返回列表 發帖
我們的總和

TeamWRCoach東京周期去向
CHN1郎平去向未明
USA2Kiraly Karch留任
SRB3Terzic Zoran去向未明
BRA4Jose Roberto Guimaraes留任*
RUS5Yury Marichev離任
JPN6真鍋正義離任
NED7Giovanni Guidetti留任

* http://www.volleywood.net/volley ... erto-keeps-his-job/
我們的總和

*
Wonders 發表於 2016-9-24 02:17
拿拿拿, 之前仲話人地留個爛攤子喺, 而家人地繼續做啦
Zoran 應該會繼續 , Bonita 真係唔知 , 想佢繼續

拿拿拿, 之前仲話人地留個爛攤子喺, 而家人地繼續做啦
Zoran 應該會繼續 , Bonita 真係唔知 , 想 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-24 09:16

佢真係為巴西排球付出咗好多
如果下個四年又可以睇住呢幾個人同Jenny鬥法就正啦
我個list直接無視咗 ITA 傳聞好似都話bonita會退
我們的總和

佢真係為巴西排球付出咗好多
如果下個四年又可以睇住呢幾個人同Jenny鬥法就正啦
我個list直接 ...
Wonders 發表於 2016-9-24 10:06
今次歐錦資格賽意大利教練係 Cristiano Lucchi, 可能 Bonitta 真係唔做 LU

2016 男排亞洲盃

小組最終排名
A 組 - 1. 中國 [3 勝 0 負 - 8]  2. 哈薩克 [2 勝 1 負 - 5]  3. 中華台北 [1 勝 2 負 - 4]  4. 泰國 [0 勝 3 負 - 1]
B 組 - 1. 伊朗 [3 勝 0 負 - 9]  2. 南韓 [2 勝 1 負 - 5]  3. 日本 [1 勝 2 負 - 4]  4. 澳洲 [0 勝 3 負 - 0]

半準決賽 賽程
09.26 12:30 中國 VS 澳洲
09.26 15:00 南韓 VS 中華台北
09.26 17:30 哈薩克 VS 日本
09.26 20:00 伊朗 VS 泰國

今次歐錦資格賽意大利教練係 Cristiano Lucchi, 可能 Bonitta 真係唔做 LU
chanchan0909 發表於 2016-9-24 10:53

老陳幾時總結今年十場最佳賽事
我們的總和

老陳幾時總結今年十場最佳賽事
Wonders 發表於 2016-9-25 12:38
打世俱前
未諗好邊十場 得閒重溫下 D 細比賽先得

小組老四泰國同小組老大伊朗 估唔到打得好激烈

2016 男排亞洲盃

半準決賽 賽果
09.26 12:30 中國 3 : 0 澳洲
09.26 15:00 南韓 0 : 3 中華台北
09.26 17:30 哈薩克 1 : 3 日本
09.26 20:00 伊朗 3 : 1 泰國

準決賽 賽程
09.27 17:30 伊朗 VS 日本
09.27 20:00 中國 VS 中華台北

2016 男排亞洲盃

半準決賽 賽果
09.26 12:30 中國 3 : 0 澳洲
09.26 15:00 南韓 0 : 3 中華台北
09.26  ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 23:16

Semi-final 對台灣 上籤喎
我們的總和

Semi-final 對台灣 上籤喎
Wonders 發表於 2016-9-26 23:20
自從日本輸比南韓之後 成個下半區都好弱
不過呢次男排同女排喺亞洲盃水平都幾接近, 有 D 隊派青年軍都打得幾好, 好似 KOR 同 AUS 咁, 真係隨時會爆冷
今日 KOR 差 D 贏 set 3, AUS set 2 打 CHN 領先過 20 比 14 ... 感覺 CHN 打得唔錯 雖技術仍然有好大嘅提高, 但呢幾場都係落後時無自亂陣腳, 值得一讚
JPN 前面被大逆轉輸 KOR 同 TPE 輸 KAZ 都幾意外, 而且 JPN 嗰場仲係石川打滿全場, 今場 8 進 4 先輸 1 局嘅情況下, 石川展現左自己嘅價值
而家 2 場都係小組第 1 同第 3 嘅對決, 亦姐係話都係小組賽對過 CHN 3 比 2 贏 TPE, 其中 4 局都係 2 分之差, TPE 係舊年亞俱賽冠軍嘅陣容, 佢地嘅二傳唔錯, 都係要加油 !

