返回列表 發帖
恭喜Ian Chan
cymusic 發表於 2020-9-12 15:40
摱車邊上榜,恭喜
Support Abao!
bagfgfcde 發表於 2020-9-13 10:14
Support !!!

CBM 第 559 期 2020 第 37 周

本周冠軍歌 木子 - What a Shame [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=szFc1acebFg
作曲 木子
填詞 木子
編曲 木子
監製 木子

直接簡單嘅情感傳遞往往令聽眾容易投入
雖不太知道木子背後遇過最可惜嘅事係點樣
不過從作品中就能完全感受到嗰份遺憾
由旋律帶動之下,不停地以 ‘’What a Shame’’
反問自己,似係喺腦海中諗起都產生自我懷疑
無論旋律上還是木子嘅演繹上
作品都能夠突顯到自我內心掙扎嘅詮釋

What a Shame [1 周冠]        木子
02 離原               Serrini
03 黃金法則             The Hertz
04 405 Method Not Allowed [1 周冠]  GDJYB 雞蛋蒸肉餅
05 新世界              告五人 Feat. 阿爆
06 I'm Just a Man            木子
07 菩薩               王嘉儀 / Shelf-Index
08 隔離               陳凱詠
09 粉碎糖果屋            per se Feat. Serrini
10 Ripples              MAEL x Lillian Wong

新上榜歌曲
隔離 / 陳凱詠
粉碎糖果屋 / per se Feat. Serrini
Ripples / MAEL x Lillian Wong

落榜歌曲
Boogie Baby / Luna Is A Bep Feat. Charming Way
Enter the Dragon / Tommy Chan
雙面哈菲 / J.Arie

派台歌推薦
Boogie Baby / Luna Is A Bep Feat. Charming Way
迴光物語 / 柳應廷
再聚 / 林二汶

特別推介

木子 - ISLAND [2019] [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=zxsO6B0ot28
作曲 木子
填詞 木子
編曲 木子
監製 木子

支持_子
RVHOCPC 發表於 2020-9-17 15:57
我完全無諗過同某人有關係
希望上翻天生二品
bagfgfcde 發表於 2020-9-17 18:47
咁要 out 左隔離先得
支持 hoi wing
支持 ka yee
josey 發表於 2020-9-19 21:09
ka yee 係姓 tam 的麼
MIRROR
放空 發表於 2020-9-20 09:49
Reflection 有第 6 架

CBM 第 560 期 2020 第 38 周

本周冠軍歌 Serrini - 離原 [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患]
https://www.youtube.com/watch?v=pjTuIxavS8Y
作曲 Serrini / Yeung Tung
填詞 Serrini
編曲 Yeung Tung
監製 Serrini / Yeung Tung

事情到達某一個位置嘅時候
思緒上總會出現好多好多嘅問號
然後逐漸產生好多解釋唔到嘅事情

Serrini 就以逃離黎表達佢腦海反覆考量之中嘅答案
歌詞中自我反問「你是誰,我是誰」
又以「冷靜變做了憤怒」
表達出腦海中思緒掙扎以及內心嘅變化
抹掉眼淚後鼓起勇氣重拾自強
到達最適合自己嘅領域

雖然專輯仲未推出
不過從今年幾首派台冠軍歌之中
已經搵到其鮮明嘅主題中心
接下來就睇埋其他作品
以至將作品之間點樣化成整體
都值得令人期待

離原 [1 周冠]           Serrini
02 新世界              告五人 Feat. 阿爆
03 What a Shame [1 周冠]        木子
04 菩薩               王嘉儀 / Shelf-Index
05 黃金法則             The Hertz
06 I'm Just a Man            木子
07 405 Method Not Allowed [1 周冠]  GDJYB 雞蛋蒸肉餅
08 粉碎糖果屋            per se Feat. Serrini
09 猜猜我是誰            黃淑蔓
10 Ripples              MAEL x Lillian Wong

新上榜歌曲
猜猜我是誰 / 黃淑蔓

落榜歌曲
隔離 / 陳凱詠

派台歌推薦
我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future
存入愛 / 黎明

特別推介

周國賢 - 今生不回家 [2016] [收錄專輯 - 風起]
https://www.youtube.com/watch?v=jqzQq28QUAc
作曲 周國賢
填詞 黃偉文
編曲 孔奕佳
監製 周國賢 / 孔奕佳 / Goro Wong

新上榜歌曲
猜猜我是誰 / 黃淑蔓

so late
bagfgfcde 發表於 2020-9-20 09:58
希望咁支持蔓蔓喜歡你既呢位榜主會冠蔓蔓
cymusic 發表於 2020-9-20 13:28
聽完同人合作嘅猜猜我是誰 live 版有比較之下其實都幾唔易唱,係加左唔少分的
隔離死得好慘
on07111 發表於 2020-9-20 10:07
好唔支持 Jace
恭喜荔園!
RVHOCPC 發表於 2020-9-20 10:07
Mami 話讀荔園嘅通常都係有一定年紀
恭喜你可以約埋 ed8671ed 同 timmy 一同領取生果金
Leon 好勁
放空 發表於 2020-9-20 17:45
然後又要 say bye bye 了

CBM 第 561 期 2020 第 39 周

本周冠軍歌 The Hertz - 黃金法則 [收錄專輯 - The Hertz]
https://www.youtube.com/watch?v=lrNveuOYRrk
作曲 Ricky Wu@The Hertz / Herman@The Hertz
填詞 Him Hui@The Hertz
編曲 The Hertz
監製 The Hertz / 馮庭正

