返回列表 發帖
岩岩又睇左次祖祖 BAD BOY 同 COCO BAD ROMANCE
聽多次叩叩就瞓
mamakin 發表於 2016-4-2 01:43

喺外國forum 我見有人post Coco 唱Bad Romance
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

陶子姐姐

岩岩又睇左次祖祖 BAD BOY 同 COCO BAD ROMANCE
聽多次叩叩就瞓
mamakin 發表於 2016-4-2 01:43

叩叩叩叩叩叩叩叩叩叩

DBC 1台旗艦台

DBC 華語歌曲流行指數 @ 2/4/2016
(Week 13 24/3- 30/3/2016)
RK   LW   Songs            Singer

01   07    永遠很近          黎曉陽
02   03     叮噹可否不要老 張敬軒
03   01    一雙手             林奕匡
04   02    山林道             謝安琪
05   06    完美                草蜢
06   13    穿花蝴蝶          衛蘭
07   14    臨別一秒          黃千庭

08   09    自己的情歌       張惠雅
09   ne    我好得閒          容祖兒
10   ne    我的不死          丁悅
11   08    多少年             JW
12   ne    哪裡只得我共你   Dear Jane
13   05    我們的             黃劍文
14   04    盔甲                閰奕格
15   16    脂肪葡萄           陳詠謙
16   ne    生於斯             C Allstar
17   19    夢想家             鍾舒祺
18   ne    不經不覺          張匡佑
19   20    安守本份          谷微
20   10    親熱                鄭融

本周共 5 新上榜歌曲

OUT

11 12 衝過去             鄭秀文
12 18 道聽塗說          林芯儀
15 16 圓                   AGA
17 20 浴血太平山       黃耀明
18 13 天平先生          J.arie

===================================
michael 有冠
joey 破左新高 (Gotta Get High PK: 12)
圓係得2week命
丁悅而家唔去新城走左過黎
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

咁我要好認真咁揀下

#TWINS100SONGS 不日登場
jasonng 發表於 2016-3-31 15:42

等我都寫#SIA50SONGS先
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

DBC 1台旗艦台

DBC 華語歌曲流行指數 @ 2/4/2016
(Week 13 24/3- 30/3/2016)
RK   LW   Songs             ...
kevinlai1621 發表於 2016-4-2 09:26

我的不死好難聽
多少年仲未冠

天平先生
Happy and Blessed.

點解對比起lala
鄧紫棋可以唱得咁難聽

認真答你,lala版本有修音,gem版本無

Gem版個beat快啲,lala有多啲空間修飾佢啲音

認真答你,lala版本有修音,gem版本無

Gem版個beat快啲,lala有多啲空間修飾佢啲音 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 13:52

已經唔只係音準啦喎
連聲線lala都對味過唔知幾多倍
天生既差距

仲有漿唔知唱緊乜 連佢把聲都俾樂器遮住
好 難聽 同時都 好難 聽

已經唔只係音準啦喎
連聲線lala都對味過唔知幾多倍
天生既差距

仲有漿唔知唱緊乜 連佢把聲都俾樂器遮住 ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 13:57

一個rock版 一個lala版 你話lala有多好多個人風格就真嘅

邊個對味就見仁見智,我就兩個都麻麻

後期製作可以處理到好多瑕疵,包括樂器同人聲平衡,所以咁比好似唔係咁公平

當然,我都認同gem唔係好啱唱rock 而咬字不嬲係gem大弱點

一個rock版 一個lala版 你話lala有多好多個人風格就真嘅

邊個對味就見仁見智,我就兩個都麻麻
...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:04

其實點解你一口咬定lala版本有修音
話哂佢都係歌唱比賽入行

我就覺得漿改編得真係好難聽 lala版本好聽好多啦

其實點解你一口咬定lala版本有修音
話哂佢都係歌唱比賽入行

我就覺得漿改編得真係好難聽 lala ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 14:12

其實 眾所周知 所有集數都有修音,除左決賽係live無得修

Gem版係決賽唱

點解對比起lala
鄧紫棋可以唱得咁難聽
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 13:43

Btw其實我覺得首歌都幾難聽,所以邊個唱我都係覺得難聽

Gem版係決賽唱 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:15

咁我都好期待lala係決賽既表現
睇下係咪真係執得勁到差過GEM都變成大勝

咁我都好期待lala係決賽既表現
睇下係咪真係執得勁到差過GEM都變成大勝 ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 14:25

