返回列表 發帖

[Jul/14/2023] 4891 - 黃妍 (2 CD)

歌手:黃妍
唱片名稱:4891
唱片封面:

推出日期:2023/7/14
唱片類型:2 CD

TrackList:
CD 1: (4891)
01. 兩個月亮
02. 7月24日大道
03. 異地書
04. Little People
05. 世界以痛吻我而我歌唱
06. 哀傷的作者
07. 心的全部
08. 反烏托邦三部曲

CD 2: (At Present)
01. 兩個月亮 hirsk Remix
02. Little People (Piano Live Version)
03. 世界以痛吻我而我歌唱 (Acoustic Version)
04. 7月24日大道 (One Take Version)
05. 心的全部 (One Take Version)
06. 霧雨 (異地書 Demo Version)
07. 至少有歌 (Extended Version)

附加資料:
009年,日本作家村上春樹發表了長篇小說《1Q84》,
編寫1Q84年的世界,以回應1984年故事。
而2023年,黃妍深受這個作品的啟蒙,出版第三張專輯《4891》,以創作回應創作,
以虛構的異世界回應當下的世界。
4891年的世界,人類是帶著怎樣的思想、還有沒有情感?人類還有沒有力氣,坦然去愛。
最令人無所適從的改變,從來都不是結構上的,而是心的改變,愛的改變。
全碟分〈4891〉及〈At Present〉兩面。〈4891〉收錄4對共8首互相對應的歌曲,成就兩個對稱的平衡時空。
〈At Present〉收錄了5 首歌曲的特別版本,
另包括Demo《霧雨》及延伸版本的《至少有歌》,以陪伴當下偶有孤單的你。
另外,專輯亦包括黄妍與詞人王樂儀合寫的同人短篇小說,
一同化身左手先生與月亮小姐,為他們寫信,延續不知何年的異地故事。
《4891》,一張專輯兩面,一個故事兩個世界,
在一片混亂與未知之中明白自處與連結、過去與未來,以及愛與傷害的一體兩面。
就讓我們一起,面對那些無從躲避的相遇與失去,直到4891年。

出處:ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實一直都唔知點解CM對黃妍咁大惡意
無論出歌定出碟
至少每次都誠意十足啦
何況佢歌曲質素已經比電台主流播嘅大部分歌都好
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

另外,專輯亦包括黄妍與詞人王樂儀合寫的同人短篇小說。

想講成個企劃俾我既感覺似賣氛圍/意象多過真係說書

無論出歌定出碟
至少每次都誠意十足啦
何況佢歌曲質素已經比 ...
JayantL 發表於 2023-7-7 02:35

其實唔係cm對佢大惡意
係主流都冇人想聽佢 霉過霉菜
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

又製造垃圾......出數位版算啦

Jeremy出碟?!
人大了珍惜今次不可有下次

無論出歌定出碟
至少每次都誠意十足啦

相向嘅 班妍粉都好鍾意搵其他位入在先
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

無論出歌定出碟
至少每次都誠意十足啦

AGREE, 至少係一隻有連貫性GE full album

其實唔係cm對佢大惡意
stephybest 發表於 2023-7-7 08:38

你睇我都一早轉左聽張蔓莎就知,起碼佢出啲失戀歌都叫市場會想聽
但呢個人出果啲歌一味喺度憤世疾俗,陰啲陰啲想fans對政府有不滿
同埋佢英國開騷講過果d野,仲未拉佢算佢好彩
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

又製造垃圾......出數位版算啦
背山望海 發表於 2023-7-7 09:14

每首派台歌出Single先呃二百
去到出大碟再呃四百
其實D Remix兩邊都放 咁出Single賣二百有咩意思
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

你睇我都一早轉左聽張蔓莎就知,起碼佢出啲失戀歌都叫市場會想聽
但呢個人出果啲歌一味喺度憤世疾俗,陰啲陰 ...
kevin2011 發表於 2023-7-7 11:31

WHAT DID SHE SAY?

WHAT DID SHE SAY?
快劍俠 發表於 2023-7-7 11:59

http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

「我哋係會凝聚一班同類人」

黃妍在倫敦場談及自己不擅談吐,也不擅感謝別人,明白
這在娛樂圈並非優勢,但難以改變個人性格:「好多嘢,
你自己堅持嘅,可能身邊嘅人係唔鍾意嘅,但唔緊要㗎,
你自己鍾意就得㗎喇,咁當然係要合法啦……咁但係我覺
得留喺度嘅人都會明白,因為我哋係會凝聚一班同類人囉
」,有歌迷高呼「在心中呀」和應。
太陽花 純真柔弱

原來已經要賣黃

因為
窮唔係問題
係無grace呀
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

其實唔太差吖 起碼隻碟有一個好清晰嘅theme
(which is 已經好過上年女金)
CD1睇個track list 感覺對得幾整齊
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

喜歡小妍
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

回復 13# 快劍俠

天光前 本來就好黃
Life was a willow and it bent right to your wind.

