返回列表 發帖
日期: 27/06/2017 (TUE)
時間: 12:00 - 01:00
節目: J足一小時

Happier(Ed Sheeran) / You're Not Sorry(Taylor Swift) / Stone Cold(Demi Lovato) / What Goes Around...Comes Around(Justin Timberlake) / Already Gone(Kelly Clarkson) / Secret Love Song, Pt. II(Little Mix) /
Something In The Way You Move(Ellie Goulding) / Perfect Places(Lorde) / Run Away With Me(Carly Rae Jepsen) / Till The World Ends(Remix)(featuring Ke$ha & Nicki Minaj)(Britney Spears) / Come With Me(featuring AF)(吳雨霏)

Confirmed

Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

0800-0900
遲到喇

靈魂進化 / 失約 / Destiny(Che'Nelle) / I need your love(Beverly) / Christmas Song(Back Number) / 陽光小姐 / Come with me / 奇怪 / 家變 / 小碎步 /
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

蔡健雅最sad歌詞集

有些承諾需要說出來 在適當的時候就走開
忘記了你的姓名 忘記了你的聲音 忘記了我的愛情
永遠都追不上那些人那事物消逝的速度
但人無法到達永遠 只會走到下個地點
想念變成一條線 在時間裡面蔓延 長得可以把世界切成了兩個面
只可惜我們都一直到 有一天彼此懷念時才明白
微笑竟然是我 最常想起的表情
其實並不難 是你太悲觀 隔著一道牆不跟誰分享
我的青春 也不是沒傷痕
但相信不代表永恆 人總會有喜新厭舊的時刻
我只能低著頭發呆 讓回憶滲透腦袋 漸漸變空白
生命開的玩笑有沒有分寸 帶走了我的天真

日期:26/06/2017
時間:15:30 - 15:45
節目:This is it

就這樣 (李榮浩) / 因愛閃光 (半首) (徐佳瑩) / 纏綿朋友 / Come With Me /

李生隻碟睇黎同硬戳一樣可以棄得 佢仲要無得唱劇集電影廣告歌
徐佳瑩唱乜鬼閃光 又可以放入ban list

日期:26/06/2017
時間:15:30 - 15:45
節目:This is it

就這樣 (李榮浩) / 因愛閃光 (半首) (徐佳瑩) /  ...
nicholashin 發表於 2017-6-27 15:45

Come with me都ban得
意識不良有傷風化
Happy and Blessed.

Come with me都ban得
意識不良有傷風化
jose 發表於 2017-6-27 15:47
你又唔係石頭 驚乜鬼風化

日期:27/06/2017
時間:16:00 - 16:30
節目:Cum with me

Come With Me  / Come With Me /  Come With Me /  Come With Me /  
Come With Me /  Come With Me /  Come With Me /  Come With Me /

日期:27/06/2017
時間:1700-1800
節目:好想坐上霏姐

Come With Me / Come With Me / Come With Me / Come With Me / Come With Me /
Sober(Lorde) / 黃昏點唱機(容祖兒) / 翻牆 / 兩溝 / 小碎步 / Come With Me

你又唔係石頭 驚乜鬼風化
nicholashin 發表於 2017-6-27 15:48

睇黎呢位會員geog知識豐富
希望禾可以拜汝為師

日期 : 27/06/2017
時間 : 2230 - 2330
節目 : bagsic

野子(蘇運瑩) / 燈光(謝震廷) / 你不真的想流浪(柯智棠) / 天真有邪(林宥嘉) / 長白山(王嘯坤) / 風吹麥浪(李健) / 推開世界的門(楊乃文) /
一起搖擺吧(許哲珮) / 痛快的哀艷(蘇打綠) / 捨不得(小霞) / 小魚(魏如萱) / 大風吹(草東沒有派對) / 下一個天亮(郭靜) / 卡帶(盧凱彤) /

娃娃首歪真係好好聽
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

日期 : 28/06/2017
時間 : 1400 - 1430

那日下午(陳珊妮) / 你根本不是我的誰(盧凱彤) / 刹那的烏托邦 / 達爾文(蔡健雅) / 她成功了他沒有(楊千嬅) / 蒸發的世界剩下我(原子邦妮) /

6/23/2017        刺青        衛詩
6/24/2017        禽獸        麥浚龍
6/25/2017        不經不覺        側田
6/26/2017        放棄治療        Serrini
6/27/2017        Backseat Love        MastaMic ft. Soul Jase
6/28/2017        小碎步        鍾舒漫
6/29/2017        陽光小姐        糖妹

