返回列表 發帖

[Nov/19/2021] Philosophy - 林奕匡 (EP)

歌手:林奕匡
唱片名稱:Philosophy
唱片封面:

推出日期:2021-11-19
唱片類型:EP

Track List:
CD
01. 時間的囚犯
02. 沉思者
03. 關於愛的碎念
04. 解答
Bonus Track :
05. 佚名花

附加資料﹕
林奕匡(Phil)2021年全新EP《Philosophy》,以深入淺出的角度,跟大家談一場「匡」式哲學。Philosophy,哲學,顧名思義,今次Phil的全新EP就是充滿哲學性!
但千萬不要被這個命名嚇親,覺得會是高不可攀、難以理解的課題,身為填詞人的Oscar反指是很大眾化的內容。
「我只係想大家用好普及嘅層面去反思自己嘅生命哲學:時間係咩一回事?
思考係咩一回事?愛係咩一回事?以上種種喺日常生活裡面,又即係發生緊乜嘢事?我想透過Phil嘅音樂同大家分享想法。」
Phil創作的旋律很有個人特色,身為監製的Edward形容為
帶點英倫感覺的模糊感—像是在水裡,帶點矇查查的感覺。
由於有這樣的特點,Oscar在填詞之前,便與Edward有共識,
就是每首歌都沒有明顯的定論,留下一個糢糊點,等聽眾可以反思:
〈時間的囚犯〉令我們反思應否按照既定的模式生活;
〈沉思者〉提出了思考的重要性;〈關於愛的碎念〉則談好勝與愛情之間該如何取捨;
新作〈解答〉則分享了不同的思考角度去解讀人生的苦澀。
Oscar說:「喺一個模模糊糊嘅氣氛下,曲詞編就可以有同步嘅感覺。」
就連Phil都很喜歡今次這個概念完整的EP。
「呢隻碟喺上年年尾已經定咗個方向,有咗概念先去寫歌,係好事,
而且成個過程中我嘅input亦係咁多年嚟最多,好似〈時間的囚犯〉同埋〈關於愛的碎念〉,
都係自己提出題材,正因為參與度高咗,學到嘅嘢亦更多。」
Phil直言,《Philosophy》令他更了解自己,了解自己的音樂,
甚至更主動去表達自己,是一個很美好的音樂旅程。

出處:ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Philosophy呢個碟名夠出一隻八曲album喎 而家出ep嘥曬
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

支持李文曦包碟

個封面 is very Kenny's 前面是新的歲月記得走下去, 沙發 變 鋼琴

同自己偶像同期出碟
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

5隻歌,189$
繼吸血痕跡後又一力作,不過phil有名氣,都貴得起既
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

呢個碟名一早應該玩啦
竟然咁多年都唔識玩
仲要得咁少歌
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

在這畢生不滅 無極的狀態

咦,無提到 bonus track
咁大家期待下
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

回復 8# losyes

好掛住這張壓軸大碟   看透 、再見不是朋友,以及第一首快歌 金光燦爛

5隻歌,189$
kevin2011 發表於 2021-11-16 17:14

名氣? 近年dup到消失左

5隻歌,189$
kevin2011 發表於 2021-11-16 17:14

點解而家出隻碟咁貴 美祖十首$400 phil五首收$189
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

個碟名似新曲加精選會用嘅名

名氣? 近年dup到消失左
lorbat 發表於 2021-11-16 21:50

佢同門做得太離譜啦 人地都做得出佢都可以啦
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

losyes 發表於 2021-11-16 18:30

我都諗起呢隻
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

留返個碟名crossover sophy吖嘛

losyes 發表於 2021-11-16 18:30

STEPHY D 頭髮都幾似PHIL 封面棟樹

上隻碟其實有回勇,新呢隻又唔太令人提起興趣

點解而家出隻碟咁貴 美祖十首$400 phil五首收$189
beethoven250 發表於 2021-11-16 21:54

可能因為啲唱片公司應該而家買碟嘅人小咗好多, 所以推高啲碟價, 希望啲鐵粉照買以盡量回本。

另外, 以個人呢年本以嚟嘅買碟經驗, 主要唱片公司之中寰亞定嘅碟價通常最平, EP 不時兩位數有找 (而事實上寰亞亦甚好推出 EP), 而真.大碟亦多數定價喺 $200 以下。呢方面只有環球嘅大碟可以媲美 (環球反而甚少推出 EP)。

