返回列表 發帖

[Oct/15/2021] 仍然記得嗰一次 - 王菀之 X 伍仲衡 (CD)

歌手:王菀之 X 伍仲衡
唱片名稱:仍然記得嗰一次
唱片封面:

推出日期:2021-10-15
唱片類型 :CD

TrackList:
CD
1. 倒數
2. 想愛你
3. 餘震
4. 人魚の夢 (日)
5. 流淚眼望流淚眼
6. 小手術 (second opinion)
7. 仍然記得嗰一次
8. 假如讓你吻下去
9. 印象
10. 心債
11. 儂本多情
12. 當世界無玫瑰

出處:SKY MUSIC
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

聽完 人魚の夢 好期待隻碟

小手術自己翻唱自己
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

CD封面隻貓貓好 cute cute
同梁詠琪一樣翻唱關淑怡首當世界無玫瑰

愛不曾遺忘任何人 --> The Pink Room 係唔係永遠幾遠無得出碟

唔知CD音質如何呢
當呢隻係有concept嘅hifi碟咁聽都唔錯
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

紫想愛之

咁多歌完全唔知佢嘅budget情況係點

CD封面隻貓貓好 cute cute
同梁詠琪一樣翻唱關淑怡首當世界無玫瑰

愛不曾遺忘任何人 --> The P ...
boy4dudes 發表於 2021-10-12 10:59

我都想知,雖然The Pink Room佢展覽時都出咗single碟
可能又要出much feeling part 2先收錄

支持之之
會買實體碟

just11256 發表於 2021-10-12 18:39

做翻唱碟平咁多,點同

我都想知,雖然The Pink Room佢展覽時都出咗single碟
可能又要出much feeling part 2先收錄 ...
Serendipity 發表於 2021-10-12 20:58

On Wings Of Time之後等咗8年先有Much Feeling Part 1
Part 2嘅話應該要等2025年

仍然記得嗰一次 係新歌嗎?

仍然記得嗰一次 係新歌嗎?
xteve 發表於 2021-10-14 23:47

應該係杜麗莎嗰首掛.. 咁都撞到歌名?

應該係杜麗莎嗰首掛.. 咁都撞到歌名?
星夢情真 發表於 2021-10-14 23:55

全部翻唱歌嚟,唔使FF了

just11256 發表於 2021-10-12 18:39

所以要接TVB綜藝填數
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

始終覺得呢個碟名噴噴地

做翻唱碟平咁多,點同
sampras625 發表於 2021-10-14 23:16

咪係,翻唱成本低收多過十隻歌都冇問題。
佢當年隻晴歌集都係幫公司搵錢跑數,呢隻都應該係呢個plan

Vocals

On Wings Of Time之後等咗8年先有Much Feeling Part 1
Part 2嘅話應該要等2025年
sampras625 發表於 2021-10-14 23:19

On wings of time正到喊!幾時先做返隻啊之之

Vocals
WZA111 發表於 2021-10-16 04:06

好好聽~好耐無聽過咁正嘅vocal

Vocals
WZA111 發表於 2021-10-16 04:06

流淚眼望流淚眼完勝原唱
DM多仔多到覆唔哂

流淚眼望流淚眼完勝原唱
mosesming 發表於 2021-10-16 17:09

好鍾意呢首歌,以後唔使再聽返原版太好

餘震CLS

餘震CLS
kwanie 發表於 2021-10-16 18:19

上次美之翻唱Hins嗰幾首歌,都唱到另一種味道出嚟 美之真係好勁

把聲仲好靚,Ivana 唱得好精緻,聽得好舒服,放工好攰嗰時聽啱啱好

寧願佢唱過首都唔想要小手術 (second opinion )人魚の夢 真係好好聽同埋聽美之唱呢類型GE 歌真係好聽到訓著

Ivana 難得出碟冇人講
人魚の夢 同 假如讓你吻下去 好好聽好啱 Ivana 唱
如果有 愛一個人 國語版就好
小手術 係no one asked for既翻唱...
今次選曲麻麻地,
我寧願佢揀d同時期既大路歌黎唱,
d歌全部唔同時期, 成隻碟順住聽有d怪
其實我想佢唱多d國語歌,
佢把聲好啱唱國語...

好老實講句
佢唱功認真麻麻
冇氣就短氣噉款
而且我真係覺得佢為唱而唱
我feel唔到有咩感情
就好似隔籬K房某條女唱完後用auto tune再出碟

佢嘅唱法就係平平凡凡+氣聲
毫無高潮起伏
每隻歌聽到一半已經好眼瞓

我唔識欣賞容大媽嘅哮喘唱法
不過論演繹,「流淚眼望流眼淚」容姨的確演繹得好到位
Ivana唔得

「當世界無玫瑰」簡直就係災難
真係好好奇,另外一個更加冇唱功嘅好勝女居然夠膽翻唱
而家講緊嘅係退出市場販售的商品
唔係YouTuber求其upload啲毫無營養交功課呃like post

無論你鍾唔鍾意神神化化嘅淑怡姨
隻歌冇人可以唱得好過佢
無論唱功、風格、感情、聲線控制
佢都做到好足
人哋係唱出歌詞女主角嗰種渴望同堅定

唔該用心做好屬於自己嘅音樂
唔好再破壞經典

樓上果位, 笑而不語, 聽歌都要再培訓

流淚眼N6 version世一
雖然原唱嗰位應該覺得會係黑歷史

BTW
鍾意晴歌集多啲
呢隻碟啲編曲唔少都太hifi feel同太慢
反而上次迷失表參道同chotto等等都改得好精彩
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