又係重溫美碟時間

《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛)、最佳國語專輯、最佳作曲(說到愛)、最佳作詞(說到愛)、最佳編曲(說到愛)、最佳專輯製作人、最佳國語女歌手獎,最後榮獲最佳國語女歌手獎,為蔡健雅生涯第三座最佳國語女歌手獎,也是金曲獎史上第一位獲得第三座最佳國語女歌手獎的得主。

便利貼>說到愛>下次見>LETTING GO>不知所以然>可愛>別找我麻煩>>舊行李>愛我很簡單>>多米諾

頭七首求其一首放係2017年都可以輕鬆拎到十大TOP5
點解可以咁好聽

又係重溫美碟時間

《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16
如果派曬頭七首 就會有兩首無得拎Top 5 慘

如果派曬頭七首 就會有兩首無得拎Top 5 慘
nicholashin 發表於 2017-6-28 20:21

所以美雅好醒目
近幾隻碟都係派左一至兩首歌黎HK

又係重溫美碟時間

《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16

你又知我聽緊呢隻碟

我咁排
Letting Go>可愛>便利貼>別找我麻煩>舊行李>說到愛>下次見>愛我很簡單>不知所以然>>>多米諾
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你又知我聽緊呢隻碟

我咁排
Letting Go>可愛>便利貼>別找我麻煩>舊行李>說到愛>下次見>愛我很 ...
jose 發表於 2017-6-28 20:28

個playlist係你整架?
有邊25首

個playlist係你整架?
有邊25首
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:37

翻煲緊所有碟
聽日先些牙

翻煲緊所有碟
聽日先些牙
jose 發表於 2017-6-28 20:39

我想整但唔敢整
因為太多歌愛 驚第日後悔

日期: 2017.06.29 (THUR)
時間: 0000 - 0100
節目: Shiga誕特備節目 - 大了一碎雅

大了一歲 / 好好過 / 為何要我愛上你 / I'm Still Loving You / 舊街角 / 水星逆行 / 一走了之 / 我們的一小時 / 灰伯爵的忌廉瑕想 / 讓我享受談戀愛 / 等到Sunday就Call你 / Come On / 血一般紅 / 到此為止 /

日期: 2017.06.29 (THUR)
時間: 0000 - 0100
節目: Shiga誕特備節目 - 大了一碎雅

大了一歲 / 好好過 / 為 ...
ed8671ed 發表於 2017-6-29 00:18
連說一句都無

連說一句都無
nicholashin 發表於 2017-6-29 00:24

Shega啲歌多到可以開兩集

好想再不單車 好想再濕一些
迷亂裡我舞蹈 維園中你暢泳
好想坐上霏姐 好想醉多一些

...

嗰啲fuck boy亂咁襯對yeezy
我就偏向清純好似Fiji

日期 : 29/06/2017
時間 : 1230 - 1300
節目 : 音樂盛宴

Always On My Mind(Da'Ville) / It's Alright(Site Access) / 星期一太空漫遊(Blaster) / 所謂的愛 / Let's Fall In Love(Diana Krall) / Wildest Dreams(Taylor Swift) / PLAY我呸(蔡依林) /

reggae真係好好聽

日期 : 29/06/2017
時間 : 1230 - 1300
節目 : 音樂盛宴

Always On My Mind(Da'Ville) / It's Alright(Sit ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-29 13:03
其實近期有首廣東話新歌係reggae 唔知你會唔會支持呢

其實近期係reggae 唔知你會唔會支持呢
nicholashin 發表於 2017-6-29 13:18

共有 0 人參與投票

好慘但我笑左出聲

共有 0 人參與投票

好慘但我笑左出聲
bagfgfcde 發表於 2017-6-29 13:19
可以計新人 而且係香港萬中無一主打reggae既歌手
明明只係好耐之前聽左首歌一次 但近排個腦會不斷飄出「這個世界變」

日期:29/06/2017
時間:19:00 - 21:30
節目:那些被無視的歌

愛變了世界襯衣 (胡琳 feat. 林一峰) / 愛如雪 (泳兒) / 愛是彩色的 (周柏豪) / 五十路 (李克勤) / 有你一個 (林二汶) / 追光者 (岑寧兒) / 陽光小姐 / 光之序曲 (Nowhere Boys) / One Punch (RubberBand) /
缺氧 (黃劍文) / Touchscreen (周柏豪) / 上下線 (周柏豪) / 朋友身份 / 3AM (Demo version) (AGA) / 就這樣 / 原來只因深愛著 / 習慣愛你 / 當你走了以後 /
行屍走肉 / 差一點 / 怪人 / 城市人 / 沉睡啟示錄 / 魚仔 / /
古董車 / 靈魂進化 / 我的燦爛 (秦馨敏) / 恭喜你 (李克勤) / 分過手請舉手 / Keep住你團火 / 打不死 /
就當他唱歌 / 黑膠 (李克勤 feat. 6號@RubberBand) / 搖籃曲 / 月光濃湯 (周柏豪) / 不經不覺 / AKB友達 (艾粒) / 給歌迷梁小姐的公開信 (李克勤) /