輕鬆自然地訴說隨性隨心
不追隨世界給予嘅各種黃金法則所束縛
把時間留在善待自己

喺《The Hertz》同名專輯中
作品分別展示嘅動靜皆宜
都感受到佢地散發出自主
將現代人複雜思緒化整為零
帶領聽眾搵到釋放情緒嘅出口
雖然首張專輯無鮮明嘅主題
卻又搵到好多屬於當下城市人嘅心聲
嘗試逃離繁囂再以新心情重新面對世界

黃金法則 [1 周冠]         The Hertz
02 菩薩               王嘉儀 / Shelf-Index
03 離原 [1 周冠]           Serrini
04 I'm Just a Man            木子
05 猜猜我是誰            黃淑蔓
06 新世界              告五人 Feat. 阿爆
07 我在切爾諾貝爾 等你       麥浚龍
08 PIETY               TYNT
09 What a Shame [1 周冠]        木子
10 405 Method Not Allowed [1 周冠]  GDJYB 雞蛋蒸肉餅

新上榜歌曲
PIETY / TYNT

落榜歌曲
粉碎糖果屋 / per se Feat. Serrini
Ripples / MAEL x Lillian Wong

派台歌推薦
半島 / Yusobeit
搖籃曲 / eli
uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future

特別推介

尋日用左少少時間再聽一次《The Hertz》
本想推薦未 plug 過嘅〈獸之路〉
不過最後決定推薦〈末日快車〉
即便過左一年作品所營造嘅空虛寂靜嘅感覺
喺我心目中仍然留下非常深刻嘅印象

The Hertz - 末日快車 [2019] [收錄專輯 - The Hertz]

https://www.youtube.com/watch?v=HoOVbHGiE1Y
作曲 Ray Sze@The Hertz / Herman@The Hertz
填詞 Him Hui@The Hertz
編曲 The Hertz
監製 The Hertz

Support 1-10
bagfgfcde 發表於 2020-9-27 10:54
support 阿爆 1-10 !!!
支持冠軍歌同推介歌
cymusic 發表於 2020-9-27 21:04
support !!!

2020 金草莓 第 3 季 歌曲

超越人類極限
彭家麗 - 情人的眼淚 [JUL]
ILUB - 細路強勁舞 (DJ King Remix) [JUL]
何雁詩 - 對手戲 [AUG]
美琪 - Twinkle Twinkle Little Star [AUG]
張若希 - 17歲的畸歌 [SEP]
霍朗齊 - 明明 [SEP]
關智斌 - 乾爹 (獨酌版) [SEP]

人類可接受嘅極限

郭思 / 何彥芷 - 女朋友們 [JUL]

林日曦 - 係呀係呀 [JUL]
張繼聰 - David Harleyson [JUL]
關智斌 - 乾爹 [JUL]
謝文欣 - 不痛不快 [AUG]

2020 金草莓 第 3 季 專輯
Sugar Box - 糖兄妹 [SEP]
妳幸福嗎 ? - 胡鴻鈞 [SEP]

漏咗特倫斯仙遊夢境
bagfgfcde 發表於 2020-10-1 11:58
林家謙暫時入過一次 拼命無恙 (DJ King Remix)
冇 Fred
cymusic 發表於 2020-10-1 12:40
仍然保持喺差啲要入圍嘅程度,已經係過耳即忘,而對手戲嘅難聽位就真係突出得多
不能不愛
RVHOCPC 發表於 2020-10-1 13:08
support 美琪 bb ! 希望 plug 埋另一首震撼主打 !!!
原來GL 敢 同 幸福門都入唔到,希望美男入到
on07111 發表於 2020-10-1 18:57
呢個難度好大,如果做唔到型人道呢啲拎到獎嘅級數真係入唔到

漏咗 So Called Love Songs 全碟
616.1314 發表於 2020-10-2 12:15
原來大家鍾意 AGA 同 Gin Lee 喺金草莓呢邊爭歌后
又有我d冠軍歌
John 發表於 2020-10-2 13:51
唱得好唔穩定,無法一聽再聽 但有個版本入唔到
回復  chanchan0909
超越人類極限系列
Mabel 發表於 2020-10-3 07:09
笑 !

CBM 第 562 期 2020 第 40 周

本周冠軍歌 王嘉儀 / Shelf-Index - 菩薩 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=i7J2p3B_qqg
作曲 王嘉儀
填詞 王樂儀
英文詞 王嘉儀
編曲 Kelvin T / Daniel Chu / HIRSK / 王嘉儀

《殘》呢隻 EP 推出之後
除左將專輯中嘅作品派上台之外
亦都將單曲逐步擴大版圖
每一首 remix 都令人耳目一新

〈菩薩〉直接派上新版本
再進一步探討信仰嘅去向
新版本嘅 remix 抹掉了所有菩薩嘅字眼
意思是相信自己,成為自己嘅神
Sophy 與 Shelf-Index 合作更具衝擊性
電子與聲效之間互相碰撞
衝出規限嘅旋渦中,自我拯救
尋找由自我自主嘅去向

01 菩薩 [1 周冠]           王嘉儀 / Shelf-Index
02 I'm Just a Man            木子
03 我在切爾諾貝爾 等你       麥浚龍
04 PIETY               TYNT
05 搖籃曲              eli
06 黃金法則 [1 周冠]         The Hertz
07 刻在我心底的名字         盧廣仲
08 離原 [1 周冠]           Serrini
09 溝渠暢泳             泳兒
10 廢廢               麋先生

新上榜歌曲
搖籃曲 / eli
刻在我心底的名字 / 盧廣仲
溝渠暢泳 / 泳兒
廢廢 / 麋先生

落榜歌曲
猜猜我是誰 / 黃淑蔓
新世界 / 告五人 Feat. 阿爆
What a Shame / 木子
405 Method Not Allowed / GDJYB 雞蛋蒸肉餅

派台歌推薦
/

特別推介

金曲31 落下帷幕,整體表演與得獎名單好壞參半
但點樣都好,今屆金曲獎之後都會令到我對於音樂嘅睇法上有反思
記得上屆總選用左好多時間去聽過去一年華語嘅音樂,以為自己已經聽左好多啦
但每次參加CM評審團活動都會仍然覺得會有「呀! 點解會聽漏左呢隻」,比如係阿爆
同時間聽完提名之後,會對此前聽過嘅而無或者係少提名嘅變得更加鍾意 !
不過始終唔係好似佢地咁咁有規模,有報名方法
我地呢種依靠自行尋找真係點都會遺留,呢個真係無辦法,唯有盡力吧 !

