返回列表 發帖
第一, 兩邊都未出offical MV. 第二, 祖祖都不是好多人去聽, 咁快就下定論, 一陣間人妻過咗就好難收翻
hkwilliamsiu 發表於 2018-6-21 12:05
2位youtube同日出,2位都未有official mv,所以咁比較係公平
Love Mag Love Joey

本地新歌榜同日日新歌榜完全唔同rank,你早喺本地新歌榜度仲係28...完全唔知咩準則,唔明點解呢度咁 ...
faithshun 發表於 2018-6-21 14:18

本地係update weekly,日日係daily囉 有咁難明?

Moov no.1 埋
dicksonkwok 發表於 2018-6-21 13:14

全線贏晒淫妻

本地係update weekly,日日係daily囉 有咁難明?
dicksonkwok 發表於 2018-6-21 14:47

美早高啲嘅嗰個榜就係最update嘅,美早排28嗰個榜就係outdated嘅,明晒。我唔明你點從一個冇weekly字眼嘅榜硬塞一個weekly畀佢,或者你係pccw員工我唔知啦

簽名被屏蔽

美早高啲嘅嗰個榜就係最update嘅,美早排28嗰個榜就係outdated嘅,明晒。我唔明你點從一個冇we ...
faithshun 發表於 2018-6-21 15:36

其實有留意開都知果個係weekly,而家淨係見到啲人唔肯接受現實

簽名被屏蔽

講明 日日新歌榜 心之科學 先第一喎 何來weekly ?
    本地新歌榜 就仲係人妻第一  計總分 仲係人 ...
tributehotel 發表於 2018-6-21 19:46

而家講緊本地新歌榜係weekly,救命

簽名被屏蔽

咪係囉 咁即係祖祖首歌計weekly 輸啦
tributehotel 發表於 2018-6-21 20:20

我想講首歌計嘅時候係唔夠一星期
不過咁樣你覺得開心啲嘅就俾你開心一個禮拜啦

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

論盡音樂Stupid Music 只給了 5/10分,反而kay有 8/10分
TheOcean 發表於 2018-6-21 21:04

所謂"樂評"咪又係主觀既意見
正如以前有個咩3cmusic 又係"樂評" 容祖兒俾佢寫到地底泥咁
同埋好明顯佢一向係buy kay多過joey(&eeg)

簽名被屏蔽

偽托權威

簽名被屏蔽

首歌星期六已開始計 今日星期四都五日啦 係輸就輸啦 呢首歌係其他討論區都比人話普通 歌詞差 hea 歌 ...
tributehotel 發表於 2018-6-21 21:02

個weekly 榜早兩日已經截左數啦
點睇而家全部即時,日日榜人妻都輸呀?

hazel 發表於 2018-6-22 00:24

MV有加分, 雖然只係動畫但完全唔hea

再講,呢個曲風係rock ballad, 但一去到chorus演繹依舊太似唱K咁,作為一個唱了19年歌既歌手,個approach唔應該只係咁

TheOcean 發表於 2018-6-21 21:36

咁即係點呀?應該點演繹?咩叫「太似唱k」?

不如你慳番啖氣啦,寫到咁都叫樂評

MV有加分, 雖然只係動畫但完全唔hea
Polcat 發表於 2018-6-22 01:27

真係連 Lyrics Video 都揼本製作.....

某啲會員已經影響正常討論
點解版主唔做野禁言ban人?
其實歌詞MV當正式MV好了
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

poyin 發表於 2018-6-22 02:03

呢個係official MV, not lyricvideo.
但已經好用心製作

呢個係official MV, not lyricvideo.
但已經好用心製作
721AXA 發表於 2018-6-22 02:18 AM

good job

"月光 有人撈起 有人瞧不起"
撈月亮=做徒勞既野
所以其實係想講MOVE ON

hazel 發表於 2018-6-22 00:24

林奕匡同千嬅新歌mv都系動畫為主,乜依排興動畫mv?

p74d47 發表於 2018-6-22 10:01

大牌懶拍MV
FIGHT for 陳柏宇

p74d47 發表於 2018-6-22 10:01

千嬅拍少左好多MV 啦 14年到而家佢plug 左9首歌 先得3-4首有mv

大牌懶拍MV
~蛋撻~ 發表於 2018-6-22 10:08

吳若希都不拍mv
千嬋同祖祖都拍動畫MV,動畫係咪平d?

