返回列表 發帖
遼寧果然係維持住過往嘅風格
呢 D 場面真係見慣見熟唔意外了

小宇宙憑着上場和今場波救番自己個接應名額!

小宇宙憑着上場和今場波救番自己個接應名額!
universal 發表於 2018-3-24 21:31
收皮啦你 , 人地打得唔好就退人貨 , 一兩場打得好就話有佢位置
國家隊名額究竟有無佢嘅位置一直都係你憑空想像囉

恭喜江蘇艱難地奪得季軍
排超嘅賽季都快結束啦
已經確定會有好多人會退役
盼望生活美滿 , 幸福快樂

收皮啦你 , 人地打得唔好就退人貨 , 一兩場打得好就話有佢位置
國家隊名額究竟有無佢嘅位置一直都係你憑空 ...
chanchan0909 發表於 2018-3-24 21:42

你巧man!!!btw恭喜上海!!
聽日重溫先

國家隊名額究竟有無佢嘅位置一直都係你憑空 ...
chanchan0909 發表於 2018-3-24 21:42

你都食屎啦,暗地裏盲撑殘廢框!!

天津三個接應一分都攞唔到
李瑩盈場場都打咁多調整攻,好明顯有倦態喇,仲要楊舟對佢嘅定點攔網一場 ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-24 19:30

根本天津這種只打主攻戰術只是死路一條,楊藝和李瑩的弱雞進攻完全可以不理,如果再用楊藝或李瑩打接應可以提早幫上海隊慶祝!!

我已講過天津要將左手盈放在接應,細劉和五五姨放在主攻線才有機會,但估計那個上海仔chanchan又再批評我的想法!!

根本天津這種只打主攻戰術只是死路一條,楊藝和李瑩的弱雞進攻完全可以不理,如果再用楊藝或李瑩打接應可 ...
universal 發表於 2018-3-25 11:39
你咪喺到扮曬專家咁嘔心啦
你除左憑空幻想講野零證據沒殺隊員努力仲有咩係叻過人
我就提起過盈瑩前面有打過幾個後二進攻都被防起
係你扮睇唔到我從來都係對事不對人 你講得啱我唔會唔 buy 你
你睇波咩水平 大家心中有數啦

你咪以為你踩我我會好嬲 sorry 我唔會囉

你巧man!!!btw恭喜上海!!
聽日重溫先
stopzi 發表於 2018-3-24 22:51
佢成日鬧人垃圾殘廢
人地就算殘廢都堅守崗位努力發奮做好自己
佢 ? 叫佢發球我相信佢連球都未識拋

2017 - 2018 土耳其女排甲組聯賽 季後賽 準決賽 第二場

03.25 19:00 Eczacibasi 3 : 0 Fenerbahce (25:23 25:18 30:28) [勝場大比分 - 2 : 0]
第 1 局 - 8 : 1 | 16 : 11 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 10 | 25 : 18 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 30 : 28 | 3 : 0

首發
Eczacibasi
大主 - 10. Larson | 小主 - 2. Meliha
大副 - 4. Beyza | 小副 - 9. Busra
接應 - 3. Boskovic
二傳 - 18. Ognjenovic
自由人 - 5. Simge

Fenerbahce
大主 - 17. Rahimova | 小主 - 12. Natalia
大副 - 14. Eda | 小副 - 8. Babat
接應 - 18. Jerkov
二傳 - 7. Akin
自由人 - 2. Merve

Eczacibasi 1.16 : 4.50 Fenerbahce
3:0 - 2.37 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.50
0:3 - 17.00 | 1:3 - 13.00 | 2:3 - 9.50

Natalia 首發

Natalia 首發
stopzi 發表於 2018-3-25 19:02
費內嘅陣又同平時唔同
睇下可唔可以贏唔贏到一局

費內嘅陣又同平時唔同
睇下可唔可以贏唔贏到一局
chanchan0909 發表於 2018-3-25 19:05

Jerkov打接應Natalia被追發
無一個波係上得靚

無一個波係上得靚
stopzi 發表於 2018-3-25 19:14
Natalia 發球動作同平時嘅有 D 唔同
睇黎都係帶傷上陣
估計都係無計可施先比佢打接應 , 佢一到後排基本就無 1 號位進攻 , 就只得 4 號位喺到打

無一個波係上得靚
stopzi 發表於 2018-3-25 19:14

追平了 巧感動
見到Boskovic比人脆攔咗兩球有種莫名奇妙既興奮
我們的總和

反超了!!