而今屆最終結果同舊年總選相比嘅結果,都有一樣嘅
今屆係歌王同歌后,恭喜恭喜
最遺憾嘅我會覺得係 Sandee,雖然都有斬獲,得到最佳專輯製作人
不過我一心想佢拎最佳國語專輯,而且無估到呢隻碟喺金曲獎評審眼中咁缺競爭力
呢隻嘅代表性不言而喻,希望時間可以幫呢隻碟證明吧

陳珊妮 - 巴夫洛夫 [2019] [收錄專輯 - Juvenile A]

https://www.youtube.com/watch?v=LqCBUH5peME
作曲 陳珊妮
填詞 陳珊妮
編曲 陳珊妮
監製 
陳珊妮

支持~旋轉with me*
RVHOCPC 發表於 2020-10-4 12:20
未上榜
咁多人上juno 嘅
放空 發表於 2020-10-4 16:07
今次做得唔錯呢 ! 希望有冠可以再講多啲
今年總選係唔係要改制度造馬俾阿爆
weiquan 發表於 2020-10-4 22:18
其實可以嘅,畢竟嗰時未聽過,同埋佢仲係最後一日出,但仲要再諗下
上年年尾阿爆隻碟冇上 streaming
知佢有出碟 但都搵唔到方法聽

第四位好聽! ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-4 22:46
原來如此 !!!
上星期聽完梁文禮播咗一次廢廢之後覺得幾好聽
cymusic 發表於 2020-10-5 13:22
最近出左新碟 !!!
走音蝸牛咩榜都上唔到
放空 發表於 2020-10-5 19:25
證明無 comment 仲慘過有 comment
支持陳陳同美泳於溝渠暢泳
賴爽 發表於 2020-10-6 08:53
唔會做啲背叛你嘅事情 !!!
ed8671ed
stopzi 發表於 2020-10-9 11:12
NO WAY !!!

CBM 第 563 期 2020 第 41 周

本周冠軍歌 木子 - I'm Just a Man [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=R9_hkzCvwNc
作曲 木子
填詞 木子
編曲 木子與島嶼樂隊
監製 木子

繼〈What A Shame〉之後
木子喺〈I’m Just a Man〉繼續喺內心情感行走
據透露呢首歌喺佢心目中係有一定份量
因為創作呈現左佢成長道路嘅里程碑
由小時候滿佈關愛到成年時獨自一人
時間嘅飛逝帶來嘅各種轉變
才強制讓我們學懂眼前一切
明白面對問題、承擔責任
歌曲完全地展露了內心一種難以形容嘅心理狀態
可謂係一首五味雜全,對往事難以忘懷嘅作品

01 I'm Just a Man [1 周冠]       木子
02 我在切爾諾貝爾 等你       麥浚龍
03 PIETY               TYNT
04 搖籃曲              eli
05 菩薩 [1 周冠]           王嘉儀 / Shelf-Index
06 溝渠暢泳             泳兒
07 廢廢               麋先生
08 荒島之幻象            陳蕾
09 小夜燈              鄭欣宜
10 彼生斯              黃浩琳

新上榜歌曲
荒島之幻象 / 陳蕾
小夜燈 / 鄭欣宜
彼生斯 / 黃浩琳

落榜歌曲
黃金法則 / The Hertz
刻在我心底的名字 / 盧廣仲
離原 / Serrini

派台歌推薦
深夜告別練習 / Zpecial

特別推介

Serrini - 若葉之年 [2017] [收錄專輯 - Don't Text Him]
https://www.youtube.com/watch?v=Q0h0K1eFkcI
作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Olivier Cong
監製 Olivier Cong

仲以為豹兒被bam
cymusic 發表於 2020-10-11 12:02
呢首可以的 !
第5上耐啲
josey 發表於 2020-10-11 13:05
當然可以,不過未冠之前都上左好耐了
荔園
chachacharlie 發表於 2020-10-11 19:37
冠左啦
希望第二位有冠
WZA111 發表於 2020-10-11 20:11
Congratulations !!!
支持The Hertz同Serrini
bagfgfcde 發表於 2020-10-12 20:09
我都支持呢兩個單位 !!!
冠軍歌巧巧聽
stopzi 發表於 2020-10-17 21:04
非常同意 !!!