雖然下週我個榜淨係上呢堆歌其中兩首

日期:29/06/2017
時間:19:00 - 21:30
節目:那些被無視的歌

行屍走肉 / 差一點 / 怪人 / 城市人 / 沉睡啟示錄 / 魚仔 / 根 /
nicholashin 發表於 2017-6-29 21:18

全個CM應該得我覺得正

2300-2406
一期一會 伍

年輪說 (楊丞琳) / 少女的祈禱 (楊千嬅) / 東京百貨 (鄭融) / 太坦白 (李榮浩) / 乘客 (王菲) / 青春 (at17) / 無人之境 (陳奕迅) /
離心力 / 愁滋味 / 喜歡戀愛 (鄭秀文) / 天真有邪 (林宥嘉) / 迷魂記 (王菲) / 為何要我愛上你 (連詩雅) / 吳哥窟 (吳雨霏) / 人來人往 (陳奕迅) /

2300-2406
一期一會 伍

年輪說 (楊丞琳) / 少女的祈禱 (楊千嬅) / 東京百貨 (鄭融) / 太坦白 (李 ...
-Prince- 發表於 2017-6-29 23:41

嘩 我今週冠軍歌連住Mi
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 我的 ...
616.1314 發表於 26/6/2017 00:01

難怪我將秦小姐同顏小姐相提並論令到你有些少不滿咁

可以計新人 而且係香港萬中無一主打reggae既歌手
明明只係好耐之前聽左首歌一次 但近排個腦會不斷 ...
nicholashin 發表於 2017-6-29 13:22

點解我回你果個po唔見左...

日期 : 30/06/2017
時間 : 0945 - 1015

推開世界的門(楊乃文) / 第二天(快樂是...)(謝安琪) / 沉船(韋禮安) / 迷失藝術(王菀之) / 終於結束的起點(五月天) / 轉眼(五月天) /

點解我回你果個po唔見左...  

時間 : 0945 - 1015

推開世 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-30 10:09
因為小霖6月30日del咗個post 相信就係你呢個

因為小霖6月30日del咗個post 相信就係你呢個
nicholashin 發表於 2017-6-30 14:47

傷心
明明個po就唔係就咁po左條片出黎就算
好似打左兩行野回應你話聽完首歌覺得唔好聽

反OT哦
金銀島(容祖兒) / 金銀島(韋禮安) / 蜉蝣(容祖兒) / 蜉蝣(陳綺貞) / 馬賽克(容祖兒) / 馬賽克(蔡依林) / 戀人未滿(容祖兒) / 戀人未滿(SHE) /

傷心
明明個po就唔係就咁po左條片出黎就算
好似打左兩行野回應你話聽完首歌覺得唔好聽

反OT哦
...
bagfgfcde 發表於 2017-6-30 14:57
同埋話聽always on my mind算

同埋話聽always on my mind算
nicholashin 發表於 2017-6-30 15:00

如果咁都要del 睇黎呢個po都要被del。。
話說最近發現娃娃cover過卡帶
nicholashin 發表於 2017-6-28 00:05

時間 : 2000 - 2100

We Are One(Hardwell & 蔡依林) / 牙買加的檳榔(張惠妹) / 活著是最好的死亡(蔡健雅) / Come With Me / 過渡期(宋念宇) / 於是長大了以後(謝和弦) / 3am(AGA) /
哪裡只得我共你(Dear Jane) / 第十行星(Robynn & Kendy) / So In Love(官恩娜) / All You Need Is Me(薛凱琪) / 味道(方大同) / 悟空(方大同) / We Are One(Tanya X aMei X Sandy X Naying X Rainie X Elva X Alin X S) /

原來最好時光咁有政治意味

如疲倦小鳥(香港)
只飛往你(中國)的方向

愛國天后!

