返回列表 發帖
得唱25首咁少?
fifty1205 發表於 2016-10-7 23:52

因為8:45先開始⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

我同意,memento個主題好完整,癡情司果part完全推高哂standard.今次啲歌有啲散,為左將啲歌併湊啲m ...
kanxd 發表於 2016-10-8 00:07

開心有人認真討論

Memento 所有concept 好清晰,開頭果part 連唱鋼鐵青山天使藍 編曲將本身首歌再upgrade

其他歌好似嘆息橋同韻律泳咁仲好聽過CD

今次完咗舊約之後懶係安靜咁無端端又韻律泳,無啦啦又民族風咗兩隻最厭嘅歌

好多編曲個feel fit 細場多過紅館 e.g. 木紋悶到 & 禁色唱到悶喇

好多野都好似入咗迪士尼睇lion king  lol

剩係一味懶係灰咁 個theming 的確有點弱 好似夾硬將麥花臣搞pt 2

要讚終於有如無意外 圓滿 仲有薩拉熱窩 , 最正竟然我覺得係花見

好在有香港演唱會之寶highking

cut 咗第一次親愛的黑色啦唔該 !

聽晚睇,見到RUNDOWM唔多期待
冇咩SIDE TRACK咁

開心有人認真討論
Memento 所有concept 好清晰,開頭果part 連唱鋼鐵青山天使藍 編曲將本身首歌再upgrade ...
kinderpark 發表於 2016-10-8 00:40

欸,有d唔同意你。頭一part既idea我覺得係好完整,舊約到韻律泳賦予左新意思,再到艷光d人集埋一集係好開心(至少我好振奮)。光明會編得麻麻地,有d夾硬。呀姨阿霞得太耐有d攰。明明光明會係首好有氣勢好high既歌,但今次、memento同麥花臣都改左弱哂。不過我個人黎講最佳編曲會係memento同今次既艷光四射,好有驚喜。

stephybest 發表於 2016-10-8 00:53

我諗佢覺得可能上兩次e館同麥花臣都唱左唔少而且今次多左街客
所以……

stephybest 發表於 2016-10-8 00:53

係一首side track都冇,全部都係plug過既

朋友話見到有幾排吉位 好礙眼

利申:我本身都係街客,只係識HOCC既HIT SONG
但我唔多鐘意一個SHOW係全PLUG SONG咁做
SIDE TRACK最想聽既忘都冇

利申:我本身都係街客,只係識HOCC既HIT SONG
但我唔多鐘意一個SHOW係全PLUG SONG咁做
SIDE TRACK ...
stephybest 發表於 2016-10-8 01:07

希望只係今日遲開少左PART SIDE  TRACK

如無意外都好耐無唱

個 RUNDOWN 都幾 ................

一首dress me up既歌都冇
Jacz 發表於 2016-10-8 00:22

真心喊出嚟
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

睇咗幾條片,佢把聲點解可以比起以前薄咗咁多?

朋友話見到有幾排吉位 好礙眼
721AXA 發表於 2016-10-8 00:59

售罄還有吉位?

售罄還有吉位?
lightupmylight 發表於 2016-10-8 11:49

牛牛飛無人問律
要承擔void飛風險

如無意外都好耐無唱
mc) 發表於 2016-10-8 01:37

現場反應好好,可能太耐無唱

shampoo 絕對
都冇

同埋睇rundown好似得五大parts?
五parts以紅館黎講係極少 LOL

詩與胡說
明目張膽
未來
出走太平洋
迷你與我

有冇第二晚rundown?

有無人留意到無普通話歌⋯⋯
kanxd 發表於 2016-10-8 00:03

今場加番詩與胡說、出走太平洋

仲有明張目膽 x 明目張膽

由斷橋到墜機
所有野睇落好絕望,但其實係絕望之中都會搵到生機,
最後變成新既大樹開花結果

青山黛瑪我以為係開到荼蘼

如果琴晚唱埋明目張膽就好
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

連何韻詩都搞經典廿載金曲演唱會

蝦餃老母's impact tbh
nicknicknick 發表於 2016-10-8 15:20

其實喪唱經典歌無所謂只要佢將舊歌改左新既編曲,或者舞台上既呈現方法,能夠比佢新既生命啲歌既時候,我覺得係突破
例如艷光四射由華麗改到咁歡愉,花見改到咁有部落氣勢…… 真係幾眼前一亮架喎
不過鋼鐵呢d齋企大合唱咁就真係廿載金曲夜....
相反如果齋企唱sidetrack,無咩舞台或音樂上既編排其實都可以好悶
所以我覺得hit song or side track比例幾多都好,最緊要最後出黎既感覺唔係千篇一律食老本