CBM 第 564 期 2020 第 42 周

本周冠軍歌 麥浚龍 - 我在切爾諾貝爾 等你 [收錄專輯 - The Album And The End Of It]
https://www.youtube.com/watch?v=szngiTT32Ok
作曲 Bert
填詞 黃偉文
編曲 黃兆銘 (Chaser Arranged by Eric Chan)
監製 麥浚龍 / Bert

喺〈勇悍・17〉提到屬於董折與蒲銘心約定嘅地點
--- 切爾諾貝爾,亦都開始左故事在往後一連串嘅發展
黎到接近故事嘅尾聲,重回舊地
縱使無法得到圓滿大結局
但在腦海中泛起一個又一個未能忘懷嘅回憶

而作品嘅歌詞中最令我感到深刻
一段逝去嘅經歷,以大型災難情境作借代
寫出了偌大嘅愛情觀
用字精警,呈現影像不掩飾又不誇張
配合這地發生嘅事件顯得更悲哀及失落

01 我在切爾諾貝爾 等你 [1 周冠]    麥浚龍
02 PIETY                TYNT
03 搖籃曲               eli
04 溝渠暢泳              泳兒
05 I'm Just a Man [1 周冠]         木子
06 最難的是相遇            吳青峰
07 廢廢                麋先生
08 菩薩 [1 周冠]            王嘉儀 / Shelf-Index
09 彼生斯               黃浩琳
10 後現代獨白             YELLOW

新上榜歌曲
最難的是相遇 / 吳青峰
後現代獨白 / YELLOW

落榜歌曲
荒島之幻象 / 陳蕾
小夜燈 / 鄭欣宜

派台歌推薦
荒島之幻象 / 陳蕾
~旋轉with me* / Serrini

特別推介

林憶蓮 - 纖維 [2018] [收錄專輯 - 0]
https://www.youtube.com/watch?v=0FLroClkIIE
作曲 Tutus x Bears
填詞 小寒
編曲 常石磊 / Derrick Sepnio
監製 常石磊

支持TYNT, Kiri T同Franklin Telescope
bagfgfcde 發表於 2020-10-18 08:39
Kiri T 已經落左榜
希望mirror 3子嘅新歌上到
Gin lee
放空 發表於 2020-10-18 12:13
另外嗰兩個仲係麻麻地,係 Jer 好啲,但佢嘅演繹方式開始無太大驚喜
Gin Lee 首歌嗰一句係幾洗腦,但整體都係好悶
近排主流果堆歌全部都好短命
以為欣宜會上到耐啲
cymusic 發表於 2020-10-18 13:17
因為新歌都幾多,唔係特別鍾意嘅都會走得快啲
支持~旋轉with me*
RVHOCPC 發表於 2020-10-18 13:29
呢首可能有機斷冠
蕾兒
龍兒
峰兒
chachacharlie 發表於 2020-10-20 15:04
峰兒 ! 最近隻翻唱碟有啲聽返原唱會覺得峰兒唱得更好 !
希望下星期見到as brave as that stupid girl!
josey 發表於 2020-10-24 23:34
恭喜,係有的 !

CBM 第 565 期 2020 第 43 周

本周冠軍歌 TYNT - PIETY [收錄專輯 - SYMBOL]
https://www.youtube.com/watch?v=N-9exbxEA4E
作曲 TYNT
填詞 TYNT
編曲 TYNT
監製 /

最近開始搵下今年度嘅新音樂單位
其中一個值得大家花時間了解嘅係 TYNY
佢地以 Trip Hop 曲風示人
喺香港都比較少搵到會玩呢類音樂嘅單位
專輯作品所呈現嘅迷幻感令其特點突出
另喺呢首〈PIETY〉都搵到一點 Heavy Metal 嘅元素
電子、重型與迷幻相互交替於一身,令整體氣氛更為複雜

01 PIETY [1 周冠]            TYNT
02 溝渠暢泳              泳兒
03 搖籃曲               eli
04 最難的是相遇            吳青峰
05 我在切爾諾貝爾 等你 [1 周冠]    麥浚龍
06 彼生斯               黃浩琳
07 後現代獨白             YELLOW
08 ~旋轉with me*           Serrini
09 巴黎德州              椅子樂團
10 Kids                A New World If You Can Take It

新上榜歌曲
巴黎德州 / 椅子樂團
Kids / A New World If You Can Take It

落榜歌曲
I'm Just a Man / 木子
廢廢 / 麋先生

菩薩 / 王嘉儀 / Shelf-Index

派台歌推薦
雲絲頓 / Franklin Telescope
as brave as that stupid girl / the pancakes
畫皮 / iii
面目 / 孫曉賢

特別推介

Maniac - 浪客行 [2017] [收錄專輯 - 浪客行]
https://www.youtube.com/watch?v=yel0bRsXQso
作曲 Maniac
填詞 Maniac
編曲 Maniac
監製 Maniac

原來抄左我上彼生斯
RVHOCPC 發表於 2020-10-26 10:29
係你抄我 !
Kids好聽
cymusic 發表於 2020-10-26 11:06
x2
支持千嬅!
放空 發表於 2020-10-26 11:22
係咪覺得可以上到榜
支持蔡健雅!
bagfgfcde 發表於 2020-11-1 08:42
support !!!

CBM 第 566 期 2020 第 44 周

本周冠軍歌 eli - 搖籃曲 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=YeYGzzAcFs8
作曲 eli
填詞 T-Rexx
編曲 eli
監製 eli

搖籃曲係指一啲撫人心靈嘅樂曲
聽後可以讓人呼呼入睡
eli 就一改這詞嘅定義
輾轉反側、內心思緒不停掙扎
一個又一個嘅幻象
變成日復日嘅無眠之夜
作品亦都試圖將呢種無法掙脫嘅感覺放到最大
從而引發另一場心理戰爭

01 搖籃曲 [1 周冠]           eli
02 飢餓時代              YELLOW
03 巴黎德州              椅子樂團
04 柔軟                吳青峰
05 PIETY [1 周冠]            TYNT
06 ~旋轉with me*           Serrini
07 最後的搖滾             Nowhere Boys
08 Kids                A New World If You Can Take It
09 as brave as that stupid girl      the pancakes
10 畫皮                iii