Natalia 發球動作同平時嘅有 D 唔同
睇黎都係帶傷上陣
估計都係無計可施先比佢打接應 , 佢一到後 ...
chanchan0909 發表於 2018-3-25 19:22

佢扣球都跳得唔高真係去到呢一場先頂硬上

佢扣球都跳得唔高真係去到呢一場先頂硬上
stopzi 發表於 2018-3-25 19:28
對 睇黎打完黎緊呢幾場 估計會休息幾個月 暫時唔會見到佢住了

第一局最後輸得都係意料之內 各方面綜合實力始終都唔夠強 , 能夠追上黎已經算係表現唔錯
後面一分一分打吧 , 希望贏到一局

差啲可以拎到一局。。。
最尾嗰球又。。。

差啲可以拎到一局。。。
最尾嗰球又。。。
stopzi 發表於 2018-3-25 20:46
呢兩球真係太可惜
恭喜 E 家入決賽

法甲第二十二輪結束
Tourcoing 最後一輪客場 0 比 3 完敗常規賽第一名嘅 Tours
最後常規賽以第七名進入季後賽

半準決賽以三場兩勝對決
Tourcoing 黎緊會對陣常規賽第二名 , 歐冠球隊 Chaumont

此前兩隊曾三次對決
法甲聯賽 - Tourcoing 0 : 3 Chaumont
法甲聯賽 - Chaumont 3 : 2 Tourcoing
法國盃決賽 - Tourcoing 3 : 2 Chaumont

希望季後賽加油加油再加油

2017 - 2018 俄羅斯女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第一場 賽果

03.25 21:00 Moscow [2] 3 : 1 Yenisey [3]  (21:25 25:16 25:20 25:11)  [勝場大比分 - 1 : 0]
03.25 23:00 Kazan [1] 3 : 0 Uralochka [4]  (25:23 25:14 25:17)  [勝場大比分 - 1 : 0]

OMG Monza 第一局輸咁多
希望後面打好 d 啦

2017 - 2018 意大利女排甲組聯賽 季後賽 半準決賽 第二場 賽果

03.25 03:30 Pesaro [7] 1 : 3 Scandicci [2]    (25:23 20:25 23:25 19:25)  [勝場大比分 - 0 : 2]
03.25 23:00 Monza [5] 1 : 3 Busto Arsizio [4]  (10:25 25:17 15:25 18:25)  [勝場大比分 - 1 : 1]
03.25 23:00 Modena [6] 1 : 3 Conegliano [3]  (19:25 23:25 25:23 20:25)  [勝場大比分 - 0 : 2]
03.25 23:00 Firenze [8] 1 : 3 Novara [1]     (25:17 23:25 22:25 22:25)  [勝場大比分 - 0 : 2]

第二期集訓名單
Setter:姚 迪、孟 豆、丁 霞、孫海平、刁琳宇
Outside Hitter:張常寧、張軼嬋、段 放、李盈瑩
Oppsite: 龔翔宇
Middle Blocker:顏 妮、王媛媛、胡銘媛
Libero:王唯漪、宮美子

http://sina.com.hk/news/article/20180326/4/37/2/%E5%A5%B3%E6%8E%922018%E5%B9%B4%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E6%89%B9%E9%9B%86%E8%A8%93%E5%90%8D%E5%96%AE-%E4%B8%81%E9%9C%9E%E6%9D%8E%E7%9B%88%E7%91%A9%E5%BC%B5%E5%B8%B8%E5%AF%A7%E5%9C%A8%E5%88%97-8642370.html
我們的總和

孫海平終於有得入圍 !!! 好好努力

2017 - 2018 意大利男排甲組聯賽 季後賽 半準決賽 第三場 賽果

03.25 01:00 Trentino [4] 3 : 0 Verona [5]    (25:20 25:22 25:15)  [勝場大比分 - 2 : 1]
03.26 00:00 Perugia [1] 3 : 0 Ravenna [8]    (25:19 25:18 25:23)  [勝場大比分 - 2 : 1]

第二期集訓名單
Outside Hitter:張常寧、張軼嬋 ...
Wonders 發表於 2018-3-26 12:08

自由人無孟子璇有點意外,張軼嬋終於入圍要好好把握機會!!