自從日本輸比南韓之後 成個下半區都好弱
不過呢次男排同女排喺亞洲盃水平都幾接近, 有 D 隊派青年 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 23:38

如果男排起落選賽打aus打得好就好啦...
我們的總和

如果男排起落選賽打aus打得好就好啦...
Wonders 發表於 2016-9-27 00:04
嗰次最關鍵係打伊朗嗰場, match point 都到手, 非常好嘅機會, 攞到後面打 AUS CAN 就無咁大壓力啦

2016 男排亞洲盃 準決賽

09.27 17:40 伊朗 3 : 2 日本 (25:21 17:25 25:20 23:25 15:11)
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 11 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 14 : 16 | 17 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 11 | 25 : 20 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 14 : 16 | 23 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 4 | 10 : 8 | 15 : 11 | 3 : 2

09.27 20:10 中國 3 : 0 中華台北 (25:23 34:32 25:22)
第 1 局 - 8 : 6 | 15 : 16 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 34 : 32 | 2 : 0
第 3 局 - 7 : 8 | 16 : 13 | 25 : 22 | 3 : 0

2016 女排亞洲盃 準決賽

09.27 17:30 伊朗 2 : 1 日本 (25:21 17:25 25:20 : :)
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : ...
chanchan0909 發表於 2016-9-27 17:38

日本加油喔
我們的總和

日本加油喔
Wonders 發表於 2016-9-27 19:08
日本個比分一直喺到撐住 睇下打唔打得贏老大

日本個比分一直喺到撐住  睇下打唔打得贏老大
chanchan0909 發表於 2016-9-27 19:19

2:2 要打決勝局
我們的總和

2:2  要打決勝局
Wonders 發表於 2016-9-27 19:25
仲喺出面睇緊比分直播 好想睇個比賽

仲喺出面睇緊比分直播  好想睇個比賽
chanchan0909 發表於 2016-9-27 19:26

JPN 2個 ERROR 7:5
我們的總和

JPN 2個 ERROR 7:5
Wonders 發表於 2016-9-27 19:33
好 輸左 等我快 d 返屋企先

好 輸左 等我快 d 返屋企先
chanchan0909 發表於 2016-9-27 19:48

局尾比IRI d ACE拉開咗
我們的總和

局尾比IRI d ACE拉開咗
Wonders 發表於 2016-9-27 19:50
咁就真係有 D 可惜啦 啱先仲見到 7 比 4 追到 7 平
睇左頭兩局 都打得幾好 後面應該打得更加精彩

咁就真係有 D 可惜啦 啱先仲見到 7 比 4 追到 7 平
睇左頭兩局 都打得幾好 後面應該打得更加精彩  ...
chanchan0909 發表於 2016-9-27 20:15

IRI起度拼發球
有一/兩球起後區落地
我們的總和

IRI起度拼發球
有一/兩球起後區落地
Wonders 發表於 2016-9-27 20:18
真係夠好彩
另一場準決賽開始

真係夠好彩
另一場準決賽開始
chanchan0909 發表於 2016-9-27 20:24

YT條link好lag
我們的總和

YT條link好lag
Wonders 發表於 2016-9-27 20:26
我幾順

首發
主攻 - 1. 劉力賓 , 15. 季道帥
副攻 - 9. 繆阮彤 , 12. 饒書涵
接應 - 2. 江川
二傳 - 3. 劉濛
自由人 - 17. 柯俊煌

李淵博攔網得分 , TPE 扣球落網 , 25 比 23 , 1 比 0 領先

我幾順

首發
副攻 - 9. 繆阮彤 , 12. 饒書涵
接應 - 2. 江川
...
chanchan0909 發表於 2016-9-27 20:30

晉級應該冇乜問題嘅
我們的總和

晉級應該冇乜問題嘅
Wonders 發表於 2016-9-27 20:48
set 2 TPE 都打得幾惡下, 不過 CHN 都無比佢地打亂, keep 住個節奏 set 2 應該 no problem

set 2 TPE 都打得幾惡下, 不過 CHN 都無比佢地打亂, keep 住個節奏 set 2 應該 no problem  ...
chanchan0909 發表於 2016-9-27 20:57

28:27
我們的總和

28:27
Wonders 發表於 2016-9-27 21:14
34 比 32
呢局真係差 D 送左出去 前面先係自由人柯俊煌墊球墊去標誌竿 (其實江川喺後排, 墊去標誌竿真係低級失誤)
另外二傳劉蒙一攻二次球出界, 而且仲要係個無威脅嘅二次球
好在 3 個邊攻一直發揮穩定

34 比 32
呢局真係差 D 送左出去 前面先係自由人柯俊煌墊球墊去標誌竿 (其實江川喺後排, 墊去標 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-27 21:23