尋晚場何詩話自己1996年參加歌唱比賽都有20年,
仲以為佢想introduce美祖

岩岩收到。
一個何韻詩fans forward的msg:
10/10 會係HOCC 今次紅館演唱會最後一場。一直以黎,都係歌迷嗌encore,等Hocc出黎。
但係,我地何不嘗試送返份禮物比Hocc?建議10/10個場,係演唱會完結時(即係未開燈既encore環節),大家一齊唱是有種人,以代替淨係嗌encore。
(*希望fans club可幫手帶起)
雖然,今次小驚喜會否成功係未知數,但希望大家幫手forward出去,去到現場幫手話比前後左右既人依個信息。

歌詞:
是有種人 純粹熱愛耕耘
有種個性 從未曾被發掘
自自在活過 為活著便已 興奮
**不斷唱直到佢出黎**

第一次現場睇佢演唱會

非菇徒但只有一隻歌未聽過

其實覺得選曲幾好聽,不過唱功略差于預期

唱英文歌果佔女仔是誰

始終覺得Live in Unity最正
一首side track都無有啲過份..

今晚 encore 係可可、喜歡喜歡你同癡情司
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

睇左今晚哩場, 第一次睇HOCC CONCERT
睇得出今次好慳皮....可能真係冇咩錢
好: 首首歌都識唱, 好正, 氣氛好好, 好到有D似邪教咁
彈: 我覺得個RUNDOWN有D 失望, 失望唔係冇SIDE TRACK, 而係個編排好散亂咁
好東拼西湊FEEL, 鍾意唱咩歌就咩歌, 同MMT, UNITYRUNDOWN 差好遠, 令我幾失望

今晚 encore 係可可、喜歡喜歡你同癡情司
星勤 發表於 2016-10-10 00:44

仲有迷你與我

睇左今晚哩場, 第一次睇HOCC CONCERT
睇得出今次好慳皮....可能真係冇咩錢
好: 首首歌都識唱, 好正, 氣氛好 ...
Kyle_ 發表於 2016-10-10 01:12

左膠們都出哂文力讚個show好完美好突破
我反而覺得成個主題編排都冇surpise 甚至個台設計都好畫公仔畫出腸
道具機關更加唔洗講

我覺得最有睇頭既都係成場個種團結既氣氛
但production太多可以改善既地方

如果覺得今次演唱會production太慳皮因爲舞台無野睇,
咁就即係證明大家無留意Hocc宣傳演唱會時既訪問啦~
由Day 1開始,Hocc就已經講到明今次個show唔會有智能舞台、飛機大炮架啦,
今次著重既係用心感受,況且,雖然props係比之前三次既紅館show少,但大家覺得佢請黎既日本、巴西既舞者/藝術家、本地既PolyU同IVE dancing society,
甚至係民族樂器既演奏者會平嗎? 我唔認同~今次明顯佢著重既唔係用機器可以幫到佢啲咩,而係人民力量~

至於sidetrack,始終今次好多唔係成日聽Hocc既歌既觀眾入場,
佢一首都唔揀落正rundown係正常不過既事,佢都要顧及呢班觀眾架嘛,
喺每晚encore環節唱番都唔錯啦!

講完,今晚尾場,繼續good show!

如果覺得今次演唱會production太慳皮因爲舞台無野睇,
咁就即係證明大家無留意Hocc宣傳演唱會時既訪問啦~
...
dorispeko 發表於 2016-10-10 09:46

認同 很花心思嘅製作

敗筆反而係《木紋 wooden heart mix》嘅演出⋯

坐藍區ROW4對正個樓梯同顆樹真係喊出嚟,成晚同坐監冇分別,
雖然佢已經刻意有好幾次都走過樓梯呢邊,但坐藍區真係miss佐太多野,基本上大部分樓梯以外發生既野我地都唔知佢係度做緊乜,慘到... 我明白為佐慳皮可以唔要華麗舞台,高科技機關,但可唔可以D props 唔好遮曬令到成個section既人都睇唔到個台同唔知歌手係另外個三面台係度做緊乜?