個人認為Jenny會分兩隊不同的陣容分別打今年八月底的亞運和九月底的世錦賽。

第二期集訓名單
Outside Hitter:張常寧、張軼嬋 ...
Wonders 發表於 2018-3-26 12:08

計埋集訓緊嘅17人,如無退隊情況嘅話,宜家嘅分布會係:

主攻:劉曉彤、金燁、任凱懿、劉晏含、張常寧、張軼嬋、段 放、李盈瑩、吳晗、許璐瑶(朱婷)
二傳:陳馨彤、姚 迪、孟 豆、丁 霞、孫海平、刁琳宇
副攻:鄭益昕、楊涵玉、袁心玥、高意、顏 妮、王媛媛、胡銘媛
接應: 曾春蕾、朱悅洲、楊方旭、錢靖雯、龔翔宇
自由人:林莉、王夢潔、王唯漪、宮美子

成個大名單嘅年齡結構幾好,
個別黎講,孟豆孫海平咁少上場都擊敗郁佳睿比較shocked,
王美懿主接六輪一傳進攻力大減可能係輸俾錢靖雯嘅原因之一掛,
其他位置都幾正路,張軼嬋全運會同聯賽表現唔錯,恭喜哂!
至於王思敏同孟子璇,分別喺擔綱主力同聯賽後段有大波動,下年再累積多d經驗吧!

計埋集訓緊嘅17人,如無退隊情況嘅話,宜家嘅分布會係:

主攻:劉曉彤、金燁、任凱懿、劉晏含、張常寧、 ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-26 16:26
已經有人前幾日調左出隊了
朱悅洲 , 錢靖雯 , 吳晗 同 金燁
許璐瑶 好似都走左

孟豆確實意外 , 亦都比較幸運 , 因為國家隊無二傳 , 佢前幾個禮拜已經去左國家隊報到
而家可以繼續留低 , 相信唔太差 , 記得以前姚迪都係無點打過嘅情況之下入選

孫海平如果以呢個賽季黎講都可以講得上係意外 , 不過由佢打青年隊開始嘅時候我相信教練組已經有留意佢
畢竟嗰年各個組別嘅青年組成績都拎到冠軍返黎 , 佢嘅傳球亦係功不可沒嘅
只不過遼寧一直唔比機會佢 , 國家隊嗰時亦已成框架
等到今年聯賽先有得出場 , 再有機會入國家隊

王思敏方面去左讀書 , 好似已經退役 ...
孟子璇其實同上面加上佢隊友劉立雯比較 , 佢係有差距嘅
佢喺天津主接一傳 , 比較少機會見到佢防守 , 呢個首先應該會扣左分先
但佢一傳都唔係太好 , 明明人都到左啱嘅位置但係都接唔好 , 簡單黎講就係手感偏弱
所以佢未能入選唔意外 , 但睇得出佢好努力 , 我相信佢會有進步嘅

因為今年比賽太多 , 亞洲盃 + 瑞士賽 要一批人打
世錦賽 + 亞運會 要另一批人打
排聯就兩批人都會一齊參加
所以我諗應該仲會有一個階段再招隊員

已經有人前幾日調左出隊了
朱悅洲 , 錢靖雯 , 吳晗 同 金燁
許璐瑶 好似都走左

孟豆確實意外 , 亦都比較 ...
chanchan0909 發表於 2018-3-26 17:09

ohhh咁接應都仲係靠兩個老將加小宇,練陣嘅話張常寧李盈瑩都有可能客串下,話哂兩人打過呢個位置,郎導又冇刻意分開主攻接應。
以宜家嘅時間點黎睇,之後嘅集訓應該都係劃分一二隊練點契吧!
到依家都仲好記得14年嘅二隊陣容好多都好爭氣,及時搶到世界杯同奧運入場券=)

ohhh咁接應都仲係靠兩個老將加小宇,練陣嘅話張常寧李盈瑩都有可能客串下,話哂兩人打過呢個位置,郎導 ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-26 21:59
對 ! 練陣肯定咩人可能連位置都會輪流調換黎打 !
今年入選嘅人我見球迷同教練嘅諗法居然比較相近
希望李靜同楊舟可以入到圍啦 !