新上榜歌曲
飢餓時代 / YELLOW
柔軟 / 吳青峰
最後的搖滾 / Nowhere Boys
as brave as that stupid girl / the pancakes
畫皮 / iii

落榜歌曲
溝渠暢泳 / 泳兒
最難的是相遇 / 吳青峰
彼生斯 / 黃浩琳
後現代獨白 / YELLOW

派台歌推薦
Softly / T-Ma x Teresa
Wake Me Up / GDJYB 雞蛋蒸肉餅

特別推介

Gin Lee - Falling [2012] [收錄專輯 - Gin Lee]
https://www.youtube.com/watch?v=dpiufZxB45g
作曲 Penny Foster / Laurence Hobbs / Laura White / Chris Weston
填詞 周耀輝
編曲 舒文
監製 舒文

特別推介

Gin Lee - Falling [2012] [收錄專輯 - Gin Lee]

邊個黎
bagfgfcde 發表於 2020-11-1 08:51
大美人
禾係week 40 上咖
RVHOCPC 發表於 2020-11-1 09:38
你知我會上所以你上左先,好衰 !
支持特別推介
泳泳無冠 so sad
616.1314 發表於 2020-11-1 14:22
差一步,真係 so sad
當我正想上雲絲頓你就out咗
cymusic 發表於 2020-11-1 15:01
如果以 top 10 黎講,係未上到榜的
支持青峰!
chachacharlie 發表於 2020-11-1 21:43
唱得好好 !

CBM 第 567 期 2020 第 45 周

本周冠軍歌 YELLOW - 飢餓時代 [收錄專輯 - 浮世擊]
https://www.youtube.com/watch?v=_R52b7brEHQ
作曲 黃宣
填詞 黃宣
編曲 黃宣
監製 黃宣 / 余佳倫

有無諗過未來嘅世界會變成點
YELLOW 認為進入新紀元可能超乎大家想象
人類可能會回到原始世代
瘋狂、野性、黑暗 … 接踵而成嘅衝擊
大環境將挑戰人類心理極限

一種難以預計嘅情況下
加上外間一直無形之中存活嘅負能量
呢種未知充滿住好多嘅不安
而 YELLOW 再次以佢地嘅音樂造詣
將一場又一場嘅衝擊完美呈現
不經不覺亦會跟著他們走進黑色進行曲之中
先行感受未來嘅世界

01 飢餓時代 [1 周冠]          YELLOW
02 巴黎德州              椅子樂團
03 柔軟                吳青峰
04 最後的搖滾             Nowhere Boys
05 搖籃曲 [1 周冠]           eli
06 ~旋轉with me*           Serrini
07 Kids                A New World If You Can Take It
08 as brave as that stupid girl      the pancakes
09 Wake Me Up            GDJYB 雞蛋蒸肉餅
10 拋                  柯泯薰

新上榜歌曲
拋 / 柯泯薰

落榜歌曲
PIETY / TYNT
畫皮 / iii

派台歌推薦
Softly. / T-Ma x Teresa
畫皮 / iii

特別推介

YELLOW - .MERCY Rule [2020] [收錄專輯 - 浮世擊]
https://www.youtube.com/watch?v=xeZblaFnZVo
作曲 黃宣
填詞 黃宣
編曲 黃宣
監製 黃宣 / 余佳倫

CBM 第 568 期 2020 第 46 周

本周冠軍歌 GDJYB 雞蛋蒸肉餅 - Wake Me Up [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=mSGRr8F8Xy4&
作曲 GDJYB
填詞 Soft@GDJYB
編曲 GDJYB
監製 GDJYB

轉換樂手後嘅首支單曲
依然保持輕快曲風
而前段與二段之間節奏轉換甚為驚喜
將正沉睡嘅人們
帶領在甦醒嘅瞬間
呈現出最積極嘅行動力

01 Wake Me Up [1 周冠]        GDJYB 雞蛋蒸肉餅
02 飢餓時代 [1 周冠]          YELLOW
03 as brave as that stupid girl      the pancakes
04 最後的搖滾             Nowhere Boys
05 Kids                A New World If You Can Take It
06 拋                  柯泯薰
07 Softly.               T-Ma x Teresa
08 靈魂有洞                馮穎琪
09 當代生活指南            DAWN
10 Under the Skin            落日飛車

新上榜歌曲
靈魂有洞 / 馮穎琪
當代生活指南 / DAWN
Under the Skin / 落日飛車

落榜歌曲
巴黎德州 / 椅子樂團
柔軟 / 吳青峰
搖籃曲 [1 周冠] / eli

派台歌推薦
一點點 / 吳青峰
未夠癲 / 鍾舒漫 / 鍾舒祺
我心中尚未崩壞的部分 / 黃妍

特別推介

盧凱彤 - 還不夠遠 [2016] [收錄專輯 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容]
https://www.youtube.com/watch?v=eHzUi11kfjg
作曲 盧凱彤
填詞 盧凱彤
編曲 盧凱彤
監製 蔡德才@人山人海/盧凱彤

下星期係咪輪到Terrence冠
cymusic 發表於 2020-11-18 20:54
50 50 機會

CBM 第 569 期 2020 第 47 周

本周冠軍歌 the pancakes - as brave as that stupid girl [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=8MXWfQl5YCI
作曲 the pancakes
填詞 the pancakes
編曲 Lam Ah P
監製 /

有時想每日都過住舒適嘅生活
但當真係過住嘅時候又會覺得會否太過舒服呢
呢啲係叫享受當下 ? 定其實係原地踏步 ?
呢個問題都真係周不時就困擾住
但最近一年似乎搵到少少方向
感覺搵到一個突破點去尋找目標
好似搵到少少存在嘅價值

