返回列表 發帖

Be Water, My Friend - 鍾舒漫

單選投票, 共有 89 人參與投票
83.15% (74)
3.37% (3)
4.49% (4)
1.12% (1)
7.87% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: Be Water, My Friend
主唱: 鍾舒漫

派台日期: 2017-9-26

曲: 王雙駿
詞: 陳詠謙
編: 王雙駿
監: 王雙駿

人哋話 成熟不止一套方法
有青春 有心機 任我花
Be water, my friend

點解雕一個銅像 受萬人景仰 但望落去表情好僵
點解榜樣淨係得呢個樣 yee-ah yee-ah yee-ah
七十個巴仙水份 人類有水嘅特質
我哋可以係杯 可以係樽 可以係茶壺肥又矮

人哋話 存在不止一套風格
人哋話 模範不止一個她
有青春 有心機 任我花

你動 我靜 你問 我搖頭不答
太多聲音可以啞
你怒 我樂 你罵 我悠然插花
人說欺山不欺水你懂嗎

九點鐘公共交通 一齊返工 但發嘅夢各有不同
尊嚴溝水飲咗會止到痛 yee-ah yee-ah yee-ah
我一路一路浮沉 漂流到夢想附近
終於可以做浪 可以扮潮 但未知上唔上到岸

人哋話 存在不止一套風格
人哋話 模範不止一個她
有青春 有心機 任我花

太多框架可以打
人說欺山不欺水你懂嗎

即使怎麽再雕刻
盛載不起各位每杯茶
算吧 我要變水 要作主 然後一滴滴滴下

無固態更有性格
太多框架可以打
人說欺山不欺水你懂嗎

太型啦!~~超鐘意呢個Sherman~5分

應該就快出 EP 啦掛

希望新碟全快歌

希望新碟全快歌
Kfmusic 發表於 2017-9-26 17:12

從不信自己 M.I.A. or as bonus track?

從不信自己 M.I.A. or as bonus track?
boy4dudes 發表於 2017-9-26 17:19

hopefully,以快歌建立自己形像

hopefully,以快歌建立自己形像
Kfmusic 發表於 2017-9-26 17:21

Sherman 快歌中最愛 高手過招
Sherman + Sukie 快歌中最愛 1111 & SS14

Carl呢個Melody都係偏弱

鍾舒漫今年都幾髮力
但應該都係白果gala
利申:唔係鏡粉

今次真係超正
其實對比起小碎步會好loop D
但個MV太hea了
BWMF個MV真係好有心思
而且首歌好多驚喜
又rap又跳舞又飆怒音
呢個先係真正Sherman

份詞 ..................

同埋可以玩得盡啲 但 SHERMAN 唱跳個 PART 已經做得好好

ANYWAY 小碎步買到 100 萬 VIEW 咩玩法

hookline可以填碎步 碎步 碎步

份詞 ..................

同埋可以玩得盡啲 但 SHERMAN 唱跳個 PART 已經做得好好

ANYWAY 小碎步買到 10 ...
賴爽 發表於 2017-9-26 20:02

份詞有咩問題?
快歌黎講算係咁啦
好過加大力度好那多倍

Step 1:首先要「奪回初心」❤️《從不信自己》https://www.youtube.com/watch?v=CYV-3...
Step 2:再給勇氣去「尊敬你的真本性」❤️《隱型》https://www.youtube.com/watch?v=lyTWY...
Step 3:尊敬後必定要「堅持」❤️《小碎步》https://www.youtube.com/watch?v=8SgRP...
Step 4:堅持當中,必然要「模造自己」❤️《Be Water My Friend》

隻 EP 會唔會就係咁…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

Step 1:首先要「奪回初心」❤️《從不信自己》
Step 2:再給勇氣去「尊敬你的真本性」❤️《隱型》
Step 3 ...
星勤 發表於 2017-9-26 22:31

星勤做埋marketing la

出快歌咪好囉
上年無端端行少女路線做咩(雖然我幾鐘意秘密)

Step 1:首先要「奪回初心」❤️《從不信自己》
Step 2:再給勇氣去「尊敬你的真本性」❤️《隱型》
星勤 發表於 2017-9-26 22:31

《隱型》已經收錄在"天愛6", 未必再次收錄在 Sherman's upcoming EP

《隱型》已經收錄在"天愛6", 未必再次收錄在 Sherman's upcoming EP
boy4dudes 發表於 2017-9-26 22:39
星勤做埋marketing la
Kfmusic 發表於 2017-9-26 22:33

我見首歌文案咁寫咋…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

睇完MV,真係諗唔到有咩理由唔比5分

正啊 好groovy好funky
好過小碎步
好想佢有4 台冠囉

好正!
Sherman都係適合呢種型格快歌

今次希望keep到唔好再轉形,首歌一開始麻麻地,聽到後半段愈聽愈爽

佢唱歌麻麻,但佢嘅努力好值得欣賞

4家姐 今年回勇真係值拎反個中量獎, 雖然佢唱歌live 五太穩定,巨家姐如果最後繼續拎, 都係五使旨意

poor 2.3.4.5.6 家姐

曲式很有風格,可惜以快歌來說完全不搶耳,很普通的旋律,0記憶點

mv好正
好明顯見小碎步得先dump本拍翻mv

成日都感覺美漫要自己貼錢拍野
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

成日都感覺美漫要自己貼錢拍野
帥小寶` 發表於 2017-9-30 19:51

隱型MV係自己拍
呢個係Carol叔叔拍
蛋公司只會拍從不信自己同小碎步果D hea MV
睇到都覺得可悲

個MV可以重複睇好多次
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

第一次聽完的確冇乜記憶點,持續聆聽

sherman唱呢d咪幾好,唔好唱慢歌啦

佢把聲起碼有自己既特色!
好正既快歌!!

舞唔错

快歌真係好啱佢
女銅加油!!

隱型MV係自己拍
呢個係Carol叔叔拍
蛋公司只會拍從不信自己同小碎步果D hea MV
睇到都覺得可悲 ...
ladygaga 發表於 2017-10-1 10:23

Carol叔叔係男定女反Ot 初頭聽覺得好尷尬,而家聽又覺得好型

Carol叔叔係男定女反Ot 初頭聽覺得好尷尬,而家聽又覺得好型
Kfmusic 發表於 2017-10-19 18:29

王雙駿係Carl叔叔 你quote果個寫錯咗

咩上唔上到岸呢D詞真係肥謙先夠膽交貨
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