以我好順其自然上一格就算 大家都拎未拎過嘅獎
QUEEN
616.1314 發表於 2024-2-29 07:12

DIVA! 金曲金4連霸 已經破咗蘭兒紀錄
其實除咗首歌 個MV陣Diva味都好震撼到我 如果有MV金獎我都會頒畀佢!
仲以為你都會支持雙雙樓  
最後 Twins 都係白果…
616.1314 發表於 2024-2-29 09:37
十大嗰度前幾日第一次揀係揀咗 雙雙樓 同 說好的未來 先 琴日最後關頭 連埋 企好(有諗過頒第三首) 奇異小姐 洗面 一下子就不愛 6揀2 揀咗你不了嗰2首

榜豬愛煎也愛迪
Humeny 發表於 2024-2-29 09:27

我不是迪粉…見佢就嚟結婚收山咪畀銅獎最佳成績佢 希望佢真係收山
Dum Dum拎到你個金曲金已經足夠
希望蘭兒快啲出歌 補返個女金畀佢
Humeny 發表於 2024-2-29 10:37

Dum Dum拎我金曲金 幸兒一早預咗 無你個五大第二咁驚喜

咁快講明蘭兒一出山幸兒無掟企

實至名歸!
bagfgfcde 發表於 2024-2-28 23:53

可能係成個 list 你唯一一個會覺得實至名歸嘅獎
二〇二三年度全女班投票

3點鐘 準!時!頒!

❀ SAKURA HKMusic Awards 2023 ❀               

//新一年希望可以重拾喜惡之心,懂得快樂//               
//願我懂得為自己選擇//               

回看上年一月留下嘅祝福,大概都有實現               
經歷年初嘅不如意、情緒過山車               
終於喺自我懷疑嘅死胡同中放過自己               
依然會不憤依然會憎恨               
但仍然相信當初嘅選擇               
未至於選擇到快樂,至少都冇選擇到繼續不開心               

腦海充斥雜念,自然就冇心神顧念喜歡嘅心情               
清空一切後,幸好又得到音樂嘅力量               
少咗一聽鍾情,更多嘅係聽久生情               
呢一年嘅遊歷中發掘咗好多喜歡嘅事物               
更加懂得忠於自己嘅愛惡               

//愛就愛吧 無用多牽掛//           

❀ SAKURA HKMusic Awards 2023 ❀

>>候選準則及名單<<

AGENDA

1. 年度歌曲(20)
2. 年度音樂單位(10)
3. 年度新晉單位(5)
4. 年度專輯(1)   年度課金專輯(5)
5. 年度演唱(1)   年度作曲(1)   年度填詞(1)   年度編曲(1)
6. 循環播放單位(1)   循環播放單曲(1)   循環播放專輯(1)
7. 騷(5)
8. 年度推薦大獎(1)

>不如直接敲問內心
月更榜單減輕到堆積如山嘅榜債,但反映唔到365日嘅心情
直接揀,分分鐘榜尾都可登頂
今年再度嘗試寫埋晒啲尷尬到打冷震嘅tag

SAKURA HKMusic Awards 2023 ❀ 年度歌曲

候選年度歌曲 最後40強

JANFEBMARAPR
坐看雲起時 - 柳應廷火海 - 留香瓊*~Silencio…Shh - 邱彥筒伸縮自如的愛 - 陳蕾
bad weather - moon tang保持浪費 - before the night ends繼續繼續 - 陳健安
花海 - 張天賦
Inside My Head - Bedroom Party
航行者一號 - Hedgehog
只有散步我們才真正聊天 - HLau
MAYJUNJULAUG
至關重要事情 - WHIZZJM單身9 - 柳應廷You took my breath away - 歸綽嶢關我蛋治 - Kiri T
煩 - The Hertz君莫問 - Luna Is A Bep我們的故事未完…待續 - per se我內心強大的小孩 - YE AHS
樹海 - J1M3 feat. 謝芊彤Something I Can Never Have - ANWIYCTI路仍長 - 雷同二友
歌手職訓101 - Gordon FlandersOne Two Three - WHIZZ
Whalefall - Noisy Charlie下一世つづく - YE AHS
自動登入 - 張蔓莎
SEPOCTNOVDEC
正義病患者 - The Hertz時機已到 - 陳凱詠 feat. 鍾說在我失去色彩之前多多指教 - per se大海少年 - 柳應廷
愉快動物病 - Serrini沉船餐廳 - FOOLYA 虎牙爆煲急救指南 - The HertzI'm Marf-elous - 邱彥筒
流離者的海 - 林家謙房屋供應問題 - moon tang之後的一天 - 陳健安
神的不在場證明 - 陳蕾
練功 - 陳凱詠