聽呢首歌時都諗到曾經嘅迷惘期
唔知點好... 應該點好 … 做唔做好 ...
內心無好大嘅情緒波動
但係腦海中有好多問號嘅嗰種狀態
諗返都令到我有好深嘅感受

01 as brave as that stupid girl [1 周冠]  the pancakes
02 Wake Me Up [1 周冠]        GDJYB 雞蛋蒸肉餅
03 最後的搖滾             Nowhere Boys
04 飢餓時代 [1 周冠]          YELLOW
05 Softly.               T-Ma x Teresa
06 Kids                A New World If You Can Take It
07 未夠癲               鍾舒漫 / 鍾舒祺
08 拋                  柯泯薰
10 Under the Skin            落日飛車

新上榜歌曲

落榜歌曲
靈魂有洞 / 馮穎琪

派台歌推薦
靈魂有洞 / 馮穎琪
每道微小 / RubberBand
底里歇斯 / 田馥甄

特別推介

the pancakes x MastaMic - 跳起yeah [2013] [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=Q-CqP15TpZE
作曲 the pancakes / Big Sammy
填詞 MastaMic / the pancakes
編曲 Big Sammy
監製 MastaMic / the pancakes

Support
bagfgfcde 發表於 2020-11-22 10:04
今星期好高質囉!
josey 發表於 2020-11-22 23:16
Support !!!

CBM 第 570 期 2020 第 48 周

本周冠軍歌 T-Ma x Teresa - Softly. [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=bon0dZZ2eFU
作曲 T-Ma
填詞 T-Ma
編曲 T-Ma
監製 T-Ma

R&B + Dance Pop 版本嘅風格
都經已感受到一段傳達愛意嘅能量
誰知近期單曲再推出多個版本
Acoustic 版本與原版傳達嘅方向更為不同
原版嘅輕快再加上 Acoustic 靜態嘅反襯
定格喺二人世界喺空間之中
都能夠將愛意感覺昇華

01 Softly. [1 周冠]           T-Ma x Teresa
02 未夠癲               鍾舒漫 / 鍾舒祺
03 as brave as that stupid girl [1 周冠]  the pancakes
05 Wake Me Up [1 周冠]        GDJYB 雞蛋蒸肉餅
06 拋                  柯泯薰
07 是但求其愛             陳奕迅
08 Kids                A New World If You Can Take It
09 飢餓時代 [1 周冠]          YELLOW
10 當代生活指南            DAWN

新上榜歌曲
是但求其愛 / 陳奕迅

落榜歌曲
Under the Skin / 落日飛車

派台歌推薦
當代生活指南 / DAWN
Better Days / 徐嘉浩

特別推介

落日飛車 - My Jinji [2016] [收錄專輯 - Jinji Kikko]
https://www.youtube.com/watch?v=5xwFCtDc0fI
作曲 曾國宏
填詞 曾國宏
編曲 落日飛車
監製 王昱辰

支持是但求其愛 每道微小 東京人壽!
放空 發表於 2020-11-29 08:31
全力 support 唱作人祖兒 !
支持tma
RVHOCPC 發表於 2020-11-29 09:50
Good Job
支持SChung
bagfgfcde 發表於 2020-11-29 10:07
恭喜成為本周冠軍
兩位特倫斯既排名高下立見
cymusic 發表於 2020-11-29 11:51
另一位可能靠是但求其愛拎冠軍都沾到光的
支持柯泯薰
小伙子. 發表於 2020-11-29 12:30
期待新專輯 ! 睇好呢隻,希望唔好令我失望

CBM 第 571 期 2020 第 49 周

本周冠軍歌 鍾舒漫 / 鍾舒祺 - 未夠癲 [收錄專輯 -《埋班作樂》作品集]
https://www.youtube.com/watch?v=IzeLNYe5Ays
作曲 J. Arie
填詞 雷暐樂
編曲 hirsk
監製 王雙駿

講到近年香港樂壇跳唱歌手嘅代表
絕對非鍾舒漫莫屬
即便不是每一首作品蘊含大道理
卻能夠讓人放開束搏
漫無目的地放肆一場

這幾年喺鍾舒漫嘅作品當中
不論係共同演唱還是 MV 演出
都有鍾舒祺嘅參與
二人瘋癲狂放嘅性格
無形間已經當左佢地係一隊組合
因此鍾氏姊妹嘅作品都叫人期待

作品仲有 J.Arie 嘅參與
今年大多以作曲人身份出現嘅佢
但都從旋律之中嘅節奏同走向
都展示獨到構思
今年嘅創作好突顯到佢嘅音樂實力
同樣叫人驚喜

01 未夠癲 [1 周冠]           鍾舒漫 / 鍾舒祺
02 是但求其愛             陳奕迅
03 拋                  柯泯薰
04 Softly. [1 周冠]           T-Ma x Teresa
05 當代生活指南             DAWN
06 as brave as that stupid girl [1 周冠]  the pancakes
07 每道微小                 RubberBand
08 Wake Me Up [1 周冠]        GDJYB 雞蛋蒸肉餅
09 要做更壞的事             Serrini
10 Summer Day is Gone         Modern Children Feat. 謝芊彤

