返回列表 發帖
WYTV Music Award 2020

十大金曲 第四位

紅白 - Robynn & Kendy

曲 Robynn & Kendy / 藍奕邦 / Goro Wong
詞 藍奕邦
編 藍奕邦 / Goro Wong
監 藍奕邦 / Goro Wong

十大金曲 第三位

最後呢個對比係年長同年幼, 但係講嘅係由細聽到大嘅放低
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

紅白?
Mic2001 發表於 2021-1-2 21:43

bingo
  RK成績一向都唔錯, 當然最後一首歌都唔例外

Gin Lee 好慘
估唔到連你都 Bully 佢
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

十大金曲 第四位

紅白 - Robynn & Kendy

曲 Robynn & Kendy / 藍奕邦 / Goro  ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:45

敢 出場未

十大金曲 第三位

南昌街王子 - 薛凱琪

曲 林家謙
詞 黃偉文
編 何秉舜
監 舒文

幕後

最難控制嘅幕後,又即管睇下有無咩新鮮感

作曲人: 晉身唱作人行列後, 連埋自己同埋寫俾人嘅歌, 貢獻都唔少

填詞: 3年以來的新名字, 係值得留意嘅幕後班底

編曲: 都係3年以來的新名字, 快歌黎講佢就都算係永無失手, 近排又幫手同天后級人馬合作, 希望有更多人認識到佢

監制: 等左3年終於到佢, 個人對佢都有情意結嘅, 可能佢未必適合所有人, 但搵佢做起步點應該都係幫到手

好噴。。。又有Fiona

敢 出場未
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 21:50

Gin Lee 好慘
估唔到連你都 Bully 佢
616.1314 發表於 2021-1-2 21:49

堅姐準備離場抗議
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 21:51

首席薛粉唔係假ga

幕後

作曲人 - 林家謙
上榜歌: 平安夜, 拼命無恙, 一人之境, 致明日的舞, 是但求其愛
冠軍歌: 南昌街王子, 我心中尚未崩壞的部分, 時光倒流一句話  (共8首)

填詞人 - Oscar
上榜歌: 心之書, 孤獨的對岸, 阿愁, 我的片單, 一起一個人, 鬼滅之日, 天地分裂, 渴, 深夜告別練習, 金星女孩, 致明日的舞, 自由流浪, 基本戀愛套路, 惡夢經
冠軍歌: 禁區, 物之哀, 時光邊緣的人  (共17首)

編曲人 - T-Ma
上榜歌: 句號, 無力感, Lost Forever, Fifth of May, Little Love
冠軍歌: Mad,開始倒數, 地球來的人, So Called Love Song  (共9首)

監制 - Edward Chan
上榜歌: 心之書, 黑方格, 一天多一點, 孤獨的對岸, 一所懸命, 愚公, 蒙著嘴說愛你, 她整晚在寫信, 精神時間房, BurnOut, 孤獨病, 標本, 帶走你的垃圾, 角落生物, One and All, 二人份, 愛情簽證申請
冠軍歌: 本能寺, 日光, 牆身有裂, 物之哀, 我心中尚未崩壞的部分  (共22首)

Fiona 作為佢首席愛將
有十大唔出奇喇
同埋呢首又唔差嘅
反而有啲意外 次元壁 咁悶都有
另外 紅白 有獎 is GQ!
二〇二三年度全女班投票

無力敢!

林家謙又上台了
好勁

家謙啊

明明你都因為林家謙作曲而上左呢隻歌係你個榜三星期
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

Fiona 作為佢首席愛將
有十大唔出奇喇
同埋呢首又唔差嘅
反而有啲意外 次元壁 咁悶都有  
另外 紅 ...
616.1314 發表於 2021-1-2 21:55

我寧願俾次元壁多過親愛的巨人, 當然兩首都好聽
家謙啊
chachacharlie 發表於 2021-1-2 21:58

林家謙又上台了
好勁
WZA111 發表於 2021-1-2 21:57

林家謙都好多fans

T-Ma

T-Lam
幸福多於我預期

進步銅

認真地, 今年進步獎好似係難搵左人, 唔知係我個榜都有番咁上下年資, 還是今年睇中比較少人. 不過呢個係一個好嘅踏腳石, 作為指標, 睇下有無機再上一層樓. 今年唔公佈5強, 直接逐個tag. 先係銅獎得主, 新project新面貌, 可能都係一個good start

我寧願俾次元壁多過親愛的巨人, 當然兩首都好聽

林家謙都好多fans ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:58

Mag Lam 盲粉 confirmed.
二〇二三年度全女班投票

進步銅

認真地, 今年進步獎好似係難搵左人, 唔知係我個榜都有番咁上下年資, 還是 ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 22:03