男排都公布左第一批嘅名單
亦都好明確講到會用大國家隊雙線作戰

中國男排第一批集訓名單
北京 張秉龍
河北 侯垠龍
遼寧 肖利家
上海 陳龍海
江蘇 張晨 , 于垚辰 , 周立迎 , 楊天緣
浙江 金志鴻 , 朱志遠 , 張景胤 , 陳磊煬
山東 季道帥 , 李柏翰 , 張祖源 , 劉 濛
河南 李睿 , 杜坤宇
湖北 周行
廣東 鄭光源 , 陳嘉杰

到第二批集訓名單出左之後再將佢地組織埋一齊
到最後北京應該會最多人入圍吧 !

對 ! 練陣肯定咩人可能連位置都會輪流調換黎打 !
今年入選嘅人我見球迷同教練嘅諗法居然比較相近  ...
chanchan0909 發表於 2018-3-26 22:26

楊舟腳傷唔輕加身高唔算高, 攔二號位背飛稍弱, 中超又冇強力接應俾佢練,除非新人唔爭氣否則都幾攔入圍, 不過入到二隊既話, 分分鐘做到顏妮2.0=)

李靜今年無左單丹娜汪慧敏頂一傳, 壓力大左失誤即刻多左, 一傳就更差, 所以......

心痛koshe, 再次檢查之後確定係斷咗十字韌帶, 今個賽季會報銷
希望佢快d好返

https://www.instagram.com/p/BgyjSOzhZOL/?hl=zh-hk&taken-by=fc_kosheleva

如果Koshe缺席今年既賽事俄羅斯女排真係今年唔容易啊
我們的總和

楊舟腳傷唔輕加身高唔算高, 攔二號位背飛稍弱, 中超又冇強力接應俾佢練,除非新人唔爭氣否則都幾攔入圍,  ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-27 00:01
係呀 以實力黎講打一隊會比較困難 唯有睇睇有無一個入圍二隊嘅機會啦
打小比賽佢地都係可以嘅 !

2017 - 2018 巴西女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場

03.27 06:00 Osasco Volei Nestle 3 : 1 Praia Clube  (25:17 25:23 20:25 25:14) [勝場大比分 - 1 : 1]
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 11 | 25 : 17 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 16 : 14 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 20 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 4 | 16 : 8 | 25 : 14 | 3 : 1

首發
Osasco
大主 - 12. Mariana | 小主 - 5. Leyva
大副 - 20. Ana | 小副 - 3. Ninkovic
接應 - 16. Tandara
二傳 - 14. Fabiola
自由人 - 19. Tassia

Clube
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 10. Amanda
大副 - 2. Fabiana | 小副 - 1. Walewska
接應 - 14. Fawcett
二傳 - 4. Claudia
自由人 - 17. Suelen

Osasco 2.25 : 1.57 Clube
3:0 - 8.00 | 3:1 - 6.00 | 3:2 - 5.50
0:3 - 4.33 | 1:3 - 4.00 | 2:3 - 4.50

2017 - 2018 巴西女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場

03.27 08:30 SESC-RJ 3 : 0 Minas (25:16 25:21 25:14) [勝場大比分 - 2 : 0]
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 8 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 16 : 15 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 10 | 25 : 14 | 3 : 0

首發
SESC
大主 - 1. Gabi | 小主 - 17. Drussyla
大副 - 2. Mayhara | 小副 - 6. Juciely
接應 - 15. Monique
二傳 - 12. Roberta
自由人 - 14. Fabi

Minas
大主 - 9. Rosamaria | 小主 - 10. Newcombe
大副 - 2. Gattaz | 小副 - 1. Mara
接應 - 12. Hooker
二傳 - 3. Macris
自由人 - 19. Leia

SESC 1.61 : 2.20 Minas
3:0 - 4.75 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.00 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.00

ohhh咁接應都仲係靠兩個老將加小宇,練陣嘅話張常寧李盈瑩都有可能客串下,話哂兩人打過呢個位置,郎導 ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-26 21:59