新上榜歌曲
要做更壞的事 / Serrini
Summer Day is Gone / Modern Children Feat. 謝芊彤

落榜歌曲
最後的搖滾 / Nowhere Boys
Kids / A New World If You Can Take It

飢餓時代 / YELLOW

派台歌推薦
/

特別推介

鍾舒漫/鍾舒祺 - SS14 [2014] [收錄專輯 - What If...]
https://www.youtube.com/watch?v=JWddY0tXQ-8
作曲 鍾舒漫 / 鍾舒祺
填詞 黃厚霖 / 謝索滴
編曲 謝浩文 / 黃兆銘
監製 謝浩文

ummer Day is Gone 食咗個S
bagfgfcde 發表於 2020-12-6 09:22
呀 ! 加返
今期個tag特別長
睇黎未夠癲要攞年度歌曲獎
cymusic 發表於 2020-12-6 09:51
可能 J. Arie 會憑今年其中一首創作入圍作曲人
樹打手進場支持林家謙
RVHOCPC 發表於 2020-12-6 09:55
林打手進場支持樹rrini
on07111 發表於 2020-12-6 10:17
兩個係咪又調轉歌唱
榜主好鍾意特倫斯
weiquan 發表於 2020-12-6 12:10
你是如何看出
冠咗Softly.
好高質
jasonng 發表於 2020-12-6 15:33
yes !!! 前排聽左好多次

CBM 第 572 期 2020 第 50 周

本周冠軍歌 陳奕迅 - 是但求其愛 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=bJHCgo85irM
作曲 林家謙
填詞 小克
編曲 林家謙
監製 陳奕迅 / 林家謙

愛情所產生眾多不明嘅疑惑
時間一秒一秒過去
無時間揮霍,就係理性清醒嘅時候
從而逐步明白喜歡與愛的分別
正如歌名帶有雙重語意
換個角度重新思考
是但與但求之間嘅差別
是否相處與相愛之間真的不能並存 ?

01 是但求其愛 [1 周冠]         陳奕迅
02 當代生活指南             DAWN
03 要做更壞的事             Serrini
04 Summer Day is Gone         Modern Children Feat. 謝芊彤
05 未夠癲 [1 周冠]           鍾舒漫 / 鍾舒祺
06 惡夢經                 陳健安
07 旁觀有罪              陳蕾
08 Pretty Liar               章尾而
09 哪個明日              陳柏宇
10 另個時空的你            柯泯薰 Feat. 吳青峰

新上榜歌曲
惡夢經 / 陳健安
旁觀有罪 / 陳蕾
Pretty Liar / 章尾而
哪個明日 / 陳柏宇
另個時空的你 / 柯泯薰 Feat. 吳青峰

落榜歌曲
拋 / 柯泯薰

as brave as that stupid girl
/ the pancakes

派台歌推薦
/

特別推介

林一峰 - 幻覺湖 [2018] [收錄專輯 - Travelogue 4 Escape]
https://www.youtube.com/watch?v=engZXM8l3xA
作曲 林一峰
填詞 林一峰
編曲 Chris Connors
監製 Chris Connors / Austin Mendenhall

今星期冇派台歌推薦,係咪第一次
bagfgfcde 發表於 2020-12-13 09:12
好似係
咁兩位專員嘅感情係屬於愛定喜歡
CunninG 發表於 2020-12-13 09:56
你要問下 CY 同 ED 兩位當事人
好多林家謙的名字 支持呢個榜
weiquan 發表於 2020-12-13 11:27
新一周即刻無曬 !
希望專員可以上三生一吻同開燈熄燈!
放空 發表於 2020-12-14 07:35
等緊你上東京人壽
616.1314 發表於 2020-12-19 00:04
等緊你上自由流浪
josey 發表於 2020-12-19 21:23
呢四首新一周仍然未出現
係唔係第一次唔重要 最緊要係愛呢個榜主
RVHOCPC 發表於 2020-12-14 08:13
唔知你講咩 !
@ed8671ed
cymusic 發表於 2020-12-14 12:53
希望 @ed8671ed 好好珍惜佢
bagfgfcde 發表於 2020-12-14 13:09
書裡總愛寫到喜出望外的傍晚
RVHOCPC 發表於 2020-12-14 14:38
希望 @ed8671ed 好好珍惜 @cymusic @-Prince- 同埋 @kk8733

CBM 第 573 期 2020 第 51 周

本周冠軍歌 Serrini - 要做更壞的事 [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患]
https://www.youtube.com/watch?v=BieBBz9tkZE
作曲 Serrini / Him Hui
填詞 Serrini
編曲 Him Hui
監製 Serrini / Yeung Tung

我會形容〈要做更壞的事〉係
〈網絡安全隱患〉同埋〈越活越惹禍〉嘅延續
歡樂盡興過,餘溫後出現嘅空虛落寞
一切放慢腳步,開始重整人生、尋找意義
與擅長以編曲帶入氛圍嘅 Him Hui@The Hertz 合作
就更能感受到屬於自我挖掘嘅時刻

初睇歌名以為更壞係有幾壞,係咪真係壞過凱婷
其實都唔係姐,反而感受到當今世代對壞嘅誤解
喺世人或者朋輩眼中,改變都可能係壞嘅一種
比如會話 :「你以前唔係咁架 … 你學壞啦 …
估唔到你會做呢啲野 … 」以及出現極度驚訝嘅表情
某程度都影響住他人拎出勇氣去改變嘅信心
亦都好容易活在別人嘅陰霾之中
難以判斷自己究竟需要啲咩
其實唔係傷天害理,任性地做自己想做嘅事
對人生無悔無愧,說實話這並唔係壞
反倒係對自己負責任嘅表現

01 要做更壞的事 [1 周冠]         Serrini
02 Summer Day is Gone         Modern Children Feat. 謝芊彤
03 當代生活指南             DAWN
04 是但求其愛 [1 周冠]         陳奕迅
05 陰陽道具              J.Arie Feat. MastaMic
06 惡夢經                 陳健安
07 VISITORS               海島小輪
08 旁觀有罪              陳蕾
09 哪個明日              陳柏宇
10 CAN YOU HEAR US           逆流