可惜佢唔會再係決賽唱同一首歌,無法直接證實

可惜佢唔會再係決賽唱同一首歌,無法直接證實
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:27

咁都可以印證佢大概既實力既
或者想直接證實的話 我覺得一定會有係LIVE唱翻呢首既機會既 希望

反OT GEM版真係太難聽

Gem版係決賽唱 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:15

基本上中外比賽節目都有修音
係睇大執定細執既啫

我是歌手係超級大執音
(上一輯有人爆過料)

至於我睇開 美國版The Voice 執音執都唔少
反而英國版The Voice 執音執得超級少
所以我個friend 話佢成日都覺得英國版啲選手質素差過美國版好多

呢啲比賽播Live 咪見真章囉

或者想直接證實的話 我覺得一定會有係LIVE唱翻呢首既機會既 希望

...
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 14:33

但lala如果同GEM唱同一首慢歌,lala都幾大機會大勝
基本上中外比賽節目都有修音
係睇大執定細執既啫

我是歌手係大執
(上一輯有人爆過料 ...
matthew1990 發表於 2016-4-2 14:34

我嗰時有live睇GEM決賽,心諗表現同之前啲集數咁大落差,所以個節目修音相信幾勁
依啲節目修咗音先多人睇

我嗰時有live睇GEM決賽,心諗表現同之前啲集 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:37

所以我不嬲唔睇我是歌手

所以我不嬲唔睇我是歌手
matthew1990 發表於 2016-4-2 14:39

仲有,大陸咁多素人比賽,你估真係個個唱到零瑕疵?係修咗音先令人覺得個個都唱到識飛
相反香港歌唱比賽唔修音,咪比人插參賽者廢,雖然有啲係真廢
但我覺得兩者個差距唔係想像中咁大,詳情可以睇返 XXX聲音所有live決賽

我嗰時有live睇GEM決賽,心諗表現同之前啲集 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:37

點解會咁多人將漿既唱功捧上天
慢唔得rock仲差

美祖今次個表演留番總決賽其實真係有機爆冷

之前個D煞科就

仲有,大陸咁多素人比賽,你估真係個個唱到零瑕疵?係修咗音先令人覺得個個都唱到識飛
相反香港歌唱比賽 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:41

無線冇錢請sound engineer

慢唔得rock仲差
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 15:17

Coco 好過漿
佢把聲versatile 啲

因為佢有其他野彌補到佢既缺點
等於Demi Lovato 低音落唔到 高音belting strained
但外國music critics 都重係會放佢放去A-list vocalists (我諗頂盡A-- ) 一樣
(喺同一個scale度 Taylor Swift 係D-list; Adam Levine (Maroon 5) 係C-list; Miley Cyrus 係B-list; Sia 係A-list )

...
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 14:33

其實係因為gem唱完第一隻歌叫到把聲都沙左搞到第二場medley (包括一無所有都難聽到爆)
情況就好似之前保良show, 芒果台跨年一樣, 第二隻歌已經走曬樣
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

慢唔得rock仲差
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 15:17

lupo 幫咗佢好多
GEM係 我是歌手 大部分編曲都好啱佢發揮
其實係因為gem唱完第一隻歌叫到把聲都沙左搞到第二場medley (包括一無所有都難聽到爆)
情況就好似 ...
kevinlai1621 發表於 2016-4-2 15:58

差啲唔記得依個原因

Coco 好過漿

等於Demi ...
matthew1990 發表於 2016-4-2 15:49

Sia是咪半紅不黑,恕我無知
如果係,真係寧願做 D-list歌手好過

如果係,真係寧願做 D-list歌手好過 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 16:03

我中學鍾意佢嗰陣就半紅不黑
後尾佢決定退出做幕後 又神神推鬼使紅左
之後佢決定用玩既心態 出多隻碟完埋唱片約
點知碟入面其中兩首歌紅遍全球 之後佢決定繼續出碟
(有好多電影配樂都係佢唱嘎 )

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

lupo 幫咗佢好多
GEM係 我是歌手 大部分編曲都好啱佢發揮
kayzzz 發表於 2016-4-2 16:01

同埋佢聲底算厚(比起其他參加 我是歌手 既香港歌手),所以佢唱力量型嘅歌就好易跑出

我中學鍾意佢嗰陣就半紅不黑 後尾佢決定退出做幕後 又神神推鬼使紅左
之後佢決定用玩既 ...
matthew1990 發表於 2016-4-2 16:11

淨係聽過佢chandelier隻碟,有好多歌都正,係咪已經係最好聽嗰隻?