點解個 Tag 我覺得係陳柏宇 lol
但應該無可能?
二〇二三年度全女班投票

Mag Lam 盲粉 confirmed.
616.1314 發表於 2021-1-2 22:03

唔盲就唔會咁多年都keep到十大

T-Ma

T-Lam
on07111 發表於 2021-1-2 21:59

T-Ma 應該係主流都要有 T-Lam咁嘅成績

J arie

進步銅

Zpecial
上榜歌: 我的片單, 深夜告別練習

進步銀

銀獎今年都有新嘗試, 不過唔只係音樂上, 戲劇嘅幫助可能令人眼前一亮, 當然都希望多留意佢嘅音樂

十大金曲 第三位

南昌街王子 - 薛凱琪

曲 林家謙
詞 黃偉文
編 何秉舜
監 ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:50

我連呢首都調走出十大
係咪可以正式宣布一首都唔中

我連呢首都調走出十大
CunninG 發表於 2021-1-2 22:06

有無東京人壽先
二〇二三年度全女班投票

J arie
josey 發表於 2021-1-2 22:06

係wor, 佢未攞過十大

可能佢一早攞左冠軍歌

點解個 Tag 我覺得係陳柏宇 lol
但應該無可能?
616.1314 發表於 2021-1-2 22:04

唔會啦
我連呢首都調走出十大
CunninG 發表於 2021-1-2 22:06

仲有2個機會

唔盲就唔會咁多年都keep到十大

T-Ma 應該係主流都要有 T-Lam咁嘅成績 ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 22:04

數數手指其實我都連續五年畀咗十大呢粒女
不過今年要斷了 啲歌真係唔得
仲以為佢前年開完演唱會之後舊年會發力
二〇二三年度全女班投票

wow 恭喜kenneth
幸福多於我預期

有無東京人壽先
616.1314 發表於 2021-1-2 22:07

問得好
你好快就知

進步銀

章尾而
上榜歌: Pretty Liar
冠軍歌: 瞏

進步金

金獎可以話以量取勝. 出道年主打K歌所以就未有新人3甲, 近來去內地走一圈又俾佢成功左. 不過問心, 拍埋去同內地歌手比佢一定係輸蝕個個, 但願呢個眼界係幫到佢進步, 嘗試多d曲風

wow 恭喜kenneth
on07111 發表於 2021-1-2 22:09

今年兩首歌其實都幾中我
數數手指其實我都連續五年畀咗十大呢粒女
不過今年要斷了 啲歌真係唔得  
仲以為佢前年開完演唱會 ...
616.1314 發表於 2021-1-2 22:08

bully mag

明明主流已經ignore佢

馬面?
二〇二三年度全女班投票

許XX?

Kenny?
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

進步金

許靖韻
上榜歌: 代罪羔羊, 謝謝對不起
冠軍歌: 別為我好

十大金曲 第二位

最後兩個位同大家睇下對「家」同「幸福」嘅定義. 幾年前嘅今生不回家打動唔少香港人嘅心, 主要原因當然係對出走嘅渴望, 但係又係咪真係因為咁而唔愛呢個地方, 出走又係咪一定幸福?

恭喜 幸福悶

Kenny?
Mic2001 發表於 2021-1-2 22:13

唱好d先啦
許XX?
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 22:13

馬面?
616.1314 發表於 2021-1-2 22:12

英皇新勢力

真係馬面 pretty scary
完全唔識欣賞佢今年堆 K歌
舊年首「逆流成河」仲好聽
二〇二三年度全女班投票

最後兩個位同大家睇下對「家」同「幸福」嘅定義.

希望唔係誤導大家 think of Gin 但結果一個都無
二〇二三年度全女班投票

唱好d先啦
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 22:15

嚇死

Gigi?

英皇新勢力
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 22:15

馬面 屎頭 MNLM
正式取代 泳泳 Sherman 立立 做新一代英皇霉霉組
二〇二三年度全女班投票

真係馬面 pretty scary
完全唔識欣賞佢今年堆 K歌
舊年首「逆流成河」仲好聽
616.1314 發表於 2021-1-2 22:16

呢個我唔否認嘅
馬面 屎頭 MNLM
正式取代 泳泳 Sherman 立立 做新一代英皇霉霉組
616.1314 發表於 2021-1-2 22:18

後兩者不在我list

幸福門 confirmed

十大金曲 第二位

地球來的人 - 馮允謙

曲 馮允謙 / T-Ma馬敬恆
詞 王樂儀
編 T-Ma馬敬恆 / 林岳霆 Lincoln Lam
監 舒文

十大金曲 第一位

回到最基本, 其實每日出入自己嘅家, 你又有無呢個想法, 究竟我今日幸福, 活得有意義嗎? 還是我今日與我擦身而過嘅都只係路人?

第一位-敢!

每次也放膽精彩過活到
每日每步的旅途愉快
平凡活到精彩 敢於越界
幸福多於我預期

幸福門!
已經好慘
唔好撻Q
二〇二三年度全女班投票

試當真~

幸福悶 / 美藍絲與私煙 / 敢

十大金曲 第一位

幸福門 - Gin Lee

曲 Vincent Chow / 澤日生
詞 何方
編 Gary Tong
監 Alvin Leong

唱片銅

近年出碟人數不跌, 今年更因著疫情, 出碟時間推遲到年尾, 但係一隻大碟, 佢承載嘅係一個故事, 一隻好嘅album更加係對歌手一個全面肯定同認識. 有時突破點都係靠佢, 又一齊睇下呢3隻碟如何說故事.

先有深造回來, 比起之前更成熟, side track仲好過派台歌嘅一張大碟.

幸福門!
已經好慘
唔好撻Q
616.1314 發表於 2021-1-2 22:23

堅姐終於唔洗坐冷板凳
第一位!

每次也放膽精彩過活到
每日每步的旅途愉快
平凡活到精彩 敢於越界 ...
on07111 發表於 2021-1-2 22:21

呢首都好幸福wor

Gigi?
Mic2001 發表於 2021-1-2 22:18

good try

Gin Lee好爭氣