返回列表 發帖
回復 396# fifty1205

林奕匡唔係環球,應該有得提名

嘩, 少人到咁不如接咗佢啦

連嘉欣BB無去就無獎..
真係走得唔駛再簽TVB

謝文欣代唱 噴 (但我懷疑會好聽過徐子珊唱)
kay d live  (但好似全部歌手既live都比平時差唔少)
副 ...
nicholashin 發表於 2014-12-21 21:19

副作用唔係第一次live呀,之前音樂劇已經首live左

今次四大加太陽都缺席,希望總選好少少

......而家既優秀選變成咁......
總選...都應該係得呢個卡士.....慘

個場悶到⋯⋯

高山低谷
自由意志
最後最後

好時辰
致少年時代
約翰與洋子
逆來順受
共勉之
新城市

有返以上呢啲歌 你話幾好呢...

天堂鳥都無, 嬲!

ruby,就算我好唔想同意都要同意你。希望謝小姐反省下,唔係好快變kary㗎喇。 ...
kayzzz 發表於 2014-12-21 21:27

做kary有咩唔好?
何況大家都係自信型
Happy and Blessed.

高山低谷
自由意志
最後最後

好時辰
致少年時代
約翰與洋子
逆來順受
共勉之
新城市

有返以上呢啲歌 你 ...
wchan2013 發表於 2014-12-21 21:35

呢個名單LIST最正常

Also, it pretty much proves having everyone available to pick up awards doesn't necessarily make a better show. The 1st round at least have a more acceptable list.

林奕匡 - 高山低谷
周柏豪 - 傳聞
薛凱琪 - 最後最後
AGA - 一
王菀之 - 好時辰
古巨基 - 致少年時代
關心妍 - 逆來順受
官恩娜 - 共勉之
容祖兒 - 讓我們走下去
陳奕迅 - 娛樂天空
許志安 - 流淚行勝利道

鄭俊弘 - 熊貓
許廷鏗 - 福氣
林欣彤 - 食物鏈
謝安琪 - 獨家村
張敬軒 - 最卑微的願望
C AllStar X SUPER GIRLS - SuperStar
吳若希 - 越難越愛
羅力威 鍾欣潼 - 星星的眼淚
馮允謙 - 我好想你

咁樣係咪好睇好多~~~~~大家睇得開心 佢又頒得開心 至少唔使俾樂迷插
以前咁大家分豬肉 一人一首歌 幾開心

做kary有咩唔好?
何況大家都係自信型
jose 發表於 2014-12-21 21:35

Well, no comment.
BTW tbb係最好嘅宣傳渠道。你上電視走晒音,揾邊個睇你live?仲話下年開紅館?邊個夠膽買飛?

高山低谷
自由意志
最後最後

好時辰
致少年時代
約翰與洋子
逆來順受
共勉之
新城市

有返以上呢啲歌 你 ...
wchan2013 發表於 2014-12-21 21:35

不出席就沒獎這樣白痴的制度只會令頒獎禮更加難看
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

我覺得今次四大加太陽聯手玩杯葛 TBB無法就頒晒比星夢 (5首) 同英皇 (8首)... 淨返2.5 首東亞, 2首邁亞, 1.5首愛 好娛樂, 1首王梓軒

雖然呢個結果可以話係TBB厚此薄彼而造成 但係呢啲紛爭 沒完沒了 真係夠未呀?! 明明之前阿FI PAKHO 無幾耐之前先係TBB 唱LIVE 咁短時間關係咁差?!

容天后唔嚟無獎 都無面俾...不過到時總選都可能有 (如果之前所講GE無變 可能係榜分最高嗰10首之一去候選總選)

林奕匡 - 高山低谷
周柏豪 - 傳聞
薛凱琪 - 最後最後
AGA - 一
王菀之 - 好時辰
古巨基 - 致少年時代
關心 ...
PangChiYeung 發表於 2014-12-21 21:41

死啦 漏咗 攣人 同 Eric Suen tim..... 20首好似都唔夠分   明年頒25首啦

林奕匡 - 高山低谷
周柏豪 - 自由意志
薛凱琪 - 最後最後
AGA - 一
王菀之 - 好時辰
古巨基 - 致少年時代
關心妍 - 逆來順受
官恩娜 - 共勉之
容祖兒 - 天然呆
許志安 - 流淚行勝利道