SAKURA 2023 年度歌曲 第二十位

自動登入 - 張蔓莎
作曲:張蔓莎 / 吳林峰   填詞:小克   編曲:周錫漢/ 葉澍暉   監製:周錫漢

非常MK嘅一首歌,奈何MK得來我全年狂聽= = 狂聽到一早已經決定要放尾位。。。

SAKURA 2023 年度歌曲 第十九位

君莫問 - Luna Is A Bep
作曲/填詞:Luna Is A Bep   編曲/監製:威倫@Luna and The Bosin / Elliott Tam@Luna and The Bosin

清醒嘅人就會不停問點解,問勻古今中外過去現在未來,或者要清空思緒沉澱靜默,可以望到香港座超級火山

SAKURA 2023 年度歌曲 第十八位

愉快動物病 - Serrini
作曲/填詞:Serrini⁣   編曲:Yeung Tung   監製:Serrini / Yeung Tung

世界很可怕,夢裡甚麼都有,連心魔都變得善良,放任在刺骨嘅氣流罅縫間慢慢奔跑

SAKURA 2023 年度歌曲 第十七位

Something I Can Never Have - ANWIYCTI
作曲/編曲:ANWIYCTI   填詞: Joey Pui   監製:Edward Chiu

暌違三年,繼續以強而有力嘅低音作主軸,建構一個沉鬱又躁動嘅聽覺世界

SAKURA 2023 年度歌曲 第十六位

Whalefall - Noisy Charlie
作曲/編曲/監製:Noisy Charlie   填詞:C Long@Noisy Charlie

鯨落非擱淺,墜落深海滋養千萬生命,暗湧無聲嘅海溝之中,又有誰聽到鯨魚窒息之際嘅哀號呢

SAKURA 2023 年度歌曲 第十五位

樹海 - J1M3 feat. 謝芊彤
作曲:黃浩琳/J1M3   填詞:小克   編曲:J1M3

填上粵語詞後,撥開迷霧就能看見自殺森林中遊離嘅靈魂,於漆黑密林中幽幽發亮,偷偷哭泣

SAKURA 2023 年度歌曲 第十四位

JM單身9 - 柳應廷
作曲:陳蕾   填詞:黃偉文   編曲:One Orchestra    監製:王雙駿

又一個夢幻聯乘,佢哋幾時先開拉闊?用充滿棱角嘅器樂聲擊退問你幾時有拖拍嘅三姑六婆嘅話,間奏如果真係牧童笛會比較好

SAKURA 2023 年度歌曲 第十三位

正義病患者 - The Hertz
作曲/編曲:The Hertz   填詞:Him Hui@The Hertz   監製:王雙駿

Live recording第一擊,終於回到我最愛嘅funk hertz,以清晰俐落嘅混音呈現五個主角嘅聲音,輕輕鬆鬆摑所有心地差嘅人一巴

SAKURA 2023 年度歌曲 第十二位

我們的故事未完…待續 - per se
作曲/編曲/監製:per se   填詞:亞木

悅耳嘅前奏一響,青春亮麗嘅回憶一閃,不論能否改變過去,亦渴望未來再次相擁

SAKURA 2023 年度歌曲 第十一位

練功 - 陳凱詠
作曲/填詞:JACE   編曲:黃少雍 / Will Foulke   監製:黃少雍 / JACE

亂想一通後,更要勤練一身好武功,撇脫從前枷鎖,以型格節拍重返舞台中心,拳拳到肉
[url=https://youtu.be/RzZwn2dEmcw?si=4SJN4JLZoodYrMUW][/url]
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