祖祖6頁,大勝kay2頁

吳若希都不拍mv

祖祖6頁,大勝kay2頁 ...
bigmag 發表於 2018-6-22 12:13

梗係啦,隻歌一plug同一開版就成榨打手好日唔見都走上黎CM,
曲直都有咁刺激明明唔想理都結果理左既CM會員,
結果咪谷成咁
FIGHT for 陳柏宇

梗係啦,隻歌一plug同一開版就成榨打手好日唔見都走上黎CM,
曲直都有咁刺激明明唔想理都結果理左既CM會員, ...
~蛋撻~ 發表於 2018-6-22 12:20

祖祖夠持久, 慢慢沈先有味道,相反kay一向雷聲大雨點小

poyin 發表於 2018-6-22 02:03

真人同動畫用個錢可能差唔多

吳若希都不拍mv

祖祖6頁,大勝kay2頁 ...
bigmag 發表於 2018-6-22 12:13

香港個啲可能平啲(即係軒仔首羅賓個次),今次祖兒果個原來搵左台灣設計師
這次的MV則邀請到了台灣設計師涂皓欽 (Smoky Tu) 來為《心之科學》配上動畫,以迎合歌曲中那種療愈氛圍。Smoky的作品風格多樣、大膽、充滿實驗及可塑性,擅長刻畫情感的他,用細膩筆觸描繪了一個女生失戀後的內心世界。

曲直都有咁刺激明明唔想理都結果理左既CM會員, ...
~蛋撻~ 發表於 2018-6-22 12:20

6版中有4版都係罵戰真係世界級

祖祖一出歌就成楂新account留言添

我出番去先

6版中有4版都係罵戰真係世界級

祖祖一出歌就成楂新account留言添

我出番去先 ...
kayzzz 發表於 2018-6-22 12:51

鬥開新ac,一齊大戰啦 唔輸得架

再嘈 本宮都睇唔過眼,
係米要本宮再次平亂而安天下?

其實有咩好嘈姐?
一首歌好唔好, 唔係一個人/一小撮人講下就會變左好/唔好
最緊要係廣大市民受唔受落嫁姐?

大家無謂再嘈
太平公主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

越聽越正喎

JOEY既投票好極端
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

雖然係半個kay粉=.=
但都覺得呢首唔差ar~

btw miss左好多祖kay粉罵戰既精彩時刻!!

希望年尾強搶至尊歌
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

希望年尾強搶至尊歌
帥小寶` 發表於 2018-6-24 14:24

期待早早首奪,早粉又多個point串key粉/瑞粉

希望年尾強搶至尊歌
帥小寶` 發表於 2018-6-24 14:24

我都想佢拎完至尊歌,宣布唔玩頒獎禮!正式讓俾啲細嘅

我都想佢拎完至尊歌,宣布唔玩頒獎禮!正式讓俾啲細嘅
daniel1136 發表於 2018-6-24 19:19

你岩,早早拎完至尊碟,宣布唔玩頒獎禮(一年咁多)

一聽就知是典型Dear Jane的旋律, 更隱隱覺得類近星夢的作品, 尤其以A段平去的旋律最似. 整首歌並不出眾, 就算副歌營造pop rock的氣氛也似曾相識. 尾段火力全開, 火喉較佳, 再以音效製造空間感, 確是較有特色, 但錄音室版本也聽得出容祖兒的高音位非常吃緊, 唱得了現場嗎?
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

一聽就知是典型Dear Jane的旋律, 更隱隱覺得類近星夢的作品, 尤其以A段平去的旋律最似. 整首歌並不出眾, 就 ...
hiraoka 發表於 2018-6-24 10:07 PM

現場唔擔心
系美祖hea錄啫

個high E真係好難聽
同好不容易遇見愛有得揮
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

越聽越正
好鍾意 「有人是獨個 離場才完美」後面段編曲