鄭俊弘 - 熊貓
許廷鏗 - 福氣
林欣彤 - 食物鏈
謝安琪 - 獨家村
張敬軒 - 最卑微的願望
C AllStar - 家書
SuperGirls - 鎂光燈下
吳若希 - 越難越愛
Dear Jane - 約翰與洋子
馮允謙 - 我好想你 / 側田 - I Miss Love / SS14 / (FF Mode) goldEN - 新城市

咁就perfect啦

冇唱片公司support嘅話真系好肉酸
好啦,唔照唔嚟冇獎規矩,照搬,四大太陽成咋歌手缺席,場show都唔方好睇得去邊

我想side track 下,今次個佈景幾好睇

依然系半個星夢頒獎禮
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

其實聽kay好多次演唱都有個問題,可能音響關係,佢唱得比較壓,低過原key小小,唔知係咪耳仔唔多聽使。

KAY既LIVE又冇你地講到咁差
不過我都同意佢要多D練歌

四大+太陽集體杯葛
ivana,joey全部唔得閒(?)
呢個優秀選真係搞臭香港樂壇
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

kay 兩首歌

四大+太陽集體杯葛
ivana,joey全部唔得閒(?)
呢個優秀選真係搞臭香港樂壇 ...
JayantL 發表於 2014-12-21 22:16

好心tbb無繼續煩膠啦 d獎對推動樂壇既作用真系接近0
不過其實點解太陽要杯葛?J ARIE無得發表十分鐘感言噶
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

http://instagram.com/p/w2THaHMEkN/?modal=true

廣告拍攝、宣傳工作、出席event、不同場合表演,今天又開始新電影拍攝,過幾天又到頒獎禮了,最近工作繁忙,心裡十分感恩,但依然有疲累的時候... 若大家此刻也感疲累, 為你禱告, 為你打氣, Good morning n have a wonderful bright day

From the IG of Ivana Wong :)21-12-14

都近頒獎禮啦,金髮女仲唔練歌,想比蛋報狂插?

林奕匡 - 高山低谷
周柏豪 - 自由意志
薛凱琪 - 最後最後
AGA - 一
王菀之 - 好時辰
古巨基 - 致少年時代
...
wchan2013 發表於 2014-12-21 21:50

AGA連提名都無 不過環球都唔黎, 冇乜所謂

都近頒獎禮啦,金髮女仲唔練歌,想比蛋報狂插?
aabccc 發表於 2014-12-21 22:53

其實煉唔煉都會比eeg插 仲不如出多D YUM照吸納多d高登仔fan屎
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

林奕匡 - 高山低谷
周柏豪 - 自由意志
薛凱琪 - 最後最後
AGA - 一
王菀之 - 好時辰
古巨基 - 致少年時代
...
wchan2013 發表於 2014-12-21 21:50

呢個list好好多  一咁hit都無 Tbb對樂壇既貢獻真系負值
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

TVB一日到黑話新態度
其實咪一樣對音樂唔重視
星期一到五會播歌嘅節目唔係朝早就係深夜三四點
勁歌個個禮拜都係同一個mode搵鬼睇
真係重視嘅話 一到五2230播少啲膠節目用來做五個不同主題嘅勁歌咪推動樂壇啦(相信平時2230啲綜藝節目都唔係收視高啦)
就好似我阿哥話(80後)
唱片公司上你電視台係為宣傳而唔係為你幾舊膠
每次頒獎禮
用你黃金時間一分鐘輪流播幾句候選歌曲(eg.台慶頒獎禮讀獎項候選名單或者台慶期間藝人講TVB happy birthday)
呢啲咪係唱片公司想見到嘅畫面同埋真正宣傳香港樂壇
事實上有心做一定做得好
搞成宜家咁嘅局面
咪證明TVB得個講字
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

簽名被屏蔽

Hanson 發表於 2014-12-21 23:31

好彩冇睇(不過想睇返I Miss Love live)
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

楊千嬅唔駛去勁歌總選囉,冇首歌入選喎
任我行 失憶蝴蝶

好心tbb無繼續煩膠啦 d獎對推動樂壇既作用真系接近0
不過其實點解太陽要杯葛?J ARIE無得發表十分 ...
CBY0710 發表於 2014-12-21 22:21