日期 : 01/07/2017
時間 : 1100 - 1115
節目 : 新歌速遞

一直走(A-Lin) / Kissing Paradise(曲婉婷) / 分過手請舉手 /

美玲首新歌幾正正子

日期: 01/07/2017 (SAT)
時間: 1300-1400
節目: HEHA CHART

01. Come With Me       吳雨霏 Feat. AF (NE)
02. 行屍走肉                   陳柏宇
03. 之所以是你我             盧凱彤
04. 分過手請舉手             秦馨敏 (NE)
05. 失約                        Twins (NE)
06. 小碎步                     鍾舒漫
07. 家變                        per se (NE)
08. 兩溝                        鄧小巧
09. Let's Say                 方皓玟
10. 奇怪                        林欣彤 (NE)

Out:
02. 翻牆                        盧凱彤
06. 禽獸                        麥浚龍
08. 我以為世界早已崩塌    陳慧敏
09. 披風                        陳奕迅
10. 飛                           林宥嘉

日期: 01/07/2017 (SAT)
時間: 1300-1400
節目: HEHA CHART

01. Come With Me       吳雨霏 Feat. AF ( ...
hehehaha 發表於 2017-7-1 14:15
out霏 0分

日期: 2017.07.01 (SAT)
時間: 1300 - 1430
節目: #SUMMERVIBES

放(Budweiser EDM Remix)(陳奕迅) / 傑森史塔森(FLUX) / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI ft. YoungQueenz) / 味道(方大同 ft. Crush, Zion.T) / Heatstroke(Calvin Harris ft. Young Thug, Pharrell Williams, Ariana Grande) / Come With Me(吳雨霏 ft. AF) / The Cure(Lady GaGa) / Stay(Zedd, Alessia Cara) / Perfect Places(Lorde) / 3AM(Nu Disco Version)(AGA) / 分過手請舉手(秦馨敏) / Plz Don't Be Sad(Highlight) /

out霏 0分
nicholashin 發表於 2017-7-1 14:23

一霏來一霏去
個世界好公平
接力plug 船

陳信宏x10選

盛夏光年 -「 放棄規則 放縱去愛 放肆自己 放空未來
如煙 -「 我坐在床前 看著指尖 已經如煙
洗衣機 -「 奇怪是誰一直清洗著 我闖的禍和污泥
第二人生 -「 生命不是過程 而是美麗旅程
我心中尚未崩壞的地方 -「 所謂的彩虹不過就是光 只要心還透明 就能折射希望
如果我們不曾相遇 -「 偶然與巧合 舞動了蝶翼 誰的心頭風起
生存以上生活以下 -「 終於我的生命只剩生存 活著只會呼吸吃飯喝水的生活
乾杯 -「 說出一直沒說 對你的感謝 和你再乾一杯
生命有一種絕對 -「 想要征服的世界 始終都沒有改變
諾亞方舟 -「 讓 諾亞方舟 航向了 無限

明顯見到呢幾張專輯詞風係唔同左
而我又幾buy佢呢個轉變

陳信宏x10選

盛夏光年 -「 放棄規則 放縱去愛 放肆自己 放空未來 」
如煙 -「 我坐在床前 看著指尖  ...
CunninG 發表於 2017-7-1 14:42

我覺得 你是我最初和最後的天堂 呢句超神
已經值10000分

如果我們不曾相遇同諾亞方舟都係神級
後者仲要有埋層次 拎唔到作詞人真係幾可惜 我覺得詞好過曲
反而係成名在望拎 真係...

不過我唔喜第二人生份詞

我覺得 你是我最初和最後的天堂 呢句超神
已經值10000分

如果我們不曾相遇同諾亞方舟都係神級
後者仲要 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-1 14:47

我覺得今隻碟佢有少少跌watt
唔係話成名在望差
但係除左用字比較特別
我又唔覺得好特別
所以我一直話佢今年拎獎真係補償味濃

諾亞方舟真係幾好
簡單日常生活用字合乎佢風格
成首歌有鋪排 抽寫到位
尾後個遞進可以話係神來之筆

第二人生係至尊歌所以有私心
成首唔係詰特別好
但覺得有幾句幾中所以放埋落去

日期:1/7/2017
時間:15:00 - 17:00
節目:Make Love Male Female 排榜星期六

Come With Me / I'm Not Here(Kiri T) / / 分過手請舉手 / 潮神 / BDB (UNLSH feat. Shin) / Let's Say / 剎那的烏托邦
家變 / 纏綿朋友 / 還原成長(Mr.) / 流淚的怪獸 / 白色恐怖(Tat Flip) / 放棄治療 / 說再見了吧
兩溝 / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz) / Fight For Honor(遊蕩) / ESCAPE(PsychoSkull) / 禽獸 / 奇怪 / 惡女 / 習慣愛你
突然一生人 / 還有很多沒去的地方(HippoGroove) / Please Don't Walk Away(Jonathan Yang) / Victoria(The Benefactor) / 沈睡啟示錄 / 冒雨 / 之所以是你我