SAKURA 2023 年度歌曲 第十位

航行者一號 - Hedgehog
作曲:Paco@Hedgehog
填詞:雷暐樂
編曲/監製:Hedgehog

樂隊有敲擊樂點綴編曲,為歌曲添上不同趣怪跳脫嘅聲音
加上主音扎實唱功,自然輕鬆駕馭混和Funk及R&B
歌曲以一堆零碎琴音開展太空冒險之旅,隨著節拍搖擺,太空船加速前進
初次到訪宇宙角落中無人之境,控制塔越來越遙遠,指示燈越來越暗淡
未知嘅星空旅途即將險阻重重,但仍然使人興奮

SAKURA 2023 年度歌曲 第九位

繼續繼續 - 陳健安
作曲:陳健安
填詞:Oscar
編曲:賴映彤
監製:賴映彤 / 陳健安

未知道2.0,但感動程度不相伯仲,Chill Club首唱已經令熒幕前嘅我哭o能左
連綿嘅旋律配上溫暖嘅聲線,好比人生洪流中遇上嘅天使
感到前路困難得無法再走下去時,連聲"可以,可以,可以"嘅力量無窮大
繼續尋找,繼續迷信,繼續披荊斬棘

SAKURA 2023 年度歌曲 第八位

沉船餐廳 - FOOLYA 虎牙
作曲:FOOLYA 虎牙
填詞:Oscar
編曲:Teddy Fan
監製:Teddy Fan / Herman@The Hertz

⤵⤴⤳
幾下醒神入鼓後,前奏三粒音已經極度好聽,為歌曲定好基調
Big Band格局似是一大群嘍囉正為呢場奇怪嘅相親約會歡呼
充滿深夜感又異常歡樂嘅音樂,二人內心心花怒放
暗暗期待著對方伸手邀請到舞池畔旁
[url=https://youtu.be/qEd3QDs90m4?si=mHInKLIM9C4nrQKd][/url]

SAKURA 2023 年度歌曲 第七位

至關重要事情 - WHIZZ
作曲/編曲/English Lyrics:WHIZZ
填詞:鄭敏
監製:WHIZZ / Goro Wong

鎂光燈先落在坐於套鼓前嘅女孩,清新嘅聲音開口唱歌
目光繼續往左移到手持貝斯嘅女孩,再到主音,再到結他手
獨特嘅搖曳節奏感經已非常迷人,加上全員合唱更是新鮮
最至關重要嘅事就係享受當下,跟隨心中節拍
4 voices 1 band,正是如此

SAKURA 2023 年度歌曲 第六位

伸縮自如的愛 - 陳蕾
作曲/填詞:陳蕾
編曲/監製:Mike Orange

先聲奪人嘅結他line,帶點爵士搖曳感嘅鼓拍,頓時形成一種調皮感
新鮮嘅節拍非常搶耳,同主題互相呼應,構成一個人開心漫舞嘅畫面
遠望對岸嘅花花世界,只想輕輕一蔑
愛神之箭一出,可以果斷折斷,亦可以接住掛在心上

SAKURA 2023 年度歌曲 第五位

煩 - The Hertz
作曲/編曲/監製:The Hertz
填詞:Him Hui@The Hertz

閉上雙眼,只見一束光,腦海混亂嘅聲音一下下擊打著
節奏突然加速,煩躁惱人嘅往事湧上心頭,如走馬燈飛快閃過
訴盡世途險惡,是非真假
突然又回到平靜,一個人站在光束下哼歌對唱

排完先發現幾年嘅第五位都係赫茲^^
[url=https://youtu.be/y2tRamo4gjQ?si=Yy9_qyWS9FmLBQIg][/url]

SAKURA 2023 年度歌曲 第四位

時機已到 - 陳凱詠 feat. 鍾說
作曲:JACE
填詞:JACE / 鍾說
編曲:hirsk
監製:hirsk / JACE

經歷過噤聲、出走、深造又沉澱後,
帶來充滿自信嘅dance beat,字字鏗鏘有力
再有驚喜獻聲加持,孕育出最佳時機
回望整個旅程,縱然跌跌碰碰,亦是收穫良多