新上榜歌曲
陰陽道具 / J.Arie Feat. MastaMic
VISITORS / 海島小輪
CAN YOU HEAR US / 逆流

落榜歌曲
Pretty Liar / 章尾而
另個時空的你 / 柯泯薰 Feat. 吳青峰

派台歌推薦
/

特別推介

Serrini - 菖蒲色歌 [2017] [收錄專輯 - Don't Text Him]
https://www.youtube.com/watch?v=T8N65xcjuw8
作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Ron Cheung
監製 Ron Cheung

Him Hui今次真係做得好好 、
第八位仲未上架
cymusic 發表於 2020-12-20 13:41
好似話下年先有得聽
支持最女!
RVHOCPC 發表於 2020-12-20 16:14
我嘅最女係迪子
除此之外 都希望大家珍惜 @chanchan0909 個榜!
-Prince- 發表於 2020-12-21 00:00

CBM 第 574 期 2020 第 52 周

本周冠軍歌 J.Arie Feat. MastaMic - 陰陽道具 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=LuT3WDQVhu0
作曲 J.Arie
填詞 梁栢堅
Rap 詞 MastaMic
編曲 Perry Lau / 留香瓊
監製 Perry Lau / J.Arie

雷深如今年嘅創作令人驚喜
完全拋開曬以往只係單純嘅演唱
穩打穩紥嘅情感展示
雖然仍可見如「天平先生」嘅玩味
或者可以見到如「神奇女俠」講述女性力量嘅題材
不過效果仍有點未夠盡嘅感覺

適逢佢脫離左唱片公司成獨立歌手
更大嘅自由度後出現左「雙面哈菲」
以及我認為係佢最大突破嘅「陰陽道具」
喜見佢成功地拋開左過往印象
同時亦都展示左佢獨特嘅創作力
慢慢展示出其進步之處
個人認為雷深如仲有好多面仍未散發出來
盼望佢喺往後嘅創作上能再上台階

01 陰陽道具 [1 周冠]          J.Arie Feat. MastaMic
02 Summer Day is Gone         Modern Children Feat. 謝芊彤
03 要做更壞的事 [1 周冠]         Serrini
04 VISITORS               海島小輪
05 是但求其愛 [1 周冠]         陳奕迅
06 Lay On My Shoulder         Yukilovey / The Hertz
07 惡夢經                 陳健安
08 當代生活指南             DAWN
09 不日之約              per se
10 明年                盧廣仲

新上榜歌曲
Lay On My Shoulder / Yukilovey / The Hertz
不日之約 / per se
明年 / 盧廣仲

落榜歌曲
旁觀有罪 / 陳蕾
哪個明日 / 陳柏宇
CAN YOU HEAR US / 逆流

派台歌推薦
/

特別推介

J.Arie - 第一志願 [2013] [收錄專輯 - Soliloquy]
https://www.youtube.com/watch?v=DpPue0ned98
作曲 藝琛 / Ivan Leung
填詞 陳心遙
編曲 藝琛 / Ivan Leung
監製 藝琛

Support 06!
bagfgfcde 發表於 2020-12-27 11:10
好聽 !
用一首淫歌為2020作結
成為了最CBM的一次!
weiquan 發表於 2020-12-27 12:06
係藝術品 !!!
Chanchan
放空 發表於 2020-12-31 07:27
其實我成日都靜靜地咁睇陳陳個榜
賴爽 發表於 2020-12-31 07:36
突然間唔聲唔聲就走咗去
cymusic 發表於 2020-12-31 09:35
香港樂壇最黑暗的一天
bagfgfcde 發表於 2020-12-31 09:57
我捨不得你 yeh~yeh~
好突然 不過 respect

明年見
JasOh103 發表於 2020-12-31 10:09
2021年1月1日 沒有chanchan的第一天 陰
放空 發表於 2021-1-1 12:06
係,一直無同大家講,唔好意思
因為太多野喺身要做,大家嘅楞單都唔可以定時 follow,所以感覺自己開始跟唔上啲新歌進度
但黎緊仲有 金草莓,共和總選,仲有自己嘅總選 都希望自己可以努力完成 !
喺我無解釋咁多之下可以得到大家嘅明白真係感激不盡 ,但真係唔好意思

陳陳好狠狠
話走就走
CunninG 發表於 2021-1-2 18:19
我諗如果我提早講定,我會唔捨得然後又會繼續做
但同你一樣,個人仲喺到呢,其他事務都會繼續做的
永遠支持你個榜
生活加油
josey 發表於 2021-1-2 19:27
多謝 josey ! 生活愉快

支持你 希望你遲啲回歸!
chachacharlie 發表於 2021-1-3 10:22
整返榜就未必了,希望仲有總選
完美在這夜擦肩
難道你可補領
還說下次做更好
誰料這刻是尾聲
...
616.1314 發表於 2021-1-3 12:09
joey 最後無緣上榜
仲未知點解你唔撈xdd
stopzi 發表於 2021-1-4 00:06
可以睇返呢到
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=18290
可唔可以冠埋迪子新歌先走呀
RVHOCPC 發表於 2021-1-4 00:11
迪子咁快有兩首新歌,再唔係一年一歌了

2020 金草莓 第 4 季 歌曲

超越人類極限
袁偉豪 - 你與你的另一半 [OCT]
飛洋 - 感情出事 [NOV]
關智斌 Feat. 顏卓靈 - 暫定 tbc...mix [DEC]
Ginger Queen - 夠薑.卜一卜 [DEC]

人類可接受嘅極限
曲赤 - 離離合合 [OCT]
關智斌 - 暫定 [OCT]

2020 金草莓 第 4 季 專輯
不能放手 - HANA [DEC]
演·唱 - 劉德華 [DEC]