見到自由人都好唔滿意自己嘅表現
關鍵一局拎住易打好多
我們的總和

見到自由人都好唔滿意自己嘅表現
關鍵一局拎住易打好多
Wonders 發表於 2016-9-27 21:27
對的 TPE 贏左兩局都仲未崩 心態真係準備得幾好 所以仲需要繼續努力 希望比前 2 set 打得更加好

對的  TPE 贏左兩局都仲未崩 心態真係準備得幾好 所以仲需要繼續努力 希望比前 2 set 打得更加好  ...
chanchan0909 發表於 2016-9-27 21:33

局尾喇 !!!
我們的總和

局尾喇 !!!
Wonders 發表於 2016-9-27 21:43
江川局尾無手軟 恭喜曬

江川局尾無手軟  恭喜曬
chanchan0909 發表於 2016-9-27 21:50

見到 Set 2 打到天昏地暗冇諗過 3:0
我們的總和

見到 Set 2 打到天昏地暗冇諗過 3:0
Wonders 發表於 2016-9-27 21:54
set 2 拎到我放心好多 輸左呢局就 1 比 1 , 個勢喺佢他到 , set 3 佢地佔上風 , 會打得更吃力
好在贏左 , 個勢就去左 CHN 到 , 再加上 TPE 本身弱過 CHN , 雖然 CHN 呢隊係二隊 , 不過睇過咁多場 , 佢地都係有咁上下實力嘅 所以 TPE 要大逆轉比較難

聽日情況唔同啦 , 感覺老大實力強過 CHN , 不過唔係差太遠 , 有得打

2016 男排亞洲盃

準決賽 賽果
09.27 17:40 伊朗 3 : 2 日本     (25:21 17:25 25:20 23:25 15:11)
09.27 20:10 中國 3 : 0 中華台北   (25:23 34:32 25:22)

銅牌戰 - 09.28 17:30 日本 VS 中華台北
金牌戰 - 09.28 20:00 伊朗 VS 中國

2016 男排亞洲盃 銅牌戰

09.28 17:40 日本 3 : 1 中華台北 (25:18 17:25 28:26 25:12)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 18 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 17 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 13 : 16 | 28 : 26 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 10 | 25 : 12 | 3 : 1

首發
副攻 - 5. 李淵博 , 12. 饒書涵
接應 - 2. 江川
二傳 - 3. 劉濛
自由人 - 17. 柯俊煌

首發
副攻 - 5. 李淵博 , 12. 饒書涵
接應 - 2. 江川
二傳 - 3. 劉濛
自由 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-28 20:09

要加油贏亞洲一哥!!!!
我們的總和

要加油贏亞洲一哥!!!!
Wonders 發表於 2016-9-28 20:10
暫時黎講 55 開 兩邊都勢均力敵
副攻進攻好弱 但攔網攔得幾好

暫時黎講 55 開 兩邊都勢均力敵
副攻進攻好弱 但攔網攔得幾好
chanchan0909 發表於 2016-9-28 20:31

咁睇心態同對失誤控制嘅層面嚕
我們的總和

咁睇心態同對失誤控制嘅層面嚕
Wonders 發表於 2016-9-28 20:32
啱啱好黎到季道帥發球輪 江川得分 24 比 23 , 季道帥再破一攻 , 伊朗踩線 , 25 比 23 , 1 比 0 領先

啱啱好黎到季道帥發球輪 江川得分 24 比 23 , 季道帥再破一攻 , 伊朗踩線 , 25 比 23 , 1 比 0 領先 {:1_11 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-28 20:38

第二局要KEEP住優勢
我們的總和

第二局要KEEP住優勢
Wonders 發表於 2016-9-28 20:40
第二局老大失誤比第一局多 希望可以順勢將分數拉開

第二局老大失誤比第一局多 希望可以順勢將分數拉開
chanchan0909 發表於 2016-9-28 20:48

唔可以掉以輕心
比佢地打返起就molu
我們的總和

唔可以掉以輕心
比佢地打返起就molu
Wonders 發表於 2016-9-28 20:51
3 位邊攻到而家發揮都好穩定, 江川好似無失誤仲每次扣球都得分
啱啱 10 比 11 嗰球打得靚 自由人單手救起個波獲得防反機會

3 位邊攻到而家發揮都好穩定, 江川好似無失誤仲每次扣球都得分
啱啱 10 比 11 嗰球打得靚 {:1_11 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-28 21:02

比人話係男版朱婷
我們的總和

比人話係男版朱婷
Wonders 發表於 2016-9-28 21:04
可惜 如果 21 : 22 江川打中就好啦 差點打到手指
set 3 再黎過