華納同 Sony 嘅碟價偏貴為人詬病就唔使多講啦; 反而英皇, 小型唱片公司同獨立歌手唱片嘅定價就好飄忽, 但係以近期例子嚟講 (如 Serrini), 都係偏貴。

4隻歌係EP,5隻歌又係EP
首Bonus真係多謝曬喎

佚名花即係呢首, 之前係比賽攞咗冠軍然後美匡攞嚟唱

4隻歌係EP,5隻歌又係EP
首Bonus真係多謝曬喎
lmml4 發表於 2021-11-17 11:03

Bonus應該唔屬上面4首的主題

抄美音

5隻歌,189$

呢個價錢我碎咗個念
「微笑之中 接受還未有 答案。」

回復 10# winkochueng

其實呢隻都未係壓軸大碟,因為仲有 The Red Album (2008)
    除非你講 2007 年壓軸大碟 / Stephy 壓軸既 10 首歌冇一雞兩味既真。大碟

反 OT, $189 講緊係貴人地成一倍,舊年寰亞既 EP 講緊係 $88-105 左右。
    雖然呢間公司賣得貴都有前科,53FPS 賣 >$300…..
    所以最後可能真係得番鐵粉會買。
    好似當年 My Taste of Life….等等既 EP 開售時同市價差唔多,即係 Sony 冇係佢既碟到特別賣貴啲。好似係。

5隻歌,189$

$189 真係貴得好誇張但講真宜家全行賣碟賣得咁少
好難做。。。

短短幾年就經歷晒高山低谷

下隻可以叫 Even now I just cannot phil you phil me
搵埋AK幫佢作曲
在這畢生不滅 無極的狀態

佚名花即係呢首, 之前係比賽攞咗冠軍然後美匡攞嚟唱
阻住 發表於 2021-11-17 11:24

合唱歌嚟架喎

STEPHY D 頭髮都幾似PHIL 封面棟樹
快劍俠 發表於 2021-11-17 09:15

其實佢就係phil封面入面棟樹

合唱歌嚟架喎
ycadrian 發表於 2021-11-18 20:56

原來係同一姐妍合唱

解答全碟最正
但已經係第4 plug

解答全碟最正
但已經係第4 plug
kwanie 發表於 2021-11-19 02:11

其實今年隻碟都好高質,但依家論受歡迎,男歌手頭十名都唔知有無佢份

解答好聽

全碟都好聽!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

年尾特別多發碟。
……

原來係同一姐妍合唱
阻住 發表於 2021-11-19 00:03

完全突顯一姐地位, POOR MISCHA 半首合唱歌都分唔到

個文案幾好,但我會expect咁既文案同碟名會探討更多深刻命題,上面位會員講得啱,應該襯一隻八曲album
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

5隻歌,189$

好貴...40蚊一隻歌
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

睇咗個價,都幾貴喔
……

之前出單曲嘅時候唔覺得好突出
但出碟後四首歌一齊聽覺得好連貫同好有質感
有啲歌就係咁,用嚟派台會唔夠搶
但慢慢細嚼就好適合
正如樓上所講,要表達到呢個主題真係需要一張八曲嘅album
明白以Phil目前嘅人氣唱片公司好難投放資源做八首歌
但我諗最少都要出隻六首歌嘅EP

無論如何,支持Phil繼續做好歌畀大家

P.S. 隻碟街價$165,算貴但都可接受

隻碟d歌連住聽正好多
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

記得佢年頭嗰陣都錄咗幾隻同時間有關嘅 cover
如果係 sony 嘅 copyright 就可以擺埋落去

見到隻碟買呢個價突然覺得 高山低谷原唱者隻EP賣咁平真係好有良心
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

解答好正

佚名花都好好聽

點解唔派埋佚名花幫一姐搶ap
Sony 群星拱照黃炎

希望Phil 作多D 好歌! 下年再努力

EP計略嫌少貴

首碎念好正!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D