講返音樂個part,成日rundown真係好堆砌feel,有幾part好似完全冇過場,無啦啦就跳佐去另一part咁,同埋冇sidecut真係好失望,明明鍾意睇佢既演唱會就係因為佢成日都會唱好多sidecut,點知今次一首都冇...

另外日本人水晶球個part真係好悶,同埋有點喧賓奪主...
Accoustic既韻律泳好好聽,唱圓滿直頭好聽到起曬雞皮...

最後要講既係氣氛真係好到爆,一開波D人已經自動波入晒mood,由頭high到落尾,佢講得冇錯,真係有可能係香港最團結既演唱會

如果今晚有飛,真係想睇多一場,不過一定要藍區以外

Overall pretty good though I agree Memento was better. The atmosphere was fantastic and the significance (lack of corporate sponsors, the idea of uniting Hong Kong) of the whole show cannot be ignored. However, if she won't even release an EP before her next concert, I don't think I will be interested.

左膠們都出哂文力讚個show好完美好突破
我反而覺得成個主題編排都冇surpise 甚至個台設計都好畫公仔畫出 ...
721AXA 發表於 2016-10-10 02:51

都同意個台畫公仔畫出腸,不過紅館騷難啲所有野都咁隱晦既
而且水晶波同彎刀果part係咩意思,點解金剛經要直落木紋?有無高人分析一下

雖然全部大路歌但不是大問題,部份重新編曲過後好正,尤其是青山黛瑪,好聽咗好多。

雖然全部大路歌但不是大問題,部份重新編曲過後好正,尤其是青山黛瑪,好聽咗好多。 ...
Serendipity 發表於 2016-10-10 13:40

舊編曲黎, 2011 年E館既編曲黎

一直未得閒上黎講COMMENTS
我係睇頭場既
睇完成場我最深刻既回憶只係HOCC FANS CLUB
有4-5個O靚仔O靚妹由木紋一起INTRO全場打拍子之後開始每首歌都係度打拍子
仲要企晒起身拍得好起勁
連青山黛瑪都拍足全首
最慘係我見到有D位明明係RETARD OR FREE拍
都比佢地拍到影響HOCC唱番正拍
佢地距離我都有十幾行但係我都聽到
可想而知其他更近既人有更受影響
不過竟然冇一個附近既人叫佢地停
我坐係遙遠既地方好無奈咁聽左一晚拍子音樂會
BUT THE SHOW IS GREAT
可惜有一班害群之馬

其實已經因為經常有人係戲院傾電話、討論劇情而少左入戲院
而家連演唱會都係咁
其實香港人係咪真係唔識自律

個台真係一睇就知咩事LOL佢成晚又係咁講黑暗中找光明希望哩D野

水晶波果PART 我覺得唔應該放係木紋到囉真心
完全係搶哂風頭, 木紋又唔係原唱版
真係幾失望

尋日同前日幾點開場?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

尋日同前日幾點開場?
hinz 發表於 2016-10-10 18:06

琴晚8:30

氣氛200分

真係學樓上話齋好似邪教咁連慢歌都企響身
唔知係咪睇完rundown冇抱住期望入去睇  反而覺 ...
nicknicknick 發表於 2016-10-11 00:17

encore 咗好多首?仲有乜野歌?

20:35 - 00:00

Encore:
迷你與我
再見露絲瑪莉
絶對 (with 何炳)
化蝶 (Piano version)
妮歌
光榮之家

次序可能有亂,見諒!

嘩真係等到 1010 先唱妮歌喎

始終都無願我可以學會放低你
三次都無唱
Btw 有無錄影?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

始終都無願我可以學會放低你
三次都無唱
Btw 有無錄影?
fifty1205 發表於 2016-10-11 01:00

有錄 可能同EMI/ 東亞/ 寰亞傾掂數

都同意個台畫公仔畫出腸,不過紅館騷難啲所有野都咁隱晦既
而且水晶波同彎刀果part係咩意思,點解金剛經要 ...
kanxd 發表於 2016-10-10 12:34

彎刀 聽到死硬派粉絲講 其實係:傘既骨幹 ☂️
用埋黃色既時候 即刻明晒!
水晶球 話係眼淚wo (呢個就有d⋯⋯隔硬)

彎刀 聽到死硬派粉絲講 其實係:傘既骨幹 ☂️
用埋黃色既時候 即刻明晒!
水晶球 話係眼淚wo (呢個 ...
rfv123 發表於 2016-10-11 01:12

事件 = 歷歷在目 錄下(2014)年鑑