如果係,真係寧願做 D-list歌手好過 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 16:03

有時紅同唱得好唔好係冇關係 (esp. in pop music)
聲音有特色/唱歌有感情/包裝 亦都非常重要

http://www.criticofmusic.com/2015/03/vocal-range-and-profile-sia.html

淨係聽過佢chandelier隻碟,有好多歌都正,係咪已經係最好聽嗰隻? ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 16:13
唔係 其實佢啲新歌好pop
咁你就要密切留意 #SIA50SONGS 喇 (賣廣告)

唔係

咁你就要密切留意 #SIA50SONGS 喇 (賣廣告)
matthew1990 發表於 2016-4-2 16:16

咁chandelier是咪最紅嗰隻?

其實佢啲新歌好pop

matthew1990 發表於 2016-4-2 16:16

我就係中意pop歌

咁chandelier是咪最紅嗰隻?
kayzzz 發表於 2016-4-2 16:19

Her first solo hit

Coco 好過漿

等於Demi ...
matthew1990 發表於 2016-4-2 15:49

Taylor Swift其實係咪真係好差

我就係中意pop歌
kayzzz 發表於 2016-4-2 16:19

佢早期啲歌cum聽好多

Her first solo hit
matthew1990 發表於 2016-4-2 16:19

其實有時我覺得佢仲 X叫過GEM

kayzzz 發表於 2016-4-2 16:22
你死啦 敢得罪Sia死忠

nicholashin 發表於 2016-4-2 16:22

係M會員就唔怕講
X叫得好聽咪得

Taylor Swift其實係咪真係好差
bagfgfcde 發表於 2016-4-2 16:21

都幾差嘎 所以我絕對唔會睇佢演唱會
詳細可以睇 http://www.criticofmusic.com/2012/11/vocal-profile-taylor-swift.html

nicholashin 發表於 2016-4-2 16:22
我不知幾理性 唔係盲粉嘎 <3

kayzzz 發表於 2016-4-2 16:22

所以我先講我鍾意佢未紅之前既歌多啲
佢而家為左討好pop audience 有時做得over 左
Positives: Instantly identifiable voice, with a fast vibrato and original rasp contributing to this. Able to sing complex melisma with great agility (see the head voice riff in Elastic Heart). Her low notes are not hit by lowing the larynx and have a dark quality to them, though they are easily the weakest part of her range. The mid-range is strong, as well as chest voice notes up to C5. Her head voice is sweet and feminine. Her phrasing and tone are original and instantly identifiable.

Proficient with legato phrases. Her voice is able to adapt to different genres in the pop field, such as disco, pop/rock and EDM. Able to execute growls without strain.

Negatives: Upper chest voice belts (those past Eb5 usually) are horribly strained and pinched, and are never mixed, leading to cracks. Her voice cracks, though they appeal to some, show signs of vocal damage either due to substance abuse, poor vocal technique, or both. She also utilizes vocal fry very often, though this could also be seen as an emotive positive.

btw我又好打手feel

利申:唔係好中意GEM唱歌㗎咋

我不知幾理性 唔係盲粉嘎
matthew1990 發表於 2016-4-2 16:26
Thanks for sharing

Thanks for sharing
nicholashin 發表於 2016-4-2 16:33

Thanks for reading

Taylor把聲真係乜歌都一樣咁濟

但係佢唱乜我都鍾意聽 愛
nicknicknick 發表於 2016-4-2 16:34

我死啦 敢得罪Taylor死忠

Taylor把聲真係乜歌都一樣咁濟

但係佢唱乜我都鍾意聽 愛
nicknicknick 發表於 2016-4-2 16:34
我都係聽佢CD算喇 睇Live 唔好預我喇

btw, 睇到呢句我笑左嘎
She can only hold her stamina when performing one song at a time, such as at an awards show, but at concerts her energy drains very quickly, with little body motion or dancing.

我不知幾理性 唔係盲粉嘎
matthew1990 發表於 2016-4-2 16:26

mind me asking what does it mean by "low notes being dark"?? It's been used to describe both Sia and Taylor.

mind me asking what does it mean by "low notes being dark"?? It's been used to describe both S ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 16:48

(唔知點譯做中文) 類似「沉實」囉

support
nicholashin 發表於 2016-4-2 00:20

謝nh嗄送首歌比所有溫書既人
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。