寶寶還是主力打小主攻較好,因為需要接六輪一傳 , 現在惠隊退了後國內好似只得寶寶可以勝任真正小主的角色。

感覺Jenny會把左手盈放在没有固定的位置,左右兩邊打,即是以前帶美國隊時2米高妹夏莉芙的角色。

心痛koshe, 再次檢查之後確定係斷咗十字韌帶, 今個賽季會報銷
希望佢快d好返

如果Ko ...
Wonders 發表於 2018-3-27 00:53

如果是十字韌帶斷咗,要打九月底的世錦賽比較難。

現在俄女的實力已今非昔比。

寶寶還是主力打小主攻較好,因為需要接六輪一傳 , 現在惠隊退了後國內好似只得寶寶可以勝任真正小主的角 ...
universal 發表於 2018-3-27 09:34
er ... 我想講中國而家嘅接應要求同以前美國嘅接應要求唔一樣以前美國強力接應多的是 , 所以可以用 Haneef 高舉高打
中國無呢類型嘅隊員 , 盈瑩更加唔係高舉高打 , 強唔強力要再觀察
但重點係中國而家嘅接應要求係講求綜合能力
除左要有一傳能力仲要有得分能力 , 唔一定得分要多過主攻

而以而家全世界接應比主攻更需要嘅係小球
無攻球你見對面都係推比或二傳同接應
另外一樣係調整傳球包括上手傳球同下手墊傳

若果打一個出奇不意,可以
但大比賽要固定陣容出場嘅時候
揀嘅陣容一定要合理而實用
技術唔可以偏科
並唔係話邊個進攻強就用邊個打咩位

2017 - 2018 巴西女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場 賽果

03.27 06:00 Osasco Volei Nestle [4] 3 : 1 Praia Clube [1]   (25:17 25:23 20:25 25:14)  [勝場大比分 - 1 : 1]
03.27 08:30 SESC-RJ [2] 3 : 0 Minas [3]          (25:16 25:21 25:14)  [勝場大比分 - 2 : 0]

今日 Osasco 同 Clube 打得好精彩 !
恭喜 Osasco !
上場嘅比賽睇返第五局
如果無 Fabiana 真係會輸

而且如果呢場輸埋咁 Clube 就 bye bye
好彩上場第五個嘅逆轉
黎到而家可以再返去主場打
啱啱睇得好零碎
今晚再睇返全場 !

而於 Minas ... 徹底無語
第二局領先好幾分
都係犯同樣嘅錯誤
最後淘汰亦都怪唔得其他人
所以恭喜 SESC 又入決賽 !

Clube 同 Osasco 第三場比賽喺星期六朝早 8 點 30 打
呢個時間 , 好 !
希望 Clube 加油啦

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 季後賽 總決賽 第五場

03.27 19:30 天津渤海銀行 0 : 3 上海光明優倍 (19:25 19:25 11:25) [勝場大比分 - 2 : 3]
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 19 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 9 : 16 | 19 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 3 : 8 | 6 : 16 | 11 : 25 | 0 : 3

首發
天津
大主 - 1. 李盈瑩 | 小主 - 20. 劉曉彤
大副 - 15. 王媛媛 | 小副 - 6. 王寧
接應 - 7. 楊藝
二傳 - 16. 姚迪
自由人 - 13. 孟子旋

上海
大主 - 10. 金軟景 | 小主 - 5. 張軼嬋
大副 - 15. 馬蘊雯 | 小副 - 17. 楊舟
接應 - 6. 曾春蕾
二傳 - 18. 米楊
自由人 - 1. 王唯漪

天津 1.83 : 1.83 上海
3:0 - 6.00 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 4.75

天津黎到最後一個主場
上海唔想再做追趕者
呢一場兩隊肯定都會拚命
好有懸念嘅一次對決

先發嘅輪次
睇到曾曾同盈瑩喺同一輪
睇睇今次曾曾會唔會被限制住

大花蕾 第一局发挥得太好了

大花蕾 第一局发挥得太好了
youfuqi 發表於 2018-3-27 19:56
佢一開始打避手線兩個出界之後
扣球同埋處理球都開始有變化