嚟緊無綫舉辦嘅《2014年度勁歌金曲頒獎禮》,早前就話會放寬條件,吸引同無綫關係「冰封」嘅5大唱片公司歌手參加,然而四大之首環球,就拒畀面無綫,拒絕再玩《勁歌》總選,必令頒獎禮失色不少;點知再雪上加霜,事緣今日有周刊報道,話由Paco黃柏高主理嘅太陽娛樂,都決定唔玩《勁歌》總選。

有指導火線係之前太陽娛樂新人雷琛瑜(J.Arie),之前同師姐薛凱琪(Fiona)上大台慈善節目,但去到現場後,J.Arie就被臨時飛出局,有指當時Paco對呢件事好不滿。報道引述知情人士話:「呢次係導火線,Paco真係唔玩勁歌係因為《2013年勁歌金曲頒獎禮》,有二十首金曲,但太陽娛樂一首都冇入圍,只係得J.Arie同沈震軒拎到新人獎。

該報道仲問到Paco,係唔係真係唔《勁歌》,佢就話:「最重要係睇歌手有冇期。」哇﹗數數下,仲有邊啲歌手參加《勁歌》總選呢?

嚟緊無綫舉辦嘅《2014年度勁歌金曲頒獎禮》,早前就話會放寬條件,吸引同無綫關係「冰封」嘅5大唱片公司 ...
pv163 發表於 2014-12-21 23:44

THX 原來丁ARIE 系paco心目中分量咁大
咁睇嚟可能年尾頒獎禮太陽都可能杯葛埋
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

TVB一日到黑話新態度
其實咪一樣對音樂唔重視
星期一到五會播歌嘅節目唔係朝早就係深夜三四點
勁歌個個禮拜 ...
JayantL 發表於 2014-12-21 23:11

絕對同意! 正因為TBB 厚此薄彼加上唔重視音樂 四大唱片加太陽都覺得無機會宣傳自己 又淪為陪襯品 咁無癮 不如唔攞...

不出席就沒獎這樣白痴的制度只會令頒獎禮更加難看
SugarFree 發表於 2014-12-21 21:42

甘你覺得第一回好睇嗎?個個有獎都唔出席

簽名被屏蔽

越難越愛最高票數
金曲金無難度
rubylovessss 發表於 2014-12-21 21:23

我記得上年有集勁歌,佢自己話想攞金曲金獎,估唔到一年後就願望成真了

剩返果31首(#30同#31同分)...  
(Credits to ymcaec: )

小塵埃 - 我愛京達卡
王菀之 - 好時辰
古巨基 - 致 ...
Hanson 發表於 2014-12-22 00:01

呢度70首歌,其實選10首咪得咯,一人只能拿一首,又可以保留"十大"勁歌個名。。。

估計:
最受歡迎男歌手 許廷鏗
最受歡迎女歌手 謝安琪
金曲金獎 越難越愛
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

《2014勁歌金曲優秀選第二回》得獎名單
Hanson 發表於 2014-12-21 20:50

個list都唔難睇嘅 起碼有kay hins ,都有cas alfred mag頂住
無joey = joey今年無獎?
古巨基、容祖兒、林奕匡、周柏豪、連詩雅嚟嘅話,賽果會正常啲
phykk45 發表於 2014-12-21 21:20

sony warner 環球 東亞 太陽
是旦有兩間出席都好好多
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

合唱歌可即時改做獨唱歌,LLV 勁

其實太陽娛樂,連冠軍歌上去唱,點解唔玩優秀選姐

今晚優秀選,張敬軒已經變成資歷最深的得獎男歌手了。。。

今晚優秀選,張敬軒已經變成資歷最深的得獎男歌手了。。。
阿mark 發表於 2014-12-22 00:30

成班二線女歌星都唔去
講真 KAY肯去上TVB都算好比面
是日女歌手班底: 謝安琪 林欣彤 吳若希 SUPER GIRLS 鍾舒祺 謝文欣

男歌手好少少 不過真係好少少ONLY
起碼都有張許兩個當紮歌手 又有CAS

簽名被屏蔽

側田被無視
Hanson 發表於 2014-12-22 00:39

都曾經當紮過既..

估計:
最受歡迎男歌手 許廷鏗
最受歡迎女歌手 謝安琪
金曲金獎 越難越愛 ...
KYC0347 發表於 2014-12-22 00:23

cool魔會唔會去爭獎 第一回佢都勁高分