欣賞樓上嗰位唔識聽歌都打咁大篇出嚟分享
好難得

BTW 無諗過會有人叫今時今日嘅Ivana「好心唔該你做好你自己嘅音樂啦!」
呢句野同王菀之個名擺埋一齊成件事喺我眼中真係好詭異

儂本多情 聽聽下令我諗起 月亮說國語版
佢唱d懷舊歌都幾襯

得罪講句 仲悶過晴歌集
聽一兩首係OK 但係成隻碟咁聽都係差唔多嘅編曲 差唔多嘅vocal
真係好悶 同四五線發燒碟有咩分別
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

流淚眼望流淚眼
越要慘你越覺慘
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

係 係大碟 咁 點吖
唔好聽 唔係呀 好聽
但 都係想聽新歌多啲

流淚眼係一個好工整 聽得出有技巧可言既cover

我覺得首歌本身係應該好似原版咁 灑狗血啲 情感豐富多啲而唔係細膩
樂觀/飄紅(?)/傷神(cuz she’s the OG) 呢幾首之之可能會唱得更有味道
但慘情K歌原唱絕對冇得輸 呢個亦都係佢喺樂壇既價值所在

又或者咁講 之之反而比較適合去唱有層次,有藝術性既作品
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

「當世界無玫瑰」簡直就係災難
真係好好奇,另外一個更加冇唱功嘅好勝女居然夠膽翻唱
fancycar 發表於 2021-10-19 13:30
Ivana 選「當世界無玫瑰」係有 d 奇怪. 如果真係要翻唱 關淑怡, 佢第一張專輯隻「再會」應該會好適合 Ivana

https://www.youtube.com/watch?v=W_HkD_VfisQ

另外一個歌手 G小姐, 我會建議「一首獨唱的歌」  

https://www.youtube.com/watch?v=8WPN2SYdimg

呢隻碟plug 歌算唔算係香港樂壇史上最混亂
完全唔知佢plug 緊邊首其實
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

Ivana 選「當世界無玫瑰」係有 d 奇怪. 如果真係要翻唱 關淑怡, 佢第一張專輯隻「再會」應該會好適合 Ivana ...
boy4dudes 發表於 2021-10-24 17:48

其實Gigi翻唱嘅錄音版本係咪未出?點解已經可以批評?
我唔覺得Ivana唱得唔好,唔一定要跟原唱唱法,關淑怡個演繹都好九十年代。

ricnature 發表於 2021-10-24 22:14

可能佢同公司都唔care,反正上唔上都唔會有奬,播邊隻當宣傳都冇所謂。

其實Gigi翻唱嘅錄音版本係咪未出?點解已經可以批評?
我唔覺得Ivana唱得唔好,唔一定要跟原唱唱法,關 ...
Serendipity 發表於 2021-10-24 22:36
你可以問下上面位會員

作為一個好熟識 關淑怡 歌既 fan, 我只係覺得有另外既歌適合 d

你可以問下上面位會員

作為一個好熟識 關淑怡 歌既 fan, 我只係覺得有另外既歌適合 d  ...
boy4dudes 發表於 2021-10-24 23:43

咁我都同意嘅,關淑怡咁多歌可以揀,其實覺得好離奇無啦啦兩個女歌手同時翻唱呢首歌。  
我反而覺得Ivana可以揀Shirley迷幻啲嘅歌如夜迷宮呢類,但可能唔夾呢隻碟。

ricnature 發表於 2021-10-24 22:14

好似D翻唱碟成日都係一plug就plug幾首

咁我都同意嘅,關淑怡咁多歌可以揀,其實覺得好離奇無啦啦兩個女歌手同時翻唱呢首歌。  
我反而覺得Ivan ...
Serendipity 發表於 2021-10-25 00:12

因為今次IVANA 做呢隻碟本身就係想揀D CLASSIC D 歌黎唱
  同埋大家話呢隻碟悶, 我諗係監製問題. 都係ALEX FUNG 岩佢多D

正 覺得plug啱歌 最中意
倒數 假如讓你吻下去

雖然plug邊首都唔會點播

翻唱 小手術 有少少奇怪, 歌唔算好 Classic, 新編曲又唔係有太大改變.

無聊選下我認為適合佢既(全女)歌:

1. 把戲 (王菀之出道作品)
2. 早晨 (林憶蓮)
3. 因我愛你 (林志美)
4. 新居 (梁詠琪)
5. 天與地 (王菲)
6. 花店 (陳慧嫻)
7. 有福氣 (陳慧琳)
8. 天荒愛未老 (周慧敏)
9. 牆紙 (容祖兒)
10. 再會 (關淑怡)

Keep
倒數、心債 & 人魚の夢

因為今次IVANA 做呢隻碟本身就係想揀D CLASSIC D 歌黎唱
  同埋大家話呢隻碟悶, 我諗係監製問題. 都 ...
快劍俠 發表於 2021-10-25 09:30

但當世界無玫瑰唔算太classic,關淑怡仲有好多更經典嘅歌   
同意監製有關,伍仲衡一向都係造呢類ballad風格歌。
全碟比較喜歡假如讓你吻下去同儂本多情。

但我都非常同意樓上個位講當世界無玫瑰係絕對冇人超越到淑怡GE 講法
個種怨氣係冇人能及 (呢個係褒)

全碟我會LOOP 應該係倒數 想愛你 假如讓你吻下去  印象 同人魚の夢  
初頭仲FF 佢會唱密雲呢D DARK D GE

同埋唱番小手術真係好無謂

但我都非常同意樓上個位講當世界無玫瑰係絕對冇人超越到淑怡GE 講法
個種怨氣係冇人能及 (呢個係褒)

全碟 ...
快劍俠 發表於 2021-10-25 16:40

Cover小手術還不如叫伍仲衡作過一首新歌好過啦