9522 >>>>>>>>>>>> 4891

銷量令人擔心

4年3張大碟

會爆買,買到食樹皮為止

相向嘅 班妍粉都好鍾意搵其他位入在先
Nicholas 發表於 2023-7-7 10:00

其實都同意...某啲妍粉係好有問題,連同門嘅CKW都單打,當然我好乖乖不會咁做。
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言

好心single出過嗰啲alt version就唔好再入碟
CD2淨係keep頭尾兩首,合埋一隻碟啱啱好10 tracks咪夠
tracklisting的重要性
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

其實唔太差吖 起碼隻碟有一個好清晰嘅theme
(which is 已經好過上年女金)
CD1睇個track list 感覺對得幾整 ...
an_kp_on_edge 發表於 2023-7-7 20:49

Concept同tracklist排序上已經有誠意過寰亞同華納歌手東拼西湊咁出碟

無論出歌定出碟
至少每次都誠意十足啦
JayantL 發表於 7/7/2023 02:35
唱得差過Anson Lo 喎

唱得差過Anson Lo 喎
kwanie 發表於 2023-7-14 12:41

可以好似另一個anson咁當純音樂咁聽

之前就咁逐首派台歌聽都唔覺
成隻碟聽就覺得啲歌應該俾sophy唱
或者08-11嘅謝立琪唱
DM多仔多到覆唔哂

之前就咁逐首派台歌聽都唔覺
成隻碟聽就覺得啲歌應該俾sophy唱
或者08-11嘅謝立琪唱 ...
mosesming 發表於 2023-7-14 16:45

IVANA

狂loop中 作者真係勁好聽

隻碟勁多魔音
Little People 默默背誦愛的~~深奧
心之全部 也要向~~光走~~~
歌女 縈^^繞^^的女音^^天^^^天放著
烏托邦 你不要!躲哦!!!抱薪!!!救火哦哦!!!

點解小妍會講得出覺得自己高音好聽所以寫歌成日寫高音
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

隻碟勁多魔音
歌女 縈^^繞^^ ...
John 發表於 2023-7-16 16:41
仍然是愛
Week 22

隻碟勁多魔音

你演繹得非常限制級同大尺度,如果係另一個靚女歌手一定惹起人好大瑕想,只可惜呢位係黃鹽
太陽花 純真柔弱

隻碟勁多魔音

但係你都係照冠
仲以為你聽啲魔音聽上腦

你演繹得非常限制級同大尺度,如果係另一個靚女歌手一定惹起人好大瑕想,只可惜呢位係黃鹽 ...
kevin2011 發表於 2023-7-17 01:57

你依家咪遐想緊囉

買左, CD WAREHOUSE 放左隻豬頭骨黃炎說係格黎, 爭D唔小心買左

買左, CD WAREHOUSE 放左隻豬頭骨黃炎說係格黎, 爭D唔小心買左
快劍俠 發表於 2023-7-17 13:44

打算買返多兩三隻黃妍說
Week 22

發覺小妍用聲方法有少少似梁詠琪

隻碟勁多魔音

知音人一定會識欣賞

其實唔係cm對佢大惡意
stephybest 發表於 2023-7-7 08:38

你個所謂主流咪就係媒體嘅貫輸成果囉
善意惡意呢啲無聊定向係長期洗腦日子有功
不過唔係個個有智慧同道行理解
睇呢度樓上乜留言就知
完全唔配黃姸咁用心做咁有意義同完整嘅大碟

少鹽加油

發覺小妍用聲方法有少少似梁詠琪
John 發表於 2023-7-20 01:40

What an insult to Gigi

Songwriting: Gigi >>>>>>>>>>>>> Salt
Vocals: Gigi >>>>>>>>>>>>> Salt
Looks: Gigi >>>>>>>>>>>>> Salt
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

What an insult to Gigi

Songwriting: Gigi >>>>>>>>>>>>> Salt
Vocals: Gigi >>>>>>>>>>>>> Salt
Looks: ...
JasOh103 發表於 2023-7-20 16:34

Gigi初出道到依家一唱高音/假音就飄咗唔知去邊
同小鹽一模一樣

你個所謂主流咪就係媒體嘅貫輸成果囉
善意惡意呢啲無聊定向係長期洗腦日子有功
…… 完全唔配黃姸咁用心做咁有意義同完整嘅大碟
kenneth 發表於 2023-7-20 02:22

黃姸係乜水?

恭喜黃姸23年交出至尊碟水平嘅粵語大碟
識貨嘅就係賢者

無論出歌定出碟
至少每次都誠意十足啦

佢某幾個fans係網上啲曲線宣傳係令人見到佢個名已經skip
不過CM有人講佢咪算好囉
我身邊係無人識佢 唔係只係講緊無人聽佢啲歌 係完全唔知佢邊個

恭喜黃姸23年交出至尊碟水平嘅粵語大碟
識貨嘅就係賢者
kenneth 發表於 2023-7-31 07:58

你覺得邊幾首最好聽?

回復 39# JasOh103

多謝你為Gigi 正名,人地起碼有花火包辦作曲填詞, 黃鹽每次都係合寫搵人填詞,都唔知佢contribute幾多粒音…
    Gigi除左2D唔夠黃鹽3D精彩,個package真係拋離幾十條街。
Life was a willow and it bent right to your wind.

回復 44# Kfmusic

歌女已經係最好聽嗰首…

你覺得邊幾首最好聽?
Kfmusic 發表於 2023-7-31 12:00

歌姬都久歷久彌新
我自己就最中意兩個月亮
好有格調好適合黃姸
難怪當時為佢帶來女銀佳績

想知呢度買咗碟既有無出現印刷問題
部分紙嘅邊角位無鎅穿連埋喺一齊

想知呢度買咗碟既有無出現印刷問題
部分紙嘅邊角位無鎅穿連埋喺一齊 ...
FoldCC 發表於 2023-8-6 22:55

我嗰八隻都冇
Week 22

黃炎透露已開新PROJECT , 姐係CAREER 仲未完